Rigoberto Urán (37) kondigt afscheid aan
foto: Cor Vos
maandag 12 februari 2024 om 08:13

Rigoberto Urán (37) kondigt afscheid aan

Rigoberto Urán stopt na dit seizoen als beroepswielrenner. Dat meldt zijn ploeg EF Education-EasyPost op de ploegsite. De Colombiaan zat er al langer aan te denken op zijn carrière te beëindigen.

“Als wielrenner geloof ik dat de tijd is gekomen om te zeggen: dit is het einde”, aldus Urán. “Het heeft lang geduurd voordat ik tot deze beslissing kwam. Het is iets waar ik lang en diep over nagedacht heb. De waarheid is, dat het eng is. Wielrennen heeft me alles gegeven in het leven. Bijna 23 jaar lang stond ik op, ontbeet ik en stapte ik dan op mijn fiets. Ik was onderdeel van een team dat me meenam naar de grootste wedstrijden ter wereld. Nu komt daar een einde aan.”

Maar eerst dus nog het seizoen 2024. “Ik ga ervan proberen te genieten, mijn best doen in de koersen en elke koers rijden alsof het mijn laatste is”, aldus Rigo, die er eerder op zinspeelde te zullen stoppen na de Olympische Spelen van Parijs. Recentelijk kwam hij al in actie in onder meer de Tour Colombia. Hij liet zich in zijn thuisronde nadrukkelijk zien en eindigde als vierde in het eindklassement. Voor de start van de rittenkoers gaf hij een uitgebreid interview, dat hieronder te bekijken is.

Overwinningen en tweede plaatsen
Urán werd in 2006 prof bij Tenax-Salmilano. Vervolgens reed hij voor Unibet.com (2007), Caisse d’Epargne (2008-2010), Sky (2011-2013), Omega-Pharma Quick-Step en Etixx Quick-Step (2014-2015). In 2016 trok hij naar de ploeg van Jonathan Vaughters, die toen nog Cannondale heette. De rest van zijn carrière bleef hij dit team, dat inmiddels EF Education-EasyPost heet, altijd trouw.

Gedurende zijn loopbaan won Urán in alle drie de grote rondes minstens één etappe. Daarnaast pakte hij ritten in onder meer de Ronde van Catalonië en de Ronde van Zwitserland. Ook was hij in 2015 de beste in de Grand Prix Cycliste de Québec. Wellicht zal hij echter het meeste herinnerd worden om zijn tweede plaatsen. In 2012 veroverde hij zilver op de Olympische Spelen in London en vijf jaar later was hij runner-up in de Tour de France. In de Giro d’Italia eindigde hij zelfs tweemaal als tweede, in 2013 en 2014.

Urán zal ook na het beëindigen van zijn wielercarrière nog genoeg te doen hebben. Als nationale held in Colombia (met miljoenen volgers op Instagram) heeft hij een eigen kledingmerk, is hij eigenaar van verschillende restaurants en organiseert hij tal van Gran Fondo’s.

RIDE Magazine
5 Reacties
Sorteer op:
12 februari 2024 10:14
Mooie carierre gehad en het maximale eruit gehaald. Podium in Giro en Tour en in elke grote ronde etappewinst. Had er persoonlijk helemaal niets mee. Zeker niet meer na die vertoning in Londen op de Spelen. Laatste jaren was het besteer er ook al wel wat af. Niet heel gek als je ziet dat hij in 2006 al prof was. Een carrière van 18 jaar.
12 februari 2024 15:08
Was ooit een redelijke leuke renner, maar werd toch vanaf de Vaughters-jaren een passieve volger.

We zullen nooit weten hoe de Giro van 2014 zou geëindigd zijn indien men daar niet had toegestaan dat Quintana ging aanvallen in een dan weer niet, dan weer wel, dan weer niet geneutraliseerde afdaling en de abominabele communicatie van de koersleiding.
12 februari 2024 10:42
Ik herinner vooral zijn val in de ronde van Duitland als ik me niet vergis, reed toen voor Unibet en klapte tegen een rotswand.
12 februari 2024 13:07
Komop, net als Mancebo en Sevilla nog 10 jaar rek!
12 februari 2024 09:25
Volgens mij vreest Uran juist wel het zwarte gat. Het grootste deel van zijn leven werd bepaald door het fietsen naast de andere dingen die hij allemaal deeed. Volgens mij twijfelde hij juist ook heel erg daarom om te stoppen met wielrennen en wel om het zwarte gat.

Althans dat maak ik op uit het artikel van 30 januari jl. hier op de site
https://www.wielerflits.nl/nieuws/rigoberto-uran-mogelijk-toch-langer-door-ben-erg-bang-voor-mijn-pensioen/

Reacties zijn gesloten.