Sanne Cant boekt eerste seizoenszege in Sint-Niklaas na pittig duel

zaterdag 21 december 2019 om 14:26
Sanne Cant boekt eerste seizoenszege in Sint-Niklaas na pittig duel

Foto: Cor Vos

Sanne Cant heeft de Waaslandcross op haar naam geschreven. De wereldkampioene veldrijden vocht een pittig duel uit met de Nederlandse Aniek van Alphen.

Net als twee weken terug in Essen, mochten we vandaag kennismaken met de Hongaarse Blanka Vas aan de kop van de wedstrijd. Ook toen Sanne Cant even later het tempo in het zand stevig opvoerde, kon ze nog mee in het spoor van de wereldkampioene. Cants nicht Loes Sels en het Nederlandse toptalent Aniek van Alphen maakten deel uit van het eerste groepje.

Maar Cant, die in afwezigheid van de Nederlandse topvrouwen vandaag een ideale kans zag om voor haar eerste seizoenszege te strijden, was nog niet gerustgesteld. De wereldkampioene drukte iets voor de helft van de wedstrijd nog eens door en zag zo alleen nog Aniek van Alphen volgen. De jonge Nederlandse toonde zich vooral op technisch vlak ijzersterk, door bijvoorbeeld de balkjes al rijdend te nemen.

Van Alphen maakt het spannend
Maar iets na halfweg leek het sprookje van Van Alphen dan toch voorbij. In een afdaling slipte ze onderuit en moest zo in een klap een tiental seconden toegeven op Cant. Bij het ingaan van de slotronde waren dat er nog vijf, en enkele sprintjes later zat Van Alphen zo goed als weer in het wiel van Cant. Net op dat moment ging Cant op haar beurt onderuit, waardoor de twee samen richting de laatste zandstrook mochten sprinten.

Vlak voor die zandstrook had de organisatie nog een balk gelegd, die Van Alphen al rijdend nam en zo een klein gaatje wist te slaan op Cant. Helaas voor de Nederlandse verloor ze haar voorsprong weer omdat ze na het zand niet meteen weer in haar pedalen wist te klikken. Cant trok zich sneller op gang en zette de sprint naar haar hand. Zo was haar eerste seizoenszege een feit.

Uitslag Waaslandcross 2019
1. flag-be Sanne Cant (IKO-Crelan)
2. flag-nl Aniek van Alphen (BNS Technics Concretehouse)
3. flag-hu Blanka Vas (Doltcini-NM Transport)
4. flag-be Laura Verdonschot (Pauwels Sauzen-Bingoal)
5. flag-be Karen Verhestraeten (IKO-Crelan)
6. flag-be Loes Sels (IKO-Crelan)
7. flag-nl Pauliena Rooijakkers (CCC-Liv)
8. flag-be Kim Van de Steene (Tarteletto-Isorex)
9. flag-be Joyce Vanderbeken
10. flag-be Suzanne Verhoeven

Dit artikel delen:

25 Reacties

Dolfy 21 december 2019 om 14:36

Van Alphen sterk, dat Cant zoveel moeite met haar had zegt veel over Cant maar ook over de sprong die Van Alphen heeft gemaakt. Vorig jaar zou dit nog makkelijke zege zijn geweest voor Cant.

0
Jose Maria 21 december 2019 om 14:36

Arme Vas, als een heel bang vogeltje bij het interview.

0
Dolfy 21 december 2019 om 14:39

Dat was even een flinke oef, ze kwam op het eind toch wat los. Het is wat om zo voor het eerst live geïnterviewd te worden en dat ook in een taal die nog niet zo sterk machtig bent.

0
Jan Blokland 21 december 2019 om 14:41

Dat wordt dus geen Cant dit jaar. Morgen 1 t/m 5 met Alvarado, Worst, Casteleijn, Brand, Vos, in willekeurige volgorde vrees ik voor het internationale veld. Misschien dat Richards nog iets kan doen.

0
Apemantus 21 december 2019 om 14:46

Heel knap hoe Aniek van Alphen zich teruggeknokt heeft. Jammer dat ze het net niet af kon maken voor haar eerste overwinning. Maar ze klopt op de deur, die gaat er echt wel komen.

0
HoofdIsVrij 21 december 2019 om 14:53

Knap van Aniek, ook straf dat ze springt.

Aandoenlijk die Vas.

0
Franco Ballerini 21 december 2019 om 15:09

Lief meisje. “My brother is also very good.”

0
Maikel Vennix 21 december 2019 om 15:11

Eigenlijk toch wel triest, dat je als regerend wereldkampioen jezelf helemaal toelegt op deze losse cross, omdat je weet dat je er in de wereldbeker niet aan te pas komt.

Ze hoopt dat ze “vertrokken is voor meer”. Maar dat zal neem ik aan tegen beter weten in zijn. Want als je ziet hoeveel moeite ze had met de 20 jarige Aniek van Alphen, dan mag je denk ik geen illusies hebben over de uitslag als toppers als Brand, Vos, Alvarado, Worst, Bakker, Arzuffi, Kastelijn, etc aanwezig zijn.

Ondanks deze overwinning absoluut een kleurloos seizoen van de wereldkampioene…

0
A.M.M. Jonkers 21 december 2019 om 15:33

……zoals vele eerdere seizoenen. Richt zich ook dit seizoen weer volledig op het WK en wie weet?

0
Emergo 21 december 2019 om 16:11

@Jonkers
Vorige seizoenen niet echt gevolgd ??

0
Maikel Vennix 21 december 2019 om 16:15

Als ze zich als voltijds professioneel veldrijdster (ik geloof dat zij de enige Belgische is met deze luxe) enkel zou richten op het WK, dan zou ik daar als sponsor niet blij mee zijn. Want in tegenstelling tot veel andere toppers rijdt zij geen zwaar wegseizoen of een wereldbeker mountainbike.

Ik ben al nooit fan geweest van Cant, maar wat ze dit seizoen laat zien is echt bedroevend. Of heeft ze zichzelf de afgelopen seizoenen overtroffen, en zien we hier haar “basisniveau”?

0
salb 21 december 2019 om 16:26

Laura verdonschot is ook prof sinds 2017.

En Cant die haar afgelopen seizoenen heeft overtroffen? Met 122 zeges waarvan 107 de afgelopen 6 jaar lijkt het eerder dat ze nu haar basisniveau niet haalt dan omgekeerd. Dat ze aan haar slechtste seizoen bezig is is duidelijk maar met gemiddeld een 5de plaats op 17 crossen denk ik dat er vele zijn met meer reden tot klagen.

0
Maikel Vennix 21 december 2019 om 16:44

Maar de rest is allemaal “crosser met een bijbaan”.

En Verdonschot rijdt niet rond in een regenboogtrui, en heeft haar belofte nooit echt ingelost wat mij betreft… ik neem ook aan dat zij een iets ander salaris heeft.

Ik heb altijd wat moeite gehad om Cant een waardig wereldkampioene te vinden, omdat ik geen moment het gevoel heb gehad dat zij de beste crosser is. Dat ze enkel de beste was op de dag waar het om de trui ging. Maar dat ze daarvoor en daarna te vaak werd zoekgereden door halve wegrensters of mountainbikers die ook in het veld komen meedoen.

0
salb 21 december 2019 om 16:57

Dus je moet de beste crosser zijn om wereldkampioen te mogen worden? Dan had Sven Nys er ook veel meer moeten pakken dan een kampioenschapsrenner als Vervecken. Dat is net de “magie” van een kampioenschap.

0
Barry Batsbak 21 december 2019 om 17:16

Als je weet dat Cant een prof is en dat veldrijden haar bron van inkomsten is, dan snap je wel dat die regenboogtrui van het grootste belang is. Die trui genereert domweg de hoogste startgelden. En pieken op het juiste moment is ook een kunst. Dat laat overigens onverlet dat de prestaties van de regenboogtrui dit seizoen bijna gênant zijn, Cant is meer aan haar stand verplicht. Soms lukken dingen gewoon niet.

0
tendam 21 december 2019 om 18:34

@maikel vennix
Volgens haar trainer is het niet zozeer Cant die slecht is, als wel de (Nederlandse) wereldtop die haar voorbij is gestoken. Het niveau ligt hoger. Het is inderdaad een beetje beschamend dat je als wereldkampioen alleen kunt winnen als de 5 of 6 beste rensters er niet bij zijn, maar ach, dan hadden die Nederlandse dames haar maar moeten verslaan in Denemarken.

0
Maikel Vennix 21 december 2019 om 19:38

Ik weet niet of Cant van hetzelfde niveau is als voorgaande jaren. Kijk naar het verschil met de anderen, o.a. Ellen van Loy. Ik heb het idee dat van Loy veel dichter op Cant zit dan de voorgaande jaren. En die is toch echt in een fase van haar loopbaan dat ze geen gigantische stappen meer zet lijkt me.

En dat de Nederlandse meiden stappen gemaakt hebben is duidelijk zichtbaar. Maar ik geloof ook niet dat alle anderen een dusdanig grote sprong hebben gemaakt dat ze ineens van een achterstand op Cant naar een voorsprong gaan.

Het lijkt me eerder een PR praatje van de trainers; ik denk dat er fundamenteel iets is misgegaan in de voorbereiding, het trainingsprogramma of de mentaliteit van Cant zelf. Of ze is op haar retour…

Ik hoop in ieder geval dat we dit jaar een waardig wereldkampioen gaan krijgen. Volgens mij heeft ze afgelopen jaren zoveel klassementen kunnen winnen omdat ze de enige “topper” was die alle crossen reed. Als de “wegrensters” mee deden, moest ze het bijzonder vaak afleggen.

0
Brabander 21 december 2019 om 20:41

@MV Die laatste zin lees ik hier wel vaker, maar dat valt mijns inziens ook nogal mee. Dat Van Loy dichter bij Cant is gekomen vind ik ook niet echt. Iemand als Arzuffi bijvoorbeeld wel. Die rijdt nu vaak bij haar in de buurt. Of die nu reuzenstappen heeft gezet of Cant zoveel slechter is geworden? Het zal ongeveer in het midden liggen denk.

0
Pol 21 december 2019 om 18:19

Als je 1317 UCI punten meer hebt dan Aniek van Alphen en je kan maar net met een beetje mazel winnen, dan zegt dat toch wel wat.

0
Jan Blokland 21 december 2019 om 18:53

Wat andere jaren wel lukte op het WK, gaat nu echt niet meer gebeuren zoals Cant nu rijdt. Er zijn nu teveel Nederlandse dames die goed zijn. Die laten zich echt niet allemaal verrassen.

0
jibi verboort 21 december 2019 om 19:11

Schitterende Aniek van Alphen!

De pas 20 jarige Aniek heeft een geweldige wedstrijd gereden en het Cant zeer moeilijk gemaakt. Morgen staat De Citadelcross op het menu. Ik denk dat Sanne Cant in Namen een podiumplaats kan vergeten.

Nederland heeft nooit eerder zoveel sterke dames gehad als momenteel. Ik hoop dat Denise Betsema zich daar spoedig weer bij mag aansluiten. Het interview van Denise Betsema na winst in Koksijde(zaterdag eraan voorafgaand in Wachtebeke) blijft onvergetelijk.

0
Barry Batsbak 21 december 2019 om 19:53

Heel eerlijk, ik heb Betsema nog geen seconde gemist dit seizoen. Alvarado en Kastelijn zijn naadloos opgeschoven naar de spits van het Nederlandse armada.

0
Franco Ballerini 21 december 2019 om 22:08

Ik heb Betsema wel gemist. Koksijde vorig jaar was geweldig. Ik had graag een strijd gezien tussen Alvarado en Betsema. De Cauwer zag in Alvarado de vrouwelijke van der Poel, en ik denk dat hij daar wel eens gelijk in zou kunnen hebben. Maar onbegrijpelijk dat de onduidelijkheid omtrent Betsema blijft.

0
HennieK 22 december 2019 om 11:44

Ik dacht dat Betsema helaas afstevent op een 4-jarige schorsing, dus haar carrière lijkt voorbij. Je kunt enkel hopen dat er fouten gemaakt zijn bij de controle, maar het lijkt me onwaarschijnlijk. En bij echt doping-gebruik is die schorsing natuurlijk volkomen terecht.

0
jibi verboort 22 december 2019 om 18:21

Veldrijden is voor mij zo veel meer als de uitslag! En dat biedt Denise Betsema!

Vele jaren geleden was de Heras veldrit in Oirschot de eerste cross die ik bezocht. Het dicht bij de renners staan,de sportieve sfeer, de vrije volle natuur als plaats van handeling maakten dat ik meer dan 40 jaar naar elke cross ging in binnen-en buitenland.

Tot voor kort had ik overwegend belangstelling voor de elite heren. Met de komst van Denise Betsema veranderde dat. Ik genoot enorm van haar manier van rijden, haar doorzettingsvermogen ,het te woord staan van de sportverslaggevers, maar ook de manier waarop zij als mens en moeder in het leven staat . Dat laatste heb ik in gelijke mate nimmer ervaren bij veldrijdsters die wel de nodige titels behaalden, maar niet die persoonlijkheid hadden. Ik hoop en gun Denise van harte dat zij spoedig mag terugkeren.
Met Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado,Yara Kastelijn en Lucinda Brand staat Nederland er geweldig goed voor. En in dit rijte van leuke,spontane dames hoort ook Denise Betsema.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone