Sep Vanmarcke dolgelukkig na langverwachte zege

zaterdag 23 februari 2019 om 08:30
Sep Vanmarcke dolgelukkig na langverwachte zege

foto: Cor Vos (archiefbeeld)

Sep Vanmarcke kon zijn geluk niet op, nadat hij gisteren de openingsrit van de Tour du Haut Var op zijn naam schreef. Zijn vorige zege dateerde namelijk uit juni 2016, ruim tweeënhalf jaar geleden. De Belgische klassiekerspecialist, die toen nog koerste voor LottoNL-Jumbo, won toen namelijk een rit én het eindklassement in de Ster ZLM Toer.

“Ik ben erg blij om te winnen”, reageerde Vanmarcke op zijn overwinning. “Het is mijn eerste zege in bijna drie jaar. Het voelt zo goed om weer bovenaan te staan.” De Belg won in Mandelieu-la-Napoul de spurt van een kleine groep renners. Daarin bleef hij de Fransman Julien El Fares en Giulio Ciccone voor. Tevens is hij de eerste leider in de Franse rittenkoers.

Op dertig kilometer van de streep was een stuk vals plat en als het gat met de kopgroep klein genoeg was, wilde EF Education First anticiperen met Vanmarcke en Matti Breschel, de vooruitgeschoven pionnen in de ploeg. De marge was echter niet klein genoeg om er iets te doen, maar op de voorlaatste klim probeerde Lachlan Morton het. De klim bleek echter tekort.

‘Normaal gesproken is zo’n finale te lastig’
Hoewel EF Education First haar eerdere inspanningen verijdeld zag worden, hergroepeerde de ploeg voor de laatste klim. Daarna was het nog tien kilometer naar de meet. “Normaal gesproken is zo’n finale te lastig voor mij met een klim van vijf kilometer. Maar ik voelde me de hele dag erg goed en ik wilde het proberen”, zei Vanmarcke.

Het peloton dunde op deze Col du Tanneron uit tot zo’n twintig renners, met daarbij Vanmarcke en zijn ploeggenoot Hugh Carthy. De technische afdaling zorgde ervoor dat er nog meer renners vooraan wegvielen, waardoor veertien renners zouden strijden om de zege. Carthy zag zijn taak en nam zijn Belgische teammaat op sleeptouw in de laatste kilometers.

“Hij trok door tot aan de laatste bocht. Zo kon ik me concentreren op de sprint en mijn timing was goed. Ik maakte er een lange sprint van en kon die vasthouden, waardoor ik de overwinning kon pakken”, keek de ritwinnaar tevreden terug. Het is zijn zevende individuele succes op zijn palmares, waarop ook zeges prijken in Omloop Het Nieuwsblad (2012) en de GP Impanis (2013).

Dit artikel delen:

5 Reacties

Mark 23 februari 2019 om 09:24

Ik gun het Sep wel. Hopelijk de opbouw naar een echt grote zege in bijv Roubaix of RVV.

0
Jean Dumas 23 februari 2019 om 10:33

Het zij hem gegund, maar Vlaamse renners wordt veel te veel kwaliteiten toegedicht. Hij is van het kaliber Sebastian Langeveld, Dylan van Baarle.

0
Samlambeej 23 februari 2019 om 13:41

@Jean Dumas
Sep Vanmarcke is een veel grotere specialist dan die 2. Hem over eender welke strook van Roubaix zien razen is een lust voor het oog. Daarbij komt hij op de Pater, de Kemmel en tal van andere bergjes vaak als eerste boven. Heeft ook veel meer podiumplekken in RVV en PR dan hun.

0
west 23 februari 2019 om 10:56

Tweeëneenhalf jaar… Heftig…

0
assen 23 februari 2019 om 11:04

Proficiat, zij m gegund!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone