Slecht nieuws voor Jumbo-Visma: Oomen en Van der Sande moeten passen voor Luik
Sam Oomen - foto: Cor Vos (archief)
zondag 23 april 2023 om 08:53

Slecht nieuws voor Jumbo-Visma: Oomen en Van der Sande moeten passen voor Luik

Sam Oomen en Tosh Van der Sande zullen vandaag niet aan de start verschijnen van Luik-Bastenaken-Luik. De twee renners van Jumbo-Visma zijn positief getest op het coronavirus en blijven daardoor aan de kant, zo meldt de ploeg in een kort statement.

Oomen en Van der Sande kwamen afgelopen week nog wel in actie in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl, maar zijn er vandaag dus niet bij in de laatste heuvelklassieker van het voorjaar.

Dit is een bittere pil voor de Nederlandse formatie: de ploeg zal nu met slechts vijf renners aan de start verschijnen van Luik-Bastenaken-Luik.

De twee kopmannen binnen de ploeg, Tiesj Benoot en Attila Valter, kunnen nu nog rekenen op de steun van Jan Tratnik, Gijs Leemreize en Michel Hessmann.

RIDE Magazine
70 Reacties
Sorteer op:
23 april 2023 09:50
Hilarisch. Als renners vanwege de traditionele ziektes en ziekteverschijnselen moeten passen, doen mensen niet moeilijk, maar zodra volgens dezelfde logica en vergelijkbare symptomen de ziekte toevallig Covid heet, dan is de wereld te klein.
    23 april 2023 09:59
    Echt onbegrijpelijk inderdaad.

    Topsporters zitten altijd al op het randje van het gezonde aan dus vrij logisch dat je niet iemand in de ploeg wil, die besmettelijk is.
    Of dat nu de groep, covid of een ander virus is, is vrij irrelevant.

    Dat je als normaal mens niet meer test kan ik wel begrijpen want de meeste mensen hebben er gewoon weinig last van en die paar procenten minder maakt weinig uit als je gewoon moet werken maar als zoals in topsport elke procent telt dan is het gewoon heel anders.
    23 april 2023 10:04
    Het hele punt is dus dat positief testen niet gelijk staat aan ziek zijn.

    Zal ik je eens wat vertellen? Iedereen mens op deze aardbol heeft ten alle tijden een heleboel virussen en/of talloze andere ziektes in zijn of haar lichaam. Daar merk je niks van en je komt het ook nooit te weten, simpelweg omdat je er niet op test. Sterker nog, het is juist essentieel dat je ze hebt, iets met weerstand en immuunsysteem enzo. Als ze een test zouden ontwikkelen voor het "standaard" dominante griepvirus dat er elk jaar heerst en ze nu het hele peloton zouden testen zou ook de helft positief testen. Moeten we die dan ook allemaal maar uit koers nemen?

    Bizar dat we 3 jaar verder zijn en zo veel mensen de ridiculiteit hiervan nog steeds niets niet in zien. Het is echt een soort massale hypochrondrie-psychose gevoed door 2 jaar lang aan angstberichten..
    23 april 2023 10:42
    Ik be heel blij dat dokter Federico ons even vertelt hoe het allemaal zit. Dat ik al 4 weken op bed lig, omdat ik totaal geen energie heb ligt aan hypochrondie (geen idee wat dit is, maar ik ga er vanuit dat hij hypochondrie bedoelt).

    Toch een hele geruststelling dat ik van 5x sporten in de week naar niets meer kunnen ben gegaan door simpelweg een psychologische stoornis.

    Even zonder sarcasme-modus. Federico, ik vind jou een egoïstische, onwetende kwal. Ik mag dit op dit forum niet zeggen en het zal vast weggeflitst worden. Maar domme mensen moeten soms even aangesproken worden
    23 april 2023 10:46
    Ik zeg nergens dat corona niet bestaat en dat mensen er geen ernstige (langdurige) klachten aan over kunnen houden.

    Bizarre en lachwekkende reactie. Flink staaltje "How can I make this about me" in combinatie met een totaal gebrek aan leesvaardigheid.
    23 april 2023 10:48
    @martini
    Hoe lullig ook voor jou, je bent niet de norm. Ja er worden mensen erg ziek van, ik was er zelf ook 1 van, maar de meesten niet.
    Iemand aanspreken op dat diegene dom is(?) of beter gezegd omdat je iemand z'n meningen en argumentatie dom vindt is prima, maar als je dat doet door diegene dan uit te schelden dan vind ik dat een beetje een domme manier van iemand ergens op aanspreken.
    23 april 2023 11:06
    @reusjen

    Je hebt helemaal gelijk en het is totaal niet netjes. Ik ben gewoon een beetje klaar met mensen die zonder enige informatie een mening vormen. We weten nu dat deze twee renners slechts milde symptomen hebben, maar we weten tegenwoordig ook dat een infectie zware gevolgen kan hebben. Blijf dan weg met een rare mening en wens de renners gewoon beterschap.

    Ik moet eigenlijk niet reageren, eens!
    23 april 2023 11:14
    Het moge duidelijk zijn dat Martini gewoon een sterk punt heeft.
    23 april 2023 11:23
    Ook zonder symptomen zijn de risicos op ontsteking aan de hartspier verhoogd bij een covid-besmetting. Logisch dat je dan niet start.
    23 april 2023 11:31
    Ornor heb je daar een bron van?
    23 april 2023 12:53
    @Reusjen Je mag zelf ook wat zoeken en googlen. Voor 1+1=2 hoeft ook geen bron gegeven te worden. Corona heeft invloed op zowel de hart spier als zorgt voor een grotere kans op bloedpropjes (bron: cardioloog van mijn vrouw). Voor jou: Google eens op ‘How COVID-19 affect the heart’ en lees het meta onderzoek van Penn state.
    23 april 2023 13:03
    @Yogibear
    Dat doe ik voor ik iets beweer. Dat is hoe het normaal gesproken werkt, je komt met een argument en onderbouwt dat met een bron. Met "je mag zelf wel wat zoeken" hoef je in een wetenschappelijke discussie normaal gesproken niet aan te komen. Bij onderwerpen als corona is dit extreem belangrijk omdat er inmiddels zo extreem veel informatie te pas en te onpas gebruikt wordt dat 1+1=2 echt niet meer op gaat.
    23 april 2023 13:16
    Voor wat betreft dat onderzoek, dat gaat niet over de stelling die hier geponeerd werd. Het gaat over het verschil in risico op een ontsteking aan de hartspier tussen gevaccineerde en ongevaccineerde mensen met covid-19 en afgezet tegen mensen zonder virus. Bestaat uit data van de eerste (en dus heftigste) jaren van het virus onder mensen met een gemiddelde leeftijd van 49 jaar.
23 april 2023 09:01
Tsja corona?? Bestaat nog steeds. Ik en mijn vrouw kunnen het weten. Sinds vorige week beide besmet en vervelende naweeen.
    23 april 2023 09:44
    Waarom heb je je getest?
    23 april 2023 09:55
    Waarom niet?
    23 april 2023 10:53
    Er zijn geen consequenties. Als je je ziek voelt voel je je ziek. Wat maakt t uit hoe het virus heet wat je hebt?
    23 april 2023 11:30
    Rare. Hoofdpijn is hoofdpijn, hersentumor of griepje, maakt niet uit blijkbaar...Er zijn allerlei ziektes en virussen die directe behandeling vereisen. Niet zo gek dat je wilt diagnosticeren toch?
    23 april 2023 11:33
    Vind t wat gechargeerd om er een hersentumor bij de halen. Ik werk in t hospitaal en merk dat er veel te merken is van onnodige diagnostiek. Voordat covid er was ging men ook niet testen welk griepvirus men had. Waarom nu wel?
    23 april 2023 11:51
    Covid is geen griepvirus. Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Covid door het SARS-CoV-2 virus. Oftewel, je test niet om te weten welk griepvirus je hebt. Onzin dus.
    23 april 2023 12:00
    @paustovski
    Er zijn vele vele varianten van het influenza virus.
    23 april 2023 12:03
    En covid zit daar niet bij.
    23 april 2023 12:05
    Dat staat er ook niet. De vergelijking wordt gemaakt dat het net zo min relevant is om te weten of je covid hebt of niet als dat je weet of je influenza hebt (en welke vorm) of niet. Dan ben je namelijk gewoon ziek en thats it. Dat is in ieder geval wat ik in die post lees.
    23 april 2023 12:17
    Het is echt een vergelijking van niets. We zijn goed op de hoogte van de langdurige effecten van influenzavirussen. In de wens terug naar normaal te gaan moeten we volgens de ronnen en frederico's maar doen of covid griep is. We weten echter nog heel veel niet. We zien wel dat er mensen zijn die er nu al jaren last van hebben en we hebben aanwijzingen voor een verhoogde kans op hartspierontsteking. Niet zo gek toch dat je daar dan als wielerploeg (en ook als individu) wat alerter op bent? Ik vind het heel vreemd, andere mensen de maat nemen omdat ze zich testen.
    23 april 2023 12:25
    De lange termijn gevolgen zijn inderdaad bekend, maar niet bij het grote publiek (blijkbaar). Ook influenza heeft behoorlijk nare lange termijn effecten op onder andere het hart, en sporten terwijl je ziek bent van influenza is ronduit ongezond. Zijn er verschillen, tuurlijk, maar de invloed die de coronatijd heeft gehad op hoe mensen dit virus zien(subjectief) is onmiskenbaar. Dit blijkt ook uit de enorme verdeeldheid. Iemand stelt een vraag over testen en men zit meteen op de kast. In een ander topic stelde ik een aantal oprechte vragen aan iemand over een onderzoek en die worden weggemind en opgevat als wappie-gedrag.
    23 april 2023 14:00
    @rob
    Als je in het ziekenhuis werkt fan hoor je weten dat covid en griep 2 verschillende virussen zijn.
    En net als bij griep test je niet welke variant je van covid hebt, maar of je covid hebt of niet.
    23 april 2023 14:28
    Als schoonmaker kun je inderdaad ook in het ziekenhuis werken...
    23 april 2023 20:39
    @reusjen bedankt. Ik vrees dat we met een wappie te maken hebben. Bang gemaakt door Willem Engel en zn vrienden
    24 april 2023 07:01
    @reusjen. Dat klopt. Bij een topsporter kan ik enigszins begrijpen dat ze testen op covid, maar bij normale mensen is er weinig relevantie om te weten wat de reden van je griepverschijnselen zijn. Gewoon op tijd naar bed en weinig doen.
    24 april 2023 07:04
    In het ziekenhuis test je wel welk griepvirus je hebt. Waarom test je dat niet thuist, maar Covid wel, paustovski?
23 april 2023 10:22
(Topsporter loopt risico op hartschade na corona-infectie

Ruim 4 procent van de Nederlandse topsporters loopt door een corona-infectie hartschade op. Dat blijkt uit landelijk onderzoek van het Amsterdam UMC. )

Misschien dat dat meetelt en nog steeds van toepassing is? en ze dus goed werkgeverschap tonen door renners te beschermen en te monitoren;)
    23 april 2023 10:31
    En hoe is dit bij asymptomatische besmettingen? En hoe is dit bij andere virussen zoals influenza en dergelijke?
    23 april 2023 10:37
    Hmm, even gegoogled en er zijn zo'n 4 tot 5000 topsporters in Nederland. Maar laten we voor het gemak even uitgaan van 4000.

    Aangezien praktisch iedereen ergens de afgelopen jaren corona heeft opgelopen(veel zelfs meerdere keren) zouden er dus zo'n 160 Nederlandse topsporters met hartschade moeten zijn. Dat lijkt mij een gigantisch aantal, wie zijn dat dan?
    23 april 2023 11:00
    Even opgezocht, dit gaat over een super klein onderzoek onder 100 sporters. Uitgevoerd in 2021(totaal andere varianten en heftigheid). Geen enkele sporter had een hartritmestoornis of andere hartkwaal.
23 april 2023 12:45
Ik verbaas me er gigantisch over dat er mensen zijn die nog steeds denken dat een topsporter met COVID gewoon zou moeten sporten. Zelfs al is het asymptotisch, het corona virus is een virus met een verhoogde kans op hart- en longschade. Dit is uit meerdere onderzoeken algemeen bekend. Dit effect is groter dan bij influenza virussen waarvan ook al lang bekend is dat je daar als topsporter voorzichtig mee moet zijn. Waar ik best achter mijn computer kan zitten en normaal kan werken met een Corona infectie is dat voor een topsporter absoluut niet het geval. Dat er dan mensen zijn die niet willen snappen dat Jumbo Visma gewoon heel voorzichtig is in het kader van goed werkgeverschap (waar zij volgens de NL wet gewoon verplicht toe zijn en wat dus anders kan zijn dan bij elke niet NL worldtour ploeg) zegt wat mij betreft meer over de blinde drang van deze mensen om tegen elke zinnig corona bericht in te gaan danwel alles van Jumbo Visma negatief te benaderen.
    23 april 2023 12:56
    Ik ben het inhoudelijk met je eens hoor, maar er mist nog een optie; namelijk de blinde drang om alles wat ook maar riekt naar een kritische kijk op corona of het beleid(ongeacht of dat zo is en of het terecht is) in het wappie hok te stoppen.
    23 april 2023 13:02
    mooi het woord ‘asymptotisch’ eens te zien hier, moet vast ‘asymptomatisch’ zijn.
    23 april 2023 13:58
    @fudd Daar heb je dan weer helemaal gelijk in. Stukje onbewuste beroepsdeformatie van mijn kant. Al zou je dan hier ook kunnen zeggen dat het nadert tot ziek zijn maar dat nooit bereikt. Maar dan l*l ik recht wat krom is.
23 april 2023 10:26
Toch gewoon logisch en raar dat mensen t allemaal beter lijken te weten dan de ploeg zelf en conclusies trekken die we niet kunnen weten obv statement (of ze koortsig zijn of niet bijv).
Als zij tratnik en/of hessman besmetten en daardoor die ziek worden en niet kunnen starten in giro dan erg onhandig. Of dat die weer roglic besmetten en dat hij daardoor 2% minder presteert en daardoor niet de giro wint (dan zijn hier dezelfde azijnpissers actief gok ik zo).

Dus vervelend, maar hoefden de koers al niet te controleren. Actief meekoersen lijkt belangrijkste.
    23 april 2023 10:40
    lijkt me ook hoor dat ze ook verder kijken dan alleen de individuele renner en ook wie ze mogelijk kunnen aansteken, met wat voor virus dan ook. Voor de normale man met de pet is 1 a 2 % verlies geen ramp, daar merk je waarschijnlijk niks van in je dagelijkse leven ,maar topsport is een heel ander verhaal en voor een roglic kan dat winst of verlies betekenen tegen een remco op 105% in de giro.
23 april 2023 11:11
Dat is balen en een topsportploeg zal heus niet voor niets twee renners niet laten starten, zeker niet omdat het ze op dit moment niet meer vervangen kunnen worden. Men zal een overwogen beslissing hebben genomen ook met het oog op de rest van het seizoen. Maar jammer is het natuurlijk wel.
23 april 2023 11:30
Ik vind de manier waarop TJV met FB communiceert van een zeer bedenkelijk niveau.
23 april 2023 09:58
Oh god, dit artikel lokt de wappies weer uit hun met aluminium bedekte holen.
23 april 2023 10:36
Tiesj zegt bij de NOS dat beide lichte klachten hadden en daarom zijn getest en dat er niet standaard meer getest wordt bij de ploeg.
23 april 2023 09:20
Staan er voor dit soort grote koersen geen vervangers standby?
    23 april 2023 09:31
    Waarschijnlijk gisteren nog wel, maar als de organisatie de inschrijving gesloten heeft mag je geen renners meer vervangen.
    23 april 2023 09:33
    Gezien de blessures, trainingskampen en andere koersen die voor de deur staan niet.
23 april 2023 09:54
Wie woont er in de buurt?
23 april 2023 11:09
Zal wel Pannenkoekenkoorts zijn
23 april 2023 09:24
Geen Sam in de samenvatting… gvd. Wat een pech weer.
23 april 2023 10:11
Is testen echt nodig is de vraag???? Wappie ben ik zeker niet.
De UCI heeft het al losgelaten en de ziekte is nu een normale griep.
23 april 2023 11:44
46 welles-nietes reacties over Covid? In 2023?
23 april 2023 10:13
De UCI heeft het al losgelaten en de ziekte is nu een normale griep. Testen is echt niet meer nodig. Ziek is ziek, niet ziek is niet ziek.
    23 april 2023 11:12
    Mijn vriendin en ik hebben recent weer COVID gehad en dat was echt geen normale griep.
    23 april 2023 11:27
    Wat versta je onder gewone griep? Van een flinke influenza besmetting kun je 10 dagen plat in bed liggen en nog weken nasleep hebben. Een verkoudheid en je gammel voelen is geen griep.
Waarom mensen nog een PCR test doen is mij niet duidelijk. Domheid is ook een ziekte.
    23 april 2023 16:41
    Toch mooi dat je met je tweede zin meteen antwoord geeft op de laatste vier woorden van je eerste zin.
23 april 2023 09:06
Klinkt misschien een beetje gek om te zeggen, maar ik mag toch hopen dat ze vanochtend daadwerkelijk ziek wakker werden dan. Als Jumbo anno 2023 nog steeds preventief test voor elk koers en asymptomatische renners aan de kant houdt op basis van een streep op een test zijn ze he-le-maal van de pot gerukt. Als ik die tweet lees ben ik er wel een beetje bang voor dat dat is wat er is gebeurd namelijk..
    23 april 2023 09:10
    Wat is het toch een zegen om de zondagochtend te starten met een constructieve en opbouwende post van Federico. En het is ook allemaal zo mooi bij je in balans. Soms ben je kritisch en soms schrijf je over iets dat jou positief heeft geraakt. Oh wacht….
    23 april 2023 09:23
    Inderdaad. Of zelfs al hadden ze een snotneusje, daar test je toch niet voor?
    23 april 2023 09:24
    Als ik die tweet lees? Daar valt letterlijk niks uit te halen, dus dat zal vooral je eigen gedachtegang zijn. Het kan net zo goed zijn dat ze ziek zijn en daarom met oog op onder andere de giro hebben getest met tratnik en hessmann in de ploeg en leemreize die naar romandie gaat, want dat gevoel krijg ik als ik de tweet lees ;)
    23 april 2023 09:37
    Als ze ziek zijn dan hadden ze wel getweet dat ze ziek zijn en daarom niet starten, zoals ze dat in het verleden al zo vaak hebben gedaan met renners die voor of tijdens een koers ziek worden.

    Maar dat hebben ze dus niet gedaan, er staat dat ze niet starten vanwege een positieve test. De enige logische conclusie die je dan kan trekken op basis van de tweet is dus dat ze enkel en alleen vanwege dat positieve testje niet starten.
    23 april 2023 10:28
    Jullie maken je zelf ook wel behoorlijk schuldig aan waar jullie de poster van betichten. Namelijk blind er tegenin gaan omdat het bericht van een bepaald kamp komt. Je kunt het misschien niet als een feit stellen maar ik vind het ook opvallend dat er 2 renners tegelijk positief testen voor een koers. Dit geeft wel te denken dat er preventief getest wordt.
    23 april 2023 10:36
    Nou Federico je punt kan de prullenbak in. Tiesj zegt bij nos dat ze lichte symptomen hadden en niet meer standaard testen… jammer joh
    23 april 2023 10:49
    Dan klopt hun hele communicatie dus van geen kant, zoals wel vaker.

    Mochten ze niet positief zijn getest dan waren ze dus wel gestart, ondanks de lichte klachten. Ten minste, dat is wat ze impliceren in die tweet door te zeggen dat ze enkel en alleen vanwege de positieve test niet starten.
    23 april 2023 11:12
    Samenvattend kunnen we concluderen dat Federico geen fouten maakt in zijn communicatie hier en als dat wel dreigt blootgelegd te worden, dan ligt het aan een andere partij. Wat een mooi leven heb je dan.
    23 april 2023 11:15
    Waarom moet een ploeg daarover per se communiceren dan? Zat werkgevers die een bepaald beleid hebben qua symptomen en testen, maar daar lees je ook nooit wat over.

    Omdat er mensen zijn die kwaad worden bij het zien van de termen Covid/Corona en meteen in een soort kramp vliegen? Hadden ze slechts gemeld ''starten niet vanwege lichte ziekteverschijnselen'' zonder benoeming dan hadden een hoop hier heel anders gereageerd.
    23 april 2023 11:46
    Die Frederico valt weer behoorlijk door de mand. Allerlei conclusies aan een tweet verbinden. Alsof ploegen verplicht zijn (of dat zelfs maar mogen) alle medische details uit het dossier van hun renners op twitter te flikkeren. Het lijkt erop dat die paar jaar corona vooral bij FB zelf grote schade hebben aangericht.
    23 april 2023 12:03
    Ik denk dat Federico vooral zelf verkeerd impliceert, maar goed het ligt altijd aan de ander, ook als ik zelf door de mand val
    23 april 2023 12:47
    @Bahamontes Dat jij alles van Jumbo Visma negatief benadert is natuurlijk compleet van de pot gerukt. Dat jij maar even vergeet dat Jumbo Visma gewoon moet voldoen aan de Nederlandse Arbo wetgeving (in tegenstelling tot andere WT ploegen) en de renners dus ook verplicht in bescherming moet nemen en anders nalatig is, past dan ook wel bij jouw stijl en toon van reageren.

Reacties zijn gesloten.