Ronde van Zwitserland heeft etappeschema 2021 rond

donderdag 26 november 2020 om 14:36
Ronde van Zwitserland heeft etappeschema 2021 rond

Egan Bernal won de ronde in 2019 - foto: Cor Vos

De organisatie van de Ronde van Zwitserland is klaar voor de eerstvolgende editie in 2021. De renners krijgen in de 84e uitgave twee tijdritten en meerdere zware bergetappes voorgeschoteld. De Ronde van Zwitserland ging dit jaar niet door vanwege de coronapandemie.

De organisatie hoopte dit jaar de 84e editie te organiseren, maar zag zich vanwege de coronacrisis genoodzaakt om de wedstrijd te annuleren. De mensen die betrokken zijn bij de organisatie van de prestigieuze rittenkoers, richten zich nu volledig op 2021. De Ronde van Zwitserland zal normaal gesproken worden verreden van 6 tot en met 13 juni.

Openingstijdrit door Frauenfeld
De wedstrijd telt volgend jaar acht (in plaats van de gebruikelijke negen) etappes en de organisatie heeft ervoor gekozen om in grote lijnen het parcours van 2020 over te nemen. Dit betekent dat de ronde begint met een korte individuele tijdrit in en rond de kleine stad Frauenfeld, waar de eerste gele trui op het spel staat.

De tweede etappe van Neuhausen am Rheinfall naar Lachen lijkt er eentje voor de puncheurs en sterke sprinters, met twee klimmetjes in de laatste vijftien kilometer. De derde rit naar Pfaffnau heeft dan weer het karakter van een voorjaarsklassieker, aangezien het de hele dag op en af gaat. Voor de vierde etappe trekken de renners naar Gstaad, na het afhaken van Moudon.

Klimmen geblazen
Vanaf de vijfde etappe is het aan de klimmers met een verraderlijke bergrit naar Leukerbad. De aankomst ligt na een klim van eerste categorie. In de daaropvolgende etappe trekken de renners over de Nufenenpass naar 2.478 meter hoogte en de Lukmanierpass naar de finish in Disentis-Sedrun.

In de voorlaatste etappe is het voor de klassementsrenners ‘erop of eronder’ met een klimtijdrit naar Andermatt. De slotrit van de 84e Ronde van Zwitserland speelt zich opnieuw af in en rond Andermatt. We kunnen wel spreken van een koninginnenrit, met als scherprechters de Furkapass, Grimselpass en Sustenpass.

De laatste editie van de Ronde van Zwitserland werd gewonnen door Egan Bernal. De Colombiaanse klimmer veroverde de leiderstrui in de bergetappe met aankomst op de Flumserberg, zette één dag later de puntjes op de i met een ritzege op de Gotthardpas en wist in de slotetappe naar Goms een aanval van Rohan Dennis te beantwoorden.

Etappeschema Ronde van Zwitserland 2021 (6-13 juni)
Etappe 1: Frauenfeld – Frauenfeld (ITT)
Etappe 2: Neuhausen am Rheinfall – Lachen
Etappe 3: Lachen – Pfaffnau
Etappe 4: St. Urban – Gstaad
Etappe 5: Gstaad – Leukerbad
Etappe 6: Fiesch – Disentis-Sedrun
Etappe 7: Disentis-Sedrun – Andermatt (ITT)
Etappe 8: Andermatt – Andermatt

Dit artikel delen:

20 Reacties

lander luypaert 26 november 2020 om 15:07

Iets voor Evenepoel dus.

Jan Blokland 26 november 2020 om 16:46

Wat een onzin toch allemaal. Als hier de Giro, Vuelta, Ronde van Baskenland, Tour of Yorkshire, etc.., etc.. had gestaan zegt men ook Evenepoel.
Blijkbaar doet de rest tegenwoordig mee voor spek en bonen.

lander luypaert 26 november 2020 om 16:51

Kalm Jan kalm. Dit is de 1e keer dat ik zeg dat hij ergens veel kans maakt. Dit komt gewoon door de 2 tijdritten. Voel je niet aangevallen :)

Wheely 26 november 2020 om 16:55

Ik zou persoonlijk Almeida hier laten shinen als ik Patje was.

Jan Blokland 26 november 2020 om 17:18

Nee hoor, lander luypaert. Ik voel me niet aangevallen. En er zit ook wel wat in met twee tijdritten. Maar het valt op dat er zo veel zijn die alles geschikt vinden voor Evenepoel. Of er geen andere renners meer bestaan.
Natuurlijk is Evenepoel een goede renner, maar niet onoverwinnelijk.
Waarom altijd Evenepoel, terwijl dit toch ook voor Pocagar, Roglic, Dumoulin, geschikt zou moeten zijn.

lander luypaert 26 november 2020 om 18:33

Klopt, Maar Pogacar zou Dauphine rijden en Majka Zwitserland.

boenk 26 november 2020 om 21:14

Kalm Jan, Lander heeft al op zijn lip moeten bijten om niet “iets voor McNulty” te schrijven.

plattenband 27 november 2020 om 16:07

kunnen we niet een soort naam of woord vinden bijvoorbeeld samengesteld uit de eerste 2 letters van de namen van kanshebbers. Zo moeten de forumleden niet telkens elke naam schrijven en moet niemand het gedacht koesteren dat één specifieke coureur naar voor getrokken wordt. Kan dan gebruikt worden in commentaren rond rittenkoersen…

Ik herinner me nog dat de vrouw van oud-veldrijder Mario De Clercq een winkel had met als naam MiPoZo, samengesteld uit de eerste 2 letters van de plaatsnamen waar ie destijds wereldkampioen werd.

Arie den Blanken 26 november 2020 om 15:27

Ik zou het mooi vinden als de TdS naar twee weken zou kunnen. De Vuelta en de Giro met een week inkorten.

doorak 26 november 2020 om 15:38

Begrijp goed dat een langere TdS erg mooi zal, kan zijn. Maar om nou Giro naar 2 weken te brengen zou een aderlating zijn wat mij betreft. De Vuelta 3, 4 dagen korter wat dan nog altijd een mooie GT blijft wellicht minder erg.

S. Morgenstern 26 november 2020 om 16:05

Zou inkorten tot een uur niet beter zijn?

Wheely 26 november 2020 om 16:54

Juist, inkorten tot een uur en wat balkjes in het parcours, kloddertje modder dr op en het is klaar.

Pizzi 26 november 2020 om 17:18

De Giro mogen ze juist uitbreiden naar vier weken.

Kelder is de Man 26 november 2020 om 21:57

Lol.. Morgenstern en Wheely

Boomie1 27 november 2020 om 08:01

De Vuelta afgelopen maand heeft in elk geval al bewezen dat een GT van 18 etappes ook voldoende zwaar en spannend kunnen zijn.

plattenband 27 november 2020 om 16:10

Ik denk dat het mooi zou zijn mocht er zo een reeks bestaan van rittenkoersen van 1 week, 2 weken en 3 weken. TdS bijvoorbeeld 2 weken.

Alleen vrees ik dat dat nooit zou kunnen omwille van financiële, organisatorische en kalenderproblemen.

doorak 26 november 2020 om 15:35

Mooie etappes en vooral vanaf rit 5. Zwitserland, prachtige en goede wegen en veel panorama’s met bergen ver boven de boomgrens waardoor het ruiger en grilliger lijkt.
Niet alleen in laatste etappe de Furkapass maar ook in etappe 6 die aanvankelijk relatief “vlak” verloopt waarna de Furkastrasse in twee delen omhoog gaat en vooral vanuit Andermatt naar Disentis is een mooie stevige klim om de finale glans te geven met daarna wat op en neer de laatste 15-20 km.

Arie den Blanken 27 november 2020 om 10:33

Ik denk dat je je vergist. Zoals ik het lees is etappe 6 vanuit het Rhonedal over de Nufenen naar Ticino en dan vanaf Biasca over de Lukmanier naar Disentis. Disentis in ligt een dal aan de voet van de Lukmanier en de Oberaplpass, Van Disentis naar Andermatt gaat over de Oberalp en is het traject van die klimtijdrit. Let wel vanaf de top is er nog een 10 km lange afdaling naar Andermatt.
De slotrit is een voor toeristen heel populair Alpen rondje. Het slotstuk van Göschenen naar Andermatt is behoorlijk lastig. De zwaarste klim is de Susten vanuit Innertkirchen. De Grimsel na de Furka vanaf Gletsch is maar 6 km aan 6.7% gemiddeld. Maar dan wel hopelijk fraaie beelden van de Rhonegletscher.

doorak 27 november 2020 om 14:01

Ik ben uitgegaan van het plaatje wat er hierbij staat wat bijna een rechte lijn is van Fiesch naar Disentis.
Echter dat is inderdaad maar een hele korte afstand en zie dat de etappe 162 km is. Dan neem ik inderdaad aan dat hetgeen jij aangeeft klopt. Hadden ze op dat rode kaartje de lijn vanaf Fiesch wel een V naar beneden mogen geven want wijkt nogal af van die “rechte” lijn.

PS inderdaad heb rondje van de laaste dag al eens paar keer gereden vanuit Riederalp (huisje aldaar) meerdere kanten opgegaan. Soms onder in dal weg met de trein, dan een mooie ronde en met trein terug of op de fiets afhankelijk van aantal km’s.
Ook vanuit huis neef in Zinal rondes gereden maar behoorlijk vergist. Eerste keer te wild gedaan en moest toen nog dat hele eind vanuit Sierre omhoog naar Zinal maar was al kapot. Andere hobby is alpinisme en daar Jungfrau, Mönch en Eiger beklommen via Koncordia hut aan de Aletchgletsjer de tocht gemaakt vanuit huis. En veel bergen in Monte Rosa massief. Prachtige sport maar soms absurd zwaar :-)

Etio 26 november 2020 om 17:12

Ik hoop dat Kelderman hier start en om de eindwinst mee gaat doen

Headlines

Materiaalzone

Populair