Sam Bennett is opnieuw de snelste in UAE Tour

vrijdag 26 februari 2021 om 13:11
Sam Bennett is opnieuw de snelste in UAE Tour

foto: Cor Vos

Sam Bennett heeft zijn tweede etappezege in de UAE Tour binnen. De Ier van Deceuninck-Quick-Step wist in de voorlaatste etappe met finish op Palm Jumeirah Island als eerste over de streep te komen, voor Elia Viviani, Pascal Ackermann en David Dekker.

De voorlaatste etappe speelde zich helemaal af in het emiraat Dubai. Op Deira Island verzamelden de renners zich voor de start van een rit met als eindbestemming Palm Jumeirah Island. De renners kregen een biljartvlak parcours voorgeschoteld, maar moesten onderweg wel rekening houden met mogelijke waaiers. De wind leek in de finale namelijk vrij spel te hebben.

Lutsenko is opnieuw mee in de vroege vlucht
Alexey Lutsenko mocht gisteren lange tijd dromen van de ritzege op Jebel Jais, maar de vroege vluchter werd vlak voor de finish ingerekend en achtergelaten door Jonas Vingegaard. De Kazach was na afloop echter wel te spreken over zijn vormpeil en ook vandaag was de renner van Astana-Premier Tech weer mee in de vroege vlucht.

De koplopers – foto: Cor Vos

Lutsenko kreeg het gezelschap van Tony Gallopin (AG2R Citroën), Luis León Sánchez (Astana-Premier Tech) Matthieu Ladagnous, Attila Valter (Groupama-FDJ) en Iñigo Elosegui (Movistar). Met Lutsenko-Sánchez en Ladagnous-Valter reden er twee koppeltjes vooruit. De voorsprong van de zes vluchters liep op tot ongeveer vier minuten.

Kilometervreter De Gendt houdt kopgroep binnen bereik 
In het peloton was het voornamelijk aan Thomas De Gendt om het verschil binnen de perken te houden, aangezien sprintkopman Caleb Ewan deze etappe met rood had omcirkeld in zijn agenda. De Gendt kreeg in de achtervolging na verloop van tijd steun van de mannen van Deceuninck-Quick-Step (voor Sam Bennett) en BORA-hansgrohe (namens Pascal Ackermann).

Met nog zeventig kilometer op de teller was het plots alle hens aan dek voor de klassementsrenners, aangezien BORA-hansgrohe het peloton op een lint wist te trekken. Niet veel later werd de grote groep door de wind in tweeën gesplitst, maar de belangrijkste klassementsmannen en sprinters waren bij de les en zaten in het eerste pakket. De geloste renners konden echter al vrij snel weer aansluiten.

Tadej Pogačar kende onderweg geen problemen – foto: Cor Vos

Sam Bennett is andermaal de snelste in de VAE
En daarmee was het waaiergevaar geweken en konden we ons opmaken voor een tweede massasprint in deze UAE Tour. Met nog 25 kilometer te gaan werden de vroege vluchters bijgehaald en stond een groepsspurt helemaal in de sterren geschreven. In de diepe finale hoopte Dmitriy Gruzdev nog de sprintersploegen te verrassen, maar zijn vlucht was geen lang leven beschoren.

Team BikeExchange probeerde Kaden Groves zo goed mogelijk af te zetten in de laatste kilometer, maar er bleek niets te doen aan de sprintsnelheid van Sam Bennett. De Ier ging op het juiste moment aan en bleek veruit de snelste. Elia Viviani kwam als tweede over de meet, voor Pascal Ackermann en David Dekker. In het klassement zijn er nauwelijks wijzigingen: Tadej Pogačar begint morgen als leider aan de slotetappe.

Lees ook: Tien seconden tijdstraf voor Tadej Pogačar in UAE Tour

Dit artikel delen:

52 Reacties

Dikke Vrouw 26 februari 2021 om 13:12

Hopa alweer nummer 4 voor de quickies

madeinstars 26 februari 2021 om 13:13

Dekker beheerst het positioneren al heel knap. Zat nu wel teveel in de wind, omdat ‘ie het alleen moest doen, maar belooft echt wat voor de toekomst.

Groetjesaandevoetjes 26 februari 2021 om 13:22

Heeft een goede kans om de puntentrui mee naar huis te nemen.

Al Phila 26 februari 2021 om 13:13

En Ewan mag zijn hoofd beter gebruiken…

Fast Freddy 26 februari 2021 om 13:25

Om te koppen of te denken? Ik heb het niet gezien.

nickdt 26 februari 2021 om 13:31

Te denken. Liet bijna twee man vallen. DQ is hier op zijn plaats voor Ewan.

Tuubke 26 februari 2021 om 14:46

Koppen lukt hem uitstekend, nadenken een stukje minder. Waren hier geen regels voor?

ziyi 26 februari 2021 om 15:59

Als hij een blauw truitje had aangehad was het kot hier te klein geweest…
Dit was veel erger dan Bennet zijn elleboog eerder van de week… En nu hoor je bijna niemand over declasseren

thorsen 26 februari 2021 om 13:14

Dekker zat perfect geplaatst, maar zodra hij in de wind kwam viel hij terug. Viviani in de slipstream naar de 2e plaats gesprint. Ackermann was denk ik de enige die op eigen kracht nog wat wist in te lopen op Bennet. Maar al bij al weer een perfect uitgevoerde sprint van DQS.

HoofdIsVrij 26 februari 2021 om 13:14

Dekker weet zich inderdaad heel goed te positioneren. Mist wel de absolute snelheid/kracht. Je ziet hem flink stilvallen.

fietsvriend 27 februari 2021 om 10:47

Positionering is idd heel goed – voor niemand bang, goeie eerste aanzet maar zodra op sneleheid mist ie (vooralsnog) in de sprint een extra punch.
Maar goed, waar hebben we het over. Eerste WT wedstrijd voor deze renner met groot deel van de sprintelite aanwezig.

molovin 26 februari 2021 om 13:16

Jammer dat Dekker zoveel in de wind moest rijden om in het wiel van Bennett te blijven, brak hem wel een beetje op volgens mij. Niet dat hij anders zou hebben gewonnen maar wellicht paar plaatsjes dichter.

Deel Koeper 26 februari 2021 om 13:16

DQS en de kunst van al jarenlang de meest betrouwbare trein te hebben.

Jean-Jacques de Balzac 26 februari 2021 om 13:35

Betrouwbaarder dan de NS!

bartp25 26 februari 2021 om 13:16

Blijft toch een leuke kennismaking met de Dekker telg, morgen is een plek bij de top 7 genoeg om de puntentrui mee naar huis te nemen in zijn eerste koers bij de profs en zelfs meteen in de worldtour. Zou toch zeer knap zijn.

harryjohan71 26 februari 2021 om 13:20

Volgens PCS staat hij nu op 1, wat betreft de puntentrui. Bennett is zijn enige concurrent nog.

Groetjesaandevoetjes 26 februari 2021 om 13:23

is er ook nog een tussensprint morgen waar hij nog meer marge pakt?

bartp25 26 februari 2021 om 13:25

Bennett lijkt de sterkste sprinter en kan morgen wederom winnen, dan komt hij op 60 punten, aangezien bij een gelijke stand de renner met de meeste overwinningen de trui pakt moet dekker minimaal op 61 komen. Hij staat nu op 57 en heeft dus 4 punten nodig, top 7 om zeker te zijn. Even er van uitgaande dat de tussensprints worden weggesnoept door de vluchters.

Deel Koeper 26 februari 2021 om 13:32

Betwijfel dat Bennett wakker ligt van die trui, die heeft liever gewoon 3 ritzeges.

HoofdIsVrij 26 februari 2021 om 13:47

Ook nog twee tussensprints.

Sies 26 februari 2021 om 14:01

Ik zie Bennett zich niet mengen in de tussensprints, dus als Dekker daar 1x 1e of 2e wordt heeft hij die trui ook al binnen in dat geval.

Wheely 26 februari 2021 om 14:51

Zou ergens ook wel terecht zijn als Bennett de puntentrui ontvangt mocht hij drie ritten winnen.

john 26 februari 2021 om 13:17

Moet nog veel boterhammen met pindakaas eten wil die winnen

Deel Koeper 26 februari 2021 om 13:19

Niet zo veel als Pfingsten. Wat die deed, leek echt helemaal nergens op.

tendam 26 februari 2021 om 13:31

Pfingsten reed Dekker naar voren. Dat deed hij op zich wel aardig, maar hij komt gewoon pure power tekort, dat was vorig jaar ook steeds zo. Dus moest Dekker nog veel alleen doen.

Westfalen 26 februari 2021 om 14:01

Met Van Emden waren ze wellicht verder geraakt. Pfingsten kan goed door het peloton loodsen, maar met de kop in de wind gaat het hem wat lastiger af. Knap dat Dekker überhaupt nog meedoet in de sprint.

Romāns Vainšteins 26 februari 2021 om 13:21

Wat heeft hij nu weer gedaan!!!

Peter Lippens 26 februari 2021 om 13:28

Bennett gewoon de snelste hier, Dekker knappe ronde en hopelijk kan hij de groene trui behoude. Vond het vooral knap dat hij vooraan zat in die waaierrit maar massasprinten winnen is nog wat anders dan in het wiel van de snelste te kunnen eindigen, je moet er dan nog uit kunnen komen maar hij is nog erg jong.

Michelangelo 26 februari 2021 om 13:29

De man die eigenlijk volgens de nieuwe UCI regels al uit koers zou moeten zijn flikt het opnieuw.

En hulde voor DQS: in mijn ogen lukt het ze vaak om niet de intrinsiek snelste sprinter toch te laten winnen door hun fantastische leadout-werk. Enkel met Kittel en Cav hadden ze duidelijk de snelste sprinter (die zelfs na een waardeloze leadout konden winnen), maar met Gaviria, Viviani en nu ook met Bennett moeten ze het hebben van het perfect afzetten op 200 meter van de meet.

Romāns Vainšteins 26 februari 2021 om 14:13

Heb jij voor mij ook die tabel met intrinsieke snelheden? Gewoon om er beter over te kunnen lullen voortaan.

zietemgaan 26 februari 2021 om 15:28

akkoord in het geval van Gaviria en Viviani: die halen het niet meer, maar Bennett is toch omgekeerde verhaal? Die won zonder hulp bij Bora, en nu mét trein presteert hij maximaal, als zijn kopje meewil (niet à la Ewen, eerder qua zelfzekerheid).

Peter Lippens 26 februari 2021 om 15:44

Is altijd wel erg snel geweest maar is bij Bora altijd doelbewust op een zijspoor gezet, desondanks won hij daar toch ook nog zonder enige hulp. Is misschien niet even flamboyant als sommige andere (would-be) topsprinters maar hij is echt wel intrinsiek sterk.

Davide Lappartiente 26 februari 2021 om 13:33

Ewan zat in het wiel van Bennett, maar werd gevaarlijk ingesloten door Dekker en Viviani. Wat wordt er veel geduwd en bijna gevallen. De beste sprinter is nog steeds diegene met Morkov als lead-out.

S'mon 26 februari 2021 om 17:32

Kon niet goed zien of het de man van Cofidis (Viviani denk ik) was of het Ewan was die duwde. Ik dacht dat het de man van Cofidis was, maar andere mensen op dit forum dachten blijkbaar Ewan.

tendam 26 februari 2021 om 13:35

Inderdaad knap weer van Quickstep. By far het beste sprintteam, zonder per se de beste sprinter te hebben.

De paar sprints die ik nu van Dekker heb gezien weten me nog niet te overtuigen. De plaatsing wel, maar de echte laatste versnelling heb ik nog niet gezien.

Jean-Jacques de Balzac 26 februari 2021 om 13:41

Hij wordt ook niet gezien als echte pure sprinter door de ploeg heb ik het idee, meer als renner die ook snel aan de meet is, zoals ook Van der Poel en Sagan veelzijdiger zijn dan enkel snel zijn in de laatste kilometer.

HoofdIsVrij 26 februari 2021 om 13:48

Uit een podcast met Dekker en enkele persberichten van Jumbo-Visma zien ze hem initieel wel als sprinter, wellicht ook gedwongen door de schorsing van Groenewegen.

tendam 26 februari 2021 om 14:23

@balzac
Ik denk ook dat hij dat is, maar hij wordt dit jaar volgens mij wel voornamelijk ingezet als sprinter. En op zich is twee keer 2e en een keer 4e niet slecht natuurlijk als sprinter in je eerste profkoers :) Maar het echte sprinttalent is denk ik Olav Kooij.

horsm 26 februari 2021 om 14:55

Dekker is misschien wel een goede sprintaantrekker voor Groenewegen, als deze weer gaat fietsen. Snel, positioneert zich goed, maar niet supersuperexplosief.

S. Morgenstern 26 februari 2021 om 15:15

Het plan is inderdaad dat hij dit seizoen ook een rol in de trein van Groenewegen gaat spelen. Dezelfde kwaliteiten zou hij overigens ook goed kunnen benutten in dienst van Van Aert richting sleutelmomenten in de Vlaamse klassiekers.

Frank V 26 februari 2021 om 13:50

Dekker zat net niet goed gepositioneerd. Aan de buitenkant, in de wind. Daardoor zat er niks meer op bij de aanzet. Maar dat die jonge (23) lomp sterk is staat buiten kijf.

Bennett is in vorm, lichtpuntje voor Viviani, Gaviria blijft onder zijn niveau (ga toch terug naar DQS) en 'intrinsiek de snelste' Ewan had een akkefietje. Ackermann 2 jaar geleden de gelijke van de Bennetts en de Démares maar nog niet helemaal terug.

AWestie 26 februari 2021 om 13:56

Fijn dat Elia weer vooraan fietst, hij heeft (zeker na zijn kop tegen WvA) altijd een gunfactor bij me gehad.

Wheely 26 februari 2021 om 14:09

Ik wil ook een Mørkøv!

HoofdIsVrij 26 februari 2021 om 14:26

Voor tijdens het boodschappen doen?

Wheely 26 februari 2021 om 14:49

Is nu wel handig ja, dan sta je direct vooraan in de rij.

Frank V 26 februari 2021 om 15:53

Hahaha dies geestig :)

Murcia 26 februari 2021 om 15:37

Nu net de laatste 10 km gekeken op Eurosport, want een gehele sprintersetappe terugkijken trek ik echt niet. Bennett de beste, Viviani met eindelijk een goed resultaat en Ackermann die hier niet echt los komt derde. Dekker vandaag wat minder maar vierde in dit veld is niet bepaald slecht te noemen. Vooral genoten van zijn positie kiezen in de aanloop. Hij liet zich niet afbluffen door Ewan en dat is mooi om te zien.
Hopelijk houdt hij het groen vast morgen.

williams 26 februari 2021 om 15:57

Ik denk dat ze bij JV vooral blij zijn met een alternatief voor hun nogal gevoelig liggende sprinter.

Frank V 26 februari 2021 om 16:37

De hype is er maar alternatief? Klein beetje voorbarig toch?

williams 26 februari 2021 om 16:50

Er is iemand om te sprinten en hij doet het goed, ze zullen liever hun tijd en geld in Dekker stoppen dan in Dylan.

Wheely 26 februari 2021 om 16:53

Olav Kooij komt er ook aan en er fietst daarnaast nog een Vlaamse boy bij ze rond die zo af en toe sprintje meepakt.

Ivanoviclover 26 februari 2021 om 19:07

Eigenlijk zou Mørkøv de best betaalde van het peloton moeten zijn. Ongelooflijk hoe hij zijn vak beheerst.

Headlines

Materiaalzone

Populair