Shirin van Anrooij soeverein naar de zege in Gullegem

dinsdag 4 januari 2022 om 14:39
Shirin van Anrooij soeverein naar de zege in Gullegem

foto: Cor Vos

Shirin van Anrooij heeft de Hexia Cyclocross Gullegem gewonnen. Al vroeg in de West-Vlaamse cross, die onder modderige omstandigheden werd verreden, ontdeed de jonge Nederlandse zich van de concurrentie en reed vervolgens de rest van de wedstrijd alleen voorop.

Het veld bij de vrouwen werd aangevoerd door Shirin van Anrooij. De Nederlandse Europese U23-kampioene, zevende op de wereldranglijst, had de voorbije maanden een pak progressie geboekt en kon in de Hexia Cyclocross Gullegem haar eerste zege ooit in een Belgische tv-cross pakken. Maghalie Rochette had in de regen de beste start, maar ook Van Anrooij en Zoe Bäckstedt waren goed vertrokken. Rochette en topfavoriet Van Anrooij pakten vervolgens al vroeg in de koers een gaatje op de rest.

Van Anrooij ging in de eerste ronde in de zandbak fietsend naar de kop, terwijl Rochette van haar fiets moest. De 19-jarige Nederlandse van Baloise-Trek reed de negen jaar oudere Canadese even later op een gat. Bij het ingaan van de tweede van vijf ronden was het verschil opgelopen tot bijna twintig seconden, de 17-jarige Bäckstedt volgde op dertig seconden. Van Anrooij begon met een royale voorsprong van 45 seconden aan de derde ronde, terwijl Rochette inmiddels de hete adem van Bäckstedt in de nek begon te voelen.

Bäckstedt, aanvoerster van de Wereldbeker bij de junioren, reed in de derde ronde het laatste gat naar Rochette dicht. De Britse, van wie haar vader Magnus in 2004 Parijs-Roubaix won, bleef op de zandstrook op de fiets, terwijl de Canadese weer moest lopen. Zo ontspon zich een mooi duel om de tweede plaats. In de materiaalzone draaide Bäckstedt de rollen om en reed daarna weg bij Rochette. Het gevecht speelde zich ver achter Van Anrooij af. De jonge veldrijdster begon met een voorsprong van bijna een minuut aan de voorlaatste ronde.

Rochette keert terug bij Bäckstedt
Bäckstedt maakte in de vierde ronde een foutje, waardoor Rochette in haar spoor kon terugkeren en de strijd om de tweede plaats weer van voren kon beginnen. Rochette had hernieuwde adem gevonden en nam weer afstand van Bäckstedt. Bij het ingaan van de slotronde was het verschil tussen beide rensters echter slechts vijf seconden. Toch gaf de ervaring uiteindelijk de doorslag en moest de jonge Bäckstedt het hoofd buigen voor Rochette, dit seizoen de winnares van al vijf wedstrijden.

Van Anrooij bleef in de slotfase uit de problemen en trok de zege naar zich toe. Na de Jingle Cross in oktober en het Europees kampioenschap voor beloften in november was dit het derde succes voor de jonge Nederlandse dit crossseizoen. Tevens boekte ze in de Hexia Cyclocross Gullegem haar eerste overwinning ooit in een Belgische tv-cross.

flag-be Hexia Cyclocross Gullegem 2022
elite-vrouwen
1. flag-nl Shirin van Anrooij
2. flag-ca Maghalie Rochette
3. flag-gb Zoe Bäckstedt
4. flag-be Lotte Kopecky
5. flag-nl Inge van der Heijden
6. flag-be Marion Norbert Riberolle
7. flag-be Karen Verhestraeten
8. flag-be Jana Dobbelaere
9. flag-gb Anna Kay
10. flag-us Erica Zeveta

Dit artikel delen:

14 Reacties

Murcia 4 januari 2022 om 14:44

Loodzwaar parcours door de regenval maar van Anrooij ging er als een kloeke locomotief doorheen. Rochette tweede en de verrassing is dat Backstedt nu al het podium haalt. Een punt van kritiek is de duur, vijf ronden is er één teveel volgens mij.

0
platteprijs 4 januari 2022 om 14:50

Met kop en schouders is nog te zacht uitgedrukt. Van Anrooij was veel beter dan haar tegenstanders. Backstedt mooie prestatie. Van der Heijden met een ongelukkige start maar verder een zeer slappe koers. Teleurstellend 5e in dit deelnemersveld. Maar wat bezielt de organisatie of UCI-jury om op dit moment van het seizoen de wedstrijd 55 minuten te laten duren (voor de eerste, want de laatste gaat dik over het uur)!?

0
Murcia 4 januari 2022 om 14:53

Het enige wat ik kan bedenken is: een ronde extra levert meer zendtijd op maar dit was ronduit absurd. Je moet wel rekening houden met alle deelneemsters en dit was er qua duur echt over. Geen beste beurt van de organisatie en de UCI-commissaris.

0
Franco Ballerini 4 januari 2022 om 17:23

Ik ben het met jullie beiden oneens, en gelukkig sta ik daar niet alleen in want ik heb ook meerdere dames horen klagen over de te korte duur van de cross. Het prijzengeld is bij bepaalde crossen voor de dames al gelijk gesteld aan de heren, dan mogen ze er ook wel een uurtje voor rijden. Het gevolg zal zijn dat de beloften (of zoals vandaag zelfs een junior) door gebrek aan inhoud niet tot het einde een rol zullen kunnen spelen. Is dat erg? Totaal niet. Als je de monumenten inkort tot 180km zal je ook een ander (wellicht ongewild) podium zien.

0
platteprijs 4 januari 2022 om 17:38

@Franco het gaat om vandaag, niet om de andere wedstrijden. Vandaag was het erover, ook omdat er deze week meer crossen zijn dan welke week dan ook in het crossseizoen. De UCI zat fout en heeft zich dat gerealiseerd en bij de mannen is er daarom relatief kort gereden. Of die commissaris wilde op tijd thuis zijn, dat kan ook.

0
Franco Ballerini 4 januari 2022 om 17:55

@platteprijs: het gaat niet alleen om vandaag. Er zijn dit jaar al meer te korte crosses voor de dames geweest. Als er dames zijn die meerdere lange crosses in korte tijd niet aankunnen dan slaan ze er maar een paar over. Zoals van Anrooij die morgen niet aan de start staat. Buiten dat: zie mijn andere argument: langere crosses om het onderscheid tussen de diverse categorieën te benadrukken. Dat zal het niveau uiteindelijk alleen maar
verhogen.

0
Pol 4 januari 2022 om 18:12

@Franco
Dat was maar een dame die over de te korte wedstrijdtijd klaagde, deze dame was er vandaag niet. Komt er trouwens ook niet meer aan te pas als ze langer rijden. Dit was vandaag veel te lang er zijn dames die 1 uur en 11 minuten gereden. dat is 12 minuten langer dan de profs.

0
platteprijs 4 januari 2022 om 18:47

@Franco ik heb het alleen over vandaag, ik heb het niet over de andere crossen. Dat mag ik toch wel zelf bepalen :)

0
Franco Ballerini 4 januari 2022 om 19:16

@platteprijs: Uiteraard! Maar als jij het voor de rest wel eens bent met mijn stelling, dan kunnen we toch samen concluderen dat dit dan een overbodige cross is?

0
Limal 4 januari 2022 om 14:55

Mooie top-3 (4) en heerlijke interviews nadien – niet neuten, gewoon baggeren!

0
Tuubke 4 januari 2022 om 15:56

Het is wel wennen hoor, zo’n top-tien met slechts twee Nederlandse namen.

0
platteprijs 4 januari 2022 om 17:40

Er zijn maar 3 NL vrouwen gestart. Als je dat in percentages gaat omzetten, is het qua NL misschien wel de beste ‘prestatie’ van het seizoen.

0
De Cabybara van de Conradkade 4 januari 2022 om 17:20

Leuk interview met Rochette!

0
Franco Ballerini 4 januari 2022 om 17:26

Ja, leuk om te zien. Het enthousiasme spat er van af, en ze zegt nog zinnige dingen ook over bijvoorbeeld het verschil tussen de cross in Noord-Amerika en Europa.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone