Richard Plugge: “Jumbo-Visma beslist in december over Giro-start Wout van Aert”  
Foto: Raymond Kerckhoffs
Raymond Kerckhoffs dinsdag 31 oktober 2023 om 19:17

Richard Plugge: “Jumbo-Visma beslist in december over Giro-start Wout van Aert”  

Teammanager Richard Plugge van Jumbo-Visma noemt het verhaal van La Gazzetta dello Sport dat Wout van Aert komend jaar in de Giro d’Italia zijn debuut maakt voorbarig. “Zo ver zijn wij nog niet in proces van het maken van de plannen voor 2024”, zegt Plugge tegen WielerFlits.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

La Gazzetta dello Sport is er echter zeker van dat de alleskunner er op 4 mei 2024 bij zal zijn tijdens de Grande Partenza in Venaria Reale, en wel als klassementskopman van Jumbo-Visma. De Italiaanse sportkrant schrijft dat men bij Jumbo-Visma gelooft dat de Belg top-vijf kan rijden in de grote ronde. De Tour de France zou de Belg overslaan om zich optimaal voor te kunnen bereiden op de Olympische Spelen in Parijs.

“In november zit onze staf bij elkaar om dit seizoen te evalueren en voorzichtig plannen te maken voor 2024. Zo pakken we dat ieder jaar aan. In december tijdens het eerste trainingskamp worden die ideeën één op één met de renners besproken. Dan pas worden de progamma’s samengesteld. Er is nu dus nog geen duidelijkheid welke grote ronde Van Aert gaat rijden”, aldus Plugge.

RIDE Magazine
35 Reacties
Sorteer op:
31 oktober 2023 21:07
Ik vind de OS altijd wat overroepen, al zal dat wel persoonlijke voorkeur zijn. Je laat het niet liggen en het is een prachtig extraatje, maar als dat op het einde van de rit dé overwinning in de weg-carrière van Wout blijkt te zijn, is dat toch gewoon een tegenvaller?

Dat het op de baan of op de MTB het summum is, daar uiteraard wel, maar de wegrit vind ik toch meer iets zoals de olympische titel in het voetbal of in het tennis. Het is zeker "iets", maar wat dat dan is, is me nog altijd niet geheel duidelijk. Al komt dat misschien doordat het sporten zijn waar er grotere prijzen zijn dan een olympische titel, daar waar dat bij atletiek, zwemmen, turnen, etc... niet het geval is.

Al is een olympische titel nog altijd meer waard dan een 5e plaats in de Giro.
  31 oktober 2023 21:28
  In veel sporten is de OS winnen het hoogste mogelijk. In het wielrennen (en ook voetbal) is dat net wat minder, maar zo'n gouden plak misstaat toch niet op je palmares.
  31 oktober 2023 21:32
  Ik vind dat de Olympische Spelen in het wielrennen de laatste jaren wel aan belang hebben gewonnen.

  Een wereldtitel (in de wegrit) zet ik er wel nog boven, maar ik zou het wel op dezelfde hoogte van een monument zetten.

  Qua exposure is een Olympische gouden medaille wel echt enorm geworden, denk ik. In België levert enkel een Tourzege nog meer publiciteit op volgens mij, al is dat misschien enkel maar mijn persoonlijk aanvoelen.
  31 oktober 2023 21:53
  OS rit-in-lijn komt naar mijn idee tussen 1.UWT en 1.Pro.
  1 november 2023 08:08
  Dus OS zit tussen pak hem beet Dwars door Vlaanderen en GP Denain?
  1 november 2023 08:30
  @De Zeboe van de Zoncolan
  Inderdaad, Dwars door Vlaanderen vind ik sportief gezien waardevoller dan OS.
   
  OS tijdrit is overigens een ander verhaal; die komt op een tweede plek na WK tijdrijden.
  1 november 2023 09:59
  Wielrennen op OS is een beetje zoals Poels, Mollema en Roglic die ineens in DwDd, op1 of zo’n ander programma op moeten draven: plat, afgevijld en ongemakkelijk.


  Man man man man man man, wat genoot ik van de editie dat ze vooraf liepen te zeiken of de sport er ethisch gezien wel thuishoorde en ze vervolgens Vino vs Uran opgediend kregen. Eat that.
31 oktober 2023 19:48
Ik zou ook mikken op succes in het eendagswerk, daarmee kan hij zijn palmares echt nog naar een hoger niveau stuwen. Een rit of 2 in de Giro verandert niet zo veel wat mij betreft voor iemand met al die Touretappes.

Ik zou aan een brede basis werken voor het voorjaar en niet te veel crossen. Dan kan je al vanaf Strade in zeer goede doen doortrekken tot aan Roubaix. Of iets later pieken en doortrekken tot Luik. Dan heeft hij een pak kansen om te scoren. Strade, MSR, E3, GW, RVV, PR, en dan eventueel Amstel of LBL.

Daarna gas terugnemen om goed te herstellen, en eventueel meer op de tijdritfiets te trainen. Als hij de Tour skipt, kan hij BK en Baloise Tour doen en dan een laatste hoogtestage voor de topvorm op de OS.

Zo is hij fris genoeg om ook nog een keer te pieken naar het WK in Zwitserland.

Volgend jaar zijn er geen OS, dan kan hij het eens over een andere boeg gooien, en bv. de Giro rijden. Al dan niet met een specifieke voorbereiding als klassementsrenner.

Verder moet hij natuurlijk doen wat hij zelf wil. Als je ziet wat er met bv. Dumoulin is gebeurd, kan ie beter de Giro doen dan binnen een jaar of 2 uitgeblust te stoppen. Alleen lijkt de Giro mij voor komend jaar een rare keuze. Zeker omdat Van Aert ook gewoon tekortkomt als hij het tegen goede klimmers moet opnemen, daar moeten we ons geen illusies over maken.
  31 oktober 2023 20:08
  Ik zie ze bij JV nog beslissen om tussen de strade en MSR nog een extra mini hoogtestage of iets dergelijks in te lassen ipv de tirreno of PN te rijden, hij is mijns inziens de laatste 2-3 jaar nooit fris genoeg geweest in MSR omdat hij zich helemaal gaar gereden heeft in dienst of voor eigen rekening. Met een gerichte trainingsblok kan je hetzelfde bereiken en toch fris aan de vlaamse klassiekers beginnen die er echt toe doen. Nu is het na MSR ook gewoon bekomen tot de volgende klassieker terwijl je mits frisser nog een paar kwalitatieve trainingen kunt doen tussendoor. Ach we zien wel, dat modderdabben kan hij inderdaad ook beter wat afbouwen.
  31 oktober 2023 23:53
  Als ik WvA was zou ik lekker die Giro doen. Ik zie hem ook gewoon winnen namelijk. Die man rijdt er in de Tour de allerbeste vanaf en zou niet meekunnen met een Hindley of Yates? Misschien niet op de allersteilste passages, maar in de tijdritten rijdt hij zulke gasten op een hoopje. 70km kan je tegen zulke renners gewoon vertalen naar 3.30", dat zie ik ze niet zomaar pakken in het gebergte. Daarnaast ook extreem spectaculair, alleen jammer dat hij de eendaagse een jaar moet missen, maar ik heb het daar wel voor over.
  1 november 2023 09:32
  Wout heeft maar 1 serieus klassement gereden, de Tirreno van 2021. Daar werd hij meteen tweede, achter Pogacar, voor kleppers als Bernal, Nibali, en Almeida. De Tirreno is geen Giro, maar een goed klassement met de juiste voorbereiding... waarom niet?
  1 november 2023 10:16
  @Renaissance: En daar kan je gerust nog 30" tot een minuut aan toevoegen met alle bonificatieseconden die hij onderweg opraapt.
31 oktober 2023 20:56
Ik ben altijd benieuwd naar het echte spelletje:
- is Van Aert zelf al een beetje aan het aansturen op een Giro-start, en heeft ie vast wat laten vallen in een Italiaanse krant?
- is Vengi al bezig om wat lijntjes uit te gooien, en heeft hij wat gelekt om druk op de ketel te zetten?
- is het TJV zelf, die iets heeft laten vallen en daarna dit bericht stuurt om de prijs wat te verhogen?
- is het een italiaanse krant die wat verzint, en hoopt dat iedereen het overneemt om een mooie scoop te hebben (waar kennen we dat dan weer van)?

Wie het weet mag het zeggen.
  1 november 2023 07:53
  Dit komt niet zomaar uit de lucht vallen lijkt me. Ben idd wel benieuwd hoe deze lijntjes lopen. Is het managment van de renners die benadert wordt door een Organisatie?
1 november 2023 09:02
Klinkt niet zo geloofwaardig voor een team als Jumbo. Als zijn doel werkelijk een klassement in de Giro wordt dan moeten ze niet enkel over de voorbereiding op het voorjaar maar zelfs over zijn crossseizoen nadenken, dat staat namelijk haaks op een grote ronde voorbereiding (lees: niet crossen). Alsof hij pas in december beslist of hij de week nadien aan een crosswinter begint of aan een eerste drieweekse stage om volume te trainen.
31 oktober 2023 19:41
Lijkt me evident dat de Ronde winnen met Wout prioriteit krijgt - vorig jaar al alle grote GTs gewonnen. In principe zijn de Ronde en Roubaix de grootste prijzen die er nog liggen. Moeilijk maar zeker haalbaar met de ploeg. Giro kunnen ze freewheelend aanvangen met de jonge talenten en dan nog zullen ze scoren. Tour wordt weer full force met Jonas.
  31 oktober 2023 21:31
  Waarom met Wout, met Van Baarle hebben ze evengoed een kandidaat voor de Rvv en Roubaix. Elk jaar dezelfde kaarten op dezelfde kopman zonder resultaat, misschien is zijn tijd wat geweest?
  31 oktober 2023 21:34
  Van baarle was nou ook niet je van het vorig seizoen, geen pech dwing je vaak af.
  1 november 2023 09:16
  @jimmen van Baarle heeft oech gekend en daarna meer dan acceptabel gereden. Is gewoon een topper voor de ereplaatsen en al bewezen
31 oktober 2023 19:29
Ik hoop dat Van Aert zich dit seizoen richt op de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de Olympische Spelen. Het lijkt me daarvoor geen probleem als hij alvast (voor de jaren vanaf 2025) een paar kilo verliest. Zeker voor de Ronde van Vlaanderen zal dat waarschijnlijk juist positief zijn.
  31 oktober 2023 20:54
  Ik hoop maar een ding en dat is dat Wout de RVV of PR gaat winnen. Ik gun het hem echt zo dat hij eindelijk deze hoofdprijs gaat pakken. De rest van het jaar zal ie dan op roze wolk rijden.
  31 oktober 2023 21:33
  Roubaix zal die heus wel een keer winnen, rvv zal vele malen lastiger worden. Ik denk dat ie lombardije of luik met gunstig parcour en/of tegenstanders nog eerder wint
31 oktober 2023 19:38
Klinkt een beetje alsof Plugge een bod van Vegni in beraad heeft en graag in onderling overleg met Wout het startgeld incasseert en in ruil de Giro rijdt. Dat is ook een manier om ‘sponsor’inkomsten te vergroten.
31 oktober 2023 20:31
Goh hoe verrassend dat dat bericht in een Italiaanse krant voorbarig was :D. Ik heb zo’n vermoeden dat JV redelijk goed weten waar ze mee bezig zijn, dus laat ze maar lekker hun planning maken.
1 november 2023 10:44
Zou wel de ultieme plottwist zijn. Volgens de geruchten een maand geleden zouden Van Aert en Evenepoel als ploegmaats beiden moeten knechten in de Tour voor Vingegaard, volgens de nieuwe geruchten van nog geen maand later zouden ze als klassementskopmannen de degens kruisen in de Giro.

Mocht hij effectief de Giro gaan rijden vrees ik wel dat het vooral weer net-niet zal worden in het voorjaar.
Anderzijds geloof ik er wel in dat hij top-5 kan rijden in de Giro, want met de boni's en de tijdritten bouwt hij normaal gezien toch een paar minuten marge voor bergop in.

Las vooraf al vaak dat Kooij uitgespeeld zou gaan worden in de Giro, maar zou het een optie kunnen zijn dat die dan de plaats van WvA zou inpakken als (mede)kopman in het voorjaar naast Van Baarle, zodat WvA optimaal boni's kan sprokkelen in de Giro?
  1 november 2023 11:00
  Ik geloof er niet in dat het kan, maar wat koopt Van Aert nu voor een top-5 plek in het eindklassement van de Giro? Ereplaatsen heeft hij al genoeg me dunkt, wat hij nodig heeft is nog eens een grote zege.
  1 november 2023 11:42
  Afhankelijk van wie er nog allemaal start in de Giro, zou hij ook zomaar kunnen winnen. Zou me niet verbazen dat ze nu spreken over december in de hoop dat ze tegen dan al meer duidelijkheid hebben over de eventuele concurrentie. Tegen de kopmannen van de 2de en 3de rij zou er nog meer inzitten dan enkel top-5, moesten renners genre Pogacar en Evenepoel aan de start komen, wordt dat al een stuk minder evident door hun veel sterkere tijdritten.
1 november 2023 08:51
Plugge & Co zouden voor MSR, RVV en PR in '24 , weleens verrassende game-changers kunnen doorvoeren binnen de ploeg, om eindelijk die 2, oh zo gegeerde monumenten binnen te halen. Nu, eerder dit jaar liet Zeeman al wat in hun kaarten kijken, dat ze met renners zoals Van Baarle, Laporte en Kooij....alsook met hun jonge talenten zoals onder andere Jorgenson en Hagenes, als "kopman" zijnde, naar oa. de klassiekers/monumenten zullen gaan. Het zou alvast geweldig zijn dat deze renners de kans krijgen om aan monumentenzorg te doen....maar anderzijds betekent dit ook dat er een troon wissel op komst is.
  1 november 2023 10:35
  Ik denk dat afgelopen seizoen op zich wel al een Van Baarle of Laporte een monument had mogen winnen van de ploegleiding. Probleem is dat Van Aert eigenlijk de enige is die (tot op bepaalde hoogte) mee kan met VDP en Pogi. Zie ook het WK. Hij is de enige in het peloton die ze op klassiek vlak kan benaderen en af en toe zelfs eens in een rechtstreeks duel kan kloppen.

  Dan moet je het inderdaad tactisch aanpakken, maar zo evident is dat niet in de grote eendagskoersen. Kijk bv. naar Van Baarle die in '22 een mooi gat had in de RVV maar waar Pogacar en Van der Poel eigenlijk spelenderwijs naartoe rijden om hem dan weer achter te laten (tot ze begonnen te dralen in de laatste rechte lijn).

  Dat zal in koersen als de RVV en misschien ook Strade en MSR de vraag worden: hoe kunnen ze bij TJV hun collectief overwicht uitspelen, en is dat genoeg tegen de individuele klasse van de andere kleppers? Je moet Van Aert in een zetel zetten bij Pogi en VDP, terwijl vooraan 1 van de andere TJV-kopmannen voor de winst rijdt.

  In Parijs-Roubaix denk ik vooral dat ze eens moeten kijken of ze qua materiaal wel alles op orde hebben. Niet normaal hoeveel pech zij daar de afgelopen jaren hebben gekend, Van Aert voorop.
  1 november 2023 11:06
  Je kan moeilijk van een troonwissel spreken in een ploeg die altijd met meerdere kopmannen rijdt, maar als je we het onzin gehalte even doortrekken gaan ze Philipsen volgend jaar kopman maken in de monumenten ten koste van vdp, dat is dezelfde context maar dan een andere ploeg. Zet JV als collectief in het wiel van vdp of pogacar als die zich lanceren en Wout is misschien mee (hangt van omstandigheden af zoals wanneer dit gebeurt en wat er voordien al is gebeurd) terwijl de rest met zekerheid niet mee is. Dan krijg je een ploeg die met absolute zekerheid alleen maar een monument kunnen winnen door te anticiperen.
1 november 2023 22:30
Voor Wouter telt alleen Roubaix het WK en de ronde . Kan hij de tour winnen ? Nee! Kan hij de giro winnen met een beetje geluk ? Ja!
31 oktober 2023 22:58
Dat er een spelletje gespeeld wordt? ja hoor, maar door wie is tot eind december, wanneer Visma-Lab pas kleur wil bekennen, nog onbekend. Ik vermoed dat Wout zélf de aanstichter is, in de hoop dat hij de zegen van Plugge & Co zou krijgen voor een deelname aan de Giro, door middel van wat druk door de media. Enerzijds omdat hij ook reeds dit jaar wou ontsnappen aan de druk om te scoren in sprintetappe's van de TDF, alsook zijn knechtenwerk voor Jonas....die mogelijks zijn downfall waren in de WK's van de afgelopen 5 jaren? Ik denk dat je met Plugge beter geen spelletjes speelt....want die zouden je in het gezicht kunnen ontploffen.
1 november 2023 07:48
Altijd grappig om de reacties te lezen, wat een naïviteit. Alsof dat wat er naar buiten komt, de absolute en enige waarheid is. De grote ploegen lichten hooguit een tipje van de sluier, en soms een rookgordijn, zoals met de zogenaamde fusie.
Wout gaat graag eens naar de Giro, ligt een mooi parcours klaar, en Jumbo heeft het draaiboek voor 2024 allang klaarliggen natuurlijk. Zou een gek bedrijf zijn (want een bedrijf is het) als ze in November aan het tafeltje (bij kwikstep ligt er eentje onder tafel) pas gaan bepalen wat de ambities zijn voor het komende wielerjaar. Het is vandaag 1 November, ik zou zeggen, heren van de ronde tafel...
  1 november 2023 11:08
  Gelukkig ben jij er om het echte spel te doorzien en de rest van ons te verlichten.
31 oktober 2023 19:46
Gewoon met een halfgare van Aert starten, die wat pizza ananas laten vreten en dan na 1,5 week aftaaien is ook een plausibele optie. Hij kan altijd een ongemakkelijke blafhik oplopen die hem helaas eerder doet opgeven.

Reacties zijn gesloten.