Sep Vanmarcke over de Omloop: “Je kan niet tegen dit parcours zijn”

Sep Vanmarcke over de Omloop: “Je kan niet tegen dit parcours zijn”

Foto: Sirotti

vrijdag 23 februari 2018 om 08:30

Sep Vanmarcke keert zaterdag terug naar de wedstrijd waar het voor hem destijds allemaal is begonnen. De 29-jarige West-Vlaming won de Omloop Het Nieuwsblad in 2012 na een sprintje tegen Tom Boonen en Juan Antonio Flecha, maar treft dit jaar een totaal ander parcours. Vanmarcke verwacht een chaotische, moeilijke wedstrijd, maar hij droomt – met onze landgenoot Sebastian Langeveld aan zijn zijde – op een herhaling van vijf jaar geleden. “De oude omloop had ook zijn traditie. Maar anderzijds, een parcours als dit, daar kan ik niet tegen zijn”, vertelt de goedlachse Belg aan onder andere WielerFlits.

De factor Sacha Modolo
Vanmarcke heeft de afgelopen weken misschien niet de meest indrukwekkende resultaten neergezet, maar in Ronde van Valencia en de Ruta del Sol stak hij wel meermaals zijn neus aan het venster. Zowel in de aanval als in dienst van de ploeg. “Dat is een goede manier om stappen vooruit te zetten, denk ik”, aldus Vanmarcke. “Vroeger zou ik misschien zelf voor een pakweg zevende plek hebben gesprint, maar nu we rappe mannen als Sacha Modolo en Daniel McLay in de ploeg hebben, kunnen we winnen en zijn die sprints belangrijk. Ik heb een aantal keer de lead-out gedaan, en ik moet zeggen dat ik dat echt leuk vond. We hebben er goede weken opzitten, eigenlijk een voortzetting van de winter die ook ideaal was.”

Modolo zorgde – na voorbereidend werk van Vanmarcke – in de Ruta del Sol voor een belangrijke eerste zege voor de Education First-ploeg. Vanmarcke rekent op een wederdienst tijdens de klassiekers. “Modolo was een broodnodige vervanger na het vertrek van Alberto Bettiol en Dylan van Baarle. Hij is heel rap, maar veel mensen vergeten dat hij vorig jaar gewoon zesde werd in de Ronde van Vlaanderen. En als je de Ronde aankan, dan lukt elke andere klassieker ook. Gaan we met vijftien of twintig man naar de meet, dan kunnen we nog altijd voor hem werken. Andersom kan hij ook voor mij wat werk opknappen, mocht dat mogelijk zijn. We zijn, met ook een ijzersterke Mitchell Docker erbij, zeker niet erg verzwakt.”

Zoektocht naar sleutelpunten
In de Omloop Het Nieuwsblad treft de kopman van EF Education First-Drapac een totaal nieuw parcours, met de Muur van Geraardsbergen en Bosberg als scherprechters. Vindt hij als ex-winnaar dat een jammere zaak? “Ik blijf wel een speciale band met de Omloop hebben, op welk parcours dan ook. Het toeval wil dat ik de voorbije jaren altijd top vijf kon rijden. Het oude parcours lag mij sowieso heel goed, omdat er een paar leuke kasseistroken in zaten. Nu treffen we minder van die stroken, maar de opeenvolging van hellingen blijft moordend. Iedereen weet dat ik fan was van het oude parcours, dat had ook zijn traditie. Maar anderzijds, een parcours als dit, daar kan je niet tegen zijn. Dat is gewoon pure nostalgie.”

Een nieuw parcours betekent bovendien vaak een nieuwe zoektocht naar de vaste sleutelpunten. “Klopt”, vertelt Vanmarcke. “Vroeger koerste men in de Ronde van Vlaanderen wel over dezelfde laatste vijftig kilometer, maar de tijden en de manier van koersen is volledig veranderd. Waar ze vroeger op vijftig kilometer van de meet misschien nog met maximum tien renners overbleven aan het front, is dat nu soms nog een half peloton. Na zaterdag weten we meer en de komende jaren zal er meer een systeem in deze koers komen. Dat zie je nu ook in de Ronde van Vlaanderen.”

Stap vooruit in de Tirreno
Vanmarcke gaat zaterdag vol voor winst, maar beseft dat het geen must is om nu al op zijn allerbest te zijn. “Ik denk, gezien het aantal koersen dat we nu in de benen hebben, dat er sowieso nog iets van vorm zal bijkomen. Bij de ene is dat meer dan bij de andere. Sowieso moet ik in de Tirreno nog een extra stapje vooruit zetten. Anderzijds is het niet zo dat je de Omloop op halve kracht kan winnen. Vroeger was die koers vooral belangrijk voor ons, de lage landen, maar sinds ze de WorldTour-status hebben gekregen, is het voor iedereen een heel belangrijke koers. Iedereen wil winnen, of toch op zijn minst de bevestiging inden dat hij op de goede weg is. Heel belangrijk, met het oog op wat er nog komt.”

Dit artikel delen:

15 Reacties

west 23 februari 2018 om 08:40

Ook sympathiek van Modolo dat ie de ouwe shirts van Lampre heeft meegenomen.
On Topic; ondertussen het zoveelste jaar van de waarheid voor Sep. Begint er steeds meer op te lijken dat het niveau van de Omloop wel zijn max is. Al heeft ie nog een jaar of 10 om Roubaix te winnen…

0
Secondant 23 februari 2018 om 08:45

Echt een hele sympathieke vent, en ik gun hem na veel pech ook echt een klassiekerzege. Nadeel is dat hij eigenlijk altijd wel alleen moet aankomen aangezien hij het in een sprint 9 van de 10 keer aflegt tegen jongens als Sagan, Van Avermaet, Kwiatkowski, Kristof en Degenkolb.

0
Chrys 23 februari 2018 om 09:03

Vijf jaar terug won Paolini, Vanmarcke werd 74e. Niet echt iets om van te dromen

0
SoloSlim 23 februari 2018 om 09:17

Er zijn zo van die steengoeie renners die na hun carrière beseffen dat hun erelijst veel beter had gemoeten.. Begin te vrezen dat Sep er zo een zal zijn.
Het omgekeerde heb je dan ook, met bvb een Nuyens als voorbeeld.

0
Romāns Vainšteins 23 februari 2018 om 09:25

Vanmarcke is gewoon het prototype Flandrien en ook al wint hij niks meer zal iedereen hem als zodanig perfect herinneren. Zo ook bijv een Ballan, Hoste en Flecha, pure keienkletsers blijven perfect hangen ongeacht winst of niet.

En die shirts zijn vet.

0
jessevdalen 23 februari 2018 om 10:02

Er is niemand die sneller over kasseien rijdt dan een Vanmarcke in vorm. Jammer dat je daar zo weinig aan hebt.

0
Geraint 23 februari 2018 om 11:15

@Chrys,

Ja en? Vorig jaar werd hij 3e. En het jaar daarvoor 5e. En in 2012 won hij. Wat is uw punt nu?

Bovendien weet je niet wat hij vijf jaar terug heeft meegemaakt. In die keikoersen kan nogal wel eens iets voorvallen weet je wel.

edit: ok ja, redactie die de bal mislaat en ik die erover lees. Scusi

0
maklukzat 23 februari 2018 om 11:33

VanMarcke die er op z’n 29e achter komt dat hij toch beter de sprint aan kan trekken. Beetje laat.

0
Chaba 23 februari 2018 om 11:36

Fantastische renner die als één van de beste over de kasseien knalt. Ik hoop dat hij dit jaar wel de vorm heeft om het voorjaar te kleuren.

0
Wheely 23 februari 2018 om 11:41

@Geraint
Lees koptekst artikel

0
Samlambeej 23 februari 2018 om 13:12

Wat @Romans Vainsteins zegt. Op zo'n lange strook een genot om naar te kijken. Moge de Heer hem zegenen met een paris roubaix

0
Bikeage 23 februari 2018 om 13:18

Van mij mag ie ook Parijs-Roubaix winnen, maar dan volgend jaar. Dit jaar is die wedstrijd wat mij betreft voor Phil.
En ik ben inmiddels de schrik ook wel te boven wat betreft die roze outfits en vind ze eigenlijk ook wel hartstikke biek!

0
Mwielerfan 23 februari 2018 om 14:18

In artikel zegt hij ik en in de kop staat je. Hele andere uitspraak. Ik vind het nl wel zonde dat alle Vlaamse koersen teveel op elkaar gaan lijken.

0
Djoop 23 februari 2018 om 20:20

Ik vind die shirts echt super lelijk, maar voor de rest kan ik me aansluiten bij RV. De kasseienkoning verdient een kroon; hoop op een mooi jaar voor Seb.

0
tvm 23 februari 2018 om 21:55

Voledig eens met RV.
Mocht Vanmarcke in dit shirt winnen zal dit cult kunnen worden in Vlaanderen. Voor mij op het niveau Mapeishirt in ieder geval.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone