Richie Porte voor vijfde maal op rij de beste op Willunga Hill, Slagter derde

Richie Porte voor vijfde maal op rij de beste op Willunga Hill, Slagter derde
zaterdag 20 januari 2018 om 05:27

Richie Porte heeft de koninginnenrit in de Santos Tour Down Under 2018 gewonnen. De renner van BMC viel tijdens de slotklim naar Willunga Hill op anderhalve kilometer van het einde aan en kwam als eerste over de finish. Op acht seconden werd Daryl Impey tweede voor Tom-Jelte Slagter. Robert Gesink finishte als achtste. Impey neemt de leiderstrui over van Peter Sagan.

Zeven koplopers
Op de voorlaatste dag van de Tour Down Under reden in aanloop naar de tweevoudige beklimming van Willunga Hill zeven renners voorop. Thuisrijders Zakkari Dempster en Scott Bowden (beide UniSA-Australia) kregen bergkoning Nickolas Dlamini (Dimension Data), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Fumiyuki Beppu (Trek-Segafredo), Mads Würtz Schmidt (Katusha-Alpecin) en Nuno Bico (Movistar) met zich mee.

Het zevental reed een maximale voorsprong van meer dan drie minuten bij elkaar. BMC had de controle over het peloton. De eerste tussensprint was een prooi voor Beppu, de tweede werd gewonnen door rasaanvaller De Gendt. Tijdens de eerste beklimming van Willunga Hill lieten Dlamini en De Gendt hun medevluchters ter plaatse. De Gendt leek Dlamini zijn bergpunten te gunnen, maar de Zuid-Afrikaan verkeek zich op een finishboog en loste uiteindelijk 200 meter te vroeg bij De Gendt. In het peloton bepaalde Bahrain-Merida het tempo.

Porte blijft oppermachtig op Willunga Hill
Op tien kilometer voor de eindmeet was de voorsprong van Thomas De Gendt nihil. Net voor de tweede en laatste beklimming van de traditionele scherprechter Willunga Hill trok EF Education First-Drapac p/b Cannondale een kleine waaier, maar alles was te herdoen met nog vijf kilometer te gaan. BMC nam met Rohan Dennis het initiatief aan kop van het peloton op Willunga Hill voor Richie Porte. Net voor het ingaan van de voorlaatste kilometer demarreerde Porte. Jay McCarthy kon in eerste instantie nog mee. Bij een volgende splijtende demarrage liet de Australiër de rest achter, waardoor de 32-jarige coureur de voorlaatste rit van de Tour Down Under op zijn naam kon schrijven, net als in 2014, 2015, 2016 en 2017.

Ondanks zijn vijfde opeenvolgende zege, neemt Porte de leiderstrui niet over van wereldkampioen Sagan. Impey en Porte staan binnen dezelfde seconde bij elkaar. Impey draagt morgen de leiderstrui omdat de optelsom van de ritslagen van de Zuid-Afrikaan beter is dan die van Porte.

Dit artikel delen:

34 Reacties

Jalabert-Jaja 20 januari 2018 om 05:29

Ziek zijn en toch winnen. Deze gaat in de catogerie: waar hebben we dit eerder gezien…

Nils96 20 januari 2018 om 05:33

Slagter derde!

rahimns 20 januari 2018 om 05:35

Impey houdt nog 2 sec over en is nu de nieuwe klassementsleider.

luckyloek 20 januari 2018 om 05:37

Slager lijkt er ook eindelijk weer te zijn en wordt 3e. Mooi! Gesink die een paar seconden verliest op het laatste stukje, maar er goed uit zag staat 8e met Bennett 1 plekje achter hem in het AK. Oomen niet in de top10.

Overigens was alleen de finish van Porte goed zichtbaar. Slechte regie.

Sebas 20 januari 2018 om 05:41

Die Impey he .. Gekke boy. Je zag al een paar dagen hoe goed hij is en was op deze aankomst al eens 5e. Mooie wedstrijd gezien; een strijdvaardig TLJ en een leuke mix van renners vooraan. Heel fijn om Slagter weer aan het front te zien hier.

@Jungle Man .. Kwam Devenyns toch nog dicht ;)

ChefSpijker 20 januari 2018 om 05:43

Slagter volledig uit het niets. Heeft nog geluk gehad dat het voorin stil viel na de waaiervorming, zat in eerste instantie niet mee.

mus van de maasstad 20 januari 2018 om 06:09

Sta je hier voor op? Wat een klote regie zeg. Alleen porte laten zien (op 2 sec na) en als de nummer 2 in beeld komt schakelen naar Sagan die nog weet ik veel hoe ver moet rijden.

Slagtertje…. had ik niet verwacht. Robert iets minder dan gehoopt.

Meest opvallende imo: de 2e aussie in het AK pas op plek 15. Voor mijn gevoel stonden ze hier altijd met 17 man in de top10 haha

Vibeman 20 januari 2018 om 06:18

Slecht camerawerk idd. Slagter herboren! Maar dat is hij al sinds Canada 2017! Ga je nog veel van zien dit jaar!

Reynaerde 20 januari 2018 om 06:20

Regie was inderdaad om te huilen, heb in de laatste 2 kilometer alleen close-ups gezien van Porte en een uitbollende Sagan.

fcdb4-ever 20 januari 2018 om 06:24

Gesink minder dan gehoopt? Dit is gewoon een realistische uitslag. Ik vind dit juist een goed resultaat. Aangezien hij net pas fit is.

En idd de regie was om te huilen, laatste kilometer alleen maar Porte van bovenaf, waar nr2 reed kon niemand weten, Porte komt over de finish, schakelen ze naar de oninteressante sagan. Buiten de Porte de top 10 niet zien finishen..

Plaggie 20 januari 2018 om 06:30

Devenyns toch wel sterk hoor. Ben benieuwd naar zijn voorjaar.

mus van de maasstad 20 januari 2018 om 07:29

@fcdb

Ja minder dan gehoopt ja. Dat hij tussen plaats 6 en 10 zou eindigen had ik verwacht. Ik had echter gehoopt op meer.

Geflitst 20 januari 2018 om 08:12

Een korte klim met wind op kop zou hem niet liggen, maar Bernal moet morgen maar 4 plaatsjes voor Devenyns finishen om als kersvers 21-jarige in zijn eerste wedstrijd bij Sky meteen top 5 te rijden. Beste jongere is hij sowieso. Een aanpassingsperiode lijkt al lang voorbij.

Tpinotfan 20 januari 2018 om 08:17

Porte de Valverde van Willunga Hill, lijkt me dat zijn ‘ziek zijn’ toch vooral psychologische oorlogsvoering was. Slagter en Gesink sterk. Net als Bernal en Devenyns, maar had toch zeker Impey hier niet (meer) zo goed verwacht. Schitterend als die hier het eindklassement wint. Zal morgen wel chaotisch worden met Porte die graag voor Impey over de streep wil komen.

Paling99 20 januari 2018 om 08:41

@Tpinotfan Porte gaf aan zich niet topfit te voelen na een dag fietsen met 45 graden. Dat is heel wat anders dan echt ziek zijn. Met een goede nachtrust is dat de volgende dag over.
On: Gesink & Slagter goed. Een mooie gevariëerde top 10 ook, waardeloze regie dat wel.

Wheely 20 januari 2018 om 09:02

Zuid Afrika boven! Impey de leiderstrui en Dlamini de bergtrui. Slagter een toffe derde plek met Dimension Data.

Gesink zijn korte noteringen in de eerdere etappes werpen zijn vruchten af, lekker bezig.

Tpinotfan 20 januari 2018 om 09:06

@paling99 Volgens een bericht op wielerflits noemde hij zichzelf toch echt een beetje ziek. Het doet er verder ook niet echt toe. Hij was gewoon veruit de sterkste vandaag. Knap om dat 5 jaar op rij te zijn!

xistnc 20 januari 2018 om 09:09

Porte gisteren ‘ziek’, nu dit. Wat moeten we daar nou weer mee, gevalletje dikke frons wat mij betreft. Je kunt je bij de temperaturen daar natuurlijk best ziekig voelen, maar met dat bijltje heeft hij vaker gehakt.

Net een kort filmpje bekeken van de finish, zoals door de organisatie gepromoot op Twitter. Tjonge, wat slecht in beeld gebracht.

Goed om Slagter weer van voren te zien (althans, in de uitslag) op de klim die hem zo goed ligt. Gesink op de plek die bij hem past, waarbij je stiekem toch op wat meer hoopt. In het klassement staat hij er qua opgetelde klasseringen goed voor om in de top-10 te blijven, maar elke secondepakker uit zijn buurt gaat hem morgen voorbij.

KnightBiker 20 januari 2018 om 10:26

Willunga Hill is Ook niet zo heel lastig, en perfect asphalt. Als je als klassieke renner in vorm bent moet je dit Ook kunnen ten opzichte van de echte klimmers. (De omgeving Adelaide is wel echt leuk om te fietsen: net even makkelijker dan de ardennen Maar voldoende uitdagend)

StonedCamel 20 januari 2018 om 10:28

Gesink zag er, voor zover je het op op de slecht geregisseerde beelden kon zien althans, wel sterk uit maar leek tegen zijn aloude probleem van niet weg kunnen poefen aan. Gevolg: hele meute hijgend in het wiel en aan het eind poefen er nog een stel vandoor (dat is hypothetisch want dat heeft niemand kunnen zien).

Sebas 20 januari 2018 om 10:31

@ Xistnc

Morgen maar we3r even de sprintsnelheid oefenen bij de tussensprints ;) Toch mooi om hem zo van voren te zien rijden.

marehoek 20 januari 2018 om 10:41

Wat een camerawerk verschrikkelijk , die kunnen beter kangoeroes gaan houden.
Daar heb je enkele uren voor aan de tv gezeten, schandalig.
Heeft Porte toch mijn raad opgevolgd, ik heb na zijn bericht dat hij een beetje ziek was, hem de raad gegeven Sky te bellen !!!!!!!!!!!!!!!!!

wulu 20 januari 2018 om 12:15

@chefspijker
Achteraf praten over iemand zijn podiumplek, al dan wel met of zonder geluk is zo zinloos. Het gaat erom als je de eindstreep over bent, daar worden de prijzen verdeeld. TJS heeft het gewoon goed gedaan, hopelijk staat hij er ook tijdens de Waalse klassiekers?

ChefSpijker 20 januari 2018 om 12:33

Oh het is een prima resultaat, dat ontken ik niet. Alleen constateer ik dat ie geluk heeft gehad dat het na de waaiervorming voor de voet even stil viel. Ik zou alleen niet te hard van stapel lopen met Slagter. In TDU is ie doorgaans altijd wel op goed niveau toch? Net als ie in Canada ook altijd goed is (Alberta en die klassiekers). Eén zwaluw maakt nog geen zomer wat dat betreft.

west 20 januari 2018 om 13:05

Slagter is zo een Spilakje die moet pieken wanneer de toppers in opbouw zijn. Een Grote ronde of de Waalse klassiekers is gewoon te hoog gegrepen… Enne, niks mis met Down Under, Canada, Parijs-Nice, etc…

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair