Schachmann wint Parijs-Nice, Quintana niet te stoppen op slotklim

zaterdag 14 maart 2020 om 14:42
Schachmann wint Parijs-Nice, Quintana niet te stoppen op slotklim

foto: Cor Vos

Maximilian Schachmann heeft Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De Duitser hield op de slotklim naar Valdeblore La Colmiane net genoeg seconden over op grote concurrent Tiesj Benoot. Dit duel speelde zich af op gepaste afstand van Nairo Quintana: hij was in de strijd om de dagzege niet te stoppen.

Eigenlijk zou Parijs-Nice nog een dag langer doorgaan, maar de slotrit door en rond Nice werd eerder deze week geschrapt. Daardoor eindigde de 78e editie van de Franse ronde vandaag in Valdeblore La Colmiane. Op weg naar het skioord lagen achtereenvolgens de Col de Vence, de Col de la Sigale en de Côte de Saint-Antonin op de route. Vervolgens moest op de slotklim de beslissing vallen in deze voorlopig laatste afspraak van het voorjaar.

92 renners van start in slotetappe
Israel Start-Up Nation kondigde gisteren al aan dat haar drie overgebleven renners vandaag niet meer van start zouden gaan en ook Mads Pedersen trok zich terug voor deze laatste etappe. De wereldkampioen gaf gehoor aan een oproep van de Deense regering, die haar burgers vroeg om terug te keren naar huis. Ook Roger Kluge (Lotto Soudal) en Ben O’Connor (NTT) lieten de slotrit aan zich voorbijgaan. Daardoor verschenen slechts 92 renners aan het vertrek.

Het overgebleven peloton in Parijs-Nice – foto: Cor Vos

De Gendt en Alaphilippe melden zich in vroege vlucht
Even na tien uur werd het officiële startsein gegeven voor de zevende etappe en vrijwel meteen vielen Anthony Perez en Benoît Cosnefroy aan. Meerdere coureurs haakten aan onder wie Tiesj Benoot, Sergio Higuita, Michael Matthews, Vincenzo Nibali, Rudy Molard, Thibaut Pinot en Julian Alaphilippe uit de top tien van het klassement. Na twintig snelle kilometers reden Alaphilippe en Perez met Aurélien Paret-Peintre, Thomas De Gendt, Nicolas Edet en Alberto Bettiol verder.

Virtuele gele trui voor Alaphilippe
Op de top van de Col de Vence, de eerste klim van de dag na 34,5 kilometer, was de voorsprong van de zes aanvallers al opgelopen tot bijna drie minuten. Daarmee reed Alaphilippe virtueel in de gele trui, maar er was nog een lange weg te gaan. Edet deed intussen goede zaken in de strijd om de bergtrui door de meeste punten op te rapen op de klim. Op weg naar de Col de la Sigale, de tweede klim, schommelde de voorsprong van de kopgroep tussen de twee en drie minuten.

De Gendt en Alaphilippe in de vroege vlucht – foto: Cor Vos

Op die klim, met de top na 79,5 kilometer, kwam Edet opnieuw als eerste boven, waarmee hij zich verzekerde van de winst in het bergklassement. Ook op Côte de Saint-Antonin kwam de Franse renner van Cofidis als eerste over de top. Perez was vervolgens de eerste aanvaller die moest afhaken vooraan. De overgebleven vijf vluchters begonnen met een voorsprong van drie minuten aan de laatste veertig kilometer.

Voorsprong van kopgroep daalt snel
Op 25 kilometer van de finish, op weg naar de 16,3 kilometer lange slotklim naar Valdeblore La Colmiane, slonk de voorsprong van de kopgroep voor het eerst tot onder de twee minuten en daardoor was Alaphilippe, die op 2:04 van leider Maximilian Schachmann stond, niet langer de virtuele leider. Door toedoen van BORA-hansgrohe en Arkéa-Samsic, dat met Nairo Quintana natuurlijk een sterke troef in handen had, begon de kopgroep met 1:20 voorsprong aan de klim.

Thomas De Gendt leidt de kopgroep – foto: Cor Vos

De Gendt begint aan solo
Toen de weg naar Valdeblore La Colmiane eenmaal definitief omhoog liep, bleek hoe de verhoudingen daadwerkelijk lagen. De Gendt en Alaphilippe waren vooraan – niet geheel verrassend – de beste. Zij bleven met zijn tweeën over, al duurde dat niet voor lang. De Gendt liet Alaphilippe snel achter, waarna hij niet voor het eerst in zijn carrière aan een solo begon.

Anacona en Martin in de tegenaanval
Met nog vijftien kilometer te gaan was de voorsprong van De Gendt geslonken tot 1:10 op het peloton, waar nog slechts vijftien coureurs waren overgebleven. Een tegenstoot van Winner Anacona en Guillaume Martin leek aanvankelijk niet ten goede te komen van de voorsprong van De Gendt, maar met nog negen kilometer te rijden was zijn voorsprong toch weer opgelopen tot 1:30.

Voorsprong De Gendt slinkt na aanval Bardet
Het peloton, dat eerst onder leiding stond van de mannen van Schachmann en later van Nibali, kwam dus niet dichterbij. Totdat Bardet op zeven kilometer van de meet een aanval plaatste. De Fransman werd in het gareel gehouden, maar de voorsprong slonk snel tot veertig seconden.

Nairo Quintana in de aanval – foto: Cor Vos

Quintana haalt De Gendt bij
In de laatste vier kilometer was het vervolgens wachten op een aanval van de favorieten, die veel zouden betekenen voor de kansen van De Gendt. Die aanval kwam vervolgens op naam van Quintana. De Colombiaan schoot snel weg, terwijl achter hem een groepje met Nibali, Benoot, Schachmann, Pinot en Higuita overbleef. Binnen een kilometer was Quintana bij De Gendt, die hij gebroken achterliet.

Quintana domineert, Schachmann houdt stand na aanval Benoot
Quintana was vervolgens niet te stoppen. De Colombiaan soleerde op deze manier naar een nieuwe overwinning, nadat hij eerder dit seizoen al won op de Mont Ventoux en de Col d’Eze. Vanuit de achtergrond deed Benoot nog een alles-of-nietspoging om Parijs-Nice naar zich toe trekken, maar meer dan een tweede plek in de daguitslag én twaalf seconden op Schachmann leverde het hem niet op. Zodoende schreef Schachmann Parijs-Nice op zijn naam, voor Benoot en Higuita.

Schachmann is kapot – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

52 Reacties

coolietje 14 maart 2020 om 14:47

Proficiat Tiesj, jij bent de echte winnaar!!!

leegloper 14 maart 2020 om 14:49

Schachman heeft gewoon gewonnen.

Polleke 14 maart 2020 om 14:50

Mooi signaal om die belachelijke 3km regel snel af te voeren…bij de UCI hebben ze een paar maanden tijd om zich te bezinnen….doen…

LB108 14 maart 2020 om 14:50

De echte winnaar is Schachmann..;)

Lalsacien 14 maart 2020 om 14:55

Zonder zijn valpartij had Quintana gewonnen

nickdt 14 maart 2020 om 15:50

Vergeet niet dat Benoot tijd verloor in de waaieretappe. Daar verloor ie Parijs-Nice, niet in de etappe waar Schachmann viel.

guyremgabdel 14 maart 2020 om 15:58

De organisator bepaalt samen met de uci of de 3 km regel van tel is. Dit moet uiteraard ten laatste bij het begin van de etappe worden meegedeeld via radio tour. Dit jaar bvb was in de eerste 3 etappes van de Ruta del Sol de 3 km regel nergens van tel omdat de aankomsten bergop waren zoals gisteren.

Lalsacien 14 maart 2020 om 14:47

Gemiste kans voor Higuita.

FDJ 14 maart 2020 om 15:38

Gewoon niet goed genoeg. Anders had hij het wel geprobeerd.

fietsvriend 14 maart 2020 om 14:48

Hoe bitter voor Tiesj

leegloper 14 maart 2020 om 14:48

Zonder die 3km regel zouden ze nu in zelfde tijd gestaan hebben?

Sjon 14 maart 2020 om 15:11

Dan had Schachmann 2 seconden overgehouden, volgens mij.

Bazzz 14 maart 2020 om 14:49

Ik snap niet dat al die ploegen Schachman naar de overwinning helpen. Laat hem het toch oplossen!

LB108 14 maart 2020 om 14:50

En zo is er altijd iets om over te huilen.
Sterkte

harryjohan71 14 maart 2020 om 15:14

Nee, ze moeten Benoot laten winnen. Het kan natuurlijk zo zijn dat ze het Schachmann meer gunnen en vonden dat Benoot vandaag teveel geprofiteerd heeft van andere ploegen. Dit kunnen wij niet beoordelen.

Jokke 14 maart 2020 om 17:47

Niet veel complotten zoeken. Iedereen gaf het beste van zichzelf en toevallig is dit positief uitgedraaid voor Schachmann.

Tuubke 14 maart 2020 om 14:49

Higuita heeft kansen genoeg gehad, maar hij had blijkbaar de benen niet om een gaatje te slaan.

vevie 14 maart 2020 om 14:50

Benoot had eerder moeten gaan, blijkt nu. Dan had hij normaal gesproken meer tijd gepakt op Schachmann. Die laatste heeft wel knap gereden. Gewoon op eigen tempo omhoog en zich niet gek laten maken. Een sterke Quintana ook, weer. De move van Movistar heeft hem goed gedaan.

adelaarvanantwerpen 14 maart 2020 om 14:54

Nee want hij viel zelf een beetje stil op het einde.

Jokke 14 maart 2020 om 17:50

Als je vroeger gaat, moet je het ook langer volhouden. Ik denk dat Tiesj lichtjes over zijn limiet zat. Als hij vroeger had gegaan, was hij zeker terug ingelopen.

Dolfy 14 maart 2020 om 14:50

Als ik eerlijk ben denk ik dat het het gat geen 2sec was reëel gezien, tussen Scchachmann en de andere, plus vergeet de bonificaties niet waar de Duitser nog voor had kunnen gaan achter Matthews.

Dolfy 14 maart 2020 om 14:51

Maar een geweldige overwinning voor Quintana en toch weer een leuke aanval gezien van De Gendt.

Verweggistan 14 maart 2020 om 14:52

Als Benoot dichter had gestaan in het AK, dan had Schachmann/Bora ook anders gekoerst.

Jacco van Stierop 14 maart 2020 om 15:01

Prachtige etappe en weer een klinkende zege van Quintana. Benoot leek zich te sparen voor één gerichte actie, maar had uiteindelijk net te weinig jus in de benen. Schachmann prima winnaar, hoewel hij gisteren schandalig is gematst.
Quintana lijkt wel wat dikker in zijn gezicht. De Franse keuken?

Martino87 14 maart 2020 om 15:04

Mooi en verdiende winnaar die Schachmann. Ik hoop wel dat hij nu niet in zijn hoofd haalt dat hij een klassement in een grote ronde kan gaan winnen.

vevie 14 maart 2020 om 15:05

Unzue zal zich ook wel achter de oren krabben. Niet dat hij Quintana koste wat het kost moest houden, maar hij was vrij stellig dat Quintana klaar is als klassementsrenner. Vooralsnog doet hij het stukken beter dan de Ak-mannen die Unzue heeft gehaald (Mas) en behouden (Soler en Valverde).

Kannibaal van Schepdaal 15 maart 2020 om 01:00

Hij heeft hier natuurlijk weer geen klassement gereden.

Tijd verliezen in een waaieretappe en in een tijdrit, en daarna een bergrit winnen, dat deed hij bij Movistar ook al.

Al lijkt hij dit jaar goed in vorm, vorig jaar reed hij natuurlijk ook al ereplaatsen, maar moest hij het afleggen tegen onder meer een Roglic en Adam Yates, die hier niet aanwezig waren.

Maar dat Quintana beter klimt dan Higuita, die toch ook in vorm leek in Zuid-Amerika, zegt ook wel iets.

S. Morgenstern 14 maart 2020 om 15:06

Niet de meest boeiende rit om mee te eindigen, maar het is even niet anders. Mooie overwinning voor Quintana, die een maatje te groot was voor de rest van de deelnemers, en pogingen van De Gendt en Benoot. Flip illustratief voor de tegenvallende week van zijn ploeg.

Jean Dumas 14 maart 2020 om 15:07

De UCI zal trots zijn, ‘zonder ons bepalen de renners zelf wie Parijs-Nice wint, en zijn we helemaal overbodig’.

A.M.M. Jonkers 14 maart 2020 om 15:08

Dit was het wielerseizoen 2020…..

Samlambeej 14 maart 2020 om 16:11

janko

Panache 14 maart 2020 om 16:52

Dit was de laatste wielerkoers van je leven. We gaan nu 80 jaar de maatschappij stil leggen.

Tripodboom 14 maart 2020 om 15:13

Is de magie van DQS uitgewerkt? Geen ritzege en Alaphilippe door de mand gevallen.

Melkzuur 14 maart 2020 om 15:32

Evenepoel heeft zich in die paar maanden minstens naast Alaphilippe gehesen als absolute kopman.

Samlambeej 14 maart 2020 om 16:11

De winter is te kort geweest voor Alaphilippe.
Hij ging feesten, moest recupereren en daarna weer opbouwen.

Bennett zit gwn niet in de categorie Kittel, Gaviria, Groenewegen, Ewan.
Hij wint veel, maar ik heb hem nog nooit iets 'machtigs' zien doen.
Buiten misschien op het circuit van Imola in de regen.

Michelangelo 14 maart 2020 om 16:49

Dit waren de mannen die volgende week de koersen hadden moeten betwisten. Maar ze leken me nog ver van de juiste vorm te zitten, muv Asgreen zo lijkt het.

Alaphillipe die geen schim is van de renner van begin vorig seizoen, Lampaert die tegenvalt, Jungels die geen potten meer breekt in de tijdrit, Stybar niet gezien, Bennett uit de waaier gereden.

Ergens is daar iets niet goed gegaan.

Hopelijk pakken ze de les van Alaphillipe mee ook voor Evenepoel. En dat ze deze knaap rustig gaan brengen; niet altijd voor de hoofdprijs of eindklassement, maar gewoon een tijdrit en een etappe eruit kiezen. Anders ben ik bang dat hij snel opgebrand gaat zijn.

Samlambeej 14 maart 2020 om 16:59

gelukkig hebben ze nog een paar weken huhuhuhuh

Jokke 14 maart 2020 om 18:00

Ik vond Alaphilippe zo slecht nog niet rijden ondanks zijn belabberde vorm. Ok, winnen zat er niet in maar hij heeft zich meer dan getoond en zat er zelfs een paar keer dicht bij.

Jean Dumas 15 maart 2020 om 09:32

Zoals Samlambeej zegt: Flip had te weinig basis; het niveau van de aanwezige kopmannen was hoog, zie Schachmann, Benoot, Quintana, Higuita en Nibali.

Joachim Agostinho 14 maart 2020 om 15:28

Benoot leek op hangen en wurgen mee te kunnen maar deed toch nog een dappere poging om tijdwinst te boeken! Prima P.N. voor het ”herboren” Sunweb team. Eerste in het ploegenklassement, een tweede plaats in het individuele eindklassement, twee rit overwinningen en de groene trui!

Samlambeej 14 maart 2020 om 16:16

Benoot past heel goed in die kliek havo-scholieren. Zijn Gentse spontaniteit brengt er nog de lach en de sfeer.

Samlambeej 14 maart 2020 om 16:09

Benoot de topklimmer!

Erik33 14 maart 2020 om 16:15

Dit was het dan tot over 8 weken!

Polleke 14 maart 2020 om 16:18

Officieel zijn het er maar 2…

WernerFranke 14 maart 2020 om 16:17

En zo eindigt de laatste wedstrijd van het voorjaar met amper 61 renners, en ervaren klassementsmannen als Stybar, Gilbert, Degenkolb en Stuyven in de top 20.

zipp404 14 maart 2020 om 16:17

Wat mij opvalt, is dat Quintana vandaag met een Oakley reed, terwijl zijn team gesponsord word door Ekoi, weet iemand hier meer over?

Polleke 14 maart 2020 om 16:19

Persoonlijk contract waar Arkea ook niet onderuit kan, gokje….

Gilberto 14 maart 2020 om 17:00

Heyyy, daar lagen ze weer op de grond… wat een overdreven gedoe is dat tegenwoordig…

hardfietser 14 maart 2020 om 17:11

Weet iemand wat er met Calmejane is gebeurd?

Gilberto 14 maart 2020 om 17:25

Die deed een beetje kalm aan

fringale 14 maart 2020 om 17:28

That’s all folks !

Headlines

Materiaalzone

Populair