Rudy Pevenage: “Het gaat weer goed met Jan Ullrich”

maandag 8 juni 2020 om 14:53
Rudy Pevenage: “Het gaat weer goed met Jan Ullrich”

Jan Ullrich bij een Amstel Gold Race-event in 2013 - foto: Cor Vos (archief)

De situatie van Jan Ullrich is er flink op vooruit gegaan. Volgens zijn oud-ploegleider Rudy Pevenage gaat het goed met de voormalig wereldtopper uit Duitsland, die in 2018 nog werd opgenomen in een afkickkliniek vanwege een drank- en drugsprobleem. “Hij stuurde mij laatst nog een foto. Het gaat goed met hem”, zegt Pevenage tegen het Duitse Sportbuzzer.

Begin dit jaar presenteerde Pevenage het boek ‘Der Rudy’ waarin hij zich uitliet over zijn tijd als ploegleider. Het ging onder meer over zijn rol in het dopinggebruik van zijn pupil Ullrich. Na de publicatie van het boek sprak Pevenage een maand niet met Ullrich. “Maar in maart hebben we erover gesproken en zei Jan dat hij mij vertrouwt. Hij stuurde mij laatst nog een foto. Het gaat goed met hem. Ik ben nog altijd zijn opa”, lacht de Belg. “Alles is weer zoals vroeger.”

‘Overal wordt mij gevraagd naar Jan, maar in Duitsland is hij vergeten’
“Twee, drie jaar geleden was ik bijna elke week bij Jan op Mallorca. Hij had toen een heel moeilijke periode. Hij had problemen met zijn knie, met zijn vrouw en hij durfde zijn kinderen niet meer te zien”, aldus Pevenage. “Nu is hij terug bij zijn vrienden in Freiburg en gaat het goed met hem. Jan heeft nooit ruzie gehad. In het peloton was hij geliefd, in tegenstelling tot Lance Armstrong.”

“Jan had alleen een probleem”, geeft zijn oud-ploegleider aan. “Hij werd in Duitsland omhoog geschreven en vervolgens door de kranten kapotgemaakt. In België en Italië is hij nog een held. Overal waar ik kom, vragen mensen om Jan. Maar in Duitsland is hij vergeten.”

Tweede kans
Pevenage vindt dat Ullrich zich weer moet laten zien. De Duitser gaf eind 2018 zelf aan dat hij weer ‘de oude Jan’ wilde worden. “Alleen heeft hij daar nog tijd voor nodig”, zegt Pevenage. “Die beslissing moet hij zelf nemen. Ik wil hem graag daarbij helpen en ken ook andere mensen die dat zouden willen doen. Iedereen verdient een tweede kans. Jan heeft niets slechts gedaan. Hij kon drie keer de Tour winnen, werd twee keer wereldkampioen en is olympisch kampioen. Hij is een ster.”

Ullrich en Pevenage in 2004 – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

31 Reacties

josi 8 juni 2020 om 15:04
Quote:
Hij kon drie keer de Tour winnen

Een beetje mysterieuze opmerking wat mij betreft, over welke 3 Tours hebben we het dan?

Romāns Vainšteins 8 juni 2020 om 15:17

96 en 98 natuurlijk.

In die eerste had ie makkelijk Riis al overboord kunnen knallen bergop ook en de tweede verloor hij door middel van een ongekende mokerslag in pokkeweer. Tegen Armstrong is wellicht Beloki nog iets dichter geweest.

Samlambeej 8 juni 2020 om 18:16

en 2003

Romāns Vainšteins 8 juni 2020 om 18:35

2003 ging Beloki ook lekker, tot het moment. Wat een mysterieus coureur was dat…

Frank Heinen?

Fred Postma 8 juni 2020 om 15:20

Ja Ullrich is kapotgemaakt door de eigenwijze, rancuneuze, geen enkele wielerintelligentie bezittende, Duitse pers.

doorak 8 juni 2020 om 19:53

Klopt.
Heb jaren geleden een brief geschreen aan ARD. Het antwoord was ronduit triest en typisch voor een natie die wil deugen maar slechts hypocriet is.
Jaren geleden waren en meer grote dopingschandalen in het langlaufen en biathlon. Dit werd zelden opgeblazen in de pers, eerder snel weer weggestopt want de Duitsers moesten zegevieren in deze traditionele Alpen sporten waar men zich graag meet met concurrenende landen
Wielrennen is wat dat betreft voor hun net zoiets als hier, zeg eens wat, racketball.

Mede omdat Duitsers vanuit hun ordnung muss sein en vooral na WOI en II persé voorbeeldig gedrag wilden tonen konden ze op het wielrennen compleet los gaan.
Eerst waren er winnaars wat het stoltze volk graag etaleerde. Deutschland uber alles wat er dan altijd weer uitkimt maar dan in de vorm van ehrgeist.
Kortom van ubergod naar absolute klootzak die men nog liever de goot in trapt.

Een idioot als Koos Verek met totaal gebrek aan inlevingsvermogen en emphatie die slechts in staat is zaken en vermoedens uit te vergroten begrijpt dat uiteraard niet.

IlPirata 8 juni 2020 om 20:15

De Duitsers hebben zo’n oorlogstrauma dat enkel politiek correcte zaken het licht kunnen verdragen. Een beetje inlevingsvermogen had in de zaak Ulrich ook zeker gemogen van de media. Los van het feit of Ulrich doping gebruikte, zoals elke kopman met klassementambities toen deed.

Theo H 9 juni 2020 om 09:27

@doorak: Je verbindt allerlei dingen die helemaal niets met elkaar te maken hebben. Als je dit soort onzin ook aan ARD hebt gestuurd, mag je blij zijn dat ze überhaupt nog een reactie hebben gestuurd. Allerlei clichés ten opzichte van Duitsland weten te linken aan hun door de decennia heen wisselende interesse in wielrennen. Nou, dat getuigt van inlevingsvermogen en inzicht.. Misschien moet je je eerst eens verdiepen in hun wielerhistorie voor het met racketball hier te vergelijken.

doorak 9 juni 2020 om 22:39

TheoH jump into conclusions.
Uiteraard hebben wij ARD niet een brief gestuurd met gelijke inhoud. Dat is uw perverse veronderstelling.
En ja ik ken de geschiedenis, Rudi Altig, Ludwig, Thurau etc. Het feit dat u weinig weet van de Duitsers en hun eigen problemen met hun positie in de moderne wereld nav van oa WOII zegt voldoende. Educate yourself dan weet je dat dit geen clichés zijn. Sterker in eerdere gesprekken met Duitsers uit München, Rosenheim en Frankfurt gaven zij het zelf aan.

Dat u de vergelijking racketbal mbt aandacht media en de winersporten niet begrijpt bevestigd slechts uw bepeekt denkkader.

Theo H 10 juni 2020 om 17:39

@doorak: Ieder land heeft zijn problemen, maar de link tussen een oorlogsverleden en wielrennen is gewoon onzinnig. Op zelfde voet kun je alle Franse problemen ophangen aan Napoleon. Komt op mij allemaal zeer vooringenomen over, zonder open mind ten opzichte van de Oosterburen. Wielrennen krijgt een Duitsland gewoon een heel andere benadering dan in Nederland. En dat ARD dan ook nog eens zo dom/naïef was om ploeg Ullrich te sponsoren, blijkbaar dachten ze daar echt dat Telekom ‘zuiver’ bezig was. Dat verklaart ook deels hun latere reactie, want ze voelden zich behoorlijk ‘genaaid’.
Kijk overigens eens naar welke nationaliteiten de leiding hadden bij alle Duitse successen. En ik durf te beweren dat ik er wat meer kijk op dan u, want ben als Nederlander in een wat verder verleden actief geweest in de omkadering van twee Duitse wielerploegen. Zoals u een hele natie wegzet is gewoon zeer ongepast.En dat je her en der wat mensen gesproken hebt, is voor mij totaal niet relevant.

koos verrek 8 juni 2020 om 16:04

ooh ja het is de schuld van de pers dat ie nu nog meer dope heb gepakt dan toen ie prof was, al ze poen in valsgeld als bitcoin steekt en porstituees mishandeld… beetje makkelijk hoor dit…
verder: goed dat het goed met mn gaat, op die ene foto…

Fred Postma 8 juni 2020 om 16:10

Ik heb het over de tijd daarvoor, als resultaat vh kapotmaken kun je zijn verdere teloorgang zien

koos verrek 8 juni 2020 om 19:00

Das misschien wel waar Fred

vanSpringel 9 juni 2020 om 18:12

En dan vergeet je nog dat ie z'n buurman op Mallorca (Ullricht heeft een prachtig huis op Mallorca) Til Schweiger had mishandeld nadat ie niet op het feest van Til was uitgenodigd. Der Jan klom toen over de tuinschutting en nodigde zichzelf op het feest uit. Dat liep helemaal uit de klauwen en de policia moest er aan te pas komen om Der Jan uit de tuin van Til Schweiger te halen zodat het fistju nog enigszins in bedompte vorm kon doorgaan.
En ook deze burenruzie is van dat soort: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180806_03650329

ProfrondeZevenbergen 9 juni 2020 om 23:21

@springel
In welk dorpje op Mallorca staat zijn prachtige huis? Misschien heb ik het weleens gehuurd …

Munz 8 juni 2020 om 17:19

Het gaat over de Tours van 1998 en 2003 voor alle duidelijkheid. Ik ken Rudy persoonlijk, van die editie 2003 is hij nog altijd niet goed van.

Romāns Vainšteins 8 juni 2020 om 18:37

96 niet? Ullrich keek daar redelijk vaak achterom of Herman van Veen er nog aan hing.

doorak 8 juni 2020 om 19:55

Goed gezien Munz.

Jacco van Stierop 8 juni 2020 om 22:46

Zou mooi zijn als Ullrich er weer bovenop komt, in wezen geen kwade vent. Tragiek bij hem was dat zijn hoofd en hart niet helemaal goed spoorde met zijn benen.
@RV Het bruut slopen van Indurain werd toen, in 96, toch echt door Riis zelf gedaan.

IlPirata 8 juni 2020 om 17:59

Goed nieuws

doorak 8 juni 2020 om 19:56

Gelukkig. Zoveel mensen maken wel eens fouten en vaak erger ook nog.
Ulrich vermoorde niemand, reed niemand de hekken in en deed wat 90%.deed in het peleton.
En ja dat ia op zich geen excuus maar wel het speelveld wil je relevant oordeel vellen.

IlPirata 8 juni 2020 om 20:16

Eens

Samlambeej 8 juni 2020 om 22:10

Bad Wiessee, Bodensee, Mallorca, Villa Kennedy, Freiburg.
De weg naar de mooie plekjes is ie nog niet kwijt.
Eén ding is zeker, hij is nog niet thuis.

Fred Postma 8 juni 2020 om 22:16

Ik zag hem graag rijden. Maar ja, paarlen voor de zwijnen Duitsers begrijpen koers eenvoudig niet, uitzonderingen daargelaten. In Frankrijk of Italië zou hij nog de grote meneer zijn . Met een klein foutje , maar daar praten we verder niet over. In België hadden ze hem koning gemaakt. Schade.

Die Duitsers dachten ook indertijd serieus dat het wielrennen op sterven na dood was door de dopingaffaires en dat de Fransen wel zouden stoppen met de tour omdat het allemaal zo naar was. Wat een onverstand. Sukkels. Duitsers en wielrennen. Praat me er niet van.

En dan dachten ze ,nadat ze stopten met uitzenden vd tour na de sinkewitz affaire , dat ze stoer een flinke klap uitdeelden aan het wielrennen.
Nou iedereen deed een plas en het ging verder zoals het was. Prutsers!
Konden ze de hele zomer kunstgrasskispringen uitzenden. En zomerbiathlon met rolschaats-skies.
Das ist jah spitze !

Romāns Vainšteins 8 juni 2020 om 23:07

Sinkewitz ja, God die probeerde nog zo lang mogelijk bij Landis in het wiel te blijven tijdens zijn beserk raid, nam niet 1 x over en werd niet 1 x aangekeken. Weinig renners meer pijn zien lijden als hem toen, waande zich in een achtbaan vast, magisch.

tvm 8 juni 2020 om 22:51

Der Jan. Pure klasse had die man.
De ploegleider zei ooit: iemand met het talent van Ullrich, en de kop (lees: mentaliteit) van Zabel had er meer uitgehaald.

De anti-held en juist daarom mijn favoriete renner!

Hopelijk komt hij er bovenop en doet hij een woordje over zijn wielerverleden. Ik vermoed dat hij zeer mild voor Lance zal zijn. En begrijpelijk ook wel.
Ullrich was de enige renner voor wie Lance naar eigen zegfen echt bang was.

Fred Postma 8 juni 2020 om 23:20

Ja Ullrich was in principe beter maar kwam steevast met 10 kilo te veel de winter uit. En dan stond ie opgeblazen in murcia of circuit de Sarthe aan de start om af te zien als een beest om die kilo's eraf te rijden.
Maar dat koste dan teveel energie en kwam ie net te kort in de tour tegen jeweetwel. Those were the days.
Wie vergeet luz Ardiden 2003 toen Armstrong viel over dat etenszakje
en Ullrich op hem wachtte uit sportiviteit.

Lalsacien 9 juni 2020 om 10:26

Was het niet Hamilton die de rest maande tot temporiseren? Of vergis ik mij met de Beloki val en de rit door het weiland van Armstrong?

Lance4eva 9 juni 2020 om 10:52

Hij viel niet over een etenszakje, hij haakte met zijn stuur aan de draaggordel van een rugtasje.

Fred Postma 9 juni 2020 om 11:53

In ieder geval bleef Ullrich zitten, en dat zakje veroorzaakte zijn val, wat voor zakje het precies was , ala

Romāns Vainšteins 9 juni 2020 om 16:23

En Mayo flikkerde dwars over hem heen op zijn plaat

Headlines

Materiaalzone

Populair