Robin Froidevaux (Tudor) wint Serenissima Gravel, Van der Poel opgehouden door val

vrijdag 14 oktober 2022 om 15:57
Robin Froidevaux (Tudor) wint Serenissima Gravel, Van der Poel opgehouden door val

Van der Poel in actie in Italië - foto: Cor Vos

Robin Froidevaux heeft de Serenissima Gravel gewonnen. De renner van Tudor reed in de finale van de Italiaanse koers weg uit een kopgroep. Emils Liepins en Gianni Vermeersch mochten als tweede en derde mee op het podium. Mathieu van der Poel maakte ook deel uit van de kopgroep, maar moest krachten verspillen nadat hij werd opgehouden door een valpartij.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Vorig jaar was Kazach Alexey Lutsenko nog de laureaat in de Serenissima Gravel. Dit jaar stonden er een heleboel bekende namen aan de start zoals Mathieu van der Poel, kersvers wereldkampioen gravel Gianni Vermeersch, Miguel Angel López, Florian Vermeersch, Filippo Fiorelli en Davide Cimolai. De Italiaanse koers startte in Porto Barricata, waarna er na 195,9 kilometer gefinisht werd in Piazzola sul Brenta. 

Van der Poel meteen in de kopgroep
Na een goede 70 kilometer kregen we een grote kopgroep. Onder meer Van der Poel, López en Vermeersch waren present. Ludovic Robeet, die uitkomt voor Bingoal Pauwels Sauces WB, ontsnapte even met enkele metgezellen, maar werd al snel weer gegrepen. De kopgroep dunde naarmate de wedstrijd vorderde steeds uit, waardoor we met een vijftiental renners de laatste 50 kilometer indoken. Het peloton volgde op meer dan vier minuten en was kansloos. 

Van der Poel met wereldkampioen Vermeersch in zijn wiel – foto: Cor Vos

De finale van de Serenissima Gravel bestond uit drie rondjes van telkens elf kilometer. Voor het ingaan van de eerste van die drie lokale rondjes legde Van der Poel een stevig tempo op in de kopgroep, maar wegrijden lukte voorlopig nog niet. Even later werd de Nederlander opgehouden door een valpartij, nadat hij nog een keer gedemarreerd had. Bij het ingaan van de laatste ronde kon Van der Poel weer de aansluiting maken in de kopgroep, maar die achtervolging had wel flink wat krachten gekost.

Froidevaux verrast grote namen
Zodoende begonnen er een goede tien renners aan de absolute finale van de Italiaanse koers. Het was de 23-jarige Robin Froidevaux die als eerste een gat kon slagen. De Zwitserse kampioen wegwielrennen, die uitkomt voor Tudor, reed op vier kilometer van de streep een dikke 25 seconden voor de achtervolgende groep uit.

De jonge Froidevaux hield stand in de slotkilometers en reed zo naar de zege in de Serenissima Gravel. Emils Liepins legde beslag op plaats twee, wereldkampioen Vermeersch mocht als derde mee op het podium.

Uitslag Serenissima Gravel in flag-it Piazzolo sul Brenta
flag-nr1 flag-ch Robin Froidevaux (Tudor)
flag-nr2 flag-lv Emils Liepins (Trek-Segafredo)
flag-nr3 flag-be Gianni Vermeersch (Alpecin-Deceuninck)

Dit artikel delen:

11 Reacties

Mad 14 oktober 2022 om 16:18

Klasse Vermeersch! Eerste wedstrijd met z’n regenboogtrui meteen het podium op! Daar doe je het voor als renner :-)

1
Het Luipaard van Lent 14 oktober 2022 om 16:22

Leuke winnaar :)

0
Grote Plateau 14 oktober 2022 om 18:39

Redactie
Wie is die Lotto renner op de foto?

-1
Mr. Tornado 14 oktober 2022 om 18:51

Florian Vermeersch

1
poeskescherens 14 oktober 2022 om 16:10

Hopelijk kan iemand MvdP een beetje resetten, er gaat behoorlijk wat mis de afgelopen maanden. Hij heeft een reusachtige dadendrang, heel goed, maar een beetje afremmen vanuit zijn omgeving zou geen kwaad kunnen.

-3
KnightBiker 14 oktober 2022 om 16:24

hij doet nu toch wat hij leuk vind?
dat hij deze week materiaal pech had, bij het wk gravel dom reed en nu valt hoort erbij maar vertelt niets over of het nu wel of niet goed gaat met hem: de fouten werden eerder dit seizoen gemaakt, en dat komt deels door een blessure.
Mocht hij komende winter bespaart blijven van problemen en we krijgen weer toch zo’n een seizoen (waarin hij wel RVV won) dan is het tijd om te kijken of het echt anders moet, nu is het gewoon tijd voor wat spielerei.

2
fietsmerin 14 oktober 2022 om 16:35

Na de tour is de rem er toch goed opgeweest voor enkele weken. Muv half wk op de weg geen grote koers meer gereden.

0
Grote Plateau 14 oktober 2022 om 16:58

Iemand beelden?

-6
EricV 14 oktober 2022 om 17:15

Ook al is gravel minder tactisch blijft toch mooi dat wederom de beste man in koers niet wint.

-7
Maillot à Pois 14 oktober 2022 om 17:23

Hoe weet je wie de beste man in koers was? Ik kan het alvast niet opmaken uit dit verslagje en wat Twitter updates.

0
EricV 14 oktober 2022 om 19:52

Moet je misschien beter onderzoek doen

-1

Headlines

Populair

Materiaalzone