Sanne Cant soleert in Lokeren naar veertiende Belgische veldrittitel

zaterdag 14 januari 2023 om 16:08
Sanne Cant soleert in Lokeren naar veertiende Belgische veldrittitel

foto: Cor Vos

Sanne Cant is voor het veertiende jaar op rij Belgisch kampioene veldrijden geworden. De renster van Crelan-Fristads reed al vroeg in de wedstrijd weg bij de rest en hield vervolgens stand. Haar ploeggenote Marion Norbert-Riberolle, die materiaalpech had in de openingsronde, werd tweede voor Alicia Franck. Bij de beloften-vrouwen ging de titel naar Julie Brouwers.

Sanne Cant kende een moeilijk eerste deel van het veldritseizoen, maar de uittredend kampioene kwam in aanloop naar het BK veldrijden weer beter voor de dag. Zou ze in Lokeren haar veertiende opeenvolgende titel bij de elite-vrouwen op kunnen halen? Ze hoefde alvast geen rekening te houden met Laura Verdonschot, die verstek gaf vanwege een virale infectie. De concurrentie moest nu komen van onder anderen ploeggenote Marion Norbert-Riberolle en Alicia Franck.

Die laatste had de beste start. De Oost-Vlaamse dook als eerste het veld in, met Cant in haar spoor. Al snel nam de topfavoriete over en sloeg ze een gaatje met de renster van De Ceuster-Bonache. Marion Norbert-Riberolle, die al een mindere start had, kreeg ondertussen af te rekenen met materiaalpech. Ze moest meerdere keren van de fiets, waardoor ze veel plaatsen verloor. Halverwege de eerste ronde leek zij al uitgeschakeld voor de overwinning.

Cant lag al snel alleen op kop – foto: Cor Vos

Norbert-Riberolle herstelt zich
Cant had na één ronde een voorsprong van veertien seconden voorsprong op Franck, de eerste achtervolgster. Norbert-Riberolle was inmiddels alweer opgeschoven tot plek drie, maar haar achterstand op ploeggenote Cant was wel opgelopen tot 42 seconden. Ze gaf zich echter nog niet gewonnen. In de tweede ronde ging ze op en over Franck en kwam ze iets dichterbij Cant. Half cross was ze genaderd tot 32 seconden van de eenzame koploopster.

Daarna bleef het verschil even stabiel, maar na drie rondes was Cant weer verder uitgelopen. In de slotronde was het voor haar zaak om geen fouten meer te maken. Dat lukte, en dus pakte ze haar veertiende Belgische crosstitel op rij. Een diepteleurgestelde Norbert-Riberolle eindigde op plek twee, Alicia Franck werd derde. Op de zesde plek vonden we de 20-jarige Julie Brouwers terug. Zij veroverde met die prestatie de Belgische driekleur bij de beloften-vrouwen. Jana Dobbelaere pakte de eerste prijs bij de elite-vrouwen zonder contract.

Het podium – foto: Cor Vos

flag-be BK veldrijden in Lokeren 2023
Uitslag vrouwen
1. flag-be Sanne Cant (Crelan-Fristads) in 52m00s
2. flag-be Marion Norbert-Riberolle (Crelan-Fristads) op 1m20s
3. flag-be Alicia Franck (De Ceuster-Bonache) op 2m05s
4. flag-be Jinse Peeters (Proximus-AlphaMotorhomes-Doltcini) op 4m39s
5. flag-be Jana Dobbelaere op 5m02s
6. flag-be Julie Brouwers (De Ceuster-Bonache) op 5m17s
7. flag-be Marthe Truyen (Crelan-Fristads) op 5m30s
8. flag-be Ellen Van Loy (De Ceuster-Bonache) op 5m55s
9. flag-be Suzanne Verhoeven (De Ceuster-Bonache) op 6m26s
10. flag-be Kiona Crabbé (Proximus-AlphaMotorhomes-Doltcini)

Dit artikel delen:

22 Reacties

Ardoisier 14 januari 2023 om 18:31

Saai dit. Maakt het veldrijden voor vrouwen in België kapot. Nergens een kritische noot van de Vlamingen. Alleen maar roepen dat het zo bijzonder is…

3
Steven_E 14 januari 2023 om 18:58

Het is toch ook gewoon bijzonder, en totaal niet haar fout? En de kritische noot was er vooraf toch, dat Sanne Cant in haar beste jaren (10

-2
Cornelius 14 januari 2023 om 18:58

Als Marianne Vos vanaf 2011 (Sint-Michielsgestel) elf keer op rij Nederlands kampioene geworden zou zijn, zou de Nederlandse pers niet veel anders gereageerd hebben.

-2
Steven_E 14 januari 2023 om 18:59

tot 5 jaar terug) niet meer jongeren heeft kunnen inspireren, werd jammer genoemd.

0
jan jansen 14 januari 2023 om 18:43

Sanne is de beste (van België)
Hup Sanne

3
Cornelius 14 januari 2023 om 18:21

Cant gaat zo nog wel de 25 op een rij volmaken.

2
RefleX 14 januari 2023 om 18:30

Zoveel jaar later en nog steeds is er niemand die het haar een beetje moeilijk kan maken. Dat terwijl ze inmiddels ver is weg gezakt en in de meeste crossen nauwelijks meer in beeld fietst. Het Belgische vrouwen veldrijden heeft letterlijk stil gestaan de laatste jaren. Echt een bedroevend niveau eigenlijk. De bond moet zichzelf achteruit de oren gaan krabben.

2
platteprijs 14 januari 2023 om 16:24

Balen voor Riberolle die goed reed. Benieuwd wat er met haar derailleur is gebeurd.

1
Motta 14 januari 2023 om 17:52

Hecht weinig waarde aan haar titel. Totaal geen tegenstand na pech van Riberolle. Is ze misschien geflikt door de mecanicien?

1
peervaneynthoven 15 januari 2023 om 00:43

@Maillot áPois Ik bedoelde in vgl met het mannen niveau. Aanhalingstekens zijn inderdaad overbodig en waren niet bedoeld als kwalificerende duiding of twijfel. Erger zou geweest zijn als ik sprak over “mensen met een baarmoeder”zoals de ultieme woke idioten vrouwen en alles wat daartoe behoort willen duiden.Dus gewoon vrouwen!

1
Romāns Vainšteins 15 januari 2023 om 06:17

Ja? Woke vind jij maar niks?

Ondertussen begint die offensieve groep antiwokers ook een soort van soort te worden.
Ik vraag me af waarom zij de hele dag aan Conchita Würst moeten denken, het doorlopend in je hoofd hebben van diens aangezicht is uiteindelijk je eigen verantwoordelijkheid hoor.

1
De Capybara van de Conradkade 14 januari 2023 om 16:15

Niemand werd 5de?

0
Posterix 14 januari 2023 om 16:24

“Who is fifth?”
“No one is fifth”
“A girl is fifth?”

0
DonQuijote 14 januari 2023 om 17:52

Voor de veertiende keer op rij, mijn hemel.
Knap om er veertien jaar lang elke keer te staan en het te doen.

0
peervaneynthoven 14 januari 2023 om 18:41

Wat een dramatisch “vrouwen” niveau in België,Cant Kampioen.Leuk voor Cant maar wat slecht voor het veldrijden in België, al jaren geen aanwas. Norbert-Riberolle een genaturaliseerde (‘geneutraliseerde’ vlgs Professor Traksel) 2e,zegt alles.

0
Steven_E 14 januari 2023 om 19:00

Goh genaturaliseerd… Ze heeft Belgische roots en woont hier al jaren. Kwam bij de jeugd voor Frankrijk uit maar de keuze voor België is er niet eentje om meer kans te maken op selecties ofzo. En naturalisatie is toch eerder iets naar een land waar je verder weinig binding mee had.

0
Maillot à Pois 14 januari 2023 om 19:04

@peer
Waarom zet je “vrouwen” tussen aanhalingstekens? Ik zou je punt kunnen begrijpen als je “niveau” had geschreven, maar dit waren toch gewoon allemaal vrouwen aan de start.

2
Brabander 14 januari 2023 om 20:09

Staat er inderdaad nogal onbeholpen en neanderthalerig ja. Nu maar hopen dat dit niet zijn bedoeling was

1
EM 520 14 januari 2023 om 22:26

Internationaal stelt deze titel amper iets voor!

0
Steven_E 14 januari 2023 om 22:49

Internationaal stelt jouw reactie nog minder voor. Wat boeit het ook, en alsof Cant nu denkt dat ze de wereldtop geklopt heeft…

0
Cornelius 15 januari 2023 om 02:06

Ik begrijp wat je bedoelt. Maar laten we wel wezen, internationaal stelt alleen het NK Nederland iets voor. De dames die daar vooraan eindigen zien we straks weer vooraan op het WK. In vergelijking met de meeste andere landen doen de Belgische dames het in de breedte nog helemaal niet zo slecht. Het Britse veldrijden bijvoorbeeld bestaat uit één achtienjarige juniore, die goed meekan met de elite. Het Hongaarse veldrijden bestaat uitsluitend uit Vas, die allang gekozen heeft voor het wegwielrennen.

Het NK Duitsland (gewonnen door Judith Krahl) wordt op WF zelfs niet genoemd.

2
peervaneynthoven 15 januari 2023 om 23:53

@Romans Vainstains.Ik vind jou simpel een vervelende vent(?).Heb niet veel op met je reacties en ‘geschriften’,vaak in een gekunseld taalgebruik en daarom voor mij vaak onbegrijpelijk.Aan de uit de VS overgewaaide woke-cultuur zitten voor mij grenzen,soit. En verder, blijf vooral actief op WF. Je bijdrages zijn aan mij niet besteed.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone