Rust voor Dumoulin: knieblessure ernstiger dan gedacht

woensdag 10 juli 2019 om 13:29
Rust voor Dumoulin: knieblessure ernstiger dan gedacht

Tom Dumoulin - foto: Cor Vos

Tom Dumoulin heeft een tegenvaller moeten incasseren. De Telegraaf meldt dat een nieuwe MRI-scan heeft uitgewezen dat er een scheurtje in de pees van zijn linkerknie zit. De renner van Team Sunweb moet daarom zijn fiets enige tijd laten staan.

Dumoulin kwam tijdens de vierde rit van de Giro d’Italia hard ten val op de knie, waarna hij de rittenkoers moest verlaten. Vervolgens probeerde hij op tijd fit te raken voor de Tour de France. Vanwege zwellingen kon het scheurtje niet eerder geconstateerd worden.

Door de trainingen ter voorbereiding op de Tour heeft de herstel van zijn knie verdere schade opgelopen. Het is nog onduidelijk of hij op tijd fit raakt voor de Vuelta a España, die op 24 augustus van start gaat.

Update 13:35
Inmiddels heeft Team Sunweb ook een statement uitgebracht. “Op het moment is de pees een beperkende factor”, legt teamarts Anko Boelens uit. “De afgelopen drie weken stonden in het teken van de switch van het halen van de Tour de France naar een volledig herstel. Dat zal de komende periode het geval blijven”, aldus Boelens. “Tom kan momenteel rustig peddelen, maar niet intensief trainen. Wanneer hij de training weer kan hervatten, kunnen we nieuwe doelen stellen”, voegt de ploeg nog toe.

Dit artikel delen:

72 Reacties

FDJ 10 juli 2019 om 15:14

Ik voel een beetje een Robben Van Toorn scenario aankomen. Vingertje wijzen met de schuld.

Al vraag ik mij wel af hoe die Italiaanse artsen dit niet hebben gezien direct na de val.

koos verrek 10 juli 2019 om 15:29

Goed rusten en herstelle en alle ballen op de Giro 2020

FDJ 10 juli 2019 om 15:55

Tour 2020. Zeeman wil volgend jaar de Tour winnen en als het gerucht Dumoulin en Jumbo klopt zal hij de man zijn. Jumbo gaat hem dan nooit de Giro laten rijden.

west 10 juli 2019 om 16:08

Lijkt me een goed plan. Mikken op iemand die knettervaag geblesseerd en gedemotiveerd is. Da’s wel een gok. Met ook nog het risico dat Kruijswijk en Roglic over over de zeik raken. Als de Tour 2020 van Dumoulin zou afhangen zou ik lang niet zo stellig zijn. Mocht ie afhangen van Roglic, Kruijswijk, Bennett, Plus, Gesink, Martin, Aert en Emden, Tolhoek of Bouwman. Die ik door en door ken, dan zou ik wel iets stelliger durven zijn…

Prima Facie 10 juli 2019 om 15:45

Mijn gok is dat Dumoulin nooit meer voor Sunweb rijdt

Spinergy 10 juli 2019 om 19:01

Idd

Turtlehead 10 juli 2019 om 15:50

Is dat gesprek tussen Speekenbrink en de manager van TD2 al geweest eigenlijk? Anders kan WF één van die twee mss een paar dagen stalken, op zoek naar een scoop?

Lapjestrui 10 juli 2019 om 16:01

Medische misser? Te vroeg terug op de fiets? Zonder het complete verhaal onmogelijk om daarover te oordelen. Feit is dat de communicatie vanuit Sunweb dramatisch is (geweest) maar verder is er niks tot weinig over te zeggen.

Wie fietst, valt. Met veel pech is je seizoen naar de kloten. Een lichaam dat geen machine blijkt en een ploeg die ogenschijnlijk alles wil controleren. Zeker als het tegenzit geen geslaagde combi.

Lekker op vakantie, tzt rustig weer beginnen met trainen. Volgend seizoen terug. Bij Zeeman en Heijboer.

hugenholz 10 juli 2019 om 16:22

Merkwaardig dat die bij een peesscheuring gewoon weer op een spinningfiets aan het trainen is. Als het daadwerkelijk een kniepees-scheuring is moet je juist complete rust houden. Afgelopen half jaar zelf aan den lijve ondervonden. Hardnekkige blessure trouwens. Geneest heel langzaam en kan zelfs chronisch worden als je het geen rust geeft.

SprintMaster 10 juli 2019 om 17:00

Wat een rampjaar!

pirazzi 10 juli 2019 om 17:52

Gedoseerde rust, wat is het toch fijn om prof wielrenner te zijn!

Jean Dumas 10 juli 2019 om 17:56

Dit bericht hadden we in mei al moeten lezen.

deluxe 10 juli 2019 om 17:59

Tom wie?

Martijn Arensman 10 juli 2019 om 18:05

Machtig mooie reacties hier!

Stuk voor stuk thuisdokters, thuistrainers en thuisploegleiders.

De teleurstelling druipt er vanaf. Doorbijten mannen, doorbijten.

Jean Dumas 11 juli 2019 om 06:53

De teamdokter van Sunweb geeft aan dat deze complicaties in mei al aan het licht kwamen. Tom geeft toe als een dolle stier op de Tour te zijn afgerend.

Into 10 juli 2019 om 18:23

Zonde! Uithuilen en overnieuw beginnen. Gewoon goed rust pakken en pas weer koersen waneer hij er fysiek en mentaal klaar voor is.

Blijft een klasbak!

Herstel ze :-)

Vlinder 10 juli 2019 om 18:59

@jooprioolpijp en @turtlehead; Dank jullie wel. Fijn jullie zinnige en genuanceerde reacties hier te lezen mbt zogenaamde 'medische misser. Aan alle twijfelaars over de medici zou ik willen zeggen; het is geen Dokter Bibber! Dit is de echte medische wereld en ondanks scans, echo's etc is er zoveel wat niet altijd helder en duidelijk is. Het is allemaal een stuk gecompliceerder dan men vaak denkt.

Verder hoop ik dat Dumoulin rust krijgt en neemt. Dan maar het seizoen weg… Er is zoveel ruis, de knie, alle geruchten. Dat is niet goed voor een mens maar wel zijn realiteit nu.

xistnc 10 juli 2019 om 19:03

@Vlinder
En toch werd alleen datgene wat wél te zien was, althans de interpretatie daarvan, als uitgangspunt genomen voor verwachtingen en planningen richting Tourdeelname. Dan kun je toch gerust spreken van een medische misser?

Vlinder 10 juli 2019 om 19:23

@Xistnc; Leg mij uit hoe je moet anticiperen op complicaties die je niet ziet en dus niet weet. Ik zeg niet dat er niets is mis gegaan maar ik verbaas me zeer over dat er alweer meteen vanuit gegaan wordt dat de medici van zowel de ploeg als de artsen in het ziekenhuis steken hebben laten vallen. Terwijl de zaken gewoon niet altijd duidelijk zijn zoals Jooprioolpijp en turtlehead dat aangeven en uitleggen. Lees verder de zin in het artikel;
“Vanwege zwellingen kon het scheurtje niet eerder geconstateerd worden”.

Ze konden dit niet weten, alleen dat er een zwelling was. En hoe vaak fietsen de wielrenners wel niet met zwellingen. De zwelling was gezien wat er was gebeurd heel goed te verklaren.
Complicaties komen alleen niet altijd direct aan het licht. Al heb je de beste apparatuur ter wereld. Men veroordeelt gewoon veel en veel te snel. En lijkt op zoek te zijn naar een zondebok. Terwijl dikke vette pech gewoon ook kan en mijn inziens veel aannemelijker is.

xistnc 10 juli 2019 om 19:34

@Vlinder
De klachten van Dumoulin sloten niet aan bij hetgeen op scans gezien werd. Dan moet je rekening houden met iets wat je niet kunt zien, ook al weet je niet wat. Precies om de redenen die je zelf noemt. Dus eigenlijk leg je het aan je zelf uit.

In plaats daarvan leek Sunweb van de hoop te leven, op basis van alleen datgene wat op scans te zien was.

assen 10 juli 2019 om 19:52

Knie is ingewikkeldste gewricht. Kan lang duren.

Gilberto 10 juli 2019 om 19:52

Blablabla

Vlinder 10 juli 2019 om 19:56

@xistnc; Wij hebben denk ik een verschillende interpretatie van de term ‘medische misser’. Een medische misser is voor mij iets dat voorkomen had kunnen worden of wat ze hadden kunnen weten maar onjuist en onnadenkend hebben gehandeld. Dat is niet het geval geweest mijn inziens. De Knie had zwellingen vanwege de val, de kneuzingen, later een stuk grint etc. Na verwijderen van het grint dus als de zwellingen afnemen komt er meer aan het licht. Het is allemaal best logisch en dan kan ik niet spreken van ‘medische missers’. Het is gewoon niet zo makkelijk voor medici als men vaak denkt. Dat is mijn punt.

ghostwriter 10 juli 2019 om 20:14

Tja, dit is het risico wat je neemt als je niet eerst wacht tot de zwelling is afgenomen en daardoor geen goed beeld hebt van de daadwerkelijke ernst van een blessure. Ik neem aan dat het geen medische misser is want het lijkt me sterk dat de doctoren van Dumoulin ze niet hebben gewaarschuwd dat je pas echt een goed beeld van de ernst een blessure kan krijgen nadat de zwelling is afgenomen. Het is in mijn ogen vooral een fout van de ploeg. Ze wilde waarschijnlijk te graag dat Dumoulin toch de Tour zou halen en hebben daardoor een onverantwoord risico genomen. In mijn ogen moet een ploeg een sporter tegen zichzelf in bescherming nemen.

JDclimber 10 juli 2019 om 22:10

https://www.wielerflits.nl/nieuws/mathieu-van-der-poel-geopereerd-aan-beide-knieen-wegseizoen-voorbij/

Zijn dit dan ook prutsers? Soms moet je beleid achteraf bijstellen en constateren dat het niet heeft uitgepakt zoals gehoopt. Sterk nog, dat het averechts heeft gewerkt. Geen man overboord, maar vertraagd herstel.

Laatste man 10 juli 2019 om 22:47

Vervelend voor ploeg en Tom. Er wordt nu wel heel makkelijk gehakt op de ploeg, maar goed na Lotto jarenlang moet men nu op iets anders hakken.

De communicatie is niet best, maar voor de rest staan wij er ver vanaf.

yo-eddy 11 juli 2019 om 08:00

Mooi al die reacties van “artsen” hier …… kansloze stuurlui

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair