‘Sonny Colbrelli hakt de knoop door en zet punt achter carrière’

zaterdag 29 oktober 2022 om 09:06
‘Sonny Colbrelli hakt de knoop door en zet punt achter carrière’

foto: Cor Vos

Sonny Colbrelli zal binnenkort zijn afscheid als wielrenner aankondigen, laat de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport vandaag weten. De 32-jarige Italiaan zakte in maart in elkaar vlak na de finish van de openingsetappe van de Ronde van Catalonië: Colbrelli bleek last te hebben van hartritmestoornissen.

Hulpverleners wisten, met behulp van een hartmassage en een defibrillator, Colbrelli weer bij bewustzijn te krijgen. De Italiaan werd vervolgens afgevoerd naar het ziekenhuis in Girona en daar werden verschillende onderzoeken uitgevoerd om de oorzaak van zijn hartritmestoornis te achterhalen. De Europese kampioen van Trento onderging in zijn thuisland Italië uiteindelijk een succesvolle ingreep waarbij een onderhuidse defibrillator werd geïmplanteerd.

Colbrelli had zelf nog goede hoop dat hij weer kon terugkeren in het peloton, maar in zijn thuisland is het verboden om topsport te bedrijven met een defibrillator. Het verhaal van Colbrelli doet denken aan dat van Christian Eriksen. De Deense voetballer werd op het voorbije EK getroffen door een hartaanval en moest, na het onderhuids implanteren van een defibrillator, vertrekken bij zijn Italiaanse club Internazionale.

Colbrelli won vorig jaar nog Parijs-Roubaix – foto: Cor Vos

Eriksen keerde zodoende terug naar Groot-Brittannië, tekende een contract bij Premier League-Club Brentford en voetbalt tegenwoordig voor voetbalgrootmacht Manchester United. Colbrelli heeft volgens La Gazzetta dello Sport de afgelopen maanden contact gehad met Eriksen, maar zal – in tegenstelling tot de Deen – niet meer terugkeren in zijn sport. In het wielrennen koers je namelijk onder de licentie van je land, in het geval van Colbrelli dus Italië.

Colbrelli onderzocht nog de mogelijkheid of hij in de toekomst kon uitkomen onder de Zwitserse vlag, aangezien hij woonachtig is in Zwitserland, maar de UCI zou hem dat verboden hebben. De sterke sprinter annex klassiekerrenner zou daarnaast geen onnodige risico’s willen nemen voor zijn gezin en dus zal hij binnenkort zijn afscheid aankondigen. Op 15 november wordt er een afscheidspersconferentie georganiseerd door zijn ploeg Bahrain Victorious.

Colbrelli boekte in zijn profcarrière 34 overwinningen. De grootste zege behaalde de Italiaan in zijn ‘wonderjaar’ 2021: hij was toen de beste in een heroïsche najaarseditie van Parijs-Roubaix. Colbrelli veroverde dat jaar ook de Europese titel in eigen land (Trento), kroonde zich tot nationaal kampioen en was de beste in de Benelux Tour. Op zijn erelijst prijken ook zeges in onder meer de Brabantse Pijl, Tre Valli Varesine, Gran Piemonte, Coppa Bernocchi en de Coppa Sabatini.

Dit artikel delen:

23 Reacties

Wheely 29 oktober 2022 om 09:26

Goed dat hij voor zijn gezondheid kiest maar wat een treurig verhaal is dit toch. Behoorde de laatste jaren van zijn carrière opeens echt tot de renners om rekening mee te houden. Benieuwd wat hij nu gaat doen.

3
Mystieke_Monnik 29 oktober 2022 om 15:25

“opeens”

-1
Romāns Vainšteins 29 oktober 2022 om 11:14

Het is zoals het is.

Niemand zal ooit zijn gewonnen kei vergeten: DE koers van de 20ies tot nu toe.

2
Koers 29 oktober 2022 om 11:26

Prachtige emoties ook daarna: https://www.youtube.com/watch?v=GAvPZXSmuQU
Mooi heur.

0
Michiel 29 oktober 2022 om 11:09

Als z’n hart alleenheerser was, dan klopte het

1
Wim Kruithof 29 oktober 2022 om 13:40

mooie Typhoon-echo hier.

Ik zal Colbrelli missen. Paris – Roubaix, maar zeker ook de Benelux Tourzege zal me lang bijblijven. Hij reed er zo aanvallend en sterk, klasbak.

3
Fontanelli01 29 oktober 2022 om 10:15

Maar is er nu bekent wat de reden is van zijn ineenstorting?

0
Brabander 29 oktober 2022 om 10:50

Neen. Dat heb ik tenminste nergens gelezen. Sommigen hier trokken conclusies, maar dat is nimmer gecommuniceerd.
Wel erg spijtig dit uiteraard. Echt een prima renner. Tevens zeer bevreemdend dat je in het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland dus wel met zo’n defibrillator topsport mag bedrijven en in Italië niet.
Maar hij zal er zeker en vast goed over nagedacht hebben om te stoppen. Het ga je goed, Sonny

0
95procentftp 29 oktober 2022 om 11:08

Hartritmestoornis

1
NiM 29 oktober 2022 om 12:41

Cedocard eens googelen

0
De Dikbilgorgel van Dorestad 29 oktober 2022 om 23:20

Wat wel gecommuniceerd is, is dat Colbrelli in Parijs-Nice een dag lang het hele peloton bij elkaar hoestte. Wat ook gecommuniceerd is, is dat het aansluitend positieve coronagevallen regende. Do the math. Of doe ‘m niet en steek je kop in het zand, maar kijk er dan niet van op dat anderen wel logisch nadenken.

0
Marszzz 29 oktober 2022 om 10:33

Erg jammer, maar een logische keuze.

0
Bielefeld 29 oktober 2022 om 10:58

Super jammer. Fijne renner was het. Ter preventie voor anderen zou het wel goed zijn om nader te verklaren (indien mogelijk) wat de achterliggende oorzaak is van de hartproblemen. Aangeboren verborgen hartafwijking? Te snel gaan koersen na ziekte ? Iets anders (meer speculatiefs) ? In het geval van de laatste zal hij er ook op de persconferentie niet over praten ivm de sponsor.

0
Marlin 30 oktober 2022 om 09:08

Inderdaad. In die gevallen zijn/waren er vaak voorafgaand, van op jonge leeftijd, signalen en kleine incidenten. Dat die er bij Colbrelli niet waren of dat daarover blijkbaar geen info voor handen is, stemt tot nadenken. Blijven dus twee mogelijkheden over. Met corona blijven fietsen (wat oerdom, onverantwoord is voor de betrokkene en zijn collega’s uit alle ploegen) of ….

0
re-cycle 29 oktober 2022 om 12:45

wielerflits wat moet ik mij indenken bij het zien van de ”” bij het woordje ”wonderjaar” in de tekst…..

0
kleomantre 29 oktober 2022 om 13:30

Nou zoiets als dat ik me inbeeld dat hij nog even het kantoor is ingelopen en het management heeft medegedeeld dat hij alles voor het team heeft gedaan en of men dan even aan hem wil denken.

0
paul s 29 oktober 2022 om 13:42

Artikel dat werkelijk pijn aan de ogen doet

0
Albeijing Feeniks 29 oktober 2022 om 12:09

Heel jammer. Een gemis in het peloton.

Mij zal vooral bijblijven hoe Sonny ijzig kalm aan wieltjeszuigen deed bij Evenepoel op het EK. Om in zijn Italië de Europese trui te bemachtigen. Evenepoel heeft hem daarna wel gedomineerd door WK te worden.

-1
simplex 29 oktober 2022 om 22:31

Volgens een enkele g-zw poster hier zal de zgn. bodycheck” aan geel-zwarte Roglic gelukkig niet voor een tweede (?) maal gaan plaatsvinden.

-1
DonQuijote 29 oktober 2022 om 13:39

Zonder een overloze discussie te willen aanzwengelen, wellicht wordt het toch eens tijd dat we hier naar kijken.

https://markcrispinmiller.substack.com

-2
Ward 29 oktober 2022 om 16:44

Wat is het punt precies? Ik heb de link vluchtig bekeken, maar het is me niet meteen duidelijk wat de insteek van de man is.

0
Jaepa 29 oktober 2022 om 16:51

Colbrelli is niet overleden?

1
Marlin 30 oktober 2022 om 09:03

Een eerste slachtoffer van de “medische begeleiding” bij Bahrein. Dat die ploeg daarbij zulke risico’s nam omwille van kortstondig gewin (hooguit twee seizoenen ongeloofwaardige prestaties) is verwerpelijk. Laat dit hopelijk een les zijn voor ploegleiders en renners. Ik meen overigens op dat vlak bij sommige ploegen al resultaten te zien dit seizoen.

-2

Net binnen

Populair

Materiaalzone