Silvia Persico verslaat Demi Vollering na zware finale in Brabantse Pijl
foto: Cor Vos
woensdag 12 april 2023 om 14:43

Silvia Persico verslaat Demi Vollering na zware finale in Brabantse Pijl

Silvia Persico heeft woensdag de winst gegrepen in de Brabantse Pijl. De Italiaanse van UAE Team ADQ was de snelste van een kopgroep van zeven die in de finale was weggereden. Demi Vollering was dicht bij een tweede zege op rij in Overijse, maar ze ging de sprint te vroeg aan en strandde op de tweede plaats. Liane Lippert werd derde.

Ook de vrouwen reden vandaag in de omgeving van Leuven en Overijse de Brabantse Pijl. Traditiegetrouw is deze klassieker de overgang van de kasseienstroken naar de heuvels. Voor de start waren de meeste ogen gericht op titelverdedigster Demi Vollering, maar met Marta Cavalli, Parijs-Roubaix-winnares Alison Jackson, Mavi García, Kristen Faulkner, Lucinda Brand, Shirin van Anrooij, Silvia Persico, Fem van Empel en Justine Ghekiere waren er nog veel meer kapers op de kust.

Vluchters krijgen nauwelijks ruimte 
De eerste aanval was er een uit Italiaanse hoek. Alice Palazzi (Top Girls Fasso Bortolo) trok ten strijde en kreeg al snel het gezelschap van de Amerikaanse Lauren Stephens. De twee kregen echter niet veel ruimte en werden na ongeveer 25 kilometer weer bij de lurven gegrepen. Dit was voor meerdere andere rensters het sein om te demarreren, maar het leidde niet tot een serieuze vlucht. Nathalie Bex, Maria Novlodskaya en Cristina Tonetti reden om beurten wel even voor het peloton uit, maar werden al even snel weer gegrepen.

Fem van Empel in het tenue van Jumbo-Visma – foto: Cor Vos

Met nog goed zestig kilometer te gaan begonnen de grote namen zich te roeren. Zo probeerde Trek-Segafredo de tegenstand af te matten: de Amerikaanse formatie besloot Lucinda Brand en Shirin van Anrooij in de aanval te sturen, maar dit bracht (nog) niet de gewenste schade. Het peloton dunde door de vele versnellingen wel steeds verder uit, maar toch begonnen we met een vrij omvangrijke ‘favorietengroep’ aan de echte finale.

Favorieten mengen zich
Dit was voor Elise Chabbey en Liane Lippert het moment om eens stevig door te trekken op een van de vele hellingen, maar ook deze poging werd al vrij snel weer in de kiem gesmoord. SD Worx wilde niet verrast worden en koos ervoor om, vlak voor het ingaan van de laatste lokale ronde, zelf ten aanval te trekken. Onder meer Vollering plaatste meerdere aanvallen, waarmee ze het uitgedunde peloton op de pijnbank legde.

In de stromende regen volgden de demarrages zich snel op. Op de Hertstraat, de kasseien van de Moskesstraat, de Holstheide, in de S-bocht en op de Hagaard moest het gebeuren. Op de Hertstraat wist een interessante groep weg te rijden, met Marlen Reusser, Shirin van Anrooij, Silvia Persico, Elise Chabbey en Margot Vanpachtenbeke. Zij reden bijna 30 seconden weg bij de rest.

Sprint met zeven
Vollering en Liane Lippert openden op de Moskesstraat de jacht op de vier koploopsters, want Vanpachtenbeke was gelost. Op de lastige Holstheide was de aansluiting een feit, waardoor zeven rensters de laatste zeven kilometer in gingen. SD Worx probeerde van het overtal gebruik te maken door Reusser in de aanval te sturen, maar zij kwam niet weg.

Omdat het achtervolgende ‘peloton’ nog gevaarlijk dichtbij kwam, zette Reusser zich op kop om in ieder geval uit handen te blijven. Het draaide daardoor uit op een sprint, waarin Vollering vroeg aan ging, maar in de laatste honderd meter nog gepasseerd werd door een sterke Persico. Lippert werd daarachter derde, voor Chabbey en Van Anrooij.

foto: Cor Vos

 
16 Reacties
Sorteer op:
12 april 2023
Van Anrooij ook in deze koers weer mee. Die heeft dit voorjaar echt wel weer een stap gezet.
  12 april 2023
  Benieuwd of ze een/haar methode vindt om koersen ook (vaker) te winnen. Springt op 50 km van de finish heel vaak mee om gaten te dichten. In de finale komt ze die power dan net weer tekort, lijkt het. Er zijn meestal wel 1 of meerdere rensters met haar mee met net een sterker eindschot, zodat ze eerder van iedereen af moet om te kunnen winnen.
Misschien is het handig om de vrouwen van van Jumbo de volgende keer te vertellen dat van Empel in hun team rijdt.. Wat een tactisch volstrekt bizarre koers reden die zeg, leek wel of ze actief bezig waren om van Empel uit de wedstrijd te rijden.
  Die was duidelijk niet goed genoeg. Waarom zou je voor haar rijden dan?
  12 april 2023
  Helemaal eens, een Karlijn Swinkels kan zich ook even goed laten afzakken, die valt altijd maar weer aan maar is er toch nooit bij op het eind van een koers van topniveau. Dat Henderson in die groep blijft niet meer dan logisch, maar ook gek dat zij juist op dat moment gaat demarreren. Van Empel was wel nog op kop aan het rijden van de achtervolging, dus het was ook niet-zichtbaar dat ze het al had opgegeven. Sws vind ik JV tactisch dit jaar uitermate zwak. In PR laten ze een enorme groep weglopen waarin ze als enige ploeg niet vertegenwoordigd zijn, om vervolgens de enige ploeggenote die kan winnen tientallen kms alleen te laten achtervolgen. In GE waren ze 1 vd ploegen met meerdere rensters die Reusser lieten tijden. En in eerdere koersen zaten ze met drie of vier in een grote achtervolgende groep maar deden niks in de achtervolging, om dan vervolgens de sprint van die groep te winnen en vierde te worden,
  12 april 2023
  @Romans ik denk dat we niet eens gezien hebben of haar benen wel of niet goed waren, ze was vooral de hele tijd aan de sukkel met positionering en pech. Ze hadden een ervaren renster bij haar moeten zetten die haar op sleeptouw nam. Maar goed het lastige is dat ze hier niet zo veel heel goede rensters hadden, en die er wel waren hadden blijkbaar een vrije rol.
Uitstekende sprint van Persico na een attent gereden koers. Mooie overwinning na al die ereplaatsen. Prima winnares.
12 april 2023
Goede les voor SD en Vollering: nooit met Persico naar de sprint gaan. Verder zijn er weinig rensters die Vollering na een zware koers niet aankan, idem voor Kopecky (die heeft zeker wel kans om Persico te verslaan in de sprint, maar is ook niet zeker) Gewoon om en om springen totdat zij er in elk geval niet meer bijzit. En als je niet anders kunt dan sprinten laat haar dan in elk geval niet zo gemakkelijk in je wiel zitten om haar vervolgens mooi aan te trekken….
12 april 2023
Mooie koers gezien! Ook goed om te zien dat men er wel op gebrand lijkt te zien om niet weer van SDWorx te verliezen. Ze gaven SDWorx geen meter ruimte.
  12 april 2023
  Eens, goed om te zien! Het zal sws vanaf nu anders worden dan in de Vlaamse klassiekers. Daar had SD steeds 3 of 4 topfavorieten, als het bergop gaat eigenlijk maar 1 of 1,5. Volleringis duidelijk 1 van de allerbesten bergop, en Reusser kan het proberen van ver, maar als ze met iemand weg is die goed kan klimmen en/ of sprinten heeft ze een probleem, en als ze een klein gat heeft kun je haar bergopwaarts weer terughalen zoals bv in het WK.
12 april 2023
Tsja, dat kan je bijna voorspellen: Vollering die onderweg al heel veel doet, (te) vroeg aangaat en de snelle en geslepen Persico in haar wiel meeneemt naar de streep. Maar zondag en vandaag blijkt wel weer dat SDW ook kan verliezen.
12 april 2023
Persico wint in Overijse :)
12 april 2023
Persico is laatste altijd al vaker zeer sterk aan het koersen geweest. Dit kan geen verrassing zijn natuurlijk. Al zie ik mooie Demi nog liever.
Spannende koers was dit! Het parcours zal ik wel nooit van gaan houden, sommigen vinden die hybride overgang van Vlaanderen naar Wallonie prachtig maar voor mij is het toch van tweeen niks. Los nog van dat er, zoals in te veel klassieke koersen anno 23, veel te veel lussen in zitten. Weliswaar levert dat vaak suspense op maar het hele omgevingsaspect vervalt. Het kan toch niet anders dat dit voor het grote, incidentele publiek een bummer is? De commentaarsectie van ES beviel me zeer matig: geven geen extra cachet maar versaaien de boel eerder.
  12 april 2023
  Ik denk niet dat het grote incidentele publiek op woensdagmiddag naar de koers gaat kijken…
Demi <33333

Reacties zijn gesloten.