Riejanne Markus: “Hopelijk kan ik recht doen aan de trui en is Amy Pieters trots op me”
foto: Cor Vos
zaterdag 25 juni 2022 om 18:17

Riejanne Markus: “Hopelijk kan ik recht doen aan de trui en is Amy Pieters trots op me”

Video Riejanne Markus haalde op de VAM-berg haar eerste Nederlandse wegtitel. Op de laatste klim naar de finish versloeg ze Shirin van Anrooij. Na afloop straalde ze van oor tot oor en grapte ze er op los. “Ik had geen vijf sterren in jullie voorbeschouwing, maar ik heb het wel waargemaakt!”, stipt ze grinnikend aan voor de camera van WielerFlits. Toch was de zege beladen, omdat ze het rood-wit-blauw overneemt van haar goede vriendin Amy Pieters.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

“Het is ongelooflijk, en ook zo speciaal”, zei Markus vlak na de finish. “Voor de start was het een emotioneel momentje vanwege Amy (Pieters, red.) en vervolgens ging de knop om, en was het koersen. En dan zó rijden. Ik zat de hele tijd lekker in de koers, en om het dan af te maken is echt niet normaal.”

Markus was op tien kilometer van de aankomst samen met Van Anrooij weggereden. Aanvankelijk draaiden beide vrouwen goed rond, maar op twee kilometer van de finish kwam de renster uit de ploeg van Jumbo-Visma niet meer op kop. “Ik wist dat ik Marianne (Vos, red.) achter me had en dat was een goede reden om niet mee te rijden. Ik moet zeggen dat ze dichtbij kwamen, maar ik had er vertrouwen in en reed heel lekker vandaag. Ik dacht ook: rustig blijven. Ik kan het echt niet geloven.”

De 27-jarige renster uit het Noord-Hollandse plaatsje De Zwarte Kat ging de sprint vroeg aan en leek het makkelijk te gaan redden, maar vlak voor de streep kwam haar medevluchtster nog erg sterk opzetten. “Het is zo’n zwaar klimmetje. Het was echt een lastig parcours, heel mooi ook. Ik ging vroeg aan en ze kwam nog dichtbij, maar gelukkig was het genoeg.”

‘Ik denk veel aan Amy’
Markus noemt het ‘heel bijzonder’ dat ze nu de opvolger is van Amy Pieters. “Vorig jaar vierde ik het samen met Amy een dag na de koers. Nu mis ik haar al heel het jaar naast me in de koers. Ik denk heel veel aan haar. Ik hoop dat ik een beetje recht kan doen aan de trui en dat ze trots op me is”, zei ze tot slot.


Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

 
1 Reacties
Sorteer op:
25 juni 2022
Ik blijk er wel eens te fietsen (vast niet de enige hier) maar het kwam me niet meteen bekend voor: "De Zwarte Kat is een buurtschap in de gemeente Amstelveen, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Zij is gelegen aan de westzijde van de Amstel tussen Ouderkerk aan de Amstel en Nes aan de Amstel. Vroeger heette de buurtschap Weteringbrug. Er was een vaart die naar het westen voerde, de Simon Koolenvaart, en de Amsteldijk ging daar met een brug overheen. Er was een café gevestigd, dat in 1646 in handen kwam van Gerrit Willemsz. Kat en naar hem "De Kat" genoemd werd. Het café had een gevelsteen die een zwarte kat toonde waaronder stond: In de Kat. Later werd de buurtschap naar die zwarte kat genoemd. In 1940 sloot het café. Na de oorlog maakte het café een doorstart enkele huizen verderop. Op 19 november 2017 sloot het café voorgoed de deuren."

Reacties zijn gesloten.