Spaanse trainingskampen in de greep van corona: “Nu besmet worden, brengt voorjaar in gevaar”

Spaanse trainingskampen in de greep van corona: “Nu besmet worden, brengt voorjaar in gevaar”
vrijdag 14 januari 2022 om 10:00
Interview

Het halve profpeloton vertoeft dezer dagen op Spaanse bodem om de conditie verder op te bouwen. Maar zorgenvrij verlopen de trainingskampen dit jaar niet. Oliver Naesen legt de vinger op de wonde. “Als je hier op stage corona oploopt, moet je overschakelen naar plan B. En krijg je ook een mentale tik”, zegt hij.

Bij Jumbo-Visma is het trainingskamp afgeblazen na een positief geval en een aantal hoogrisicocontacten. Sommigen zijn naar huis, anderen – waaronder Wout van Aert – zetten hun stage hier individueel verder. Bij AG2R-Citroën zijn vier stafleden naar huis. Ook andere ploegen, waaronder Bahrain Victorious en INEOS Grenadiers zijn getroffen. Bij Sport Vlaanderen-Baloise zijn vijf renners en een ploegleider naar huis.

Wielerteams zijn niet anders dan de rest van de maatschappij. Er worden veel voorzorgsmaatregelen genomen, maar niemand is immuun om besmet te worden. Bij Jumbo-Visma werden de renners elke dag getest, bij AG2R-Citroën om de twee dagen. Alleen op de fiets en aan tafel mogen de mondkapjes – zelfs FFP2-maskers – af.

Zelf ondervinden we het deze week ook. Een aantal media (waaronder WielerFlits) wordt toegelaten op stage, maar niet zonder een negatieve PCR-test van maximaal 48 uur oud, aangevuld met een antigeentest bij onze aankomst in de hotels. Elke dag opnieuw. Ook wij worden verzocht een FFP2-masker te dragen en voldoende afstand te bewaren. Trainingen volgen in een teamwagen is in 2022 geen optie.

Naesen: “Zou een kleine ramp zijn”
Oliver Naesen wil de term ‘panische angst’ net niet in de mond nemen, maar hij is er in elk geval niet gerust in. “Ik ben daar nogal fatalistisch in. Neem dat je de komende twee weken prijs hebt”, zegt Naesen. “Dan is dat toch een kleine ramp. Als de stage afgebroken wordt, dan zorgt dat hoe dan ook voor een gaatje in je voorbereiding naar de klassiekers en dat krijg je in België niet meer dicht gefietst.”

“Als je het te pakken krijgt met symptomen, dan moet je sowieso van de fiets. Als je toch doortraint, help je jezelf helemaal om zeep. Ik kijk naar mezelf: december was goed, dan volgden twee rustige weken rond de jaarwisseling. Stel dat daar nu nog twee ‘nulweken’ zouden bijkomen, dan heb ik een achterstand die niet meer op te halen is. Toch met het oog op het voorjaar.”

“Neem nu Stan Dewulf vorig jaar. Die geraakte in deze periode besmet. Hij heeft daar enorm van afgezien en pas in de tweede helft van het seizoen kwam hij erdoor. In het voorjaar was hij niet echt op niveau. Nee, als je hier besmet wordt, zit je niet meer op plan A. En dan krijg je mentaal ook een tikje, vrees ik.”

Dewulf in 2021 positief
Stan Dewulf is inderdaad ervaringsdeskundige. Hij testte vorig jaar in de eerst helft van januari positief. “Het was toen nieuw, natuurlijk. We wisten nog weinig. Ik was niet echt ziek, maar wel veel sneller vermoeid, gepaard gaande met geur- en smaakverlies. Conditioneel was mijn basis tijdens het voorjaar meer dan goed, maar na elke inspanning op maximale hartslag, was het gedaan voor mij.”

Stan Dewulf testte vorig jaar positief – foto: © Nico Dick

“Ik wil er toch bij vermelden dat ik niet met honderd procent zekerheid kan zeggen dat die coronabesmetting daar de oorzaak van was”, zegt Dewulf. “Daarom heb ik het vorig jaar ook niet verteld, omdat ik het ook niet als – goedkoop – excuus wilde inroepen. Misschien was ik gewoon niet goed genoeg. Maar het is wel een feit dat ik pas in deel twee van 2021 opnieuw mijn beste niveau haalde.”

Dewulf is iets meer berustend dan Naesen. “We moeten onze voorzorgsmaatregelen nemen en goed opletten. Maar als je pech hebt, heb je pech hè. We komen naar hier met het vliegtuig, dat is ook al een risicootje. Het kan zomaar gebeurd zijn.”

Van Avermaet: “Beter nu dan in februari of maart”
De woorden omikron en corona vallen op stage voortdurend. “Het is gespreksonderwerp nummer één”, zegt Naesen. “Iedereen heeft wel iemand in de familie of kennissenkring die positief is. Er wordt meer over besmettingen gepraat dan over de Omloop Het Nieuwsblad. Dat is zeker.”

Greg Van Avermaet was zelf besmet in oktober en moest in quarantaine. Zijn opbouw richting 2022 begon met tien dagen vertraging. “Omdat ik het al gehad heb, hoop ik nu wel een beetje meer beschermd te zijn”, zegt de voormalige Olympische kampioen. Maar uiteraard blijven we voorzichtig. Ik ga bijvoorbeeld nog steeds extreem veel mijn handen wassen. Of nu besmet geraken een ramp is richting het voorjaar? Beter nu, dan in februari of maart, denk ik dan. Het is nooit ideaal, maar als je nu al een redelijke opbouw hebt gehad, hoeft een week rust misschien nog geen ramp te zijn.”

Dit artikel delen:

31 Reacties

Michelangelo 13 januari 2022 om 12:48

Alles valt of staat met de mate waarin je er last van hebt lijkt me.

Zelf heb ik de recente ervaring van een besmetting gehad. Op zich weinig last van gehad (eigenlijk maar 1 nachtje echt koorts en een beetje keelpijn), maar wel ruim een week heel weinig energie, en hijgend als een trekpaard als ik de trap op liep. En ik merk nog altijd dat mijn conditie niet op peil is.

voor mij geen ramp, maar als je broodwinning er vanaf hangt dan kan ik me voorstellen dat je behoorlijk panisch bent. Ook al denk ik dat je de omikron eigenlijk niet buiten de deur kunt houden, iedereen gaat er een keer aan hangen volgens mij. Waarbij de echt relevante vragen gaan zijn ‘wanneer’ en ‘hoeveel last”…

En dan misschien maar beter nu dan als het seizoen bezig is.

ik denk dat we ook dit (voor) jaar weer een hoop afmeldingen gaan zien.

0
Wheely 13 januari 2022 om 13:17

Fijn dat het bij jou meeviel Michel, ik ga er vanuit dat je gevaccineerd bent en dat zal er ook veel mee te maken hebben. Veruit de meeste gevallen van long covid zijn ook ontstaan voor de vaccins. Ik ben nog steeds niet 100% de oude na mijn besmetting in maart 2020 maar maak nog steeds progressie, dat is ook een hoop waard.

Voor de renners geldt uiteraard dat ziekte überhaupt nooit welkom is maar al helemaal niet midden in het seizoen. Logisch dat ze voorzichtig zijn.

0
Laura 13 januari 2022 om 21:19

@wheely
Korte termijn geheugen ook aangetast?
Vaccin zou voor 90% bescherming bieden. Letterlijk gezegd.
En nu is het “ je wordt er minder ziek van “

0
ssj 13 januari 2022 om 21:27

@Wheely sterkte! Heftig dat je er nog zo lang last van hebt.

@Laura, het een sluit het ander niet uit. Bovendien is 90% niet 100%.

0
lampje 14 januari 2022 om 07:03

Ik heb ook recent de Omicron (waarschijnlijk toch) gehad. 3 dagen ziek van en conditie zeer snel hersteld. Ik denk dat de titel van dit artikel wat overdreven paniekzaaien is. Als renner zou ik het liever nu krijgen dan over 1 a 2 maanden.

0
Noordbiker 14 januari 2022 om 07:24

Coronavariant nu is totaal niet te vergelijken met die van 2020 of 2021. Denk sowieso dat vrijwel niemand echt ziek er van wordt van deze variant, uitzonderingen daar gelaten. Dus dat verhaal over Dewulf als voorbeeld kan gelijk de prullenbak in.

0
Westland95 14 januari 2022 om 10:40

@Laura, 90-95% tegen ziekenhuisopname ja. Dus je wordt er inderdaad minder ziek van.

0
YogiBear 14 januari 2022 om 12:11

@Laura Wellicht heb ik wat gemist en dan mijn excuses, maar post je ook wel eens inhoudelijk over wielrennen of gaan jouw reacties alleen maar over Corona?

0
roeleur 13 januari 2022 om 13:16

Met het vliegtuig naar het zuiden en dan daar met een groep in een hotel. Tja, dat is wel veel risico nemen. Veiliger lijkt me om individueel met de auto te gaan en in een appartement. Contact met de begeleiding online en maaltijden laten bezorgen. Of gewoon in eigen land trainen, het weer is goed genoeg.

0
kleomantre 13 januari 2022 om 13:36

Waar je het ook gewoon oploopt van je vrouw, kinderen, vrienden, familie, buurman of bij het boodschappen doen. Hoop gezever rondom die trainingskampen. Kunt er ook gewoon blijven en daar je trainingen afronden. Wie positief test/grieperig wordt een paar dagen afzonderen. Bovendien hebben die lui toch vast al de booster achter de kiezen, dus beter beschermd dan nu worden ze toch niet meer. Of ze moeten wachten tot variant xxxx op komt draven die hoogstens een milde verkoudheid betreft.

0
roeleur 13 januari 2022 om 18:09

Wie positief test moet niet een paar dagen in isolatie maar tien of eerder negatief testen. Bovendien kan hij al meerdere ploeggenoten hebben besmet. Beter geen ploegtrainingskamp momenteel dus.

0
Turtlehead 13 januari 2022 om 15:16

In het kader van open deuren dichtdoen: dit type topic (van de categorie ‘koffiedik-kijken’) hoeft van mij niet zo.

0
ChefSpijker 13 januari 2022 om 17:02

Je kunt je wel afvragen wat de toegevoegde waarde is van media langs laten komen op je trainingskamp. Neem je toch wat extra risico op een positieve test. Dit kan ook prima van op afstand.

0
Zwarte Panter 13 januari 2022 om 17:50

Chefspijker slaat de spijker op zijn kop

0
bloemist 13 januari 2022 om 21:07

Stan Dewulf was wel goed genoeg om na de Koppenberg terug aansluiting te maken met de kopgroep vorig jaar tijdens de RVVL. En wie reed toen geruime tijd in het wiel van Stan niemand minder dan Kasper Asgreen die er ook aflag op de bult van Melden.

0
guyremgabdel 13 januari 2022 om 23:31

Dit was te verwachten. Eerst op het vliegtuig. Daar loop je volgens de statistieken al 70% kans op besmetting. Tenzij je een FFP2 masker draagt, dan nog 10%. Maar ik heb gezien op het vliegtuig dat nog talrijke renners een gewoon chirurgisch masker dragen.
Dan de hotels. Er verblijven ook andere toeristen. Dus liftknoppen, trapleuningen, aan het buffet allemaal zelfbediening, dus iedereen met dezelfde lepel sla en andere groenten.
En dan ook niet vergeten dat een dikke 20% van het herenpeloton nog niet volledig in orde is met de vaccinatie. Er rijden helaas ook Djokovicen rond in het peloton.

0
lampje 14 januari 2022 om 07:02

Informeer je eens echt ipv deze geloofsonzin te verkondigen.

0
Bram Zwaluw 14 januari 2022 om 10:48

Schapen logica.

0
Barry Batsbak 14 januari 2022 om 10:56

Die hotels zijn in de regel (bij WT-ploegen althans) in zijn volledigheid afgehuurd, dus andere toeristen in dezelfde accomodatie geloof ik niet zo. Verder nemen de ploegen ook een volledig eigen staf mee inclusief koks en bedienend personeel dus daarmee zijn ze in principe volledig onafhankelijk van buitenstaanders. Maar risico’s zijn nooit 100% uit te sluiten.

0
guyremgabdel 14 januari 2022 om 11:41

Heren, het spijt me voor jullie maar ik raad jullie toch aan wat meer op de hoogte te zijn van het reilen en zeilen in de wielerwereld. Hotels zijn alleen volledig afgehuurd tijdens een wedstrijd (cfr uci-protocol) en NIET tijdens trainingskampen. Het is uiteraard wel aan te raden, maar praktisch (lees financiëel) niet te doen.
Daarenboven hebben niet alle ploegen hun volledig personeel bij (oa koks,etc). Dit gebeurt wel tijdens bvb de TDF, maar koks zijn veelal maar tijdelijk in dienst wegens beperkt budget.
@lampje, ik ben zelf 10 jaar renner geweest en nadien gewerkt bij verschillende teams waaronder WT. Sedert de pandemie ga ik nu minder mee ondanks volledige vaccinatie. Ik zal dus wel een beetje weten waarover ik spreek ipv onzin uit te kramen.

0
FDJ 14 januari 2022 om 12:24

Ben het veel oneens geweest met Guyremgabdel, maar hij heeft hier natuurlijk volledig gelijk.

0
kleomantre 14 januari 2022 om 12:39

Wat is er nu precies mis aan Djokovic?

Dat hij niet gevaccineerd is, dat hij mogelijk jokt over z'n besmetting of dat hij ondanks positieve test toch nog contacten heeft onderhouden?

0
VengaVengaVenga 14 januari 2022 om 13:28

Ik vind vooral de vliegtuig besmettingskans een interessante statistiek. Waar heb je je data van?

Ik zie inderdaad vaak dat men positief test binnen de incubatietijd na een vlucht. Ik heb dan ook het vermoeden dat vliegen niet heel best voor je is als je corona wil ontlopen. Maar omdat er al veel vermoed wordt, ben ik benieuwd naar onderzoeken

0
VengaVengaVenga 14 januari 2022 om 13:35

@Kleomantre: wat er mis is met Djokovic is dat hij probeert het land in te komen op een recente besmetting. Een recente besmetting is in principe alleen geldig voor Australiërs die binnen verschillende staten van Australië reizen en niet voor mensen, Australiërs en buitenlanders, die van buiten Australië komen. Er zijn uiteraard uitzonderingen, maar die zijn zeer zeldzaam.

En daarnaast rammelt zijn verhaal aan alle kanten. Oftewel, hij is aan het jokkebrokken en probeert dat vervolgens recht te praten. Daar houden Australiërs helemaal niet van, dus de kans dat hij het land uitgezet wordt is 99,999999%.

En ik kan het Australië niet kwalijk nemen. In West-Australië was er afgelopen winter al een tekort in ziekenhuizen zonder corona. Er is in heel Australië een enorm beddentekort en even een IC-patiënt naar een buurland brengen is ook niet bepaald een optie. Dus zijn ze intens voorzichtig en streng.

0
Spartacus 14 januari 2022 om 13:58

@kleomantre Alle drie de punten

0
Romāns Vainšteins 14 januari 2022 om 14:04

Ik was al langere tijd nieuwsgierig hoe dat nou zit met die profploegkoks, merci!

0
kleomantre 14 januari 2022 om 14:06

Ik was meer benieuwd wat @guyremgabdel nou bedoelde met die laatste zin in z’n post. Dat gezever van wat de Australiers nou wel of niet doen is daarin niet zo relevant.

0
Gebruikersnaam 14 januari 2022 om 14:18

Los van de andere punten, is ’t bizar dat men nog met chirurgische maskers op vliegtuigen zit, zeker bij een professionele organisatie die een WT-ploeg zou moeten zijn. Het is niet zo dat die FFP2-maskers heel duur en moeilijk te vinden zijn. En ze zijn comfortabeler en beschermen beter.

0
Dr op en dr over 14 januari 2022 om 14:58

Ik hoop enkel dat de personen die nu besmet geraken, dit worden van de laatste Omikron variant. (Nog liever helemaal niet besmet natuurlijk.)

Blijkbaar is de massa ervan overtuigd dat alle andere varianten al niet meer in omloop zijn. En hoewel de meeste besmettingen idd Omikron besmettingen zijn, is de Delta variant geenszins weg.

Nee het vaccin bied idd geen 100% bescherming, maar de kans er ernstig ziek van te worden is wel een stuk kleiner. De huidige cijfers in België geven aan dat van de 27 duizend mensen die dagelijks besmet worden (waarvan we het weten uiteraard,) er 85% besmet worden met de Omikron variant en 15% met de Delta variant.

In de ziekenhuizen zien we echter het omgekeerde. 80% van de mensen op de intensive care zijn besmet met de Delta variant en slechts 20% met de Omikron variant. Overigens is 91% van de mensen die op de intensieve liggen niet gevaccineerd.

De discussie of je je wel of niet moet laten vaccineren wil ik niet heropstarten. Maar ik hoop enkel dat de wielrenners die nu besmet geraken, dit worden door de Omikron variant. Aangezien het lijkt dat gevolgen daarvan toch minder ernstig zijn, en de gevolgen op de lange termijn kleiner.

0
Dr op en dr over 15 januari 2022 om 02:07

Ja Laura ik heb het gelezen. En dus ?

Dus aan de hand van een artikeltje geschreven op het moment dat het vaccin net was uitgerold wil jij nu gaan zeggen dat het totaal geen nut heeft om je te vaccineren ?

Prima voor jou, doe wat je wilt. Je leeft tenslotte in een vrij land.

We kunnen de rollen ook omdraaien natuurlijk. 91% van de mensen met corona op de intensive care is niet gevaccineerd. Benieuwd wat daarop je antwoord is ?

Helaas ben ik het afgelopen jaar wel twee familieleden verloren die niet terecht konden op de intensive care omdat die vol lagen met mensen met corona. En daarnaast hebben ze bij m'n tante een borst moeten amputeren omdat er geen opname mogelijkheid was in het ziekenhuis toen de kanker nog niet zo ver was uitgezaaid. En als je denkt dat ik lulkoek zit uit te kramen dan Google je de namen van m'n twee overleden familieleden maar even : Anky Maltha (Hiep) en Lia Hiep.

Maar ik had aan de hand van je vorige reacties al lang begrepen dat dat je niet zo interesseert. Zolang je maar je eigen "vrijheid" kan claimen toch ? En je medemens, ach wat doet die er toe.

Nou ik hoop dat je enorm trots bent op jezelf, maar kom bij mij aub niet met die flauwekul aanzetten.

Een vaccin is idd niet zaligmakend, en aan de hand van de cijfers die we nu kennen ook niet de heilige graal. Maar als zo'n vaccin nemen betekend dat er weer plek is in de ziekenhuizen voor mensen die het echt nodig hebben, dan heb ik dat graag voor m'n medemens over.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone