Richard Plugge: “Crash Groenewegen en mijn ziekte waren zwarte bladzijden”

donderdag 31 december 2020 om 13:20
Richard Plugge: “Crash Groenewegen en mijn ziekte waren zwarte bladzijden”

foto: Cor Vos

Richard Plugge had als directeur van Jumbo-Visma een topjaar, maar toch kende 2020 ook voor hem de nodige dieptepunten. “De crash van Dylan Groenewegen en mijn ziekte, dat zijn twee zwarte bladzijden in dit jaar”, vertelt hij in gesprek met de NOS.

De horrorval van Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen staat ook bij Plugge nog in het geheugen gegrift. “Dan ben je natuurlijk helemaal van de leg. Je gaat een gevecht aan op de fiets, het ergste dat kan gebeuren is dat je die sprint verliest. Dan zou je enorm balen, want dan heeft Fabio gewonnen. Of andersom, Dylan wint en Fabio baalt. Maar dit, dit heeft niemand gewild. Dan is het logisch dat je kapot bent”, zegt de directeur.

Achtbaan
De nasleep van de crash wordt daarna gecombineerd met de nodige successen. Wout van Aert wint kort daarop Milaan-San Remo en Primož Roglič kan juichen in de Tour de l’Ain. “We hebben het over acht dagen, het was een achtbaan van jewelste”, stelt Plugge. “Het ging maar door, het team moest ook door. Er was heel veel te doen en te regelen. En nu nog, want na de Vuelta zijn we meteen plannen gaan maken voor volgend jaar.”

Het andere dieptepunt dat Plugge aanhaalt is zijn ziekte, een coronabesmetting vroeg in maart. “Ik was de eerste in het Leids Universitair Medisch Centrum die met corona is opgenomen. Ik ben gelukkig niet op de IC beland, maar heb wel zuurstofondersteuning gehad”, blikt hij terug. Inmiddels is Plugge hersteld, maar hij nog altijd de gevolgen van die besmetting.

Tour de France
De nederlaag in de Tour de France wil Plugge niet noemen als zwarte bladzijde. “Nou, ja, het is heel teleurstellend, maar het is van een heel andere orde dan de zwarte bladzijdes waar we het eerder over hadden. Zonder het te willen bagatelliseren, we hebben het over sport. Je verliest een wedstrijd, dat vind ik als sportman verschrikkelijk. De Tour gaat me op sportief vlak ook wel de rest van mijn leven bijblijven, maar het is van een ander level dan die andere twee gebeurtenissen”, vindt hij.

Dit artikel delen:

19 Reacties

rogierb 31 december 2020 om 14:03

Hij praat wel, maar zegt weinig.

Arry1337 31 december 2020 om 14:17

Het is maar wat je verwacht te horen. Ik vind Plugge vaak juist sterk in zijn communicatie.

kampie 1 januari 2021 om 11:53

Meestal wel Rogier, maar dit is hele begrijpelijke taal lijkt me.

Murcia 31 december 2020 om 14:04

Goed dat hij aangeeft hoe lang de gevolgen van Corona kunnen blijven duren. Verder mooi dat hij het onderscheid kan maken tussen een sportieve nederlaag die de gemiste Tourzege was en veel ernstigere zaken zoals de crash van Fabio en dus zijn ziekte. Richard mag dan niet bepaald de meest in het oog springende Teambaas zijn, maar de ploeg mag haar handjes dichtknijpen met deze leider. Van lachertje tot topteam in de World Tour in vijf jaar tijd. Dat lukt alleen als er aan de top kwaliteit zit.

Michelangelo 31 december 2020 om 14:25

Volledig eens.

Naast het management voor de structuur zijn met name Groenewegen en Roglic degenen die destijds de ploeg weer sportief op de kaart hebben gezet. Ik kan me dan ook voorstellen dat ze Groenewegen niet zomaar laten vallen, en hem gewoon de ondersteuning bieden die nodig is om weer terug te komen.

Veroordelen van zijn daad en hem helpen om terug te komen zijn niet per definitie dingen die elkaar uit hoeven te sluiten.

Rawolf 31 december 2020 om 15:35

Terwijl het team het ‘lachertje’ was had het ook Plugge als teambaas. Zeeman is de grote verandering geweest en de drijvende kracht binnen het team. Plugge zorgt voor de centjes, meer niet.

rahimns 31 december 2020 om 15:41

En zonder die centjes van Plugge had Merijn Zeeman niet de ploeg gehad om die omslag te kunnen maken. Het een staat niet los van het ander. Ere wie ere toekomt. En daarnaast is het toch ook Plugge geweest die Zeeman heeft losgeweekt van Sunweb om naar zijn ploeg te komen.

Scott Sunderland 31 december 2020 om 14:09

Begrijpelijk en menselijk. Prima.

Ivanoviclover 31 december 2020 om 14:47

Hij bedoelt natuurlijk de crash van jakobsen.

007 31 december 2020 om 14:51

gaan we weer

Dikke Vrouw 31 december 2020 om 15:26

Klikt wel. Als je dit zou lezen zonder voorkennis, zou je denken dan Dylan een doodsmak heeft gemaakt

roeleur 31 december 2020 om 17:01

Nu hebben ze beide een horrorcrash gemaakt? Dacht dat zijn poulain er wel goed vanaf was gekomen. En niemand heeft er schuld aan, natuurlijk. Maar ja, hij kan ook moeilijk anders praten want er komen nog rechtszaken aan.

Wim Kruithof 31 december 2020 om 17:41

Murcia 100% eens, prima verwoord ook.

Getuigt van klasse om Groenewegen te beschermen. Die jongen heeft een mentale straf gekend waar geen schorsing bij in de buurt komt. Enige passende reactie is naast hem blijven staan. En dat lijkt Jumbo-Visma zeer bekwaam te doen.

roeleur 31 december 2020 om 18:35

Dylan heeft het zwaar gehad, Dylan heeft een horrorval meegemaakt, arme Dylan. “Je gaat een gevecht aan op de fiets, het ergste dat kan gebeuren is dat een renner er een free fight van maakt”. Dat was een passende reactie geweest. Enige reactie die Jumbo-Visma geeft is uit zakelijk en juridisch oogpunt naast hem blijven staan. Die mentale straft past hem.

DeGroteMolen 31 december 2020 om 18:43

Ontslag op staande voet van Arme Dylan was passender geweest wat mij betreft, Wat zou er op het gemiddelde kantoor of in de gemiddelde fabriek gebeuren denk je wanneer een werknemer onder werktijd een ander opzettelijk zwaar lichamelijk letsel toebrengt?

Marik 31 december 2020 om 18:56

Dylan is op passende wijze opgevangen door zijn ploeg. Gelukkig zitten daar geen mensen met een middeleeuwse gedachtengang, zoals we die wel vaak op dit forum zien.
Gelukkig is de menselijke maat belangrijk bij TJV en zo hoort het ook.

Murcia 31 december 2020 om 19:35

@Marik
+1

roeleur 31 december 2020 om 20:12

Dylan moest opgevangen worden want gebruikte middeleeuwse gevechtstechnieken? Die wegkijkers en goedpraters zoals we die wel vaak op dit forum zien zal hij bij zijn collega’s veel minder tegenkomen: https://www.wielerflits.nl/nieuws/gilbert-over-groenewegen-renners-zullen-hem-niet-zomaar-opnieuw-accepteren/

Michelangelo 31 december 2020 om 20:26

Ach, zolang kwackermann en bennett gewoon in het peloton geaccepteerd blijven zal het met Groenewegen ook wel loslopen.

Headlines

Materiaalzone

Populair