Scorpions Racing verdwijnt door financiële malaise
foto: Scorpions Racing
Youri IJnsen donderdag 7 september 2023 om 20:30

Scorpions Racing verdwijnt door financiële malaise

Wielerploeg Scorpions Racing verdwijnt uit het Nederlandse wielerpeloton. De formatie was dit jaar nieuw op Continental-niveau, maar vanaf het begin rommelde het binnen de ploeg. Financiële problemen liggen daaraan ten grondslag, waardoor verschillende renners en stafleden de ploeg al verlieten.

Het team werd de laatste tien seizoenen groot in Endurance-wedstrijden, zoals de 24 uur van Le Mans. Vorig jaar kondigde het team van eigenaar Arjen Fidder aan dat ze de stap naar een Continental-wegploeg zou maken. Maar bij de start van het Nederlandse seizoen in de Ster van Zwolle (4 maart) bleken er opstartproblemen te zijn. Er waren nog geen nieuwe tenues en de helft van de renners op het startpodium beschikte niet over een fiets van de ploeg. Dat leidde tot verontwaardiging en een open brief aan het adres van Fidder, die afkomstig was van een van de geldschieters van zijn ploeg.

Uit het document blijkt dat er onder andere te weinig fietsen waren en dat ook de fietsafstelling niet bij alle renners volgens afspraak was. Wielerkleding, vrijetijdskleding, koffers, tassen en rugzakken waren op dat moment ook niet geleverd. Verschillende mensen rondom Scorpions Racing bevestigden dat verhaal eind mei aan WielerFlits én dat twee en een halve maand later weinig was veranderd. Hoewel de salarissen niet altijd op tijd waren, zijn die uiteindelijk wel altijd betaald.

Amateurisme, uitstel van betalingen en salarissen
Meerdere bronnen, die allen anoniem willen blijven, stellen dat Fidder het project onderschat heeft, ondanks zijn goede bedoelingen. Ook zijn er mensen geweest die de ploegeigenaar naar eigen zeggen hebben gewaarschuwd voor de uitdagingen die de stap van Endurance naar een Continental-team met zich meebrengen. Volgens een van hen zijn er onverantwoorde risico’s genomen, een andere bron noemt de gang van zaken amateuristisch.

Scorpions-renner Sjors Handgraaf tijdens het NK tijdrijden op een Specialized in plaats van een Sarto-fiets – foto: Cor Vos

Begin juni heeft WielerFlits elf vragen neergelegd bij Fidder. De levering van de fietsen liep volgens hem vertraging op, doordat Sarto een custom framebouwer is en er een tekort was aan bepaalde onderdelen. Door late goedkeuring van de UCI en leveringsproblemen was de kleding vertraagd. Er zou ook uitstel van betalingen zijn aangevraagd, maar Fidder ziet dat anders. Hij zegt dat er leveranciers zijn die helpen het team in goede banen te leiden.

Scorpions Racing houdt op te bestaan
Waar in juni het Endurance-team van Scorpions Racing werd ontbonden, komt daar nu ook de Continental-formatie bij. De huur van het pand – waarin de service course in Zwolle is gehuisvest – is deze zomer opgezegd. Renners hebben ingestemd met een verlaagd salaris, waardoor een deel van het wedstrijdprogramma toch nog kan worden afgewerkt.

Na de Midden-Brabant Poort Omloop (2 juli) reed de ploeg alleen nog de Baltic Chain Tour (half augustus), de Ronde van de Achterhoek (eind augustus) en de Omloop van Valkenswaard (afgelopen zondag). Dit weekend komt daar de Eurode Omloop bij, gevolgd door Gooikse Pijl een week later. Verder staan er nog een aantal Vlaamse kermiskoersen en de Sluitingsprijs Putte-Kapellen op het programma. Tien van de vijftien Scorpions Racing-renners hadden nog een doorlopend contract. 

Fidder heeft woensdagavond aan WielerFlits laten weten dat Scorpions Racing na 2023 ophoudt te bestaan. “Het opstarten van de ploeg viel plotseling samen met het draaiende houden van een bedrijf op een onverwacht neergaande markt en langdurige uitdagingen in de familiesfeer. Het begrip ‘te veel ballen in de lucht houden’ was hierop zeker van toepassing. Met hulp van verschillende betrokkenen is ervoor gezorgd dat de continentale ploeg het seizoen 2023 kan afmaken. Renners en omkadering zijn geïnformeerd dat ze voor 2024 op zoek moeten naar een andere ploeg, waar mogelijk zullen wij ze daarbij vanuit de ploeg helpen.”

Wessel Mouris is daarin al geslaagd. De derdejaarsbelofte stapt over naar Metec-Solarwatt. Ook voor Niek Voogt is er de nodige interesse, al is hij komend jaar eerstejaars elite-renner. De rest van de omkadering en de renners zijn op dit moment echter het grootste slachtoffer van de teloorgang van Scorpions.

RIDE Magazine
12 Reacties
Sorteer op:
7 september 2023 13:31
@David Janssens Meer continental teams maakt die kans niet groter. Er zijn genoeg clubs die een prima (buitenlands) programma rijden waar men zich ook kan tonen. Als daarboven 5 of 6 conti ploegen zitten als volgende stap is dat meer dan genoeg. Het verschil tussen goede clubs en ploegen als Scorpions of Allinq zijn bijzonder klein. Continental renner zijn, is nu aan enorme inflatie onderhevig. Er zijn steeds minder elite/beloften renners waarvan en groter percentage nu als conti renner rond rijdt.

Wat er verder gebeurd is dat die ploegen renners wegtrekken bij clubs, en de betere clubs vervolgens weer bij de minder clubs waardoor die (moeten) stoppen met de elite/beloften. Doorstroming vanuit de jeugd, wat de basis is, valt daarmee bij die clubs ook weg, waarmee de aanwas van beloften alleen maar kleiner wordt. Dat de clubcompetitie 10 jaar geleden nog in Noord en Zuid verdeelt was vanwege de hoeveelheid deelnemende clubs en dat inmiddels al ver achter ons ligt is daar een sprekend voorbeeld van.

De vijver moet groter, om door te breken moet je wel nog fietsen of überhaupt in contact komen met de wielersport (via de clubs). Talenten komen er ook wel met eerst een paar jaar zonder die paar honderd euro en eigen materiaal.

7 september 2023 12:18
@David Janssens Er zijn dit jaar 10 Continental teams, dat is veel te veel voor Nederland.
Bijna alle renners van zowel Scorpion als Allinq zijn qua niveau clubrenners, dat die volgend jaar weer bij clubs moeten rijden is helemaal niet verkeerd.
7 september 2023 12:58
@storm-biker Dat is wel heel kortzichtig geredeneerd! Continental teams hebben wel degelijk een rol in de ontwikkeling van talent, niet iedereen kan bij J-V terecht. Hoe meer teams er zijn, hoe meer kans dat er renners kunnen doorbreken en vooral: hoe meer kans dat ook laatbloeiers en/of renners die niet gemaakt zijn voor wekelijkse wedstrijden door de polder zich kunnen ontwikkelen. De continental teams rijden ook regelmatig buitenlandse etappe koersen, dat is voor de ontwikkeling van renners van belang. Daar kunnen renners die hier door de toetsenbordkenners hooghartig als "renners van clubniveau" worden weggezet tonen hun plaats in het peloton waard te zijn.
7 september 2023 11:47
Het gaat lekker: gisteren een verontrustend bericht over Allinq en nu verdwijnt Scorpions zelfs al helemaal. Hopelijk komt er ook nog iets voor terug, anders ziet het er slecht uit voor een grote groep renners!
7 september 2023 15:37
Ik ben een wielersukkel #scorpioff
7 september 2023 18:12
En dat is al nummer 2 deze week. De naam professional team is dan ook vrij goedkoop tegenwoordig, toch in bepaalde landen
8 september 2023 06:18
Een wind of change voor deze Scorpions. Jammer.
8 september 2023 12:09
En wanneer vele van die Continetale UCI teams worden opgestart kf bij een persvoorstelling hoor je meer dan 50% van die teams, dat het hun bedoeling is van verder door te groeien naar het Pro continentale niveau. Maar jaren later staan vele teams in werkelijkheid nog niet veel verder of is het mooie verhaal al weer voorbij.
7 september 2023 20:46
Take me (take me) to the magic of the moment
On a glory night (a glory night)
Where the children of tomorrow dream away (dream away)
In the wind of change (the wind of change)
7 september 2023 12:09
Time, it needs time
To win back your love again
I will be there
I will be there
Love, only love
Can bring back your love someday
I will be there
I will be there

Reacties zijn gesloten.