Shane Archbold houdt George Bennett van Nieuw-Zeelandse wegtitel

zondag 16 februari 2020 om 08:14
Shane Archbold houdt George Bennett van Nieuw-Zeelandse wegtitel

foto: Deceuninck-Quick-Step

Shane Archbold heeft zich gekroond tot de nieuwe wegkampioen van Nieuw-Zeeland. De renner van Deceuninck-Quick-Step wist in de laatste veertig kilometer een achterstand van bijna vier minuten op de ontsnapte George Bennett (Jumbo-Visma) goed te maken. In extremis sloot Archbold aan, waarna hij het goud wist te pakken.

De moeilijkheid van het Nieuw-Zeelands kampioenschap, dat plaatsvond rondom Cambridge, zat in de eerste honderd kilometer. In de middenfase lagen vier korte, maar steile klimmetjes. Hier trok Jumbo-Visma-renner Bennett ten aanval, samen met Michael Torckler. Zij begonnen met een voorsprong van vier minuten aan de laatste (vlakke) vijftig kilometer in Cambridge.

Op het lokale circuit wist Bennett zijn medevluchter af te schudden. De klimmer moest toen nog veertig kilometer standhouden. Dat ging voorspoedig, want twintig kilometer voor de meet was zijn voorsprong 2,5 minuut. In de slotfase stortte Bennett echter in; een jagende Archbold was in de achtervolging gegaan en vond op drie kilometer van de finish de aansluiting.

In de sprint-à-deux was Archbold, normaliter de vaste lead-out van Sam Bennett bij Deceuninck-Quick-Step, logischerwijs te snel voor Bennett. Hij pakte daarmee het goud. Bennett moest genoegen nemen met het zilver. Het brons was een kleine minuut later voor Dylan Kennett (St. George Continental).

Dubbelfeest in huize Fisher-Black
Toch was er nog succes te vieren voor Jumbo-Visma: Finn Fishter-Black eindigde (tussen de profs) in de wegwedstrijd als tiende. De 18-jarige renner van de nieuwe opleidingsploeg werd daarmee beloftenkampioen van Nieuw-Zeeland. Eerder deze week won hij ook al het beloftenkampioenschap tijdrijden.

De familie Fisher-Black mocht eerder op de dag ook al juichen, want Niamh Fisher-Black (19) won het wegkampioenschap bij de vrouwen. De renster van Bigla-Katusha was de beste van een kopgroep van vier. Ella Harris (Canyon-SRAM) won zilver, voor Teresa Adam.

Dit artikel delen:

9 Reacties

Groningen 16 februari 2020 om 08:44

Klinkt als een ouderwets mooie strijd, jammer dat dat bij grotere, beter bezette wedstrijden nog maar zo zelden voorkomt.

0
Romāns Vainšteins 16 februari 2020 om 09:15

Wat een mooie, klassieke manier om te winnen zeg.

0
TijmenCamps 16 februari 2020 om 09:33

Deze komt wel ff binnen bij Bennett…

0
Turtlehead 16 februari 2020 om 10:14

Als je de samenvatting zo leest, klinkt het heel logisch: Benett gaat (weer eens) veel te vroeg in de aanval, valt terug en de veel snellere Archbold klopt hem aan de meet.
Maar ja, vrolijk zal hij er niet van worden…

0
TijmenCamps 16 februari 2020 om 11:07

Wat moet hij anders doen? In een sprint is hij bij voorbaat al kansloos…

0
Spartacus 16 februari 2020 om 11:32

Dat is als je inderdaad alleen maar de samenvatting leest. Als je de wedstrijd gezien hebt, is het een heel ander verhaal. De enige kans voor Bennett was het verschil maken in de heuvelzone, en hopen dat hij het solo kon halen op het vlakke stratencircuit met hulp van Fisher die afstopte in de achtervolgende groep. Dat verliep buitengewoon goed, totdat Bennett uiteindelijk instortte in de laatste ronde (helaas).
Vind het alleen maar mooi dat hij het toch probeert op zo'n parcours dat eigenlijk kansloos is voor hem.

0
Wheely 16 februari 2020 om 10:07

Nice, de leadout van Bennett klopt Bennett in de sprint!

0
Baik-Baik 16 februari 2020 om 10:36

Zitten er eigenlijk renners met een Maori achtergrond op de fiets? In het hardlopen (en uiteraard rugby) zijn er een aantal zeer succesvol.

0
Samlambeej 16 februari 2020 om 11:56

Blauwe trein zal niet meer zo blauw zijn. Esthetisch gezien vind ik dat niet zo fijn.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone