Richie Porte: “Chris Froome en Tadej Pogacar zijn psychologische beesten”

zaterdag 24 december 2022 om 11:23
Richie Porte: “Chris Froome en Tadej Pogacar zijn psychologische beesten”

foto: Cor Vos

Richie Porte nam dit seizoen afscheid van het leven als profwielrenner. De Australische ex-renner reed heel wat jaren op het hoogste niveau, waardoor hij heel wat heeft meegemaakt. “Ik heb altijd getwijfeld over mijn capaciteiten”, vertelde Porte openhartig.

“Zo ben ik nu eenmaal”, ging de 37-jarige Porte verder bij L’Equipe. “Ik heb een vrij laag zelfbeeld, ik zag mezelf nooit als een van de beste renners. (…) Ik dacht de hele tijd over de dingen na. Mijn beste dagen waren vaak na een lekke band op een slecht moment of een valpartij aan het begin van de dag, dan was het gewoon alles of niets.”

Daarnaast was Porte ook een renner die zich kon ergeren aan renners die eindeloos konden praten over voeding, zo vertelde hij zelf. “Dat was vermoeiend. Ik ben zelf altijd beter geweest als ik een kilo boven mijn veronderstelde wedstrijdgewicht zat, ik voelde me gewoon beter dan. Je kan dat menselijke element niet ontkennen, je moet je klaar voelen om de strijd aan te gaan. Neem Chris Froome, toen hij top was, of Tadej Pogacar, die jongens zijn gewoon psychologische beesten.”

Porte: “Ik was te veel bezig met wat mensen van me dachten”
Bij Team Sky en INEOS Grenadiers reed Porte wel in een ploeg waar de marginal gains een grote rol speelden. Toch probeerde de Australiër een aantal dingen te ontlopen. “Ik was nooit het type om mijn eten af te wegen. Als ik een hamburger en een biertje wilde, ging ik me dat niet ontzeggen.”

“Of me dat grote overwinningen heeft gekost, die menselijke aanpak? Waarschijnlijk wel, ja. Ik heb  om een of andere reden nooit een grote ronde gewonnen. Misschien liet ik me te veel beïnvloeden door andere mensen of was ik te veel bezig met wat mensen van me dachten. Ik had nooit die houding van win or die“, besloot Porte.

Dit artikel delen:

9 Reacties

Melkzuur 24 december 2022 om 11:38

Ik weet niet of Pogacar een "psychologisch beest" is eerlijk gezegd. Hij bezit eerder de gave om alles als een spelletje te zien, stress lijkt hij niet te kennen. Of ben je dan net wel een psychologisch beest?

4
Mooie Sjors 24 december 2022 om 11:50

En als het op fysiek vlak allemaal zo makkelijk gaat, volgt het ‘psychologische’ ook denk ik…

Even Vlaanderen voor de eerste keer meepikken, oh ik rijd iedereen uit het wiel. Kasseien in de Tour, oh ik rijd weg van de rest.

Zal er vast veel voor doen en laten, maar als je zo veel overschot hebt, wordt het mentaal toch ook wat makkelijker.

5
Quick Stijn 24 december 2022 om 12:25

Als je geen torenhoge druk ervaart, terwijl je strijdt om het geel in de grootste koers ter wereld. Dan vind ik je wel beest ja

1
Deo 24 december 2022 om 12:43

Ik denk ook dat het daar in ieder geval nog te vroeg voor is om dit vast te stellen. Eigenlijk dit jaar pas echte nederlagen geleden in zijn eerste, op vroege leeftijd, palmaresvullingjaar. Heeft hij echt die mentaliteit dan ben ik bang dat we volgend jaar de beste renner gaan zien van de laatste decennia.

1
Melkzuur 24 december 2022 om 13:10

Dat is hij nu al, Deo. De vraag is hoe hij reageert indien hij een carrière-bedreigende blessure zou oplopen, zoals Froome, Bernal, van Aert, Evenepoel. Al is het te hopen dat we daar nooit hoeven achter te komen natuurlijk.

0
Gelei 24 december 2022 om 12:29

Hield helaas ook veel van het wegdek.

0
ervee 24 december 2022 om 13:02

Edit redactie: Bedankt, is aangepast.

0
Bielefeld, Nordrhein-Westfalen 24 december 2022 om 12:01

Het lichaam van Froome wil niet meer en is letterlijk gekraakt in al zijn voegen, maar de man is geestelijk niet kapot te krijgen. Van Pogacar weet ik het nog niet. Hij heeft wellicht nog te weinig tegenslag gehad.

-1
bert-66 24 december 2022 om 12:47

Ik denk dat Froome vooral voor zn salaris en sponsor rijdt en praat. Zn lichaam wil niet meer, maar hij kan toch moeilijk van te voren aankondigen dat hij voor de 65e plaats in de Tour gaat strijden…

-2

Headlines

Populair

Materiaalzone