Salarissen en budgetten van Women’s WorldTeams flink gegroeid

donderdag 20 mei 2021 om 11:21
Salarissen en budgetten van Women’s WorldTeams flink gegroeid

foto: Cor Vos

De gemiddelde salarissen bij de UCI Women’s WorldTeams zijn dit jaar, ten opzichte van 2020, met 25% gegroeid. Dat blijkt uit onderzoek van accountantskantoor EY Lausanne, in opdracht van de wielerunie. Dit komt mede door de introductie van de verplichte minimumsalarissen voor vrouwenteams van het hoogste niveau. Ook de budgetten zijn flink toegenomen.

Om het vrouwenwielrennen te laten groeien introduceerde de UCI vorig jaar een nieuwe categorie, namelijk die van UCI Women’s WorldTeams. Ploegen die een dergelijke licentie hebben, moeten voldoen aan bepaalde (financiële) eisen. Zo was vorig jaar het minimumloon van wielrensters binnen een Women’s WorldTeam 15.000 euro. Dat is dit jaar 20.000 euro en de komende twee jaar moet dat oplopen tot 32.100 euro. Dat is aan het verplichte minimumsalaris van mannelijke ProTeams.

Naast salariseisen moeten vrouwenploegen ook voldoen aan een ziektekostenverzekering, zwangerschapsverlof, levensverzekering, een maximum aantal koersdagen en betaalde vakantiedagen. Daar komt vanaf volgend seizoen ook een verplichte pensioenregeling bij.

‘Hervorming heeft een positieve impact’
EY Lausanne heeft ook onderzoek gedaan naar de budgetten van de UCI Women’s WorldTeams. Deze zijn ten opzichte van 2020 met 22% toegenomen. De volgende ploegen rijden momenteel met die hoogste licentie: Alé BTC Ljubljana, Canyon-SRAM, FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope, Liv Racing, Movistar, BikeExchange, Team DSM, SD Worx en Trek-Segafredo.

“De groei in salarissen en budgetten laat zien dat de hervorming van het professionele vrouwenwielrennen een positieve impact heeft op de wielrensters en hun ploegen”, reageert UCI-president David Lappartient. “Er is nog werk te doen om de sector te versterken en te blijven ontwikkelen. Maar de komst van de Women’s WorldTeams, vier jaar na de oprichting van de Women’s WorldTour is van groot belang voor de groei van het vrouwenwielrennen.”

Dit artikel delen:

3 Reacties

Koers 20 mei 2021 om 12:16

Door wat lafjes (toch wel aardig, in zowel het Engels als Nederlands) te googlen kom ik er niet helemaal achter of er nu meer of minder wt teams zijn dan voor de invoering van het minimumsalaris. Als er nu minder teams op het hoogste niveau zijn, is het natuurlijk niet per se een goede ontwikkeling.

Polleke 20 mei 2021 om 12:30

Dat gaan er nog minder worden naarmate de loonkosten stijgen…

Jelle Van der Gaag 20 mei 2021 om 12:58

Vorig jaar waren er voor het eerst Women’s WT teams. Vorig jaar waren het er 8 dit jaar zijn er 9 ploegen

Volg hier

Net binnen

Populair

Materiaalzone