Sanne Cant ziet licht in de duisternis: “Tevreden? Nee, maar liever 7de dan 20ste”

Sanne Cant ziet licht in de duisternis: “Tevreden? Nee, maar liever 7de dan 20ste”

© Cor Vos

zaterdag 7 november 2020 om 15:52

Belgisch kampioene Sanne Cant heeft moeilijke weken achter de rug. Met Ruddervoorde, waar ze vrede moest nemen met een 20ste plaats, als dieptepunt. Na een weekje rust knokte ze zich in Rosmalen naar een zevende plaats op het EK. “Aanvaardbaar. Ik kon hier ook geen mirakel verwachten.”

Cant nam op het snelle circuit in het Autotron een voortreffelijke start en volgde in de aanvangsfase vlot de Nederlandse toppers. “Ik wist dat ik die eerste ronde moest overleven, zonder te ontploffen.  Dat lukte. Maar al in de tweede ronde werd vooraan serieus versneld en ging alles op de rekker. De Nederlandse dames zijn net een paar procenten beter.”

Uiteindelijk toonde Cant veel vechtlust. Tot diep in de finale streed ze met Eva Lechner en de verrassende Française Perrine Clauzel voor een topvijfplaats. “Maar in die laatste ronde moest ik passen. Jammer, want het verschil was klein. En vijfde, dat resultaat had toch mooier gestaan dan zevende.”

“Maar dit is wel beter dan die 20ste plaats in Ruddervoorde. Het is nu ook niet dat ik hier een mirakel mocht verwachten. Hopelijk zijn we wel vertrokken voor een betere periode. Ik voelde mij de voorbije week ook al wat beter op training. Dat ik hier beste Belgische ben? Daar koop ik niets mee. Je moet in het seizoen maar één keer beste Belgische zijn en dat is op het BK. Hier maakt dat niets uit.”

Cant hoopt dus deze lijn door te trekken. “Ik las deze week in de kranten dat ik al ‘oud’ ben, dat mijn motor wat trager op gang komt. Ik ben een diesel geworden, geen Superplus (benzine, red). En anders moet ik maar eens een grote onderhoudsbeurt laten doen”, grijnst ze met de nodige ironie.

Dit artikel delen:

9 Reacties

Erik33 7 november 2020 om 16:19

Zet er maar 10 tussen als iedereen er is.

Beekman 7 november 2020 om 17:43

Inderdaad, als de jonkies erbij zijn dan komt ze niet in de top 10. Goede start maar kon niet volgen, dat was vorig jaar al te zien.

Robbiebier 7 november 2020 om 19:10

Ja ik geloof dat ze ff vergeet dat er een paar niet bij waren.

Michelangelo 7 november 2020 om 19:17

Als ze er mentaal beter van wordt om enkel naar de uitslag te kijken en niet naar wie er ontbreekt, dan moet ze dat lekker blijven doen.

Ik denk dat er geen enkele doorsmeer/onderhoudsbeurt gaat helpen. Ze is geen diesel, ze is gewoon niet goed genoeg meer. Technisch gezien komt ze tekort, en ook conditioneel / qua power legt ze het af.

Goede nieuws is misschien wel dat dit een teken is dat de sport verder professionaliseert, en dat je met een klein beetje talent en iets meer dan gemiddelde stuurvaardigheid niet meer mee kunt.

sooike 7 november 2020 om 20:51

Het doet bijna pijn als je haar ziet rijden. Maar de tijd, dat ze een heel veld haar wil oplegde, is echt voorbij. Wuijts en Hereijgers hadden het het vorig seizoen al door. Cant rijdt zichzelf naar het tweede plan. Kan beter rustig gaan afbouwen.

Michelangelo 7 november 2020 om 21:08

Ik denk dat je Wuyts en Hereijgers hier toch teveel credits geeft. Die hebben vorig seizoen nog het hele jaar geloofd in de “truc speciaal” op het WK. En bij iedere zandstrook gedweept met haar formidabele techniek. Terwijl ze toen al het hele jaar achter de feiten aan fietste.
Dit jaar kan echter denk ik niemand meer ontkennen dat ze de aansluiting met de top kwijt is. Van mij mag ze gerust verder blijven fietsen als ze er plezier aan heeft, maar voor de podiumplaatsen zie ik haar alleen op het BK meedoen.

Beekman 7 november 2020 om 22:59

@Michelangelo, dan heb je Wuyts vandaag zeker niet gehoord, die zag haar stijgende lijn wel zitten. Uiteraard blijft die hameren op haar tactiek en lopen, maar niet beseft dat dit sprookje toch echt voorbij is, ben benieuwd wat hij te vertellen heeft als de beloften meedoen en ze buiten de top tien eindigt. Die Wuyts wil het gewoonweg niet onder ogen zien dat ze niet meekan met de huidige generatie. Ze heeft altijd het geluk gehad dat ze technisch goed was t.o.v. bijv. wegrensters en daardoor vele wedstrijden heeft kunnen winnen, en niet altijd op sterkte.

jan jansen 8 november 2020 om 08:18

De concurrentie is veel breder en sterker geworden. Cant heeft een stapje terug gezet. De kloof die nu is ontstaan kan ze nooit meer overbruggen.

chiller87 8 november 2020 om 08:48

Cant kan echt nog wel verbeteren. Op de trage modderige omlopen komt ze beter tot haar recht. Even opgezocht, vorig jaar toch 15 keer in de top 5. Maar ik verwacht haar nooit meer op een podium van een wk of ek. De toppers zijn duidelijk van een beter niveau.

Headlines

Materiaalzone

Populair