Simac Ladies Tour presenteert parcours: “Een van de zwaarste edities van de afgelopen jaren”

dinsdag 5 juli 2022 om 10:55
Simac Ladies Tour presenteert parcours: “Een van de zwaarste edities van de afgelopen jaren”

Chantal van den Broek-Blaak was vorig jaar eindwinnares - foto: Cor Vos

De organisatie van de Simac Ladies Tour (30 augustus-4 september) heeft het parcours gepresenteerd voor de eerstvolgende editie van de wedstrijd. In een gevarieerd etappeschema worden Lelystad, Ede, Gennep, Landgraaf, Sittard-Geleen en uiteindelijk Arnhem aangedaan.

De rensters beginnen op dinsdag 30 augustus met een potentiële waaieretappe in en rond Lelystad, door de kenmerkende polder van Flevoland en langs natuurgebied de Oostvaardersplassen. De finish verwacht op de Museumweg bij Bataviastad. Na een succesvolle proloog in 2021 keert Ede terug in het etappeschema. Dit keer met een etappe over maar liefst 117,8 kilometer. Er worden drie omlopen van net geen veertig kilometer gereden.

In de derde etappe is Gennep start- en aankomstplaats. Dit jaar is er gekozen voor een etappe over 139,1 kilometer. Er worden twee omlopen van 62 kilometer gereden. Via Heijen, Bergen, Nieuw Bergen, Ottersum, Milsbeek, Middelaar en Mook gaat het naar de Holleweg in Groesbeek. Na deze twee ronden wordt er vervolgens nog een plaatselijke omloop van 16 kilometer rond Gennep verreden.

Met de etappe in Landgraaf gaat er een langgekoesterde wens van de organisatie van de Simac Ladies Tour in vervulling. Deze etappe kan – met veel beklimmingen in Zuid-Limburg – als een echte koninginnenetappe worden bestempeld. Er staan drie omlopen van 41 kilometer op het programma, met de Cauberg als terugkerende scherprechter. Na achttien Limburgse beklimmingen voert de route terug naar Landgraaf voor de finish van de vierde rit.

Na een etappe door de heuvels van Zuid-Limburg volgt er een individuele tijdrit van 17,8 kilometer in en rond Sittard-Geleen over geaccidenteerde wegen. De start is net even buiten Munstergeleen en de finish is gepland op Watersley. De tijdrit is selectiever dan in voorgaande jaren met onder meer twee venijnige klimmetjes.

Het venijn van de Simac Ladies Tour zit hem duidelijk in de staart, want in de slotrit in en om Arnhem worden zeven omlopen verreden in de omgeving van de Posbank, gevolgd door vijf glooiende omlopen in de buurt van Arnhem. De klassementsrensters kunnen op de slotdag dus nog een laatste keer de strijd met elkaar aangaan. Vorig jaar ging de eindzege in de Simac Ladies Tour naar Chantal van den Broek-Blaak. Marlen Reusser werd tweede, Ellen van Dijk derde.

Anouska Koster en Marianne Vos: twee smaakmakers van de voorbije Simac Ladies Tour – foto: Cor Vos

Organisator Thijs Rondhuis van Courage Events is ervan overtuigd dat de komende editie een sterk bezet podium krijgt. “In de eerste drie relatief vlakke etappes rond Lelystad, Ede en Gennep krijgen zowel de sprinters als aanvallers kansen, maar is het voor de klassementsrensters ook zaak om zich niet te laten verrassen bij eventuele waaiervorming. In de laatste drie ritten wordt er klimvermogen gevraagd. In één van de zwaarste edities van de afgelopen jaren verwachten we een winnares die niet op de erelijst van deze enige etappekoers in de Women’s WorldTour in de Benelux zal misstaan.”

Etappeschema flag-nl Simac Ladies Tour 2022 (30 augustus-4 september)
30/08 – Etappe 1: Lelystad – Lelystad (141 km)
31/08 – Etappe 2: Ede – Ede (117 km)
01/09 – Etappe 3: Gennep – Gennep (139 km)
02/09 – Etappe 4: Landgraaf – Landgraaf (137 km)
03/09 – Etappe 5: Sittard-Geleen – Sittard-Geleen (17,8 km, ITT)
04/09 – Etappe 6: Arnhem – Arnhem (150 km)

Dit artikel delen:

6 Reacties

Ray Haaier 5 juli 2022 om 11:16

Mooi parcours.

Edit: Scherp, aangepast!

Oblomov 5 juli 2022 om 11:18

Ziet er goed uit. Zou bijna zeggen, kunnen deze mensen niet ook een mannenversie organiseren. Dan hebben we tenminste weer een Ronde van Nederland (al zal die dan Simac Gentleman’s Tour heten).

mees 5 juli 2022 om 11:41

Dat is de Olympia’s tour

Oblomov 5 juli 2022 om 12:53

Olympia’s tour is Olympia’s tour en heeft zijn eigen mooie geschiedenis. Maar dat is geen profkoers.

Er is wel ZLM, maar dat is weer puur een sprinterskoers. Niet mis mee overigens, daar hebben ze Cavendisch en Greipel op de erelijst aan te danken.

Het zou mooi zijn als er een Ronde van Nederland was op profniveau, met een parcours een beetje zoals deze koers heeft.

the student 5 juli 2022 om 13:06

Dit zijn op zich prima rondjes die de verschillende omgevingen van de etappeplaatsen goed in laten zien. Tevens komen de renners zo meerdere keren langs start finish, waardoor het makkelijker is om etappeplaatsen met interesse te krijgen. En te zorgen dat er ook wat publiek is. Echt grote etappes in lijn lijkt er in Nederland wat minder in te zitten, mede ook door regelgeving en gesteggel met politiebegeleiding.

De rondjes in Ede, Gennep en Arnhem kan ik in ieder geval logisch noemen. Op al die wegen heb ik gefietst.

oscarito1908 5 juli 2022 om 16:10

Test test test

Headlines

Populair

Materiaalzone