Romain Bardet beperkt schade op Alpe d’Huez: “Kreeg zonnesteek op slotklim”
foto: Cor Vos (archief)
donderdag 14 juli 2022 om 20:14

Romain Bardet beperkt schade op Alpe d’Huez: “Kreeg zonnesteek op slotklim”

De hitte in de Alpen heeft op Alpe d’Huez voor flink wat verschillen gezorgd. Romain Bardet (Team DSM) raakte namelijk zijn tweede plaats in het algemeen klassement kwijt. “Het was geen geweldige dag voor mij. Ik kreeg namelijk een zonnesteek midden op de Alpe d’Huez”, vertelt hij aan L’Équipe.

“Ik kreeg koude rillingen”, legt Bardet uit. “Daarom koos ik liever mijn eigen ritme, anders kreeg ik een klap waardoor ik helemaal zou ontploffen. En dat is niet wat ik wilde. Uiteindelijk verloor ik niet heel veel tijd, want vooraan gingen ze niet veel sneller omhoog. Ik had me nog wat beter kunnen positioneren, want ik voelde de hitte in me komen en daardoor moest ik ze laten rijden.”

Uiteindelijk werd Bardet elfde in de rit, op 19 seconden van de groep met concurrenten Jonas Vingegaard en Tadej Pogačar. Het risico dat hij veel tijd zou verliezen, wilde hij niet nemen. “Als ik doorging in dit tempo, dan explodeerde ik onderweg. Daarom koos ik liever voor mijn eigen ritme, in plaats van aan het elastiek hangen. Het is de Tour de France: op de dagen dat het minder goed met je gaat, moet je weten wanneer je moet temporiseren en wanneer je moet volhouden”, aldus Bardet.

RIDE Magazine
7 Reacties
Sorteer op:
14 juli 2022 20:22
Een zonnesteek? Lijkt meer op oververhitting (in combinatie met te weinig drinken).
    14 juli 2022 20:55
    Inderdaad, bij een zonnesteek zit je niet meer op de fiets hoor.
14 juli 2022 20:23
Krijg je geen bijensteek deze Tour dan is het wel een zonnesteek!
14 juli 2022 21:23
Hij was niet de enige vandaag waarbij een steekje los zat.
14 juli 2022 21:58
Oppassen dat hij straks niet weer moet afstappen.
15 juli 2022 06:41
Koude rillingen krijgen in volle inspanning in de hitte, dan is de enige optie inderdaad gas terug nemen. Iemand die ik ken heeft eens enkele uren op het randje van de dood gezweefd door wél door te blijven gaan tijdens een bloedhete marathon. (Gelukkig gebeurde dat vlak aan een eerstehulppost of het had erger kunnen aflopen dan doodsangsten uitstaande familie en enkele maanden niet intensief mogen sporten...) Toen ik het zelf dan eens meemaakte was de keuze om de laatste kms van de wedstrijd traagjes uit te joggen snel gemaakt.

(laat dit met die hittegolf in aantocht een waarschuwing zijn voor zij die hier niet bekend mee waren - krijg je het plots koud: stop!)
    15 juli 2022 08:46
    Ik heb nog niet eerder van dit fenomeen gehoord, kun je ook vertellen waar die koude rillingen vandaan komen?

Reacties zijn gesloten.