Shirin van Anrooij verslaat Puck Pieterse na spannend duel op beloften-EK veldrijden

zondag 7 november 2021 om 14:01
Shirin van Anrooij verslaat Puck Pieterse na spannend duel op beloften-EK veldrijden

foto: Cor Vos

Shirin van Anrooij is de nieuwe Europese kampioen bij de belofte-vrouwen. De Nederlandse versloeg na een beklijvend duel topfavoriete Puck Pieterse, die na een knappe inhaalrace het zilver mocht ophalen. Fem van Empel maakte het Nederlandse feest compleet door naar een bronzen medaille te rijden.

Door het afhaken van de Hongaarse Blanka Kata Vas – die zaterdag een zilveren medaille wist te veroveren in de elitewedstrijd – was Puck Pieterse met voorsprong dé favoriete voor de Europese beloftentitel. Met een vierde plaats in Zonhoven en een podiumplaats in Overijse bewees Pieterse dat ze op haar 19e al wereldtop is bij de elites. Dat moest ze vandaag kunnen verzilveren met een Europese titel, al stonden er zeker een paar geduchte concurrenten aan de start.

De Française Amandine Fouquenet, vorig weekend nog knap tiende in de wereldbekercross van Overijse, spurtte als een bezetene de VAM-berg omhoog en was verantwoordelijk voor de kopstart. Ook Pieterse was goed weg en bleek in de openingsfase als enige in staat om Fouquenet te volgen. Na goed drie minuten bereikten Fouquenet en Pieterse als eerste rensters de materiaalpost en daar ging het helemaal mis voor de Nederlandse.

Pieterse valt terug na slipper, Van Anrooij ruikt haar kans 
De titelverdedigster ging onderuit in een modderstrook en moest met een kapotte fiets alsnog de materiaalpost in voor een wissel, waardoor ze plots op achtervolgen was aangewezen. Pieterse verloor bijzonder veel tijd en was in geen velden of wegen te bekennen. Intussen kreeg Fouquenet het gezelschap van een andere Nederlandse: Shirin van Anrooij. De renster van Baloise Trek Lions wist op eigen tempo het gaatje te dichten en besloot al snel het commando over te nemen.

Puck Pieterse – foto: Cor Vos

Van Anrooij, die de laatste weken goed op dreef is, wist vervolgens op de kracht weg te rijden van Fouquenet, die haar snelle start een beetje moest bekopen. De voorsprong van Van Anrooij groeide zienderogen, maar het gevaar kwam al niet meer van de spartelende Fouquenet. Nee, was het vooral uitkijken naar de remonte van Pieterse. De renster van Alpecin-Fenix baande zich een weg naar voren en wist binnen no time weer aan te sluiten bij een achtervolgend groepje op Van Anrooij.

Pieterse met een knappe remonte 
Pieterse was niet van plan om wat uit te rusten aan het wiel van Fem van Empel en de Française Line Burquier en nam al snel het leeuwendeel van het werk voor haar rekening. Pieterse was zeker nog niet uitgeschakeld voor de Europese titel, aangezien het verschil tussen de twee Nederlandse dames bij het ingaan van de derde ronde was geslonken tot veertien seconden. Pieterse kwam duidelijk onder stoom en was op weg naar Van Anrooij. Althans, zo leek het.

Halverwege de ronde was de voorsprong van Van Anrooij geslonken tot zeven seconden, maar de koploopster was zeker niet van plan om Pieterse terug te laten keren. Van Anrooij ontwikkelde nog altijd een hoog tempo en deed bergop zeker niet onder voor haar iets jongere landgenote. Het verschil bleef schommelen rond de tien seconden, zo ook bij het ingaan van de voorlaatste ronde. De overige concurrenten volgden inmiddels op respectabele afstand.

Nederland versus Nederland 
Pieterse deed er in de voorlaatste ronde alles aan om het verschil met Van Anrooij te overbruggen, maar dit bleek geen eenvoudige opgave. Sterker, Van Anrooij oogde in de slotfase net iets vinniger bergop en wist zo haar voorsprong langzaam maar zeker weer uit te diepen. Ze begon met een voorgift van vijftien seconden aan de zesde en laatste ronde van het EK voor beloften en dat leek genoeg om uit de greep te blijven van de moegestreden Pieterse, die het hoofd moest buigen.

Pieterse bleek echter nog over een tiende leven te beschikken en wist zo weer wat seconden af te knabbelen van haar achterstand. Met nog een halve ronde te gaan werd het verschil geklokt op negen seconden, maar Van Anrooij liet de Europese titel niet door haar vingers glippen. Ze begon met een geruststellende bonus aan de laatste kasseienpassage richting de finish op de VAM-berg en kroonde zich tot de nieuwe Europese kampioene, voor Pieterse en Van Empel.

foto: Cor Vos

EK veldrijden 2021 op de VAM-berg
Uitslag U23-vrouwen 
flag-nr1 flag-nl Shirin van Anrooij – in 44m09s
flag-nr2 flag-nl Puck Pieterse op 17s
flag-nr3 flag-nl Fem van Empel op 1m03s
4. flag-fr Line Burquier op 1m19s
5. flag-fr Amandine Fouquenet op 1m40s
6. flag-it Gaia Realini op 2m47s
7. flag-lu Marie Schreiber op 2m47s
8. flag-cz Kristyna Zemanová op 3m10s
9. flag-gb Millie Couzens op 3m13s
10. flag-gb Josie Nelson op 3m20s

Dit artikel delen:

14 Reacties

Wheely 7 november 2021 om 14:04

Alledrie gestreden, mooi hoor. Jammer van de pech voor Puck maar als het ergens bij hoort is het deze sport wel, nog een geluk dat ze vlak bij de post was.

xistnc 7 november 2021 om 14:11

Knap hoe Puck bleef strijden, terwijl ze toch een flink jasje uit heeft moeten doen. Wat mij betreft de morele winnaar.

Wie is bij de mannen het meest een type als Brand en Van Anrooij? Die heeft straks dan toch een streepje voor, al is dat niet per se voldoende om het menneke-in-vorm te kloppen.

Arie den Blanken 7 november 2021 om 14:16

Toon Aerts , dat zou het weekend voor Sven Nys helemaal tot een succes maken.

Franco Ballerini 7 november 2021 om 14:16

@xistnc: misschien Quinten Hermans?

xistnc 7 november 2021 om 14:21

Allebei prima kandidaten – als Toon geen domme aanval plaatst en Quinten zijn struikelpartijen achterwege laat.

Wheely 7 november 2021 om 14:59

Hermans inderdaad, Vantourenhout misschien ook wel goed op dit parcours, qua bouw wel een renner die het klimmen zal moeten liggen.

kelderfan 7 november 2021 om 14:05

Mooie zege van Anrooij. Toch weer een spannende race.

Murcia 7 november 2021 om 14:09

Clean sweep van Oranje!
Shirin heel goed gereden, haar tijdritkwaliteiten op de weg kwamen hier van pas en na heel veel pech, valpartijen en blessures een teken dat ze nog altijd om de prijzen kan strijden. Pieterse verliest hier de titel door de val maar maakt toch indruk door haar inhaalrace en van Empel rekent duidelijk af met de talentvolle Française. De medaillespiegel wordt door Oranje gedomineerd.

Oblomov 7 november 2021 om 14:33

Van Anrooij dreigde inderdaad een beetje een vergeten talent te worden, dus dit is een mooie opsteker.

Het zegt ook wel iets over haar mentaliteit dat ze, toen dat gat zo klein was geworden aan het eind van de derde ronde, gewoon stug bleef doorrijden. Genoeg renners die dan zouden hebben gezegd, laat maar terugkomen en dan ga ik wel even in het wiel zitten. Zeker met die wind. Bij de volgende passage was het gat een seconde groter.

Emergo 7 november 2021 om 14:43

@Oblomov Eerste zin ?? Rekeninghoudend met haar blessure is ze toch aardig teruggekomen de laatste tijd.

Oblomov 7 november 2021 om 15:17

Klopt, maar raakte een beetje ondergesneeuwd bij Pieterse en Vas. Dan is een titel een mooie motivatie. Eerste bij de beloftes, na meerdere (in het veld en op de tijdritfiets) bij de junioren.

Borsje 7 november 2021 om 14:13

Pieterse misschien iets te geforceerd geprobeerd zo snel mogelijk weer aan te sluiten. Ronde 2 reed ze bijna 20 seconden sneller dan daarna gemiddeld.

Oblomov 7 november 2021 om 14:25

Wilde het snel dichtrijden. Achteraf iets te snel inderdaad.

Ruud Smit 7 november 2021 om 20:32

’t moge duidelijk zijn dat pieterse hier onverslaanbaar was geweest ALS ze niet was gevallen. maarja, ze wordt vast wereldkampioene en dan hoef je die sterrentrui toch nie meer aan

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair