Russische concurrent van Lavreysen en Hoogland genaturaliseerd tot Israëliër

woensdag 10 augustus 2022 om 11:13
Russische concurrent van Lavreysen en Hoogland genaturaliseerd tot Israëliër

foto: Cor Vos

De Russische baanwielrenner Mikhail Iakovlev, vorig jaar bij het WK derde op de keirin achter Harry Lavreysen en Jeffrey Hoogland, heeft zich laten naturaliseren tot Israëliër. Op de site van de UCI heeft de 21-jarige sprinter ondertussen de vlag van Israël achter zijn naam staan.

Een bron binnen de familie van Iakovlev laat aan het Russische sportkanaal Match TV, onderdeel van Gazprom Media, weten dat de atleet begin augustus zijn Israëlische paspoort heeft ontvangen en inmiddels in het land is. Op social media postte de sprint- en keirinkampioen van Rusland reeds foto’s vanuit Tel Aviv, waar hij in de Sylvan Adams Velodrome poseerde in een pakje van Israel-Premier Tech.

De coach van de Russische nationale baanselectie, Sergey Kovpanets, laat weten de keuze van Iakovlev te betreuren. “Het is jammer dat we zo’n getalenteerde renner als Mikhail verliezen. Iedereen maakt een keuze voor zichzelf. Ik weet dat hij geprobeerd heeft om zich individueel in te schrijven voor wedstrijden onder een neutrale status, maar daar heeft hij geen antwoord op gekregen. Dat heeft er zeker aan bijgedragen.”

Voor Iakovlev, die ook bij de Europese kampioenschappen van 2021 in Grenchen enkel Lavreysen en Hoogland voor moest laten gaan op de individuele sprint, komt het komende EK vermoedelijk nog te vroeg. De inschrijving voor het toernooi in München van 11-16 augustus sloot op 30 juli. Mogelijk komt de boomlange sprinter wel in aanmerking voor het komende WK in Saint-Quentin-en-Yvelines. De registratie voor dat evenement loopt door tot 19 september.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

12 Reacties

Koers 10 augustus 2022 om 11:20

Is er ook daadwerkelijk een link met het land anders dan het team waar ie in zit? Gelukkig is Israël een land zonder controverses en kan ie weer jaren vooruit.

0
fransestinkkaas 10 augustus 2022 om 11:26

Misschien puur een sportieve keus en gekozen voor Israël vanwege hun vrij gematigde politiek richting Rusland. Als hij ook geen antwoord heeft gekregen op een verzoek tot neutrale status kan het gewoon een wanhoopsactie zijn om alsnog aan z’n meters te komen.

0
Anton van Valouwe 10 augustus 2022 om 11:34

Van kakkebed naar pissebed….

0
Poeksel 10 augustus 2022 om 11:42

Het gaat daar makkelijk: iedereen die van (gedeeltelijk) Joodse komaf is heeft het recht zich in Israël te vestigen en het Israëlische staatsburgerschap te verkrijgen. Om bijvoorbeeld de Nederlandse nationaliteit te krijgen moet je eerst hier vijf jaar wonen (en in de meeste andere landen zal ook zoiets gelden).

0
fransestinkkaas 10 augustus 2022 om 11:21

“Voor Iakovlev, die ook bij de Europese kampioenschappen van 2021 in Grenchen enkel Lavreysen en Hoogland voor moest laten gaan op de individuele sprint, komt het komende EK vermoedelijk nog te vroeg”

Als hij nu Israëlisch staatsburger is, lijkt mij dat hij sowieso niet deel kan nemen aan de Europese kampioenschappen?

0
Maillot à Pois 10 augustus 2022 om 11:35

Ondanks zijn ligging neemt Israel gewoon deel aan Europese kampioenschappen, net zoals hun ploegen ook aan de Europese voetbalcompetities deelnemen.

0
fransestinkkaas 10 augustus 2022 om 11:44

Thanks Maillot, lees het nu ook inderdaad. Zie nu dat ze eigenlijk ook geen keus hadden aangezien landen als Iran, Irak en Saudi-Arabië wedstrijden met Israëlische deelnemers boycotte. Kinderachtig gedoe allemaal.

0
LB117 10 augustus 2022 om 12:15

Dan zal hij wel binnenkort snachts van z'n balkon of uit het raam vallen. Waarna er toevallig geen getuigen zijn en de zaak kan worden gesloten.

0
Stabanger 10 augustus 2022 om 12:31

Dat doen ze heus niet met alle honderdduizenden vluchters voor het regime.

Enkel met ingewijden die teveel weten.

0
uit de waaier 10 augustus 2022 om 16:07

Inderdaad genoeg voorbeelden. Hij zal waarschijnlijk ook nooit meer Rusland mogen komen.

0
Stabanger 10 augustus 2022 om 12:33

Misschien was van dat waanzinnige luchtafweergeschut (sky dome) voor Oekraïne een mooiere geste geweest.

0
Romāns Vainšteins 10 augustus 2022 om 19:09

Hij heeft ook wel iets Israëlisch

0

Headlines

Populair

Materiaalzone