Ronde van Catalonië: Chaves soleert naar zege in Port Ainé, Yates blijft leider

donderdag 25 maart 2021 om 17:01
Ronde van Catalonië: Chaves soleert naar zege in Port Ainé, Yates blijft leider

foto: Cor Vos (archief)

Esteban Chaves heeft de koninginnenrit van de Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven. De Colombiaan van Team BikeExchange versnelde op zeven kilometer van de top en bleef knap uit de greep van de eerste achtervolgers. Adam Yates blijft in het bezit van de leiderstrui.

De Ronde van Catalonië ging op de vierde dag verder met een vijfsterrenetappe naar Port Ainé. In rit drie wist INEOS Grenadiers-renner Adam Yates een dubbelslag te slaan in wintersportoord Vallter 2000, maar vandaag was weer een nieuwe dag voor de klimgeiten in het peloton met onderweg de Port de Toses (6,2 km aan 7%), El Cantó (24,3 km aan 4,5%) en de slotklim (18,7 km aan 6,8%) naar Port Ainé.

Sterke vluchtgroep krijgt weinig ruimte 
De INEOS-trein was kortom gewaarschuwd, zo vlak voor de start in Ripoll. De Britse formatie zag na een razendsnelle openingsfase twaalf renners wegrijden en een vroege vlucht vormen. De namen: Lennard Kämna, Antwan Tolhoek, Koen Bouwman, Clément Champoussin, Juan Pedro Lopez, Rigoberto Urán, Antonio Pedrero, Attila Valter, Joe Dombrowski, Thomas De Gendt, Sergio Samitier en Louis Meintjes.

foto: Cor Vos

De voorste groep bestond eigenlijk louter uit goede klimmers. De aanwezigheid van Kämna, voor de start de nummer dertien in het algemeen klassement, was opvallend. De beloftevolle renner van BORA-hansgrohe stond op anderhalve minuut van de wit-groene leiderstrui en was dus een gevaar voor de mannen van INEOS Grenadiers. Dat was ook wel te zien aan de voorsprong, die bleef lange tijd schommelen rond de anderhalve minuut.

Gevaarlijke Kämna begint aan gewaagde solo 
Op de top van de Port de Toses, de eerste klim van de dag, kwam Koen Bouwman als eerste boven. De renner van Jumbo-Visma wist zo goede zaken te doen in het bergklassement, al waren er nog wat punten te verdelen richting Port Ainé. Op weg naar de tussensprint in La Seu d’Urgell, waar De Gendt de volle buit wist te pakken, liep de voorsprong van de vluchters op naar goed drie minuten.

Vlak na het opdraaien van El Cantó nam Kämna het heft in handen. Het ging blijkbaar niet hard genoeg voor de jonge Duitser, die zijn medevluchters wist te lossen en binnen een mum van tijd twee minuten wist uit te lopen op zijn vluchtgezellen. De groep der favorieten bleef hangen op een drietal minuten, mede door het harde labeur van de mannen van INEOS Grenadiers, met Jonathan Castroviejo en Rohan Dennis als luxeknechten.

foto: Cor Vos

Kämna redt het niet, INEOS maakt indruk 
Kämna keek niet meer achterom en kwam als eerste boven op de tweede beklimming van de dag, om vervolgens in een razende vaart de afdaling te nemen van El Cantó richting de voet van de allesbeslissende slotklim naar Port Ainé. Met een voorsprong van twee minuten begon de dappere Kämna aan de bijna negentien kilometer lange slotklim, maar in de groep der favorieten was het inmiddels alle remmen los.

Dennis wist net als gisteren het leeuwendeel van het kopwerk voor zijn rekening te nemen en zorgde voor een eerste serieuze schifting in het ‘peloton’. Zo moesten onder meer Chris Froome, Marc Hirschi en Marc Soler al vroeg overboord. De voorsprong van Kämna smolt inmiddels als sneeuw voor de Catalaanse zon. De koploper begon met een voorgift van een minuut aan de laatste vijftien stijgende kilometers en voelde de bui inmiddels wel hangen.

Carapaz als luxeknecht voor Yates 
Niet veel later werd de moegestreden Kämna opgeslokt door het INEOS-treintje, dat nog steeds werd aangevoerd door luxewagon Dennis. De Australiër kon zijn inspanning rekken tot dertien kilometer onder de top, maar vanaf dat moment was het de beurt aan Richard Carapaz om het tempo te bepalen aan kop van de groep der klassementsrenners. Het bleek voor veel renners een verstikkend tempo en dus was er weinig animo om te demarreren.

De Britse formatie moest met nog tien kilometer te gaan wel even schakelen na mechanische pech van Carapaz. De ploeg besloot te wachten op de Ecuadoraan en dit bleek het ideale moment voor Steven Kruijswijk om eens aan de boom te schudden. De klimmer van Jumbo-Visma, die gisteren een slechte dag kende op de slotklim naar Vallter 2000, reed echter niet vol door en liet zich al snel weer inrekenen door Carapaz, die inmiddels weer op kop aan het beuken was.

foto: Cor Vos

Chaves gooit de knuppel in het hoenderhok 
Het was wachten op een eerste versnelling van een van de toppers en die demarrage kwam er van Esteban Chaves. De goedlachse Colombiaan was gisteren al knap tweede in Vallter 2000 en besloot met nog zeven kilometer te klimmen zijn kaarten op tafel te gooien. De voorsprong van de renner van Team BikeExchange liep in vier kilometer klauteren op naar goed twintig seconden en dus mocht hij voorzichtig dromen van de ritzege.

Ook Enric Mas probeerde weg te rijden uit de groep der favorieten, maar de demarrage van de Spanjaard bleek een stuk minder imponerend en niet veel later werd de renner van Movistar gelost uit de groep der favorieten. Chaves reed intussen nog altijd een vijftiental seconden voor de groep uit, maar het was nog wachten op een explosie van mannen als Yates, Kuss, Woods en wellicht ook de oude Valverde.

Deze renners kwamen echter te laat voor de ritzege, aangezien Chaves knap uit de greep wist te blijven van de eerste achtervolgers. Chavito begon met een voorsprong van goed vijftien seconden aan de laatste kilometer en dit bleek ruim voldoende voor de Colombiaan, die in zijn eerste wedstrijd van het seizoen ook meteen succesvol is. Het is voor de 31-jarige renner zijn eerste zege in meer dan twee jaar tijd.

Dit artikel delen:

61 Reacties

S. Morgenstern 25 maart 2021 om 17:04

Heel knap tegen zo’n kopmannen trein van Ineos. Altijd leuk om Chaves in vorm erbij te hebben. Hopelijk is dit straks ook in de Giro te zien.

Timothy12 25 maart 2021 om 17:05

Ineos 123….

Wheely 25 maart 2021 om 17:09

Kelderman 4
edit: Valverde blijkbaar

Groetjesaandevoetjes 25 maart 2021 om 18:16

Hoe kan Valverde 1 seconden zijn ingelopen op Kelderman? Gisteren stond Valverde nog 1 seconde achter Kelderman en vandaag komen ze beide op 7 seconden van Chaves over de streep

S. Morgenstern 25 maart 2021 om 18:37

Sprintje onderweg waarschijnlijk. Ik zie na 12km een sprintje staan.

dantoet 25 maart 2021 om 19:07

Valverde pakte de 3e plaats bij de 1e tussensprint

Wheely 25 maart 2021 om 17:07

Esteban ‘Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht’ Chaves is terug!

Thijs E 25 maart 2021 om 18:40

Een winnende Chavito is grote blij, de beste grijns van het hele peloton.

Murcia 25 maart 2021 om 17:07

Chavez leek in zijn carriere het beste te hebben gehad maar beloont zichzelf hier met een knappe ritzege. Mooi dat hij daarmee voorkwam dat Thomas voor de etappe kon gaan want het werd weer duidelijk dat die zich absoluut niet als knecht ziet voor wie dan ook. Kamna met de dappere maar kansloze vluchtpoging en Kruijswijk ook met niet meer dan een losse flodder waarna hij moest afhaken bij de groep Yates. Weer een herinnering overigens dat treintje rijden bij INEOS nog steeds springlevend is maar er waarschijnlijk veel minder kritiek komt dan als Jumbo Visma het doet.

kelderfan 25 maart 2021 om 17:21

Het is ook luxe trein natuurlijk.

Joaquim Agostinho 25 maart 2021 om 17:43

Op deze fansite toch niet..?

skylimit 25 maart 2021 om 19:07

Simpel, omdat Ineos dat veel beter kan! Ineos start hier met 4 kopmannen en staan gewoon 1,2,3. Copy paste TJV met 3 kopmannen heeft er 1 op plek 9.

RidderSchwobin 25 maart 2021 om 17:09

Mooie overwinning voor Chaves.

Verder verschrikkelijk saai. De sterkste renner met de sterkste ploeg is echt niet te doen.

INEOS nu 1, 2 en 3 en daar zie ik weinig nog aan veranderen. Nou, hoera!

Jacco van Stierop 25 maart 2021 om 17:11

Heel mooi om Chaves weer zo te zien, hopelijk komt hij weer helemaal op niveau en gaan we vaker zijn lach zien.
Voor de rest een suffe finale.

Limal 25 maart 2021 om 17:11

Mooi mooi mooi om een breedlachende Chaves terug als eerste over de finish te zien komen! En dat op indrukwekkende wijze tegen sterke tegenstand die hem zeker niet liet winnen. Eentje om in te kaderen.

Man met de hamer 25 maart 2021 om 17:53

Daar valt over te twisten. Ze hadden hem natuurlijk makkelijk kunnen pakken.

Limal 25 maart 2021 om 18:07

Daar valt inderdaad over te twisten want ik ben het niet met je eens ;-) De favorieten in het groepje erachter leken me op de limiet te zitten. Dat Thomas en zeker Woods er met hun eindschot helemaal niet bijkwamen (wat ze normaal wel zouden moeten kunnen) is voor mij daar het bewijs van.

Man met de hamer 25 maart 2021 om 20:34

Haha, dat kan. Ik vermoed toch dat Yates het makkelijk had kunnen doen.

boehoe 25 maart 2021 om 17:11

Wilco schuift toch geen plaatsje op :-(

Wheely 25 maart 2021 om 17:12

Ja om te wenen.

Turtlehead 25 maart 2021 om 17:19

Die zal al heel blij zijn met waar ie staat.

Wheely 25 maart 2021 om 18:01

Hij is ook nog eens jarig dus is hoop dat hij blij is.

Limal 25 maart 2021 om 18:12

Wat een ontgoocheling op zijn verjaardag, dat komt ie nooit te boven…

Sagan=hulk 25 maart 2021 om 17:11

INEOS rijdt hier duidelijk voor de 123 op het podium in te pakken. En als Yates daar zijn oude ploegmaat mee kan helpen dan is dat mooi meegenomen.

reusjen 25 maart 2021 om 17:12

Heel fijn dat deze sympathiek ogende man weer op niveau lijkt te zijn. Vooral ook de manier waarop, niet in de laatste meters, maar bergop kilometers lang voor een aantal toprenners uitrijden. Wat mij betreft de renner met de grootste gunfactor, het zal zijn ontwapenende lach zijn:)

horsm 25 maart 2021 om 17:13

Op weg naar een all-Ineos podium.

Limal 25 maart 2021 om 17:15

En dan is Carapaz nog maar gewoon met een trainingskampje bezig…

Wheely 25 maart 2021 om 17:18

Tsja, ergens logisch met twee nieuwkomers die normaal kopman zouden zijn hier voor een andere ploeg.

fietsvriend 25 maart 2021 om 17:18

Welkom Gewineoss

tendam 25 maart 2021 om 17:23

Is ook eigenlijk niet zo raar, zonder Pog en Rog.

Wheely 25 maart 2021 om 17:32

Ook dat is waar tendam, met Pog & Rog erbij zouden ze enkel meedoen voor plek drie.

Gilberto 25 maart 2021 om 21:40

na Bou en Lau, nu Pog en Rog, hijsfijn :D

xistnc 25 maart 2021 om 17:15

Leuke winnaar, saaie etappe en het commentaar was al helemaal niet te harden.

Grote Man 25 maart 2021 om 20:00

Klopt was erg waardeloos commentaar en saaie etappe.
Merkwaardig ook hoe Karsten kroon zo pro UCI praat, verloochent zijn koershart volledig.
Die Limburg verheerlijker boeit het allemaal niets die had net zo goed korfbal kunnen becommentariëren.
Desalniettemin alles beter dan Jose been of Joris van den berg gevolgd door Jan Hermsen.

Dolfy 25 maart 2021 om 17:19

Chaves met een leuke aanval, Woods mist eigenlijk een sterke ploegmaat, anders zat de zege er misschien nog wel in voor hem. Gezien op het tweede scherm, want de vrouwenkoers was ook in de volle finale en die was erg leuk om te kijken.

zietemgaan 25 maart 2021 om 17:35

zei iemand al dat dit zooooooo verschrikkelijk saai was? haha. Tot daar het avontuurlijk rijden van Ineos, allemaal ok, tot ze weer in oude pletwals/versmacht methode hervallen, zo suf! Blij dat er een paar pittige ronderenners bij andere teams rijden en dat ze niet iederéén hebben opgekocht. Sorry, maar zo zijn ze toch echt anti-reclame voor spannend wielrennen. Op naar de volgende rittencours met Pogacar e.a.

skylimit 25 maart 2021 om 19:12

Anti-reclame ? Niemand is verplicht om de tactiek van Ineos te volgen. Probleem is dat andere ploegen niets anders kunnen bedenken c.q. niet de renners hebben om Ineos het moeilijk(er) te maken. Verder rijdt iedereen hier verdedigend en gaat het alleen maar om geen plaatsen in het algemeen klassement te verliezen i.p.v. om de winst te rijden.

Roche 25 maart 2021 om 17:42

CHAVITO! Mooie zege van wat ik persoonlijk één van de sympathiekste renners van het peloton vind.

mooiman 25 maart 2021 om 17:43

Ik ben blij dat het weer over het saaie INEOS gaat ipv TJV, maar zoveel overmacht is wel heel deprimerend. Niet goed voor de wielersport. Ik ben ook blij dat nog een paar toppers ( zoals van Aert) andere keuzes maken

S. Morgenstern 25 maart 2021 om 17:57

Deze ronde valt overigens nogal uit de toon in het jaar bij die rondjes waar de jonkies de toptien domineerden. De gemiddelde leeftijd van de toptien is hier momenteel 30,1

Wheely 25 maart 2021 om 17:59

Deze statistiek is mede mogelijk gemaakt door Alejandro Valverde.

S. Morgenstern 25 maart 2021 om 18:11

Ja, lol! Maar naast die veertiger nog vier dertigers (in de daguitslag zelfs zes en een gemiddelde van 31,5) en enkel Almeida onder de 25

Gilberto 25 maart 2021 om 21:38

Ook meteen weer een pak saaier, toch een verband schijnbaar

Romāns Vainšteins 25 maart 2021 om 18:06

Zowel het Catalaanse landschap als deze etappe deden het niet echt voor mij, Chaves had natuurlijk het voordeel van een ruime tijd met Adam zij-aan-zij gekoerst te hebben. Wel tof voor hem en een rol als avonturier in grote rondes moet hem met zijn machtige talent voor bergop rijden nog veel kunnen brengen.

Jacco van Stierop 25 maart 2021 om 19:04

Hopelijk binnenkort deze contrei:
https://www.youtube.com/watch?v=SLRTtHByPn4

Romāns Vainšteins 25 maart 2021 om 19:11

Jaja! Ik heb het altijd een heel sympathieke regio gevonden, komt ook redelijk veel met het Waalse overeen alwaar ik me ook altijd welkom en prima voel. Frans kunnen lullen helpt wel enorm natuurlijk, kan me voorstellen dat ze zonder niet al te joviaal overkomen. Niet erg pretentieus en vrij volks allemaal, ik mag dat wel.

Schollekop 25 maart 2021 om 18:18

Kruijswijk wederom teleurstellend. Ziet dit rondje kennelijk als training.

Limal 25 maart 2021 om 18:24

Ik ben er zeker van dat hij ook wel had gehoopt mee te doen met de besten (o.a. vanwege de druk van zijn mede-kopmannen bij TJV), maar het is en blijft nog maar maart.

tendam 25 maart 2021 om 18:34

Ik heb het idee dat hij in Parijs-Nice eigenlijk beter was dan hier. Daar kon hij de favorietengroep uit elkaar rijden, hier is hij op dat moment al gelost.

Limal 25 maart 2021 om 18:55

In Parijs-Nice was de tegenstand ook wel van een niveautje lager.

lo squalo dello Stretto 25 maart 2021 om 19:44

Kan gewoon niet beter. Kuss idem. Het moge duidelijk zijn dat er voor TJV maar één tactiek in de Tour is. Alle ballen op Roglic. Een tactiek om Kuss of Kruiswijk voorin te houden in het klassement en tijdens een bergetappe vroeg vooruit sturen gaat nooit werken.

S. Morgenstern 25 maart 2021 om 19:57

Kruijswijk kan niet beter? Dus ergens buiten de eerste twintig in de bergritten is zijn niveau? Sure…

Bobby Solo 25 maart 2021 om 18:27

Yes Chavez, daar kun je toch eigenlijk alleen maar blij van worden. Hopelijk een opmaat naar een mooie grote ronde. Kelderman bevestigt toch maar weer na een korte voorbereiding, knap.

Pascal De Kooning 25 maart 2021 om 19:04

Ineos is gewoon te sterk dit rondje maar ik vind het toch wel mooi om te zien hoe Valverde zich toont na dat bijna iedereen hem voor de zoveelste keer had afgeschreven.

josi 25 maart 2021 om 19:23

Knap van Chaves, die eindelijk weer terug op niveau lijkt te zijn, maar eigenlijk wel een wat teleurstellende etappe. Met z’n 28 jaar is Yates het jonkie in de top 6 van het AK. Blijkbaar heerst de jeugd nog niet overal.

lo squalo dello Stretto 25 maart 2021 om 19:42

Vooral de ietwat oudere renners die hier scoren. Hopelijk stopt men met te denken dat er een “tendens” is dat jonkies alles overnemen want dat slaat helemaal nergens op.

Gilberto 25 maart 2021 om 21:33

Die ‘tendens’ zie jij niet? Dat de wat oudere renners helemaal niet meer mee doen, is natuurlijk nog niet zover, maar dat die tendens ‘helemaal nergens op slaat’ is weer wat overdreven naar de andere kant..

Frank V 25 maart 2021 om 22:50

Net thuis van het werk. Effe de koers (op de achtergrond) bekijken.
Toch wel genieten om die Kämna opnieuw in de aanval te zien. Het is wel een mannetje. Hij heeft er vaak behoorlijk zin in. Mooi.

Chaves die vloog gisteren al omhoog. Hoe kon die ineens van de groep Almeida naar Yates toe rijden? Jammer dat we de gevleugelde klimmer niet meer in beeld gezien hebben. Hopelijk houdt die het vast voor in de Giro.

Frank V 25 maart 2021 om 23:58

Dennis, Carapaz, Thomas, Porte, Yates
Dat treintje lijkt me toch niet in de juiste volgorde aaneengekoppeld gezien de gewonnen grote rondes.
Of..?

Merzbow 25 maart 2021 om 23:31

Chaves de man die ondertussen 31 is en er voor eeuwig 22 blijft uitzien.

Als Belg zijnde:

-Vanhoucke wederom zeker en vast niet slecht. Zal in de toekomst wel een klassment kunnen rijden in de toekomst. Nog maar 23 dus dat komt wel goed.
– Van Gils amper 21 en wow die doet het goed verdomd goed.
– Cras ondertussen 25. Maar komt van ver terug na de TdF. Zijn eerste koersdagen na de TdF. Bij de beloften een goeie klimmer. Ik geef hem nog wat tijd.
– Moniquet. Ok vandaag op 27+ minuten. Maar ook nog jong. Komt ook wel goed.

Frank V 25 maart 2021 om 23:59

Het is alweer 6 jaar geleden dat Chaves meevocht voor de eindwinst in die befaamde Giro.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair