Andreas Kron wint bergetappe in Ronde van Zwitersland na diskwalificatie Rui Costa

vrijdag 11 juni 2021 om 17:14
Andreas Kron wint bergetappe in Ronde van Zwitersland na diskwalificatie Rui Costa

foto: Cor Vos

Andreas Kron heeft de zesde rit in de Ronde van Zwitserland gewonnen voor Rui Costa en Hermann Pernsteiner. In finishplaats Disentis Sedrun kwam Costa eigenlijk als eerste over de meet, maar na het bekijken van de jurybeelden werd de Portugees gediskwalificeerd voor het afwijken van zijn lijn.

De zesde rit in de Ronde van Zwitserland begon direct pittig met een passage over de Gothardpass. Daar zagen we, net als gisteren, opnieuw een opvallende manoeuvre van een van de blikvangers in deze wedstrijd.

Alaphilippe in de aanval
Met Julian Alaphilippe was de nummer vier in het algemeen klassement al vroeg ten aanval getrokken. De Fransman kreeg in Mattia Cattaneo een betrouwbare ploeggenoot met zich mee, evenals Antonio Nibali en Marc Soler.

foto: Cor Vos

Het peloton was echter op zijn hoede. De vier vluchters konden nooit verder dan een minuut wegrijden. Na de afdaling werden zij gepasseerd door 39 (!) renners die ten aanval waren getrokken uit het peloton, waarna zij besloten zich weer in te laten rekenen.

Tolhoek en Vansevenant in de tegenaanval
De belangrijkste namen in deze nieuwe kopgroep waren onder meer Pavel Sivakov, Mauri Vansevenant, Antwan Tolhoek, Marc Hirschi, Rui Costa, Gino Mäder, Benoit Cosnefroy en Marc Soler. Met Gijs Leemreize zat er nog een Nederlander mee.

Het peloton gaf groen licht en snel reden de renners vooraan meer dan drie minuten weg bij het peloton. Op dat moment doemde de Lukmanierpass (19 km aan 5,6%) op en spatte de kopgroep al snel uiteen.

De la Cruz maakt indruk
David de la Cruz maakte op deze beklimming van buitencategorie indruk door al snel weg te rijden. De Spanjaard van UAE Emirates reed een voorsprong van een minuut bij elkaar op een achtervolgende groep met Tolhoek, Vansevenant, Costa, Matteo Fabbro, Hermann Pernsteiner, Sergio Samitier, Andreas Kron en Andreas Leknessund, die nog tevergeefs in de tegenaanval was gegaan.

Als de achtervolgers nog aanspraak wilden maken op de ritzege, dan moesten zij het verschil in de laatste twintig kilometer nog wel goedmaken. De samenwerking verliep echter, mede door de aanwezigheid van Costa bij de achtervolgers, verre van vlekkeloos.

foto: Cor Vos

In de laatste tien kilometer verdween de voorsprong van De la Cruz dan toch als sneeuw voor de zon na eerst een aanval van Tolhoek en daarna van Fabbro. Met nog zes kilometer te gaan werd hij ingerekend en kregen we ook weer nieuwe aanvallen.

Pernsteiner, Costa en Kron strijden om ritzege, Costa wint
Na een aanval van Pernsteiner sloegen Costa en Kron een gat in de slotkilometers. Daar weer achter gingen Tolhoek, Powless, Latour, Serrano en Fraile in de tegenaanval, maar zij kwamen uiteindelijk nipt te laat. In de sprint wist Costa vervolgens Kron van zich af te houden, maar de Portugees week daarbij wel flink van zijn lijn af. Een diskwalificatie volgde.

Dit artikel delen:

74 Reacties

Craig Vanderswag 11 juni 2021 om 17:33

Twee zeges op één dag? Voor een ploeg als Lotto die weinig wint, is dit wel heel bijzonder.

Romāns Vainšteins 11 juni 2021 om 17:37

Ze doen een Padunnetje

Silent Hill 11 juni 2021 om 19:08

Nog opvallender: de 7de WT-zege voor Lotto dit seizoen. Daar kunnen topploegen als Astana (3), Movistar (2) en zelfs het grote Trek (1) alleen maar van dromen.

Chaba 11 juni 2021 om 17:47

Zwitersland? Titel redactie?

Silent Hill 11 juni 2021 om 19:10

Zwitersland heeft wel iets

Jacco van Stierop 11 juni 2021 om 17:51

Rommelig einde van een rommelige etappe; vluchtgroep had veel weg van een Poolse landdag.
Tolhoek erg bedrijvig; leuk om te zien, maar veel effect hadden zijn inspanningen niet. Verkeert wel in goede vorm, dat zou eens een keer verzilverd moeten worden.

horsm 11 juni 2021 om 18:00

Tolhoekje goed! Misschien toch verlengen??

Poeksel 11 juni 2021 om 18:03

Waarom zou Tolhoek opeens misschien toch verlengen?

Murcia 11 juni 2021 om 18:04

Lijkt mij een gepasseerd station omdat hij zelf weg wil als je de krant mag geloven. Maar zijn probleem in een vrije rol bij een andere ploeg blijft hetzelfde, hij is een strijkijzer en moet dus alleen aankomen.

Turtlehead 11 juni 2021 om 18:13

@Murcia: en om alleen weg te kunnen komen, heeft ie meer power nodig…
Moet ook slimmer worden en leren bordjes leegeten, want hij rijdt op kop waar hij er zelf niks aan heeft en springt op alles wat beweegt.

dumoman 11 juni 2021 om 18:23

Het moet niet gekker worden, alweer een Nederlander in de top 10 van een dag uitslag en ook nog een in de Top 10 van het Algemene klassement; wat wordt wielrennen toch leuk om naar te kijken als je je verwachting aanpast aan het lagere niveau van Nederlanders

VerstandOpNul 11 juni 2021 om 18:33

Wielrennen wordt nog leuker als je helemaal niet meer kijkt naar welk vlaggetje achter iemands naam staat..

lepel 11 juni 2021 om 18:33

Twee overwinningen in een rondje is toch ook niet slecht voor NL?

Napoleon 11 juni 2021 om 18:42

Jij beleeft wel veel plezier aan wielrennen, is het niet?

de adelaar 11 juni 2021 om 18:58

Tolhoek is een echt type Hoogerland ( niet lullen maar poetsen!) ik hou ervan .los of het resultaat op winst is.

thorsen 11 juni 2021 om 19:13

*gedeklasseerd

Blijft lastig he ;)

UrbanSteel 11 juni 2021 om 19:26

@VerstandOpNul

“Wielrennen wordt nog leuker als je helemaal niet meer kijkt naar welk vlaggetje achter iemands naam staat..”

Doe je dat ook bij het schaatsen, Formule 1, atletiek, Olympische Spelen etc. . die vlaggetjes weg halen.
Sport is emotie, je kan van een sporter van een ander land genieten of de beste / grootste van allemaal vinden, maar een hart gaat toch altijd sneller kloppen als een landgenoot ook maar met iets wint, en dat gaat op voor de meste mensen in alle landen die sport volgen met hun hart, en niet als een boekhouder.

Merlinappa 11 juni 2021 om 19:40

grappig dat de url nog niet is aangepast trouwens, haha.

Dikke vrouw 11 juni 2021 om 19:56

Zwitersland

Pascal De Kooning 11 juni 2021 om 21:32

Ben een fan van Tolhoek maar hem meenemen ipv Gesink vind ik een belachelijk idee. Gewoon Gesink mee nemen en Tolhoek laten starten in de Vuelta

Tollpatscher 11 juni 2021 om 23:29

Costa heeft mijns inziens met de regels gespeelt. Daarbij maakt hij een discutabele schijnbeweging.
Dat is voldoende om een maatregel van de jury te verwachten, denk ik.

Turtlehead 12 juni 2021 om 00:00

Dunbar kreeg volgens mij de jongerentrui toen ze zo haastig gingen huldigen, maar dat klopt niet, want Leknessund staat nu voor hem in het GC
#haastigespoed… Een vage dag voor UCI-jury’s als je t mij vraagt.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair