Rio 2016: Teamsprinters roemloos ten onder

donderdag 11 augustus 2016 om 22:34
Rio 2016: Teamsprinters roemloos ten onder

foto: Sirotti

De Nederlandse baanwielrenners hebben geen medaillekansen meer op het onderdeel teamsprint. De formatie van bondscoach René Wolff verloor in de tussenronde van Australië en is uitgeschakeld voor het podium.

Wolf gokte met een andere opstelling, maar Nils van ’t Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland en Theo Bos werden met bijna een halve seconde geklopt. Het verschil was 0,38 seconden. Nederland klokt een tijd van 43.552 seconden.

Dit artikel delen:

27 Reacties

Wheely 11 augustus 2016 om 22:37

Jammer hoor :(

xistnc 11 augustus 2016 om 22:39

Achteraf beschouwd kan de terugkeer van Bos dan ter discussie worden gesteld. Maja, achteraf.

Laatste man 11 augustus 2016 om 22:39

Erg jammer. Tijden toch groot verschil. Had het ze wel gegund. Bos maakte nog tijd goed. De start was traag vandaag (2x).

De Britten weer in topvorm op een OS.

lodjan 11 augustus 2016 om 22:43

Aan Bos lag het niet; die won nog tijd terug. Mulder zei dat Hoogland drietiende toegaf.

Thijs E 11 augustus 2016 om 22:43

Gave sport om te zien, de teamsprint. Enorme verzetten, hoge trapfrequentie en teamwork op topsnelheid.

karper 11 augustus 2016 om 22:45

Ik vind het opvallend dat er nu zoveel harder word gereden door NZL en GB. NL heeft ongeveer net zo snel gereden als tijdens het WK. Baan kan natuurlijk sneller zijn maar als ik kijk naar de andere landen lijkt me dat niet het issue….

Lattiv 11 augustus 2016 om 22:47

Project van Rene Wolff, die er van overtuigd was dat de concurrentiestrijd goed was voor het team, is compleet mislukt. Teveel gedoe rond het team geweest. Rust en concentratie zonder Bos was beter geweest.

Frits des Jeux 11 augustus 2016 om 22:47

Bos lag het vandaag niet aan inderdaad, maar misschien in de aanloop naar Rio toe wel. Als je alles duidelijk hebt is een voorbereiding compleet anders. Nu bleef er onzekerheid en wordt een team dat al tijden samen is uit elkaar gerukt.

Winnaars hebben een plan. En ik denk dat Wolff niet van het oorspronkelijke plan had moeten afwijken. Dit is een afgang heel simpel.

karper 11 augustus 2016 om 22:48

Ik zie overigens geen medailles meer komen voor de nog te komen sprintonderdelen. Basis is niet goed genoeg van Hoogland en Bos… Andere landen hebben teveel progressie gemaakt na het WK van dit jaar…

Covadonga 11 augustus 2016 om 22:48

@karper
Suggereer je nou dat de anderen aan de doping zitten? Dat is dan wel een logische verklaring als anderen harder rijden dan de onzen.

karper 11 augustus 2016 om 22:52

Nee, helemaal niet alhoewel ik het bij UK het wel heel opvallend vind maar ik kijk er te weinig naar om daar echt iets over te gaan zeggen. Maar het zal moeilijk worden voor Hoogland en Bos….

Pizzi 11 augustus 2016 om 22:53

Tja. Vanwege die bike-off in juli toen al enigszins moeten pieken. Flinke domper dit.

Die Engelsen rijden weer knetterhard trouwens! Hebben ze niet meer gedaan sinds Londen 2012. Pieken in optima forma!

Finale tegen de Kiwi’s wordt spannend!

Birillo 11 augustus 2016 om 22:54

Jammer dat hiervoor een achtervolger is opgeofferd, daar doe je nu ook voor spek en bonen mee.

grootverzet 11 augustus 2016 om 22:56

@ Frits. Ndl is niet in staat gebleken een stap hoger te zetten. Misschien bewaren andere landen het beste voor het laatst. Misschien ook komt nu weer uit waar het meeste geld zit. Meer geld is beter plan en wetenschappelijker aanpak, beter materiaal etc. Misschien staan we daardoor altijd al op de OS met baanwielrennen 1-0 achter. Het valt nog niet op tijdens een wk maar wel op de OS.

karper 11 augustus 2016 om 22:59

@Grootverzet: daar heb je wel een punt. Die fietsjes van UK zien er prachtig uit. Het gaat in deze sporten (net zoals bij Judo) etc. alleen om de OS omdat dan er veel aandacht is….

NDI22 11 augustus 2016 om 23:00

De andere teams pieken gewoon op de OS. NL was niet veel sneller dan op het WK, toen was het genoeg voor plek 2 nu niet eens voor een plek bij de beste 4.

grootverzet 11 augustus 2016 om 23:21

Analyse van Hoogland: we hadden onze beste race moeten rijden maar wij deden het niet en anderen wel. Dat is spijker op de kop. Nu nog waarom?????

Pédaleur de charme 11 augustus 2016 om 23:21

Eens met Frits des Jeux. Makkelijk praten nu, maar ik heb steeds mijn twijfels gehad over het sleutelen aan een geoliede machine. En zo heel veel sneller was Bos toch ook niet t.o.v. Haak? Maar ja, wijsheid achteraf.

Wolff is er de afgelopen jaren in geslaagd om het baanwielrennen weer op de kaart te zetten. Maar het pieken lijkt niet gelukt. We hebben de vrouwen natuurlijk nog, maar die lijken op voorhand minder kansrijk dan de mannen.

tendam 11 augustus 2016 om 23:25

@pedaleur
Het lag toch niet aan Bos? Dus ik snap niet precies waarom dat dan het probleem zou zijn. Hoogstens heeft die bike-off vorige maand gezorgd dat ze verkeerd hebben gepiekt.

Turtlehead 11 augustus 2016 om 23:27

Triest, maar te verwachten. Is ook maar een enorm marginale discipline, zelfs wereldwijd zonder aansprekende toppers, dus is ook niet zo erg.

jobo14 11 augustus 2016 om 23:33

Concurrentiestrijd moest positief werken, maar dit levert ook onrust en misschien ook wel een te vroeg piekmoment namelijk op het moment van de selectie. Was er meer rust geweest met een zekere selectie had er denk ik toch meer ingezeten.., maar ja of ik daar gelijk in heb.. ;)

Pédaleur de charme 11 augustus 2016 om 23:46

@tendam
Te vroeg pieken inderdaad. Maar ik kan me goed voorstellen dat daar nog een mentaal aspect bij kwam. Het team met Haak was jarenlang naar elkaar toegegroeid, had samen naar deze wedstrijd toegeleefd. Die gingen met en voor elkaar door het vuur. Dat doorbreek je als je kort vooraf een van die teamleden vervangt door een nieuwkomer. Misschien is het psychologische prietpraat maar ik geloof dat je dat terugziet in de prestaties.

Niks ten nadele van Bos zelf, want die leek hier zeker niet de zwakste schakel.

snoep de hond 11 augustus 2016 om 23:49

Concurrentiestrijd/te vroeg moeten pieken is in principe geen verklaring waarom ook Hoogland minder presteert. Die zou daar niet door beïnvloed moeten zijn, want was gewoon zeker van deze OS.

@Turtlehead,
Wat is dat nu voor onzin.
Ten eerste was Chris Hoy wereldwijd een behoorlijk aansprekende topper.
Ten tweede snap ik het "niet zo erg, want marginale discipline" niet zo goed.
Erg voor wie?
Ik denk dat de heren zelf net zo hard balen als andere Nederlandse sporters die een medaille mislopen in een minder marginale sport.
Ikzelf ben een liefhebber van deze sport. Hoe marginaal die is is daarom voor mij geen criteria.
En mijn inschatting is dat de gemiddelde Nederlandse sportfan het mooi vind als we medailles winnen en hoog eindigen in het medailleklassement. Het niet winnen van medailles in deze marginale sport heeft daar wel degelijk gevolgen voor.

Sammysosa 11 augustus 2016 om 23:52

De wetenschappers van Wielerflits hebben hun conclusies wederom rap klaar.

Pédaleur de charme 11 augustus 2016 om 23:58

@Sammy
Volgens mij niet hoor. Er wordt gewoon naar verklaringen gezocht. Dat discussieert op een forum wat geanimeerder dan alleen maar roepen ‘het was slecht’ of ‘het was top’.

Wat mij betreft nog lang geen definitieve conclusie, al is het maar omdat je met een conclusie afsluit en de baanwedstrijden nog lang niet afgesloten zijn.

  • 1
  • 2