Ronde van Vlaanderen-winnaar Alberto Bettiol leeft al weken gescheiden van vriendin en familie

woensdag 1 april 2020 om 09:51
Ronde van Vlaanderen-winnaar Alberto Bettiol leeft al weken gescheiden van vriendin en familie

© Cor Vos

Zijn triomf in de Ronde van Vlaanderen van vorig jaar legde Alberto Bettiol geen windeieren. Hij kreeg een verbeterd contract en verhuisde van het Italiaanse Castelfiorentino – nabij Firenze – naar het Zwitserse Lugano, 400 kilometer verderop. Een fiscaal aantrekkelijke move. Wat hij niet had gedacht, is dat hem dat in 2020 voor lange tijd van vriendin en familie zou scheiden.

“Ik ben in goede gezondheid. In quarantaine, uiteraard”, vertelt Bettiol in een gesprek met Het Laatste Nieuws. “Alleen ben ik sinds meer dan een maand niet meer in Italië geweest. De laatste keer was ik er na de Ster van Bessèges. Nog vóór Parijs-Nice keerde ik terug naar Zwitserland. En na de Koers naar de Zon keerde ik terug naar hier. Nu mag ik Zwitserland niet meer verlaten. Zelfs al zou ik vanuit Italië de toestemming krijgen om het land in te komen, dan nog zou ik Zwitserland niet uit mogen.”

Buurman Nibali
Facetimen, dan maar. “Ach, ik leid nu het leven dat veel mensen leiden, denk ik. Maar dat was natuurlijk het plan niet.” Tijdens Parijs-Nice werd de toestand in Italië met de dag erger. “Toen de beslissing viel om het land in lockdown te zetten, was het voor mij al te laat om nog snel terug te keren. Maar ik maak er hier het beste van. Ik denk positief: ik zit hier veilig en ben gezond. Dat geldt ook voor mijn vriendin en familie in Castelfiorentino. Ze houden zich aan de regels en gaan nergens heen. Ondertussen hopen we op een vaccin. En op het mooie weer dat er zit aan te komen, om het virus klein te krijgen.”

Bettiol heeft in Lugano overigens al heel wat vrienden, vertelt hij. Een ervan is Vincenzo Nibali, zijn buurman. “Samenkomen gaat op dit moment niet, maar hij en zijn vrouw dragen wel zorg voor mij. Soms brengen ze mij brood of cake. Ook Gasparotto, Ulissi, Nizzolo en Pozzovivo wonen vlakbij. “Het is ook voor hen moeilijk. Maar het is niet zo erg.”

“Ik was klaar om mijn titel te verdedigen”
Minder plezant is dat de Ronde van Vlaanderen komende zondag niet doorgaat. “Ik was goed bezig. Zo won ik de tijdrit in de Ster van Bessèges. Ik was klaar om terug te keren naar Vlaanderen om er mijn titel te verdedigen. Ik hoop dat het later dit jaar nog lukt, dat we nog een Ronde krijgen. Want ik heb mijn hart daar achtergelaten.”

Dit artikel delen:

7 Reacties

SoloSlim 1 april 2020 om 10:44

De ronde wordt mogelijks gereden op 19 september volgens radio Peloton.

KnightBiker 1 april 2020 om 13:46

Ben benieuwd of de cyclosportive dan ook doorgang gaat krijgen…

VerstandOpNul 1 april 2020 om 13:26

Mooi man, de complete Italiaanse wielertop zit in Zwitserland belasting te ontduiken.. Net als vele andere grootverdieners uit Italie..

Denk maar eens terug aan deze sympathieke kerels als Nederland straks gedwongen akkoord gaat met de Euro-bonds..

vluggejapie 1 april 2020 om 16:41

Wie interesseert dat handjevol wielrenners in Zwitserland nou als doorsluisland Nederland wat wisselgeld werpt naar Italië in tijden van een heftige crisis met vele doden? Kortzichtige rechtse asocialen hoef je niet per se in Zwitserland te zoeken…

VerstandOpNul 1 april 2020 om 16:56

Wat is dat toch met deze website dat mensen gelijk beginnen te schelden.. Iemand die je niet kent voor ‘kortzichtige rechtse asociaal’ maken, heel bijzonder! Overigens trok ik mijn opmerking breder dan alleen dat handjevol wielrenners, maar mogelijk had je zelf wat last van kortzichtigheid.

Bikeage 1 april 2020 om 17:57

+1 op vluggejapie.

En ik gok niet dat hij jou uitmaakte voor rechtse asociaal.

bomb ba 2 april 2020 om 09:51

Vluggejapie, als er iemand kortzichtig is ben jij het wel. Als jij denkt dat eurobonds gewoon wat wisselgeld zijn dan snap je het niet. Doe dus ook niet zo stoer.
Het is eerder typisch moralistisch links om zomaar geld aan iedereen te geven zonder na te denken waarom diegene het in de eerste plaats nodig heeft. Want de coronacrisis is een leuk excuus maar Italië voert gewoon dramatisch beleid.

Headlines

Materiaalzone

Populair