Dennis terug in de Tour: “Nibali zo lang mogelijk bijstaan”

zaterdag 15 december 2018 om 12:31
Dennis terug in de Tour: “Nibali zo lang mogelijk bijstaan”

foto: Sirotti

Rohan Dennis staat voor het eerst sinds 2016 aan de start van de Tour de France, waarin hij kopman Vincenzo Nibali moet gaan bijstaan in de ploegentijdrit en de bergetappes. De 28-jarige Australiër en regerend wereldkampioen tijdrijden verruilt deze winter namelijk BMC voor Bahrain Merida. Zijn eigen klassementsambities zet hij daarmee even opzij.


“Bij Bahrain Merida is Nibali de uitgesproken kopman en mijn rol zal vooral in de achtergrond zijn”, zegt Dennis in een interview met Cyclingnews. De Australiër probeerde zich bij BMC steeds meer te profileren als klassementsrenner en dat leidde hem afgelopen seizoen al naar de zestiende plek in de Giro d’Italia. Daarin droeg hij bovendien vier dagen de roze leiderstrui.

“Ik ben niet mijn ambities verloren om uiteindelijk voor een klassement te rijden”, geeft hij aan. “Ik kijk naar mannen als Geraint Thomas en Richie Porte, die aanvankelijk werkten voor Bradley Wiggins en Chris Froome. Ze waren hun laatste helpers in de bergen, dus misschien moet ik éérst die stap zetten voordat ik zelf weer voor een klassement ga.”

Cruciale rol voor de ploegentijdrit
In de Tour is voor Dennis een cruciale rol weggelegd voor de ploegentijdrit in Brussel, maar de Australiër wil ook in de bergen een sleutelrol spelen voor zijn Italiaanse kopman. “In de Tour kan het alle kanten op. We moeten ervoor zorgen dat Nibali geen tijd verliest in de ploegentijdrit, maar ik ga ook proberen hem ook in de bergen zo lang mogelijk bij te staan.”

Dennis trapt zijn seizoen af in eigen land, waar hij zijn nationale tijdrittitel wil prolongeren. Daarna volgt de Tour Down Under. Na de UAE Tour maakt hij in Tirreno-Adriatico voor het eerst in 2019 zijn opwachting op Europees grondgebied. De Ronde van het Baskenland en de Ardennenklassiekers behoren daarna tot de mogelijkheden, net als de Ronde van Californië.

Dit artikel delen:

6 Reacties

Jean Dumas 15 december 2018 om 12:53

Nibali gaat toch volledig voor de Giro?

Fast Freddy 15 december 2018 om 13:00

Dat las ik ook ja. Raar verhaal

vincenzo 15 december 2018 om 13:07

Hoezo ‘even’ (‘Zijn eigen klassementsambities zet hij daarmee even opzij’)? Totdat Nibali eventueel aangeeft niet meer in staat te zijn voor een klassement te gaan (nadat hij alles gegeven heeft in de Giro)?

Sagan=hulk 15 december 2018 om 13:29

Volgens mij heeft het presteren van Dumoulin en Froome vorig jaar in Giro én Tour niet alleen veel fans verbaasd, maar ook vele renners waaronder Nibali. Op mentaal vlak lijkt het nu toch een stuk makkelijker, waardoor hij het ook zal proberen. Desondanks denk ik dat hij in de Tour door de mand zal vallen, hopelijk voor hem wordt de Giro wel een succes.

ChefSpijker 16 december 2018 om 11:02

Er zit komend jaar wel een week minder rust tussen Giro en Tour.

Samlambeej 15 december 2018 om 14:03

Kan zijn redenering wel volgen. Daarbij kan hij nog voor de individuele tijdrit gaan in zijn wereldkampioenentrui.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.