Sanne Cant mag nog eens juichen in Bredene

maandag 30 december 2019 om 14:30
Sanne Cant mag nog eens juichen in Bredene

Foto: Cor Vos

Sanne Cant heeft in de Ethias Cross van Bredene haar tweede seizoenszege geboekt. De Lilse troefde in de Ereprijs Paul Herygers de Britse Anna Kay en de Amerikaanse Rebecca Fahringer af.

Het was fijn om in Bredene nog eens iets van de 21-jarige Britse Anna Kay te horen. In de beginfase van dit seizoen stapelde ze ereplaatsen op, met een derde plaats in de Wereldbeker van Bern en een tweede plaats op het Europees kampioenschap voor beloften in Silvelle als hoogtepunten. Maar in de afgelopen kerstperiode ging het toch allemaal een beetje minder. Nu nam Kay de handschoen op in de openingsronde en ploeterde ze vlot door de Bredense modder. Kay koos voor een klein verzet, maar ging wel vlot vooruit.

Wereldkampioene Sanne Cant was iets minder goed gestart, maar halverwege de openingsronde zag ze het Britse gevaar en ging ze zelf naar de leiding. In een kwalitatief minder deelnemersveld, zonder al de Nederlandse topvrouwen, vond ze vandaag een nieuwe kans om de armen nog eens in de lucht te steken. Dat lukte Cant vooralsnog alleen nog maar in de Waaslandcross in Sint-Niklaas. Toch een beetje weinig voor een wereldkampioene…

Rustige tweede wedstrijdhelft
Cant wilde dus niet wachten en gaf er in de allereerste ronde al een stevige snok aan. De Lilse ontwikkelde een tempo dat het petje van Kay te boven ging. Moest de concurrentie voor Cant dan van Rebecca Fahringer komen? Ook de Amerikaanse spartelde nog even tegen, maar toch werd het kloofje voor Cant steeds groter. Na twee rondjes ging het verschil richting de vijftien seconden.

In de tweede wedstrijdhelft kon Cant een geruststellende voorsprong uitbouwen. Fahringer en Kay reden elkaar leeg, en strandden op iets meer dan een halve minuut van de winnares. Cant had dus alle tijd om te genieten van een ereronde en voor de tweede keer dit seizoen haar handen in de lucht te steken.

foto: Cor Vos

Uitslag Ethias Cross Bredene 2019
1. flag-be Sanne Cant (IKO-Crelan) in 45m03s
2. flag-gb Anna Kay (Experza) op 57s
3. flag-us Rebecca Fahringer (Kona Bikes) op 1m23s
4. flag-nl Geerte Hoeke (Xalt Cycling) op 1m59s
5. flag-be Loes Sels (IKO-Crelan) op 2m02s
6. flag-fr Marion Norbert-Riberolle (Experza) op 2m14s
7. flag-hu Blanka Vas (Doltcini-NM Transport) op 2m59s
8. flag-be Karen Verhestraeten (IKO-Crelan) op 3m07s
9. flag-gb Evie Richards (Trek) op 3m17s
10. flag-be Joyce Vanderbeken (Bike Advice-ITAF) op 3m53s

Dit artikel delen:

25 Reacties

Dolfy 30 december 2019 om 14:47

Jammer dat Vas haar start mistte maar ik denk dat het jongheid daarin ook speelt na zo’n avondcross. Cant zonder concurrentie zo naar de overwinning gereden. Hoeke liet haar wel makkelijk passeren overigens in het begin, toch respect voor de WK-trui.. :)

salb 30 december 2019 om 16:30

Kata Vas was de enige (vrouwen en mannen) die de korte schuine kant kon fietsen! Jammer dat dit geen enkele keer in beeld werd gebracht.

Dolfy 30 december 2019 om 21:16

Dat is inderdaad dan jammer, oog voor degene die het lukt zou mooi zijn, ook met een herhaling kan het. Wel in beeld dat Kay sprong trouwens bij de vrouwen, over de balken.

koos verrek 30 december 2019 om 14:52

Zo die b crossjes pakt ze toch maar mooi mee

theogaarenstroom 30 december 2019 om 14:59

The best of the rest dat is het verhaal.

Brabander 30 december 2019 om 15:12

Zeer makkelijke overwinning van Cant. Zodoende een saaie cross gezien. Deze cross is in deze klassiekerperiode toch een bietje de vreemde eend in de bijt. Mijn favoriet Blanka Vas jammer genoeg haar start gemist. Kwam er verder niet echt meer aan te pas. Vind Evie Richards de laatste crossen wel echt heel erg tegenvallen

ChefSpijker 30 december 2019 om 20:27

Richards moet ’t van zwaardere parcoursen hebben, niet die speeltuinomloopjes van Diegem en vandaag. Al mag je dan alsnog wel verwachten dat ze in dit veld meedoet voor het podium en gister ook verder naar voren zat. Weet niet of ze Baal doet, maar daar zou ze normaliter een stuk beter voor de dag moeten kunnen komen.

Maikel Vennix 30 december 2019 om 15:56

Zo, dan geeft ze eindelijk haar kampioenentrui glans [sarcasme off]

Ik denk dat ze beter wat crossjes in het Baskenland, Zwitserland of Duitsland kan rijden. Dan kan ze nog eens winnen. Want als alle toppers aan de start staan, dan doet ze gewoon niet mee.

Ik heb geen idee hoe het kan dat ze vorig jaar wereldkampioene werd, en nu geen deuk in een pakje boter fietst. Is de rest zoveel beter geworden, is zij zoveel slechter geworden, of heeft ze jarenlang meer gewonnen dan eigenlijk paste bij het talent dat ze heeft?

tendam 30 december 2019 om 16:07

Nederland reed ook niet echt slim op dat WK, als ze Cant echt hadden laten werken had ze niet gewonnen. Maar vorig jaar was Cant ook het hele jaar al iets minder dan de Nederlandsen. Die trend heeft zich doorgezet.

Franco Ballerini 30 december 2019 om 16:15

En straks wordt ze weer gewoon wereldkampioen….

john 30 december 2019 om 16:20

Heeft ze aan Vos te danken die gunde Betsema niet de overwinning en zo kon ze makkelijk mee rijden ,en een aanval was genoeg

Franco Ballerini 30 december 2019 om 16:27

Worst counterde in mijn herinnering ook een demarrage van Betsema. Maar goed, mocht Betsema daadwerkelijk schuldig zijn, dan is het maar beter dat ze niet gewonnen heeft.

Hollow Knight 30 december 2019 om 18:33

Van der Poel wint ook constant tegen derderangsrenners, maar dan zijn jullie opeens lyrisch.

Hmm.

Pol 30 december 2019 om 18:45

edit wf: niet doen

tendam 30 december 2019 om 18:51

@hollow knight
Nederlanders zijn harder en veeleisender dan Vlamingen. Als Mathieu in z’n regenboogtrui zo zou rijden als Cant zou de kritiek er niet om liegen :)

Maikel Vennix 30 december 2019 om 18:53

@HK,
Zit daar humor achter? Of meen je dit serieus….

Er zijn enkele verschillen tussen de wereldkampioen bij de dames en bij de heren (voor het geval je het nog niet hebt ontdekt):
– VDP wint tegen alles en iedereen op een crossfiets, Cant enkel tegen pakweg de nummers 10-20 van de UCI ranking.
– VDP heeft een constant hoog niveau, Cant wisselt sterke crossen af met waardeloze races (en weet verdacht goed te pieken richting een WK)
– VDP wint ook tegen derderangs coureurs op de weg, zoals ene Alaphilippe, Cant zie je nauwelijks iets presteren op het asfalt.
– VDP wint ook tegen derderangs MTB coureurs, zoals ene Schurter. Cant zie je niet op de MTB.
– VDP is een genot om naar te kijken en naar te luisteren; Cant is nog zuurder dan een augurk in een kist citroenen (maar da’s mijn persoonlijke mening).

Lyrisch over VDP: misschien. Begrijpelijk? Dat mag je zelf bepalen ;-)

Hollow Knight 30 december 2019 om 18:56

@tendam

Een overwinning in het veldrijden staat gelijk aan een 1.2 koers winnen op de weg.

Van Aert en VDP zijn toppers, maar de rest zijn derderangsrenners.

salb 30 december 2019 om 19:09

@Hollow Knight: Toon Aerts is een derderangsrenner? En Nino Schurter heeft nooit een wegwedstrijd gewonnen dus is ook derderangs? Wat hebben de prestaties op de weg met de cross/Mountainbike te maken?
Alsof een zaalvoetballer ook een goede voetballer moet zijn om een goede zaalvoetballer genoemd te worden.

Franco Ballerini 30 december 2019 om 19:11

@HK: van Aert en van der Poel zijn inderdaad wereldtoppers. Kijk naar wat Nijs, Liboton, Albert, Herygers en noem ze verder maar op hebben gepresteerd op de weg, waar daadwerkelijk concurrentie is. Niks.

Dolfy 30 december 2019 om 19:27

Dus er zijn geen goede toprenners meer in België buiten Van Aert? Aangezien Merlier de Belgisch kampioen is op de weg, dus geen Van Avermaet, geen Gilbert… Stybar ook derderangs dan. Ik vermoed dat iemand toch een iets scheef beeld heeft van verhoudingen…

tendam 30 december 2019 om 20:11

@hollow knight
Merlier is de Belgisch kampioen op de weg, Stybar is winnaar van de Omloop… maar het ging over Cant, feit is dat zij als wereldkampioene niet kan wedijveren met de wereldtop, wat je daar verder ook van vindt.

Hollow Knight 30 december 2019 om 21:26

Het BK op de weg was compleet vlak… Hoeveel topsprinters heeft België? Juist ja, geen enkele… Timothy Dupont verslaan maakt je nog geen wereldtopper.

Stybar is trouwens al jaren een wegrenner, die neemt het veldrijden niet al te serieus meer… Gewoon training voor hem voor het wegseizoen.

tendam 30 december 2019 om 22:48

@hollow knight
Kun je zelf je eigen logica nog wel volgen? Wat heeft dit allemaal met de falende Cant te maken?

toke 31 december 2019 om 02:04

hollow brain.

Dolfy 31 december 2019 om 10:28

Dus Jakobsen is geen sprinttopper? (of de opkomende Philipsen) Want daarvan won hij in de Elfstedenronde in een rechtstreeks duel.

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone