Riejanne Markus klopt Shirin van Anrooij en wordt Nederlands wegkampioen

zaterdag 25 juni 2022 om 17:48
Riejanne Markus klopt Shirin van Anrooij en wordt Nederlands wegkampioen

foto: Cor Vos

Riejanne Markus is de nieuwe Nederlandse kampioen op de weg bij de vrouwen. Op de VAM-berg versloeg de renster van Team Jumbo-Visma Shirin van Anrooij (Trek-Segafredo), met wie ze op 10 kilometer van de finish was weggereden uit het fors uitgedunde peloton. Het was voor Markus de eerste Nederlandse wegtitel uit haar carrière.

Drie dagen na het door Ellen van Dijk gewonnen NK tijdrijden, stond voor de vrouwen het NK op de weg op het programma. Het parcours begon in Westerbork en voerde dan naar de plaatselijke omloop rond de VAM-berg. Deze lokale ronde van veertien kilometer, die acht keer moest worden afgelegd, ging over beide beklimmingen van de VAM-berg en liep door het dorp Drijber. De finish lag na 124,5 kilometer op de tweede klim van de VAM-berg. Naast de elite-vrouwen kwamen ook de beloftes in actie.

Bij de elite-vrouwen werd gezocht naar een opvolger voor Amy Pieters, die na haar zware ongeval in december haar titel niet kon verdedigen. Voor de start van de wedstrijd werd stilgestaan bij de meervoudige wereldkampioene op de baan en de Europese wegkampioene van 2019. Voor haar is een crowdfunding opgestart waarvan met de opbrengsten de dure middelen en behandelingen die nodig zijn bij haar herstel, kunnen worden bekostigd. Thijs Rondhuis, organisator van het NK, doneerde de eerste 1000 euro.

foto: Cor Vos

Rustig begin van de koers
Rond tien over half drie werd het startsein gegeven. Na twaalf kilometer was het peloton nog altijd compleet toen aan de plaatselijke omloop rond de VAM-berg werd begonnen. In de tweede ronde kwamen de eerste bewegingen in het peloton. Veldrijdster Aniek van Alphen van Plantur-Pura en Aafke Soet (Jumbo-Visma) probeerden weg te springen, maar werden weer gegrepen. Na een uur koers was alles nog bij elkaar. Rond halfkoers, in de vierde ronde, brak het peloton en een grote groep scheidde zich af.

De onrust in de koers nam toe. Op 56 kilometer van de streep ging Riejanne Markus in de aanval en even later kreeg de renster van Jumbo-Visma versterking van zeven rensters. In de vijfde ronde werd deze aanval echter al teruggehaald. Op veertig kilometer van de streep probeerde Markus’ ploeggenote Marianne Vos het. De viervoudig nationaal wegkampioene pakte vijftig seconden op het peloton, maar de weg naar de finish was nog lang. Door toedoen van Ellen van Dijk van Trek-Segafredo werd Vos teruggehaald.

foto: Cor Vos

Het peloton kreeg in de voorlaatste ronde Vos weer in het vizier en op 21 kilometer van de streep liet ze zich inlopen. Vlak voor de voorlaatste keer de VAM-berg reden Marjolein van ’t Geloof (Le Col-Wahoo), Lonneke Uneken (SD Worx) en Markus weg en meerdere rensters sloten aan. Echter was de samenwerking niet optimaal, waardoor alles weer samenkwam voor de klim. Ellen van Dijk nam de controle in het uitgedunde peloton, terwijl Lorena Wiebes zich vastbeet in het achterwiel van de houdster van het werelduurrecord voor vrouwen.

Wiebes maakt een sterke indruk
Uneken versnelde op de eerste klim van de VAM-berg, maar Wiebes zat weer op het wiel. Op de kasseienklim ging de renster van SD Worx nog een keer op de pedalen staan, maar alles bleef bij elkaar. Op de tweede klim trok Shirin van Anrooij van Trek-Segafredo stevig door en enkel Wiebes en Vos konden mee. Van Dijk sprong naar voren en nam Markus mee. Markus probeerde het aan het eind van de VAM-berg, maar er zat niet genoeg pit in de aanval. Wiebes, Uneken en Van Dijk schoven met de renster van Jumbo-Visma mee.

foto: Cor Vos

Het peloton dat uit nog geen twintig rensters bestond, kwam op elf kilometer van de streep weer samen. Nederlands U23-kampioen tijdrijden Van Anrooij probeerde het dan nog maar eens en Markus, ook een begenadigd tijdrijdster, reed naar haar toe. SD Worx en Wiebes hadden de slag gemist, terwijl de ploeggenotes van de koploopsters deze aanval beschermden. De achtervolging kwam niet op gang, waardoor Van Anrooij en Markus twintig seconden konden pakken in aanloop naar de laatste beklimming van de VAM-berg.

Markus verrichtte op twee kilometer van de finish geen kopwerk meer, waardoor Van Anrooij het vuile werk zelf moest opknappen. Hun voorsprong begon daarom langzaam maar zeker terug te lopen. Het laatste gaatje werd op de VAM-berg echter niet dichtgereden, waardoor Van Anrooij en Markus op het laatste klimmetje naar de finish gingen strijden om de winst. Markus was daar de sterkste, ook al kwam Van Anrooij nog dichtbij. Lorena Wiebes won de sprint van de achtervolgers en legde beslag op de bronzen medaille.

Dit artikel delen:

62 Reacties

elrio 25 juni 2022 om 17:52

Weer TJV die op dezelfde manier een TREK in het pak steekt.

Jacob Lohof 25 juni 2022 om 17:56

Het negatieve koersen wint, dat is manier van Jumbo koersen. Trouwens wel 2 jonge gasten van trek die toch koersen met hun hart en niet als computer

YogiBear 25 juni 2022 om 18:07

@Jacob Niet gekeken? Anders kan ik je duiding van de koers helemaal niet plaatsen.

Napoleon 25 juni 2022 om 18:13

Jacob heeft zijn mening vooraf al klaar, de feiten buigt later wel bij.

AdZ 25 juni 2022 om 18:31

Jacob heeft heel goed gekeken en vindt er wat van, itt jullie geelhemden blijkbaar. Tja…

YogiBear 25 juni 2022 om 19:01

Jacob (maar ook AdZ) begrijpt niet dat wielrennen niet alleen gaat over zo hard mogelijk op kop rijden. Dat strategie en tactiek, en uitgaan van je sterke punten, zowel als individu als als team, minstens net zo belangrijk zijn. Het zijn niet allemaal Van der Poelletjes die met hun krachten kunnen smijten en vervolgens alsnog heel veel winnen. Of zoals in het voetbal; Als iedereen speelt zoals Ajax wint uiteindelijk Ajax.

Jacob Lohof 25 juni 2022 om 20:33

Ik begrijp wielrennen wel zeker en ik weet dat dit manier van koersen kan zijn. Maar ik hou meer ervoor gaan zoals Mathieu, Sagan en Pogacar. dat is nieuwe wielrennen en niet oude wielrennen. Snap ook niet dat van Eerden deze defensieve ploeg nog sponsort, Jumbo is geen Max Verstappen. Hij kan beter Mathieu sponsoren en stoppen met deze ploeg. Mag ik natuurlijk niet zeggen is vloeken in de kerk. Ik vond gisteren nog erger, zielig doen dat ze allemaal tegen hun rijden. Heb continu de koers kapot gemaakt. Eenhoorn zal wel niet blijven wil plezier maken, maar dat kan niet bij Jumbo kijk maar naar Teunissen en Dumoulin

xistnc 25 juni 2022 om 21:05

Dan heb ik toch een andere koers gezien, met TJV die voortdurend iemand in de aanval stuurde waaronder een 35-jarige die in volle finale anderhalve ronde solo vooruit bleef. Sterke koers.

Trek en SD Worx hebben veel te afwachtend gekoerst waardoor ze voortdurend achter de feiten aanreden. En verder was er de factor Wiebes, waar TJV toch het best mee om is gegaan.

Napoleon 25 juni 2022 om 21:10

Dat bedoel ik dus met je mening vooraf klaar hebben en daarna de feiten bijdraaien…

Jacob Lohof 25 juni 2022 om 22:35

Ik ga wel terug ik mijn hok , snap nu waarom wielerflits zwart geel is

AdZ 25 juni 2022 om 17:52

De winnaar heeft altijd gelijk, maar dan weer zo, Riejanne… pfff, bah!

BTW 't was weer een hele leuke koers. En wat een grinta heeft die Shirin. Ik ben fan!

Dutch Smartie 25 juni 2022 om 18:14

Ik ook, dit wordt een topper. Dacht eerst dat voor Brand reed, ze bleef maar aanvallen en op kop rijden. Maar ze ging zelf, prachtig interview ook, keek alleen naar de eigen fouten en geen verwijt naar het lafjes rijden van Markus.

Klerenhangerfan 25 juni 2022 om 17:53

Wiebes had wel iets meer op kop mogen rijden. Geen meter op kop dan verdien je het ook niet.

Poeksel 25 juni 2022 om 17:56

Markus gokte blijkbaar goed, Van Anrooij werd nerveus toen de achtervolgers steeds dichter kwamen en durfde niet te gokken. De slimste heeft gewonnen?

Tripodboom 25 juni 2022 om 17:56

Kunnen we nog veel lol aan beleven. Van Arnooij onverzettelijk met een enorme dosis talent enMarcus geslepen en een absolute stilisten. Zit het mooist op een racefiets van allemaal en kan ook nog eens hard trappen.

Murcia 25 juni 2022 om 17:56

Net voor mijn diner nog deze reactie,leuke koers met een vroege aanval van Vos en een sterke Wiebes die de rest lang lam legde. Maar uiteindelijk de aanval met Shirin en Markus. De laatste speelde het koel en dwong Shirin de kop op al ver voor de laatste klim en dat loont. Pijnlijk nu voor Shirin maar die gaat nog veel meer van zich laten horen. SD Worx hier heel matig.

Alfred Issendorf 25 juni 2022 om 18:00

Eet smakelijk zonder wrange bijsmaak.

peer46 25 juni 2022 om 17:57

Linkebalploeg Jubo

Jacob Lohof 25 juni 2022 om 20:36

Ssst mag je hier niet zeggen, want dan heb je geen verstand van wielrennen , zoals mij gemeldt is. je mag alleen van oude saaie wielrennen houden

Murcia 25 juni 2022 om 21:48

Twee onwaarheden in één reactie stoppen is knap.

Alfred Issendorf 25 juni 2022 om 17:58

Wielrennen staat van alle sporten het dichtste bij het leven. Onrechtvaardigheid voert de boventoon. Een wielerwedstrijd is niet bepaald een Hollywood productie. De bad guys winnen vaker dan de good guys. Soms enorm frustrerend (zoals vandaag), maar dat maakt het wielrennen uiteindelijk wel de mooiste sport.

Brabander 25 juni 2022 om 19:05

Ik sluit me hier volledig bij aan.
Snap dat gevit op Riejanne/Jumbo ook totaal niet

Jacob Lohof 25 juni 2022 om 20:38

Dit vind ik nette en juiste reactie . Ik hou nu eenmaal van de underdog/ aanvaller

Pol 25 juni 2022 om 17:59

Dijkstra moet deze week toch eens naar de oogarts gaan want hij verwisselt steeds rensters. En dat houd hij toch meer dan een kwartier vol.Brand zit in de kopgroep, maar hij zag niet dat het een ploeggenote was.

Alfred Issendorf 25 juni 2022 om 18:04

Hij is verheugd als hij uiteindelijk een renster wel herkent. Gelukkig was het commentaar dankzij Roxane wel 100% beter dan gisteren, voor wat het waard is.

AdZ 25 juni 2022 om 18:04

Jazeker, t was als vanouds weer afzien. Roxane maakte er nog wat van, maar t was wel balen dat ES (met Engels commentaar) dit niet uitzond.

limburgia 25 juni 2022 om 18:36

Jij moet dit Dijkstra niet kwalijk nemen , want hij is gewend dat er
maar 2 sporters op de baan rijden !!!

uitdewaaier 25 juni 2022 om 18:01

Mooi kampioeschap met dik verdiende winnares. Een kampioenschap die een betere verslaggeefster verdiende. Die Kneteman bakte er helemaal niets van. “Enigste” gebruikte ze wel heel erg veel o.a.

Wheely 25 juni 2022 om 18:06

Lekker toch.

Marik 25 juni 2022 om 18:19

Kneteman is heilig.

Dutch Smartie 25 juni 2022 om 18:20

Dikverdiend zou ik niet zeggen maar wel gegund. Rijdster van de dag van Anrooij, wat is die snel steeds beter aan het worden. Nog iets leper koersen maar dat leert ze wel. Kijk alweer uit naar cyclo seizoen.

Michiel 25 juni 2022 om 18:20

Zingt een liedje voor Rox

Maillot à Pois 25 juni 2022 om 19:57

Ik kijk, als Vlaming, anders nooit naar de NOS, het was dus mijn eerste kennismaking met dit duo.
Ik vond net dat Roxane Knetemann het uitstekend deed.
Over Herbert Dijkstra had ik hier al veel kritiek gelezen, en daar was niets van gelogen, integendeel.

Wheely 25 juni 2022 om 18:05

Shirin dus zowel in de tijdrit als op de weg tweede, een beetje de Daan Hoole van dienst. Eigenlijk is ze dus ook in beide disciplines kampioene U23.

Brabander 25 juni 2022 om 18:14

Vermakelijke koers. Van Anrooij de meest bedrijvige, Markus de sluwste. En ja, dat is inderdaad wat de koers zo mooi maakt.
Verder een sterke Wiebes gezien, die dus duidelijk geen ‘one trick pony’ is. Verbaasde me positief

Romāns Vainšteins 25 juni 2022 om 18:41

Wiebes misschien eens zo naar de sprint van LBL toe? A la Gerrans..

Brabander 25 juni 2022 om 19:01

'Luik' is nog een ander paar mouwen natuurlijk, maar je moet durven dromen. Maar zie daar dan eerder Balsamo toeslaan. Dat is wel echt een type Gerrans. Nog een stuk beter zelfs
Maar Wiebesje verbaasde me echt hoor. Zat ook helemaal alleen. Heeft alleen wel het 'nadeel' dat niemand met haar naar de streep wil rijden

xistnc 25 juni 2022 om 21:06

Als ze de rest van het LBL-parkoers mag overslaan, misschien.

Jean Dumas 25 juni 2022 om 18:15

Roxane deed het goed hoor. Uitstekend voorbereid, herkent rensters en zoekt de samenstelling van de kopgroep online op. Weet Herbert dat ook weer.

Al Phila 26 juni 2022 om 12:14

Helaas weet Herbert al jaren niet hoe de koers en de computer werken ….

Tony 25 juni 2022 om 18:17

Jumbo/Visma is overal de sterkste!!!

Baard 25 juni 2022 om 20:46

Ook in de tijdrit?

Jacob Lohof 25 juni 2022 om 22:59

Bij de heren ook wel heel makkelijk met half peleton dat Jumbo.id

Jacob Lohof 25 juni 2022 om 23:00

Ook Jumbo, ging allemaal over frustratie van Dumoulin

Marik 25 juni 2022 om 18:27

Leuke koers gezien, Vos verdient een extra lintje. De kritiek op TJV snap ik oprecht niet.

AdZ 25 juni 2022 om 18:34

Geeft niet, iedereen heeft zo z’n blinde vlek ;-)

Klaas Foppen 25 juni 2022 om 19:09

TJV reed zeer aanvallend en volop strijdt je hebt gewoon haatzaaiers op dit forum, Shirin top gereden die gaat nog titels zat pakken, Markus slim als mindere vd 2 toch de winst pakken, heel goed gedaan en dikke pluim voor mijn persoonlijke favoriet Maaike Boogaard, helemaal moederziel alleen maar toch mooi 10e

uitdewaaier 25 juni 2022 om 19:41

Klaas laat je niet foppen.

Klaas Foppen 25 juni 2022 om 20:46

@uitdewaaier Als jij hier gelukkig van wordt, ga lekker je gang en leef je lekker uit. misschien kom je ooit ook nog weleens met een origineel grapje :-) Be my guest

uitdewaaier 25 juni 2022 om 22:40

We blijven toch wel vrienden Klaas???

Baukema Tomoulin 25 juni 2022 om 18:33

Het leukste aan het NK wielrennen is dat een (kleine) week lang de algemeen Nederlands geaccepteerde mening is dat TJV stom is en stom koerst. De overige weken van het jaar is dat precies anders.

AdZ 25 juni 2022 om 18:37

Nou dat dacht ik niet hoor… hup Pogi!

Jean Dumas 26 juni 2022 om 12:07

Heel veel volgers hebben een Rabo-trauma, maar Jumbo heeft dit jaar echt goed gekoerst, al wordt de nationale tegenstand steeds minder bij de mannen.

Romāns Vainšteins 25 juni 2022 om 18:35

Slimme overwinning van Markus, al dan niet op bevel exact goed gegokt. Was sowieso wel leuk om die 2 totaal verschillende rensters, de serene vs de driftige op pad te zien. Die van Anrooij heeft het natuurlijk helemaal in zich om tot een grote publiekslievelinguit te groeien met dat druistige koersen en volop grinta.

Dutch Smartie 25 juni 2022 om 19:53

Opvallend 4 cyclocrossers bij de eerste 8.

Brabander 25 juni 2022 om 20:09

Dat mixt goed met elkander tegenwoordig hè ;)
Voor de volledigheid: Aniek van Alphen was 18e, Manon Bakker laatste en Van der Heijden, Betsema en Kastelijn de finish niet gehaald.

ghostwriter 25 juni 2022 om 20:09

Wielerflits wordt steeds meer overgenomen van mensen met een vreemde obsessie met Jumbo-Visma.

Brabander 25 juni 2022 om 20:11

Het niveau kruipt soms richting Facebook ja. Maar blijft er vooralsnog gelukkig ver vandaan

Baukema Tomoulin 25 juni 2022 om 20:23

Even de maand juli als pauze van WF nemen. Dan stap je na de tour weer in een warm bad in ;)

girardengo 25 juni 2022 om 20:29

Shirin van Anrooy verdiende de winst, maar ja, het is wielrennen, dan wint lang niet altijd de beste.

lamaarwaaien 25 juni 2022 om 22:16

Dat is echt onzin. Markus was 1 van de sterkste in koers. Zat vaak in een ontsnapping en ook in de juiste. Wielrennen is niet alleen fietsen maar ook je hoofd gebruiken. De sterkste won. Van Anrooy komt nog wel.

Krist The Vanma 25 juni 2022 om 22:28

Wel, als objectieve wielerfan, volop genoten. Mooie koers. Knap ploegenspel van Jumbo.

Headlines

Populair

Materiaalzone