Adrià klopt Valgren en Kanter in ingekorte tweede etappe La Route d’Occitanie

vrijdag 17 juni 2022 om 15:36
Adrià klopt Valgren en Kanter in ingekorte tweede etappe La Route d’Occitanie

foto: Cor Vos (archief)

Roger Adrià heeft de tweede etappe van La Route d’Occitanie op zijn naam geschreven. In de lastige slotfase van de ultrakorte rit, die door de extreme hitte was ingekort tot slechts 36 kilometer, toonde de Spanjaard van Equipo Kern Pharma zich de snelste op de hellende aankomst. Michael Valgren werd tweede, Max Kanter derde. Dankzij zijn zege neemt Adrià ook de leiderstrui over van Arnaud Démare.

De start van de tweede etappe lag door de inkorting niet in Graulhet, maar in Belmont-sur-Rance. De finishlijn was wel gewoon getrokken in Roquefort-sur-Soulzon, zoals op voorhand ook de bedoeling was. Voordat de finish werd bereikt, moesten de renners eerst de vier kilometer lange Côte de Tiergues aan een kleine vijf procent gemiddeld beklimmen. Op de top van deze heuvel was het opnieuw zo’n vier kilometer tot de voet van de laatste klim van de dag. Deze beklimming, die ook goed was voor de laatste 1,9 kilometer van de etappe, liep aan een gemiddelde van 4,5% omhoog.

Terpstra trekt eenzaam ten strijde
Vrijwel direct na het officiële vertrek was er een aanval van Niki Terpstra. Jasper Levi Pahlke (Bike Aid) en Tristan Delacroix (Nice Métropole Côte d’Azur) gingen in de achtervolging, maar raakten niet tot bij de Nederlander van TotalEnergies. Terwijl het jagende duo rond halfkoers – na ongeveer achttien kilometer – weer ingerekend werd, reed Terpstra nog altijd voorop met meer dan een minuut voorsprong op het peloton. Daar bepaalde vooral Equipo Kern Pharma het tempo.

Bij het ingaan van de laatste tien kilometer, toen het klimmen begon, had Terpstra nog minder dan een halve minuut. In de eerste oplopende kilometers werd hij dan ook weer ingerekend door de voorwachten van het peloton. Daar ontstonden wat schermutseling, maar omdat de mannen van Movistar tempo reden, wist niemand echt weg te rijden. Onder anderen Alan Jousseaume (TotalEnergies) had het geprobeerd.

Roger Adrià is de snelste
Alles bleef bij elkaar en ook op de slothelling wist niemand weg te rijden door het hoge tempo. Het werd dus een sprint. Daarin ging Michael Valgren vroeg aan, maar Roger Adrià kwam er krachtig uit en kwam als eerste over de streep, voor Valgren en Max Kanter. De Spanjaard boekte zijn eerste profzege en beloonde zo het werk van zijn ploeg. Adrià is ook de nieuwe leider.

Dit artikel delen:

8 Reacties

Steven_E 17 juni 2022 om 15:55

Serieus tijdsverlies voor oa De Plus & Quintana. Van die laatste zou je nu toch niet verwachten dat ie last heeft van de warmte, dus misschien iets anders aan de hand?

Dimitrofiets 17 juni 2022 om 16:54

Zouden Nairo en Dayer door elkaar gehaald zijn?

Dayer Quintana 17 juni 2022 om 17:14

Zeer zware valpartij. Het is nog een wonder dat hij heeft uitgereden. Het zit hem echt niet mee momenteel, in Turkije moest hij ook al opgeven na een zware val en sindsdien niet meer gekoerst. Hij zou de Tour misschien beter uit zijn hoofd zetten en focussen op de Vuelta.

Verweggistan 17 juni 2022 om 17:50

Quintana gevallen

KeesD 17 juni 2022 om 20:13

Valpartijtje…

thorsen 17 juni 2022 om 16:03

Edit redactie: dankje, het is aangepast!

Alucard 17 juni 2022 om 16:27

Edit redactie: dankje, het is aangepast!

Jean Dumas 17 juni 2022 om 18:17

Leuk, dit krijg je met die ultrakorte ritten in lijn. Adrie VDP heeft er zo ook 1 gewonnen in de Tour.

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone