Silvan Dillier: “Sagan was de duivel en engel in één persoon”

maandag 9 april 2018 om 09:54
Silvan Dillier: “Sagan was de duivel en engel in één persoon”

foto: ASO

Silvan Dillier besloot Parijs-Roubaix op een tweede plaats achter Peter Sagan. De Zwitser van AG2R La Mondiale was op het moment dat Sagan de oversteek maakte al geruime tijd in de aanval, maar wist toch zijn wagonnetje aan te haken bij de wereldkampioen. Uiteindelijk werd hij in de sprint in het vélodrome geklopt door de Slowaak. “Misschien heb ik iets te lang gewacht met aangaan”, zei hij na afloop tegen Sporza.

Het moet voor de 27-jarige Dillier als een droom hebben aangevoeld om als één van de eersten de piste op te mogen draaien. Dit maakte hem in eerste instantie wel enigszins nerveus. “Toen ik de piste opkwam, dacht ik er even aan hoeveel mensen dit wel aan het volgen zijn op tv.” Uiteindelijk maakte de Zwitser snel de switch. “Ik kon snel de knop omdraaien en mij focussen op de sprint.”

In de sprint kwam Dillier niet uit wiel van Sagan. “Net toen ik wou aangaan, ging Sagan al. Hij heeft me wat verrast”, blikt de Zwitser terug op zijn sprint. “Maar ik denk dat het sowieso heel lastig was geweest.”

Dat Dillier aan de start stond van Parijs-Roubaix mag sowieso al een verrassing genoemd worden. Tijdens de Strade Bianche brak hij zijn pink bij een val, in eerste instantie werd verwacht dat hij het gehele voorjaar uitgeschakeld zou zijn.

Dit artikel delen:

23 Reacties

achterhoeker 9 april 2018 om 09:58

Sagan natuurlijk een goede renner om mee in een ontsnapping te zitten

ARCHIFALLUS 9 april 2018 om 10:20

Wel een beetje een sleper

tvm 9 april 2018 om 10:23

Mooie metafoor. Zeker in de hel. Veel mensen begrepen niet dat hij meewerkte met Sagan. Ik in eerste instantie ook niet, maar nu wel. Zekerheid voor plek 2 in plaats van bluffen en dan ofwel ingelopen worden door de andere groep ofwel het risico dat Sagan hem lost.

FondriestTF3 9 april 2018 om 10:34

Als hij niet meewerkt, rijdt Sagan hem op die stroken finaal uit het wiel. Nu wist Sagan dat hij met Dillier sneller was dan zonder.

En wordt hij ingelopen door de groep daarachter… dan is het natuurlijk over voor het podium.

djerkson 9 april 2018 om 10:34

De titel is nergens terug te vinden in het artikel?

Pivaro 9 april 2018 om 10:41

Als je zo met Sagan naar de streep rijdt, rij je voor de tweede plek. Dat is geen schande, maar zeg dat dan gewoon.

Bazzz 9 april 2018 om 11:20

Heel slim gekoerst!
Niemand zal voorspeld hebben dat hij op het podium zal eindigen, dan heb je het uitmuntend gedaan. Bij iedere andere strategie, buiten het meerijden met Sagan was hij geen 2e geworden. Dan heb je dus alles goed gedaan in mijn ogen.

maurits1972 9 april 2018 om 11:20

Je hebt altijd nog een minieme kans. In de sprint of pech onderweg voor Sagan. Voor de rest is het precies zoals tvm zegt. Ik vond het gelijk al slim dat hij meereed op kop. Maar ik had gedacht dat hij er nog wel ergens af zou vliegen.

Lalsacien 9 april 2018 om 11:40

@Pivaro onzin Sagan kan altijd nog materiaalpech krijgen en nu hield hij de kans op de eerste plek nog in leven.

Chaba 9 april 2018 om 12:10

Ja, ik heb toch het gevoel dat het een bewuste keuze was van Sagan om niet te gek te doen de eerste kasseistroken omdat hij ze graag op het asfalt mee wilde nemen. Dat pakt gewoon erg goed uit ook al had Dillier het laatste stuk het misschien iets leper kunnen spelen maar denkt dat het uiteindelijk niet uitgemaakt had. Mooie uitslag!

Alexander 9 april 2018 om 12:12

Hij had met die 1m30 voorsprong echt wel paar beurtjes over kunnen slaan of hele korte beurtjes kunnen doen. Nu bleef hij keurig draaien. Maar desalniettemin intens knap van hem.

madeinstars 9 april 2018 om 12:44

Dat hij tot de laatste kasseistrook meedraaide met Sagan was supersterk en ook slim, maar voor elke pedaalslag die hij daarna nog op kop heeft gedraaid, verdient zijn ploegleider een zweepslag. Met een minuut voorsprong was er toen geen enkele reden meer om op kop te komen en al helemaal niet om nog naar de kop te komen met 1 km te gaan en Sagan’s lead-out te spelen op de Velodrome. Ik heb me daar echt om zitten opvreten.

Olly 9 april 2018 om 14:16

Degene die hier roepen dat Dillier niet mee had moeten rijden. Of aan het einde geen trap meer op kop had moeten komen. Die zijn in mijn optiek overgoten met dezelfde saus als alle niet winnende klassieker Toprijders die dit voorjaar tot nu toe met lege handen staan.
"Nee het is niet aan mij om aan te vallen", Nee het is niet aan mij om dat gat dicht te rijden". En zo heb ik er nog meer gehoord afgelopen weken.
Ik vond het geweldig dat die 2 meedraaiden! Laat je ballen maar zien, dit ging wel om het podium! En kijk eens wie daar op staan, dat zijn wel degenen die aan durfden te vallen. Jammer overigens dat Wout v Aert tegen pech aanliep, die was samen met NT de enige die echt nog wat probeerden.

madeinstars 9 april 2018 om 14:45

@ Olly: Ik ben dat niet met je eens, er is een verschil tussen een gat dichtrijden en je eigen kansen daarmee vergooien en gewoon in het wiel blijven zitten en daarmee je kansen vergroten. Wielrennen is juist zo mooi, omdat het niet alleen maar dom hardrijden is. Ik neem het Dillier niet eens kwalijk, geweldig dat ‘ie volle bak door rijdt, hoe oliedom ook. Die ploegleider van Ag2R daarentegen moeten ze op staande voet ontslaan. Die had al lang en breed tegen Dillier moeten zeggen dat het na de serieuze kasseienstrook niet nodig was om volle bak mee te rijden.

Hetzelfde geldt voor zo’n Wallays, die er zelfs nog keihard afgepierd wordt en nergens eindigt. Wat heeft Lotto Soudal er goed en breed aan gehad dat hij daar kopwerk deed? Helemaal niets.

NDI22 9 april 2018 om 15:24

Ik denk dat Sagan hem er uberhaupt niet probeerde af te knallen omdat hij mee draaide. Gewoon prima gekoerst. Mede door hem de voorsprong in stand gehouden en altijd nog een kans op winst gehouden.

ONCE 9 april 2018 om 16:01

Hij heeft er gewoon eerlijk voor kunnen sprinten in een sprint a deux. Dat de kans minimaal is doet er niks aan af. Zonder Sagan had ie het niet gered en zonder Dillier had Sagan het lastig gehad.
Ik kan me zo voorstellen dat Sagan heeft gezegd als je meedraait neem ik je mee en sprinten we ervoor, als je gaat linkeballen rijd ik je wel ergens los. Prima zo

Olly 9 april 2018 om 16:59

@madeinstars (grappige naam overigens, hoe kom je er op:-) ).
On: Wallay’s gegokt en verloren, is hoe ik het zie. naar mijn mening beter zo dan wieltje plakken en er alsnog afgepierd worden.
Dillier: Is van oorsprong pistier (duidelijk te zien op de drome) En had daardoor zeker een kans. Plakken en er door Sagan afgereden worden in de aanloop naar de drome, is denk ik voor hem een mindere kans. Ik persoonlijk heb meer respect voor iemand die meedraait en tweede wordt dan (op z’n Belgisch gesproken) “goed tactisch gereden” en winnen. Maar dat is een persoonlijke mening. En daar is en hoeft niet iedereen het mee eens te zijn.
Ik heb genoten van de finale en heb een open strijd gezien op de drome, waar de sterke Sagan door zijn kracht en frisheid in het voordeel was op (voor mij) de held van de dag “Dillier” !

marehoek 9 april 2018 om 17:56

Dillier.heeft een.geweldige.PR.gereden.
Deze prestatie waardeer ik.meer dan al
DIE ANDERE.RENNERS die voor.de derde
t/m de zesde plaats gereden.hebben,
De zogenaamde afwachtrers.

fringale 9 april 2018 om 18:09

De twee hebben gewoon afgesproken “ik rij je er niet af maar dan rij jij vol mee en we sprinten beide voor de zege”, dat zag je ook aan Sagan die zelfs heel ostentatief Dillier carrefour liet opdraaien, ter blijk van vertrouwen. Dan is het mooi dat zo’n entente stand houdt ondanks wat ploegleiders ongetwijfeld in het oor gebruld moeten hebben. De “deal” was in mijn ogen ook een win-win.

girardengo 9 april 2018 om 21:13

Hij heeft gewoon gelijk door mee te rijden. De tactische vernuftelingen kwamen er weer eens niet aan te pas.

Covadonga 9 april 2018 om 22:49

Djerkson +1
Vanwaar deze titel?

Mwielerfan 9 april 2018 om 23:15

Zelfs als ze een deal hadden is het nog dom om er na hem nog aan te houden. Je kunt nog zoveel respect oogsten, met een betere tactiek vanaf hem had ie meer kans.

Romāns Vainšteins 9 april 2018 om 23:45

Reed zeer terecht mee voor plek 2, goed gedaan.

Headlines

Materiaalzone

Populair