Ronde van Catalonië: Soudal Quick-Step presenteert ploeg rond Evenepoel
foto: Cor Vos (archief)
dinsdag 14 maart 2023 om 12:13

Ronde van Catalonië: Soudal Quick-Step presenteert ploeg rond Evenepoel

Soudal Quick-Step heeft als eerste ploeg zijn selectie bekendgemaakt voor de Ronde van Catalonië (20-26 maart). Remco Evenepoel is zoals verwacht de absolute kopman. Voor de wereldkampioen is de Spaanse wielerronde een belangrijk tussenstation richting zijn grote hoofddoel: de Giro d’Italia.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Evenepoel begon zijn jaar in de Vuelta a San Juan (7e in het eindklassement) en won vervolgens met verve de UAE Tour. De Belg vertoeft momenteel nog op Tenerife voor een hoogtestage op de Teide, maar volgende week zal hij dus weer terugkeren in competitie. In de Ronde van Catalonië hoopt hij de volgende stap te zetten naar de absolute topvorm, die nodig is om de Giro d’Italia te winnen.

Evenepoel kan in de Ronde van Catalonië rekenen op een zeer sterke ploeg met klimmers Mattia Cattaneo, Jan Hirt, Fausto Masnada, Pieter Serry, Ilan Van Wilder en Louis Vervaeke aan zijn zijde. De meeste renners zijn er in mei waarschijnlijk ook bij in de Ronde van Italië.

“We hebben een solide en ervaren ploeg, die barst van het vertrouwen”, vat ploegleider Klaas Lodewyck samen. “Hopelijk wordt het een goede test om te zien waar onze mannen staan na een hoogtestage. Het belangrijkste doel is om een rit te winnen en om te vechten voor het algemeen klassement.”

Eerste duel met Roglič?
Evenepoel zal in Catalonië – voor het eerst dit seizoen – de degens kruisen met zijn grote rivaal voor de aankomende Giro: Primož Roglič. De Sloveen van Jumbo-Visma, die afgelopen weekend nog met overmacht Tirreno-Adriatico wist te winnen, staat nog altijd op de planning voor de Ronde van Catalonië. Ook Adam Yates, Mikel Landa, Richard Carapaz en Giulio Ciccone staan op de voorlopige deelnemerslijst.

 
52 Reacties
Sorteer op:
14 maart 2023 14:04
Voor een Tour-ploeg tegen Pogacar/Jumbo/INEOS zouden ze wel één echt goede klimknecht moeten aantrekken. Maar met deze klimmers en evt. een Asgreen/Alaphilippe in een soort Kwiatkowski-rol zijn ze toch al behoorlijk goed gestoffeerd richting 2024.
14 maart 2023 12:46
Wel interessant om te zien of de sterkst mogelijke klimploeg voor Quick Step goed genoeg zal zijn voor de Giro straks. Mooi examen.
14 maart 2023 13:20
Sterk team, echter als hij tegen de grote kleppers wil gaan winnen in de grote rondes (Pogacar, Vingegaard en een fitte Roglic) gaat er toch nog behoorlijk wat bij moeten in de ondersteuning. Zet deze ploeg tegenover de ploeg wat TJV, UAE en ook Ineos kan selecteren dan is er een gapend gat. Voor de ronde van Catalonie plaats ik Evenepoel juist boven Roglic, het was duidelijk in de TA dat in de lange beklimming Roglic het heel zwaar had en laat deze ronde daar nou juist behoorlijk wat van hebben.
  14 maart 2023 20:01
  Een gapend gat tussen deze ploeg en waar UAE doorgaans mee start? Dan onderschat je deze jongens of overschat je UAE schromelijk.
  14 maart 2023 20:37
  Ik zet in mijn reactie de ploeg wat UAE kan selecteren, buiten alaphilippe en vansevenant gaat het niet sterker worden voor Evenepoel bergop. Zet dat af tegen de renners die UAE kan opstellen in dienst van Pogacar, en uiteraard sommige renners worden niet opgesteld als knecht (yates, Almeida). Maar een goede Bennet, Mcnulty, Ayuso, Soler en Majka rijden al deze jongens eraf zonder probleem. TJV, een kelderman, Kuss, van Aert en kruijswijk die allen veel langer mee bergop kunnen. Evenepoel zelf heeft heel weinig zwakke punten, maar zijn ploeg moet echt versterkt worden.
  15 maart 2023 09:26
  Wat 11 na 11 zegt. Oordeel zelf maar na de laatste rit.
14 maart 2023 12:49
Als ze allemaal in vorm zijn is dit een zeer sterk team, misschien kunnen ze dan nog Cavagna toevoegen in de Giro ploeg.
  14 maart 2023 12:54
  Die zou ik ook heel graag in de giro-equipe zien. Die was echt ontzettend sterk in de Vuelta. Maar het lijkt er op dat die naar de Tour gaat. Mss interne afspraken. Cattaneo was ook voorzien voor de tour dacht ik anders zeker toegevoegde waarde in een soort van Cavagna rol.
  14 maart 2023 13:03
  Het zal Lampaert zijn, die op specifieke vraag van Remco zal meegaan naar de Giro.
  14 maart 2023 13:25
  Lampaert zal normaal gezien nooit in topvorm de Giro kunnen aanvatten na de klassiekers. Volgens PSC staat er naast Remco ook Van Wilder, Hirt, Masnada en Cattaneo voor bergop en Ballerini, Lampaert en Serry voor algemeen knechtwerk.
  14 maart 2023 13:41
  @aMassimo, het klassieke werk eindigt voor Lampaert op 9 april met Parijs-Roubaix, dat is een maand voor de Giro start, genoeg ruimte om even terug op adem te komen. Hij hoeft ook niet in super vorm te zijn, Remco wil er hem vooral bij omdat er volgens mensen die het kunnen weten weinig renners zijn die in een peloton iemand op sleeptouw kunnen nemen, en dwars door de groep naar voor kunnen brengen indien nodig als Lampaert. Remco voelt zich naar eigen zeggen meer op zijn gemak met Yves aan zijn zijde. Los daarvan is Lampaert ook 1 van de betere tijdrijders in het peloton, geen absolute topper, maar wel iemand die een gat kan helpen dichtkletsen indien nodig. In zeker de helft van de ritten kan hij het ook heel rustig aan gaan doen, wat dus op zich betekent dat hij zichzelf niet helemaal dood gaat rijden in deze Giro.
  14 maart 2023 13:47
  Vervaeke zal toch ook zeker meegaan. Een sterke Vuelta en hij is toch een beetje de ´persoonlijke knecht´ van REV. Hij heeft voor die rol bij hem en de ploeg gesolliciteerd na de Giro 2021.
  14 maart 2023 13:54
  @Dr, Vervaeke is ook een certitude.
  14 maart 2023 14:07
  Toch genoeg renners die na de kasseiklassiekers de Giro rijden? Dat zijn ook nooit de renners die voor een klassement 3 weken moeten strijden maar er de veelal vlakke ritten voor uitkiezen als sprinter of om de kopman te beschermen op het vlakke. Lampaert kan in het (midden)gebergte gerust rustiger aandoen. Het gaat van Lampaert bovendien in die slotweek ook niet meer afhangen; het is dan dat je jongens als Vervaeke of Hirt echt nodig gaat hebben.
  14 maart 2023 14:14
  Ballerini wordt normaal de vervanger van cavagna/lampaert had ik ergens gelezen
  14 maart 2023 19:06
  Schmid ook een optie?
14 maart 2023 12:54
Best mogelijke team voor Evenepoel in 2023. Ik denk trouwens niet dat Roglic zal starten. Hij zit nu in een positieve flow, en zal dit waarschijnlijk niet durven op het spel zetten.
  14 maart 2023 12:57
  Cavagna en Alaphilippe zouden dit team wel nog sterker maken maar zo werkt het niet.
  14 maart 2023 18:17
  Oei ze zijn bang van Remco wat een onzin
14 maart 2023 12:26
Sterk team. Hopelijk krijgen we een mooie strijd. Het parcours is dit jaar toch een pak mooier dan vorig jaar. Roglic krijgt van mij 1 sterretje meer.
14 maart 2023 12:28
Sterke equipe !
14 maart 2023 14:14
Sterke ploeg. Een Remco en ploeg in vorm zou kunnen leiden tot winst. Beloofd wederom mooie week te worden zoals ook afgelopen week.
14 maart 2023 20:11
Wedden dat ze hem in de 2e rit weer laten rijden?
  14 maart 2023 20:22
  Nee joh. Ze noemen hem gewoon. Wordt ecclatant in stilte. Verzekers.a
14 maart 2023 12:28
Zeer sterke ploeg? Ze mogen hopen dat Revket niet geïsoleerd komt te zitten als de groep nog uit 25 man bestaat.
  14 maart 2023 12:43
  So what ? Als er nog 25 over blijven gaat het als volgt : die 5 a 6 ploegmaten van de andere kopmannen gaan een strak tempo rijden tot ze ontploffen en samen met de zwakkere kopmannen van die groep moeten lossen…vanaf dan is het (kop)man tegen man…
  14 maart 2023 12:47
  Nog nooit van ilan van wilder gehoord?
  14 maart 2023 12:51
  Zeer sterk team heb ik niet gezegd wel sterk team. Van Wilder zit er zeker nog bij als er nog 10-15 man overblijven. Hirt zou ook wel moeten maar die heb ik nog niet in super vorm gezien dit seizoen. In de aanloop naar de Vuelta werd dit ook over QS gezet en daar waren ze mss wel het sterkste team ondanks het uitvallen van Alaphilippe. Rogla was toen de geïsoleerde kopman.
  14 maart 2023 13:04
  Van Wilder is dus één van die 5,6 die ontploffen…
  14 maart 2023 13:22
  @polleke: de tour al vergeten? Daar lukte het tjv toch aardig om een man tegen man gevecht te vermijden waardoor de beste wielrenner ter wereld zich vergaloppeerde. Iets soortgelijks is hier ook mogelijk als kelderman fenomenaal in vorm is.
  14 maart 2023 13:37
  @Polleke, ik ben het met je eens dat het vaak niet zoveel uitmaakt of je nu achter de helper(s) van je eigen ploeg of achter die van de concurrentie omhoog rijdt. (Een ander team dat van ver een coup opzet of een tegenstander die zich wat naïef laat meezuigen in drieste aanvalspogingen zoals Pogacar vorig jaar in de Tour blijven uitzonderingen.) Het kan echter wel van belang zijn om ploeggenoten rond je te hebben die bvb. eten en drinken kunnen aangeven of hun fiets afstaan bij pech. Voor dat laatste is met name Van Wilder erg belangrijk omdat hij bijna exact dezelfde maten heeft als Evenepoel. En zelfs als het weinig invloed heeft op het eigenlijke koersverloop kan het ook een mentaal voordeel opleveren als er nog een ploeggenoot bij je zit. Om op de eerste reactie te antwoorden: dit is gewoon een sterk team dat Evenepoel voldoende kan omringen in Catalonië. Afgaande op de ritprofielen op PCS verwacht ik niet dat hij ooit alleen zal komen te zitten voor de diepe finale waar het kopman-tegen-kopman is.
  14 maart 2023 13:56
  De Tour was idd een feest, maar ook hoogst uitzonderlijk… in deze ploeg, met alle respect, zie ik niemand die een andere kopman schrik aanjaagt bij een aanval… dus die gaan, uit gewoonte, egaal strak rijden tot ze op zijn…keer op keer weer helaas want die bewuste Tour-etappe, dat scenario krijgen we, jammer genoeg, niet al te vaak te zien…
  14 maart 2023 16:41
  Alles hangt ook nog eens erg van het etappeprofiel af. Een vooruitgestuurde knecht kan wel degelijk enorm belangrijk zijn bij het uitdiepen van een eenmaal geslagen kloof. Zeker als die kloof al is geslagen en er nog afdaling of vlakte volgt. Het verhaal van Polleke gaat vooral op in de eindeloze hoeveelheid saaie rondeetappes die eindigen in een lange aankomst bergop. Dat levert zelden spektakel op en dan maakt het idd vaak geen bal uit. De gave etappes ontstaan daarvoor al. Hart en Dennis over de Zoncolan.. froome's solo van 90km die Tom de kop kostte. Vingegard en Roglic die al op galibier ontploffen. Dan maken knechten of het gebrek daaraan wél enorm het verschil.
  14 maart 2023 17:07
  Kruijswijk in de Giro en Dumoulin in de Vuelta passen ook in dat rijtje.
  14 maart 2023 19:05
  Hirt won koninginnenetappe en haalde top 10 in giro vorig jaar. Verbraeken is een knecht die soms verassend lang meedraait Serry aantal jaar geleden top 10 in Il Lombardia, Masnada won vorig jaar ronde van Oman en werd twee jaar geleden 2de in Il Lombardia, Van Wilder staat te boek als rondetalent. Ben dan wel een grote QSfan maar zeggen dat het een zwakke ploeg is…
  14 maart 2023 23:14
  @Mauri, Hirt won vorig jaar de ronde van Oman. Masnada won één rit van die ronde. Hij werd wel mooi tweede in Lombardije na een sprint met Pogacar twee jaar geleden.
14 maart 2023 14:37
Prima voor een weekje. Om een grote ronde te winnen (zonder pech van anderen) heb je echter geen grote klimploeg nodig, maar een meesterknecht, en een paar stoempers op het vlakke zonder valkwaliteiten. Waarom kopen ze van Aert niet weg binnen een paar jaartjes? Is redelijk overbodig aan het worden met een van Baarle erbij nu.
  14 maart 2023 15:02
  Kostelijk dit.
  14 maart 2023 15:39
  Je beseft toch dat Van Aert nog liever ter plaatse dood zou vallen, dan dat hij ook maar 1 meter voor Remco zou gaan moeten rijden?
  14 maart 2023 16:37
  Een beetje hetzelfde als Roglic voor van Aert dus.
  14 maart 2023 17:25
  @melkzuur, geen idee, er zijn anderen beter geplaatst hier op WF om zich uit te spreken over de interne keuken bij TJV :-)
14 maart 2023 13:43
Dat is natuurlijk onzin. Als Danny lekker rond wil neuken en ook nog een het lef heeft om gewoon te zeggen wie hij leuk vindt lijkt het wel rancune vanuit Marijn. Als je jaren laten ‘last’ hebt van geile Danny, die je met geen vinger heeft aangeraakt, is dat toch een zwaktebod tot en met. Als je dan wel in belgie aan tafel zit, het land met een hele smerige geschiedenis op het gebied van seks kun je je afvragen of dit niet gewoon een truc is van het niveau ‘kijk mij nou’. Jeroen klaagt niet over Karsten, Iris Slappendel (what’s in a name) hoor je ook niet over Bobbie en gaan we straks alle masseurs die Michael Boogerd of Hartthijs de Vries hebben afgetrokken aanklagen. Laat ze lekker. Het land gaat naar de knoppen door deze meninkjes. Vroeger was het een hoofdprijs om Jack in bad te gaan en gingen hooligans echt knokken. Nu is het schelden en wegrennen naar de meester. Beschamend. Laten we gewoon trots zijn op Nederland en gewoon eens juichen. Ja, Jacco, ik word gewoon boos van wat er soms gezegd wordt.
  14 maart 2023 13:51
  Lijkt me het verkeerde topic. Kan ik wel van de gelegenheid gebruik maken om te zeggen dat de enige woorden die in me opkomen om deze reactie beschrijven iets in de zin van ´ziekelijk´ en ´degoutant´ zijn.
  14 maart 2023 14:09
  Probeer het nog eens op de juiste pagina
  14 maart 2023 14:17
  Een schone openbaring, zo had ik het nog niet bekeken. Maar wat kan Remco er aan doen?
  14 maart 2023 14:22
  Kenniepunchen, kennieklimmen, kenniedalen, kenniesturen, kenniesprinten én kenniedeboelopotdehoudenbijdeNOS, tja wat kendie jongen eigenlijk wel..?
  14 maart 2023 14:35
  Hij kan het tegen Janneke en Mieke maar kan hij het ook tegen de NOS?
  14 maart 2023 17:51
  Oei wat is die smerige geschiedenis op het gebied van seks dan, ben wel wat benieuwd eigenlijk :-p
  14 maart 2023 20:08
  lol, eventjes gaan schoppen richting de Belgen. Sterke argumentatie.
  14 maart 2023 20:17
  Du troux, bende van nijvel, schoenenwinkel torfs en dat schandaal met van den borre en axel daeseleire, do I need to say more? Koning albert die zijn pik niet stijf kon houden bij Delphine Boel, Koning Boudewijn die op hoofden van bruinere mensen stond en de diefstal bij Heizel. Het zijn van die dingen. Maar dat niet het punt. Je weet gewoon dat er iets is, maar dat zelf Marijn niet. Laf om michel Cornelisse te beschuldigen. Maar goed, het begint altijd met brinta en als je dan zo iemand door het slijk haalt bij Piet Kleine. Dat is gewoon niet meer abnormaal. En als dat jacco met die zijn copy paste proza bij italiaanse koersen wauwelt breekt even mijn klont. Maar goed, ik distancieer mij van wat Arjensoa zegt over de stand van zaken. Je rukt gewoon dat ee meer is dan ze zeggen, maar dat iemans dan van gelder noemt ja dan word ik boos. Op belgen ja, want dan kan ineens wel de poort naar de jaarlijkse batjes los. Triest maar waar. En daarom geloof ik niet dat evenepoel dezelfde als menno zegt. Het vergaat zo snel x
  14 maart 2023 20:27
  Bonuspunten voor wie bovenstaande hutsepot kan omzetten naar mensentaal...
  15 maart 2023 09:34
  Jos_Jas, ben jij een burger of een boer? In elk geval heb je mest op overschot, zien we.

Reacties zijn gesloten.