Ryan Gibbons kroont zich tot Zuid-Afrikaans kampioen tijdrijden

vrijdag 19 maart 2021 om 14:52
Ryan Gibbons kroont zich tot Zuid-Afrikaans kampioen tijdrijden

foto: Cor Vos

Ryan Gibbons mag zich voor het eerst in zijn carrière Zuid-Afrikaans kampioen tijdrijden noemen. Tijdens het nationaal kampioenschap in Swellendam was de renner van UAE Emirates meer dan een minuut sneller dan de concurrentie. Bij de vrouwen pakte Candice Lill de titel.

Gibbons maakte op het veertig kilometer lange parcours zijn favorietenstatus waar. De 26-jarige coureur ging als laatste van start en zette aan de streep de klok stil na 51:24 minuten. Daarmee was hij meer dan een minuut sneller dan voormalig UAE Emirates-stagiair Matthew Beers en Kent Main, die in 2018 een stage bij Dimension Data afwerkte. Willie Smit van Burgos-BH was op ruim drie minuten de nummer vier.

“Ik ben natuurlijk heel blij met het resultaat”, vertelde Gibbons, die zondag in de wegkoers zijn titel mag proberen te verdedigen. “Het was eigenlijk niet het plan, maar ik kreeg van de ploeg de kans om terug te keren voor de kampioenschappen en die greep ik met beide handen aan. Om zondag mijn titel te verdedigen is spannend. Na mijn goede uitslagen op het Afrikaans kampioenschap en na vandaag, ben ik een van de favorieten.”


Candice Lill veroverde de titel bij de vrouwen. De 29-jarige renster ging al als tiende van start en nadat ze na dertig kilometer op 47:04 minuten had afgeklokt, moest ze toekijken hoe de overige vrouwen het ervan afbrachten. Uiteindelijk kwam Carla Oberholzer, die vorig seizoen nog voor de UCI-ploeg Bizkaia Durango reed, nog het dichtst in de buurt, maar de titel was vergeven.

Dit artikel delen:

6 Reacties

RidderSchwobin 19 maart 2021 om 15:24

Al vaker gevraagd, maar tot nu toe onbeantwoord: Zit er nu ook een trui vast aan het Afrikaanse kampioenschap? Nizzolo rijdt wel in de trui van Europees kampioen en ik kan mij herinneren dat Compton in de cross ook reed met de trui van Pan-Amerikaans kampioene. Een Afrikaase kampioenentrui kan ik mij echter niet zo snel voor de geest halen.

lo squalo dello Stretto 19 maart 2021 om 16:15

Zuid-Afrika is een land, o edele ridder

RidderSchwobin 19 maart 2021 om 16:18

Dat snap ik, maar als een goede ridder betaamt ben ik na de quote: “goede uitslagen op het Afrikaanse kampioenschap” gaan uitzoeken wat zijn uitslagen dan waren. Daaruit bleek dat hij op alle onderdelen Afrikaans kampioen is geworden.

Dario 19 maart 2021 om 19:03

Meintjes en Teklehaimanot reden ook gewoon in de merkentrui rond. Ik neem aan dat een Afrikaanse trui wel kan, maar dat de Afrikaanse bond dat niet verplicht (of mss zelfs nooit heeft voorgesteld)

DMenchov 19 maart 2021 om 16:30

De mannen reden 10 kilometer meer en de snelste tijd bij de mannen is maar 4 minuten meer dan de snelste tijd bij de vrouwen.

pirazzi 19 maart 2021 om 17:10

Niet echt sterke concurrentie voor Gibbons.

Headlines

Materiaalzone

Populair