Schorsing Zwitserse mountainbiketopper Mathias Flückiger opgeheven
foto: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool (archief)
maandag 19 december 2022 om 18:31

Schorsing Zwitserse mountainbiketopper Mathias Flückiger opgeheven

De schorsing van de Zwitserse mountainbiketopper Mathias Flückiger is opgeheven door de Zwitserse wielerbond. De 34-jarige Flückiger werd tijdens een dopingcontrole na het Zwitsers kampioenschap mountainbiken op 5 juni positief bevonden, maar de Zwitserse anti-dopingautoriteit heeft zijn naam nu gezuiverd.

Flückiger testte positief op het middel Zeranol. Dat is een anabool die de groei van het lichaam bevordert. In de Verenigde Staten en Canada gebruiken ze het middel vaak bij pluimvee. Flückiger werd tijdelijk op non-actief gezet, maar inmiddels is de Zwitserse dopingafdeling Swiss Sport Integrity tot de conclusie gekomen dat er dit keer – gezien de lage concentratie aan Zeranol – geen sprake is van valspelen.

Goed nieuws dus voor Flückiger, die nu weer mag deelnemen aan (mountainbike)wedstrijden. “Ik zakte tijdens mijn schorsing van plek 3 naar 24 op de wereldranglijst, met een mindere startpositie tot gevolg. Bovendien moest ik noodgedwongen passen voor EK en WK mountainbiken. Nu kijk ik alweer vooruit naar 2023, en wil ik snel weer wedstrijden rijden”, laat de Zwitser weten in een persverklaring.

Haarmonsters
Voor zijn verweer gaf hij haarmonsters af voor een onafhankelijke analyse. De resultaten bleken negatief. Daarnaast was de gevonden hoeveelheid Zeranol in het bloed van de mountainbiker slechts 0,3 nanogram per milliliter. De toegestane maximale hoeveelheid van dat middel voordat je als renner positief wordt bevonden, is 5 nanogram per milliliter, schrijft ESMTB.

Flückiger was in 2021 nog een van de smaakmakers op de mountainbike. Hij werd achter Tom Pidcock tweede op de Olympische Spelen in Tokio. Enige tijd later leek hij op het WK mountainbike alles in eigen hand te hebben, tot een klein foutje in een van de laatste bochten hem nekte. Zodoende kon Nino Schurter – die daarvan dankbaar gebruikmaakte – naar zijn (!) negende wereldtitel op de mountainbike snellen. Flückiger wist in 2021 wel de Wereldbeker te winnen.

 
8 Reacties
Sorteer op:
19 december 2022
je mag 5 nanogram hebben. je hebt maar 0.3 nanogram, en toch wordt je op non actief gezet. Lijkt alsof iemand beetje overijverig was.
  19 december 2022
  Zo lees ik jet ook. 4 maanden langs de kant, grote onzekerheid en een beschadigde naam. Bizar dat zoiets niet eerst goed wordt uitgezocht voordat je geschorst wordt.
19 december 2022
Positief testen op zeronul….
19 december 2022
Maar ja, waar komt nou toch die Zeranol waarde vandaan dan hé?
  19 december 2022
  Tja… raadselachtig, Amerikaanse kip van de KFC ?
19 december 2022
Nu hopelijk ook snel voor Toon Aerts vrijspraak.
19 december 2022
Vroegah zat je met zero comma zero zero zero zero zero in je bloed gewoon 2 jaar aan de kant.
  19 december 2022
  Nog meer vroeger kreeg je voor veel meer spul bij een positieve test 10 min straftijd. Dat is meer dan voldoende. Kamikaze gedrag in eindsprints zou juist veel zwaarder gestraft moeten worden dan lichte doping vergrijpjes.

Reacties zijn gesloten.