Sanne Cant op zoek naar 13de BK-titel: “Driekleur verliezen zou raar aanvoelen”

Sanne Cant op zoek naar 13de BK-titel: “Driekleur verliezen zou raar aanvoelen”

foto: Cor Vos

vrijdag 7 januari 2022 om 18:58

Twaalf jaar op rij draagt Sanne Cant nu al de titel van Belgisch kampioene. Zaterdag in Middelkerke gaat ze vol voor nummer dertien. “Elke wedstrijd moet gereden worden, dus ik ga er niet zomaar van uit dat het opnieuw lukt”, zegt ze. “Ik onderschat niemand.”

Ze is drievoudig wereldkampioene en twaalfvoudig Belgisch kampioene. Absolute wereldtop zoals ze dat een paar jaar geleden was, is Sanne Cant al even niet meer. Maar af en toe nestelt ze zich dan toch weer tussen de kleppers. Zoals vorige woensdag in Herentals, waar alleen een tegenstribbelende ketting haar van een podiumplek kon houden.

Cant werd in het Netepark uiteindelijk vierde, na Brand, Betsema en Worst. Een resultaat dat haar zwaar viel en voorbij de finish veel emotie losweekte. “Blijkbaar mag het niet zijn”, zuchtte ze. “Bij de afdaling dodderde de ketting eraf en kwam tussen het kader en de plateau te zitten. Ik moest afstappen en die er handmatig tussenuit trekken. Zonde, ik had in eigen stad zo graag op het podium gestaan. Dat is helaas niet gelukt.”

Maagproblemen in Hulst
Wat haar conditionele paraatheid betreft, hoor je Cant niet klagen. “Ik ben goed uit de kerstperiode gekomen. Zondag in Hulst kampte ik wel met maagproblemen en die baarden me zorgen. Maar die waren in Herentals al een stuk minder erg. Ik reis zaterdagochtend wel met vertrouwen naar de kust.”

Toch gaat Cant niet zomaar uit van een dertiende titel op rij. “Dat zou weinig respectvol zijn richting mijn concurrentes. Elk BK moet gereden worden. Ik kan een heel slechte dag hebben, er kan iemand beter zijn of ik kan materiaalpech hebben. Er kan veel gebeuren in drie kwartier crossen. Ik onderschat overigens niemand.”

Sanne Cant aan het werk in Kortrijk – foto: Cor Vos

Halverwege het seizoen verkeerde Cant in een mindere periode, terwijl net toen Alicia Franck progressie maakte en zelfs even Cant kwam bedreigen als beste Belgische. Maar die orde lijkt intussen hersteld. Niet omdat Franck intussen minder goed presteerde, wel omdat de twaalfvoudige Belgische kampioene stilaan weer naar haar betere niveau toegroeide.

“Dat de orde hersteld is? Goh, dat maakt op zich weinig uit. Je mag een hele winter de beste Belgische zijn. Als je dat op het BK niet bent, dan word je geen Belgisch kampioene. Zo eenvoudig is het.”

Hoger niveau dan vorige winter
Voor de start van het seizoen vertrouwde Cant ons toe dat ze geen zin had om elke week te moeten strijden voor een tiende plek. Dat ze dan eventueel zou overwegen er een punt achter te zetten. Een doemscenario waar ze momenteel niet meer mee bezig is. “Het gaat in stijgende lijn. Als ik de komende tijd de resultaten kan blijven aanhouden die ik de laatste weken neerzet, dan denk ik dat ik tevreden mag zijn. Daarvoor kan ik mij nog opladen en hard voor werken.”

“Op zich haal ik een hoger niveau dan een jaar geleden”, besluit ze. “Of die dertiende titel dan een must is? Goh. Ik zou die graag hebben, ja. Maar dat ene BK maakt of kraakt mijn seizoen niet. Het zou vooral heel raar aanvoelen, moest ik die trui kwijtspelen. Je weet pas wat je mist als je het kwijt bent.”

Dit artikel delen:

15 Reacties

Franco Ballerini 7 januari 2022 om 19:05

Appeltje, eitje.

0
Michelangelo 7 januari 2022 om 19:17

Belgie… het land der blinden van de damescross. En er is nog geen verandering in zicht. Benieuwd wie uiteindelijk de fakkel gaat overnemen. Zou me verbazen als het van kopecky komt, die zal toch d’r focus houden op de weg. Misschien franck, maar ook die maakt niet echt die laatste stap…

0
Dikke Man 7 januari 2022 om 19:25

Die fakkel gaat doven. Er komt werkelijk niks aan.

0
Oblomov 7 januari 2022 om 22:45

Niet overdrijven…

https://cyclocross24.com/rider/xaydee-van-sinaey/

Al meerdere keren beste eerstejaars bij de vrouwen junioren, waaronder op het EK. Dan ben je een te koesteren talent.

0
Murcia 7 januari 2022 om 19:23

Cant is beter gaan rijden gedurende het seizoen en dat gaat haar de titel opleveren zonder een centje pijn. Frank is iemand die niet die stap heeft gezet om haar te kunnen bedreigen en Kopecky doet veldrijden in functie van. Doe daarbij de tragische terugval van Verdonschot en de kaarten zijn geschud.

0
Dikke Vrouw 7 januari 2022 om 19:28

Deze is voor sanne, ellen van looy op 2

0
Emergo 8 januari 2022 om 11:37

Wie is Ellen van Looy ??

0
Verweggistan 7 januari 2022 om 20:22

Concurrentie moet idd komen van Franck en Norbert-Riberolle. Bij de u23 rijdt Truyen nog best aardig, maar de anderen hebben moeite om binnen de ronde te finishen.

0
Nico Dick 7 januari 2022 om 22:26

Truyen is geen U23 meer hoor, die is ook elite intussen

0
Thijs E 7 januari 2022 om 20:36

De vrouwencross in België heeft op dit moment de levensvatbaarheid van een kolenmijn in Charleroi.

Een carrière met 20 BK titels voor Cant is niet ondenkbaar. Twintig…de enige die haar de komende paar jaar kan weerhouden lijkt een Kopecky die inziet dat ze met wat meer gerichte training die titel kan pakken.

0
Maillot à Pois 7 januari 2022 om 22:07

Kopecky kan wereldtitels op de weg en de piste pakken de komende jaren, zo’n Belgische driekleur lijkt me echt geen reden om zich meer op het veld te gaan richten.

Dit gezegd zijnde denk ik absoluut niet dat Cant kans maakt om aan 20 te komen, ook niet als ze nog 7 jaar doorgaat. Ik ben blijkbaar de enige, maar ik acht haar zelfs morgen niet bij voorbaat gewonnen.

0
Thijs E 7 januari 2022 om 22:49

Maar 15 titels is toch zeker mogelijk. Het zou mooi zijn als er binnen nu en drie jaar vijf Belgische Zoë Backsteds/Van Empels/Pieterses/Van Anrooijs aankomen. Het EK U23 gaf weinig hoop met een 16e, 17e en 21e plaats.

0
Oblomov 7 januari 2022 om 23:00

Het EK O19 gaf dan weer wel hoop, aangezien de beste eerstejaars een Belgische was.

0
Murcia 7 januari 2022 om 23:34

@Oblomov
Jij doelt op Xaydee, dat is inderdaad een pareltje en hopelijk trekt die de lijn van dit seizoen door. Naast het EK ook erg goed in de zware cross van Dendermonde, dan kun je wel wat.

0
notriple 8 januari 2022 om 12:27

Zou voor haar een verademing zijn om weer eens niet tegen de nederlandse hegemonie op te moeten boksen. Want dat kan ze nog steeds niet verwerken. Dat laat ze ook wel merken.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone