Richard Plugge geniet van machtsgreep Vingegaard: “Willen Pogacar nu definitief kraken”

woensdag 13 juli 2022 om 18:12
Richard Plugge geniet van machtsgreep Vingegaard: “Willen Pogacar nu definitief kraken”

foto: Raymond Kerckhoffs

De machtsgreep van Jonas Vingegaard en Jumbo-Visma heeft voor een lach gezorgd op het gezicht van teambaas Richard Plugge. Kort na de rit naar de Col du Granon was hij blij met de ritzege en de gele trui. “We zijn als team in staat om Tadej Pogačar, op dit moment, te kraken”, zei hij bij de NOS.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

“Iedereen heeft goed werk verricht. Het is prachtig om te zien”, aldus Plugge, die de Alpenrit over de Télégraphe en de Galibier zelf deels reed en daarna volgde in de bus. Hij zag zo hoe Jumbo-Visma vol de aanval koos. “Wie niet waagt, wie niet wint. We hebben all in gespeeld vandaag. Dat het zo uitpakt is geweldig.”

Het plan van Jumbo-Visma begon al met de aanval van Wout van Aert en Christophe Laporte, die mee zaten in de vlucht. “Het is geen Playstation, maar we hadden nu Laporte en Wout in die rol. Het is geweldig wat zij nog voor werk doen”, geeft Plugge aan.

Rol Primož Roglič
Wel was het plan niet helemaal geslaagd. “Dat Primož Roglič niet wegkwam, dat kan gebeuren. Daarna heeft hij wel zo vaak aangevallen, dat Pogačar telkens moest moest counteren. Dat kost krachten. Hij heeft zijn rol vertolkt, maar het idee was dat hij vooruit zou zitten.”

Niet voor niets koos de Nederlandse ploeg voor een couppoging in deze Alpenrit naar de Col du Granon. “Het was heet, en boven de 2.000 meter is het zwaarder. Onze mannen kunnen daar goed tegen. Maar we moeten nog anderhalve week. We moeten vol blijven inzetten op dat we de voorsprong gaan uitbouwen.”

De Sloveen van UAE Emirates staat nu op 2.22 minuut van de gele trui. “We willen hem definitief kraken, maar hij wint niet voor niets twee keer de Tour. Hij is een bijzondere renner, maar we moeten hem nog kraken. Daar hebben we nog anderhalve week voor.”

Dit artikel delen:

36 Reacties

NCK17 13 juli 2022 om 18:14

Heel verstandig! Niet verdedigen nu maar morgen Pogacar definitief naar huis rijden. De genadeklap uitdelen zodra dat kan.

0
Mechia 13 juli 2022 om 18:16

Teamprestatie moet ook niet overdreven worden. Vingegaard was vandaag ook gewoon veruit de beste in koers.

0
bartp25 13 juli 2022 om 18:19

Komaan, tuurlijk was vingegaard heel sterk maar het feit dat pogacar minder was mag je zeker toeschrijven aan de ploeg. Die hebben hem geisoleerd en uitgeput.

0
LeDouche 13 juli 2022 om 18:21

Koning dooddoener ; )

0
Gijsbert Van Beers 13 juli 2022 om 18:31

Mechia heeft wel gelijk. TJV doet weinig tot niks fout vandaag, maar voor hetzelfde geld verliest Vingegaard gewoon een minuut of 2 op een ontketende Pogacar.

Uiteindelijk is je tactiek net zo goed of slecht als de benen van de renner die het moet doen. En alles viel nu heel goed samen: sterke ploeg, sterke VIngegaard, en een offday van Pogacar.

0
F4L 13 juli 2022 om 18:34

Eens! Top dag van Vingegaard

0
Mechia 13 juli 2022 om 18:35

Precies, en je mag je kopman ook wel wat meer complimenten geven. Straks denkt hij dat hij het alleen met zijn ploeggenoten kan

0
Mechia 13 juli 2022 om 18:35

;-)……..

0
reusjen 13 juli 2022 om 19:12

Die offday zoals je het noemt is natuurlijk geen vaststaand gegeven, die wordt gecreëerd door het rijden van de Jumbo ploeg.

0
Pietspeed 13 juli 2022 om 19:45

That’s it, de beste in koers voor het AK. Veruit de beste in koers was uiteraard Van Aert. Had wellicht zelf de etappe kunnen winnen.

0
Lalsacien 13 juli 2022 om 19:54

Zucht, er zitten hier een aantal ik weet het beter mensen. Zelf denk ik dat in een man tegen man gevecht Vingegaard niet weg was gereden van Pogacar maar het isoleren en continu aanvallen en onder druk zetten van Pogacar heeft hem de das ongedaan. Pogacar wist niet meer waar hij het moest zoeken en maakte fouten door zelf aan te vallen op de Galibier.
Dus zeker een teamprestatie.

0
Gijsbert Van Beers 13 juli 2022 om 20:04

@Lalsacien,
Ik heb genoeg koersen gezien waarbij de topfavoriet al vroeg geisoleerd raakte, maar waarbij hij collectieve aanvallen makkelijk kon parreren om vervolgens op het eind gewoon weg te rijden. Exact dezelfde tactiek, maar met een andere uitkomst.

Met wat mindere benen van Vingegaard en wat betere benen bij Pogacar op de laatste klim had dat ook hier gewoon kunnen gebeuren. En dan hadden we kunnen zeiken op TJV dat ze zelf Roglic geelimineerd hadden als pion voor het klassement.

Uiteindelijk dus vooral scorebordjournalistiek.

0
Polleke 13 juli 2022 om 20:50

Gijsbert heeft gelijk… deze zeldzame off-day is veel bepalender geweest dan het teamwerk van Jumbo… uiteindelijk ging het alleen tussen hem en Vingegaard waarbij die laatste wonderbenen had en de Sloveen vandaag niet… Wel indrukwekkend van JV dat ze met zoveel volk rond hun kopman(nen) konden blijven…

0
xistnc 13 juli 2022 om 21:04

Ik heb ook genoeg koersen gezien. Maar ik heb ook de koers van vandaag gezien. Pogacar werd vakkundig gesloopt door al halverwege de etappe meerdere malen zijn explosiviteit in te moeten zetten en door geïsoleerd te worden van zijn ploeggenoten. Jumbo bleef voortdurend de druk erop houden. Dus de ‘slechte dag’ van Pogacar kun je absoluut niet los zien van het beukwerk van Jumbo.

0
Mechia 13 juli 2022 om 21:07

Zucht Lalsacien, er wordt nergens gezegd dat het geen mooie teamprestatie is alleen niet overdrijven. Denk vooral dat het druk zetten invloed heeft gehad op eten van Pogacar wat ook cruciaal kan zijn. Maar Vingegaard rijdt ook flink weg bij de rest natuurlijk.

0
vevie 13 juli 2022 om 18:17

Heel benieuwd naar morgen. Pogacar gaat morgen gek doen. Daar moeten we bij zijn.

0
bartp25 13 juli 2022 om 18:19

Moet hij eerst zijn benen terugvinden.

0
chasse patat 13 juli 2022 om 18:31

Pogacar had wel goede benen vandaag en zal dat morgen ook hebben als je rustig naar de Alp toe rijdt en de kopgroep z’n gang laat gaan. Dan kan hij door zijn helpers gewoon bevoorraad worden en in zijn kracht blijven. Juist de isolatie en het bezighouden van Pogacar zorgde er voor dat hij te weinig tijd had om zelf zijn bevoorrading te halen en tijd te nemen voor eten en drinken.

0
Emergo 13 juli 2022 om 18:54

Lees je reactie nog eens door. En dan”in zijn kracht blijven”bwuh.

0
reusjen 13 juli 2022 om 19:18

Gewoon elke keer als een renner van UAE water probeert te halen en bij de auto is er een flinke snok aan geven, dan zijn de knechten+bevoorrading zo gedaan:p

0
Pietspeed 13 juli 2022 om 19:51

Kwestie dus snel naar de Jumbo rennen en daar de hoofdprijs aftikken. Mooi!

0
VTI 13 juli 2022 om 19:37

Mooi werk vandaag van Roglic, Laporte, Kruijswijk en Benoot! En heel straf afgemaakt dat Vingegard. Dat het hele plan met WvA niets heeft toegevoegd is ze vergeven. Sterker hij reed een berg concurrentie terug, dus das een aandachtspuntje.

0
JopieZ 13 juli 2022 om 19:49

Hij reed Roglic terug om de druk verder op te voeren en de ploegmaat van Pogi verder uit te wringen doordat ze weer op kop moesten rijden, dus die hebben vandaag ook een aardig jasje uitgedaan. Pogi reed in rit al vol on de aanval, moest toen al diep gaan voor wat luttele seconden. Het sprokkelen van seconden komt hem vandaag duur te staan. Hij is nog niet verslagen. Parijs is nog ver

0
Tempobeul 13 juli 2022 om 19:59

Dat hele plan met WvA heeft toch net wel veel toegevoegd. Doordat hij voorop zat, moest Pogacar elke aanval wel counteren. Een Roglic die op 60km van de meet er solo vandoor gaat, zal wel terug waaien, maar niet als daar voorop nog een brommertje wacht. Er was gewoon constant druk op Pogacar.

0
Angelo Pauwels 13 juli 2022 om 20:02

WVA kan dit natuurlijk niet elke dag, als hij dit blijft doen dan komt hij uitgeput in Parijs. Voor mij niet erg natuurlijk als hij dan de rest van het seizoen zijn niveau niet meer haalt dan is REV kopman op het WK.

0
Sjaak P 13 juli 2022 om 20:11

Als je wint, heb je gelijk, al hadden ze ook in slagorde naar de Granon kunnen rijden.
Het was wel opmerkelijk dat Majka de hele TJV ploeg eraf reed, op Vingegaard na. Voor Pogacar is de Tour nu overzichtelijker geworden, een beetje zoals die van 2 jaar terug, toen TJV heerste tot hun ene troef faalde.
En benieuwd of INEOS nu ook gaat samenwerken met UAE om Vingegaard uit de trui te rijden. Of dat ze genoegen nemen met een podiumplek in Parijs, rekenend op de tijdritkwaliteiten van Bardet, Quintana en Gaudu. Ik denk dat ze gewoon aanhaken en op een ritje hopen, of op corona voor de concurrenten natuurlijk (substantial gains).

0
Wim Kruithof 13 juli 2022 om 19:56

Het verloop van deze etappe is een groots compliment voor de ploeg en haar management. Gister al genoten van de jonge aanwas bij de avondetappe, vandaag was van werkelijk ongekend niveau. Ik stond bijna op mijn bankje hier.

0
paul s 13 juli 2022 om 20:06

mooi Wim ,ik ook!!

0
Polleke 13 juli 2022 om 20:55

Het enige compliment dat het managment verdient is dat ze met hun enorme budget de betere renners kunnen halen, als die eenmaal in vorm zijn kan je grootmoeder er ook achteraan rijden, sans probleme…

0
Sjonge Jonge 13 juli 2022 om 21:04

Maar als ze niet winnen is het wel vaak domme tactiek van de managers?

Zo kan je er wel altijd een punt aan draaien…..

0
Fifty 13 juli 2022 om 21:00

Blaas nou niet te hoog van de toren Dickie.

Eerste echte bergrit…

Parijs is …

weet je wel

0
Sjonge Jonge 13 juli 2022 om 21:05

Heb jou voorgaande dagen anders al hele boude stellingen zien poneren.

En dat vóór de eerste echte bergrit….

0
Murcia 13 juli 2022 om 21:10

Dit zou inderdaad wat meer gewicht in de schaal leggen als je niet zelf eerder sprak over de onmogelijkheid om Pogacar op wat voor wijze dan ook pijn te kunnen doen. Daarnaast is Plugge hier terecht erg voorzichtig. Maar dat doet niks af aan het geweldige werk wat we vandaag hier hebben kunnen zien van de ploeg. Ik moet vooral denken aan de Vingegaard van een paar jaar terug die in Polen de Koninginnenrit won en de dag erna bevangen werd door de stress, die is echt gegroeid en dat zeg ik zonder hem al als de gedoodverfde winnaar van deze Tour te betitelen.

0
Fifty 13 juli 2022 om 21:18

Pogacar zelf zag het ook niet aankomen.

Vingegaard was héél erg goed vandaag.

Maar ik zou er niet van uitgaan dat alles de komende bergritten weer net zo op z'n plek valt zoals in de laatste 10km vandaag.

Pogacar is gewoon weer heel goed deze Tour en gaat zeker nog bestoken.

Voor de spanning sowieso top.

Idealiter start Jonas de tijdrit in het geel met 38 seconden voorsprong.

0
Murcia 13 juli 2022 om 21:22

Zeker! Maar dat is ook het leuke, de Tour krijgt weer een verhaal en een strijd. Juist dat laatste misten we vorig jaar en dat krijgen we hopelijk nu wel de komende 1,5 week. Geef mij maar meer etappes zoals vandaag, als fan van TJV het liefst met Jonas in de hoofdrol maar als wielerliefhebber smul ik van alle staaltjes zoals dit ongeacht het truitje.

0
Fifty 13 juli 2022 om 21:31

Als je dacht dat ik superlatieven sprak over Pogacar omdat ik “wil” dat hij de Tour wint dan heb je me volledig verkeerd op.
Ik ben gewoon onder de indruk van dat ventje.
Vandaag voor het eerst echt van Vingegaard.
Ik kan niet blijer zijn.
Mocht Pogacar een 2 minuten gepakt hebben vandaag, dan zou ik de Tour veel minder volgen dan nu. Zou ik down zijn door verlies aan spanning.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone