Rugblessure Mathieu van der Poel herstelt goed: “Het gaat wel beter”

woensdag 11 januari 2023 om 17:38

De rug van Mathieu van der Poel is deze winter opnieuw onderwerp van gesprek. De afgelopen weken had de kopman van Alpecin-Deceuninck weer klachten tijdens diverse veldritten, waardoor hij meer dan eens de zege moest laten aan Wout van Aert. Nu hij op trainingskamp is in Spanje, kan hij herstellen. “Het gaat wel beter”, zegt hij tegen WielerFlits.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“Ik heb mijn rug goed laten losmaken hier en twee dagen relatief rustig op de weg gefietst. Dan heb ik niet zoveel last”, aldus Van der Poel, die weet dat het veldrijden impact heeft op zijn fysieke gestel. “Sowieso is veldrijden een sport die heel belastend is voor de rug.”

De Nederlander hoopt op 5 februari in ‘zijn Hoogerheide’ wereldkampioen veldrijden te worden. Dat hij tot nu toe twaalf veldritten reed, is volgens hem niet de reden van zijn rugklachten. “Een paar jaar terug reed ik dertig crossen zonder al te veel last te hebben. Ik denk niet dat dat de oorzaak is, maar we weten sinds Tokio dat de rug iets is wat kan opspelen”, geeft hij mee.

In aanloop naar het WK veldrijden rijdt Van der Poel eind januari nog de Wereldbeker in Benidorm.

Lees meer:
Programma Mathieu van der Poel met klassiekers en Tour de France, geen Amstel Gold Race
Dit artikel delen:

27 Reacties

dennis raats 11 januari 2023 om 19:07

Snap eerlijk gezegd niet dat als je weet dat je rug wat zwakker is en je weet dat de cross meer belastend is voor je rug waarom je dan nog doorgaat. Zet er dan een punt achter voor deze winter en focus je op je doelen op de weg. Nu is dat voor mij natuurlijk achter een toetsenbord makkelijk typen en voor een vdp lastiger omdat hij de crosses wel echt leuk vind. Maar denk niet dat het hem gaat helpen als het echt zo ernstig is

3
orlando dani 11 januari 2023 om 19:51

Waarom blijft hij crossen. Waarom wordt die vraag niet gesteld.

2
L. Valentijn 11 januari 2023 om 21:02

Wat zijn de crossen waarbij bovenmatig veel kracht vanuit de onderrug gezet moet worden? Parcoursen met diep zand en diepe modder toch? Vermijdt die. En sla de crossen over waar veel gelopen moet worden. Evenals de crossen met heel veel technisch werk (optrekken, bochtenwerk) op losse of diepmodderige ondergrond.
Beperk je tot de drogere weidecrossen en boscrossen op vaste bosbodems. Sla over als er in de dagen voordien zeer veel neerslag valt.
Met een beetje selectief kiezen, en een schema van zeker niet drukker dan weekend – woensdag – weekend is er m.i. nog een hoop mogelijk. De paar keer startgeld die je daardoor misloopt, weegt niet op tegen het risico je gehele carrière te hypothekeren.
Succes in Hoogerheide!

2
Het Luipaard van Lent 11 januari 2023 om 21:06

Vrijwel elke cross is zwaarder voor je (onder)rug dan wegwielrennen, dat is inherent aan de sport. Een uurtje volle bak knallen over onverhard terrein met relatief veel bochten, korte klimmetjes en soms zware ondergrond doet dat.

In mijn ervaring zijn juist de snelle crossen met oneindig veel bochtjes en korte klimmetjes zwaar voor de (lees: mijn) onderrug. Modder of zand totaal niet; daar heb je vaak wat meer lange gelijkmatige inspanningen voor nodig, vooral in de modder.

3
Westland95 11 januari 2023 om 17:47

Edit redactie: Graag on-topic reageren. Voor verbeterpunten verwijzen we naar het daarvoor bestemde forum-topic.

1
Mooie Sjors 11 januari 2023 om 18:55
Quote:
Een paar jaar terug reed ik dertig crossen zonder al te veel last te hebben. Ik denk niet dat dat de oorzaak is, maar we weten sinds Tokio dat de rug iets is wat kan opspelen.

Beetje vreemde redenering wel. Omdat ie toen geen last had, kan het crossen nu ook geen problemen veroorzaken?

1
Deo 11 januari 2023 om 19:43

Rug is gewoon gevolg van die val in Rio, sindsdien is MTB en cyclocross zo nu en dan te zwaar gebleken

1
Diskob 11 januari 2023 om 19:59

Ontkenningsfase? Een goeie ploegdokter moest hem toch gewoon overtuigd hebben om ermee te stoppen na Koksijde?

1
Het Luipaard van Lent 11 januari 2023 om 20:55

Mathieu vindt crossen blijkbaar zo leuk dat hij daar af en toe pijntjes voor over heeft. Alleen maar mooi toch? Zie ‘m liever gepassioneerd in de cross rondrijden dan verveeld op de weg.

1
Michiel 11 januari 2023 om 22:16

Ja zeker. En lijden hoort toch ook bij het leven. Wout en Mathieu worden helden en maken het lijden van anderen weer minder

0
Het Luipaard van Lent 12 januari 2023 om 07:28

Westmalle heeft wel gelijk; er zijn een aantal reaguurders die elk bericht over MvdP aangrijpen om hun (toch vrijwel alleen maar) negatieve gedachtes en gevoelens jegens hem neer te kalken. Lekker zelf weten waar je tijd in wil steken hoor, maar het valt wel op.

1
Romāns Vainšteins 12 januari 2023 om 09:03

Dat is, net zo goed als met Evenepoel, voor minimaal 60% te wijten aan de redactiekeuze om iedere halve klapscheet mbt MvdP hier, in meerdere onderdelen gefaseerd, als nieuwstopics te brengen. Vind je het gek dat er dan meer over verdiept wordt?

Fanboys als westmalle met zijn prulstatistiekjes gooien nog wat extra kolen op het vuur.

De verder prima site heeft wat dat betreft echt een enorm waterhoofd waarbij de aandacht onverdeeld op een klein aantal figuren gericht is. Over de grens valt er veel meer te halen en offer daar dan 'rijdt 33K' 'krijgt brief van fan' 'vreet een pizza' 'doet een wheelie' 'heeft au in rug deel 1 tm 99' etc voor op.

Let meer op dat 'figuren' dan meer over meer te zeggen gaan hebben.

-3
Marik 12 januari 2023 om 09:17

Zolang het aantal reacties en clicks vele malen groter is dan een artikel over pakweg Abner González Rivera, zal de redactie deze keuzes blijven maken.

0
Klootje Kriekeljon 12 januari 2023 om 09:18

De instroom van Belgen hier is goed voor WF geweest, maar de community is er niet per se op vooruit gegaan. En dat ligt niet aan Belgen of Nederlanders. Maar de illusie dat je het allemaal gezellig kunt houden als je de combinatie wilt. Gelukkig is dit wielrennen, vrij fatsoenlijke mensen.

3
Marik 12 januari 2023 om 09:32

Ach Klootje, de ergste polariserende gebruikers zijn er niet meer. Je had er vergif op kunnen innemen dat de reacties onder dit soort stukjes vele malen erger waren geweest.

0
Mooie Sjors 12 januari 2023 om 10:29

Luipaard die bij de valpartij van Evenepoel in de Vuelta in de chat onmiddellijk reageerde met een classy ‘Hahahaha’ gaat eens zeggen wat andere mensen moeten doen…

1
Grote Plateau 12 januari 2023 om 14:08

Goeie punten.
De site is prima om de zaken te volgen. Maar qua diepgang kan het veel beter.
In de plaats daarvan kiest de redactie voor 25 halve scheten van een handvol Golden Pony's.

Zoals Marik aangeeft is het duidelijk waarom ze dat doen en dat werkt natuurlijk als een rode lap op de stier. Toch ben ik blij dat de pure relschoppers als Beer en Michelangelo eruit zijn.

Zelf gebruik ik al eens harde woorden maar niet totaal uit de lucht gegrepen. Wat MVDP betreft maak ik er wel een punt van om die "Wheelie-HeHe-Pizza-ik win speels alle grote wedstrijden" fantasie een beetje terug naar Aarde te brengen. Ook hij moet ervoor knokken.
Er zit (achter de schermen) een verwaand, arrogant, nouveaux riche kantje aan hem en zijn vriendschappelijke omgeving dat ik van dichtbij heb mogen meemaken en daarom niet zo goed pruim en meer en meer identificeer als de bron van veel kwaad.

Maar dat is het verder ook hoor. Als renner brengt ie in iedere wedstrijd zo veel om naar uit te kijken en dat mag ie nog jaren blijven doen.

Dat Evenepoel hier tot voorkort ie-de-re keer werd afgemaakt speelt ook wel mee.
Maar zoals dat gaat in het leven… uiteindelijk komt de waarheid naar boven. ;)

-5
Grote Plateau 12 januari 2023 om 14:27

Misschien moet we als dagelijkse reageerders ook eens in de spiegel kijken.

Wat Wielerflits brengt wakkert in ieder geval wel de beleving aan.

De concurrentie en strijd om de ander te kloppen is toch ook wat de sporter drijft.

Als ze zo maar alleen voor de Guinness Book of Records zouden rondrijden was er ook geen r**t aan, toch?

-3
girardengo 12 januari 2023 om 17:34

@grote plateau
‘De bron van veel kwaad’ ……wat moet ik me daar bij voorstellen? Welk kwaad?

3
Michiel 12 januari 2023 om 17:52

Beer en Michelangelo horen er gewoon bij. Ik ken veel irritantere flitsers

0
Grote Plateau 11 januari 2023 om 22:21

oorzaak van de rugproblemen zou natuurlijk ook de publicatie van de jaarrekening van zijn dieetrepen kunnen wezen.

zonet weest piepen… Voor het 3de jaar op rij een verlies wat na 3 jaar bestaan is opgelopen tot 324.000 € (koekoek)

nog eens 327.000 € schulden aan de bank, leveranciers, btw en RSZ

bij de oprichting hebben ze er met z'n drieën 165.000 ingestopt en nog eens 410.000 overige leningen (ik vermoed privé-leningen van matje, z'n vennoten en andere FFF)

waarvan 3 ton in 2022 (toch niet door Matje zelf naar de put laten brengen?)

jaja, plat opportunisme wordt hier afgestraft

Nutribam heet de BV overigens.

Als in: Nutri- Brent, Alex, Matje

wel schattig

0
Romāns Vainšteins 11 januari 2023 om 23:55

Dat klinkt wel pittig.

Zoiets moet gewoon leuk lopen en zichzelf bedruipen want anders wordt een vervelende bromtoon ergens achter in je hoofd. Verlies nemen en er uit stappen zou ik zeggen.

0
westmalle1965 11 januari 2023 om 23:18

Sjors kun je alle anti mvdp analyses niet bundelen en bundelen het anti mvdp boek door frustie Sjors 2 negatieve inputs per dag haal je wel

-1
Mooie Sjors 11 januari 2023 om 23:29

Een boek, denk je? Ik had nu zelf niet gedacht dat mijn schrijfseltjes boven de middelmaat uitstaken, maar als een schrijver van jouw niveau dit voorstelt moet ik er maar eens werk van maken.

-2
westmalle1965 11 januari 2023 om 22:57

De mvdp frusties hebben weer een geweldige avond

-2
Mooie Sjors 11 januari 2023 om 23:06

Bedankt om te laten weten, wat zijn jullie aan het doen? ;)

-1
westmalle1965 11 januari 2023 om 23:11

Man man dagelijks ellenlange analyses over mvdp die geen steek houden en gr ps

-2

Headlines

Populair

Materiaalzone