‘Rennersvakbonden overwegen CPA voor de rechter te slepen’

vrijdag 19 juni 2020 om 10:45
‘Rennersvakbonden overwegen CPA voor de rechter te slepen’

foto: Cor Vos (archief)

De Nederlandse en Belgische rennersvakbonden VVBW en Sporta dreigen juridische stappen te ondernemen tegen de internationale en overkoepelende CPA, zo meldt CyclingOpinions. De Cyclistes Professionnels Associés zou zijn financiële verplichtingen niet nakomen.

Aanleiding is dat renners die eind 2019 zijn gestopt met hun wielercarrière, niet het volledige geldbedrag dreigen te ontvangen uit het solidariteitsfonds (overgangsfonds) van de CPA. De internationale vakbond heeft twee weken geleden een brief gestuurd naar de betreffende ex-wielrenners. In de brief staat dat zij nu pas een eerste compensatie van 3000 euro ontvangen.

De meeste renners hebben echter nog een bedrag tegoed van tussen de 10.000 en 15.000 euro. Een van de redenen die de CPA opvoert in de brief voor de verlaging of het uitstel van de betaling is het uitbreken van de coronacrisis, waardoor verschillende wielerkoersen al werden geannuleerd. De renners kunnen zich echter niet vinden in het verhaal van de CPA.

Garantie 
De coronapandemie was namelijk nog niet uitgebroken op het moment dat zij hun carrière beëindigden. De VVBW (Vereniging Van Beroeps Wielrenners) en Sporta willen zo snel mogelijk gedetailleerde informatie krijgen over de betaling van het resterende bedrag van de vergoeding. Ook willen zij een garantie dat deze betaling daadwerkelijk aan de betrokken renners wordt gedaan.

Gebeurt dit niet, dan overwegen de vakbonden om de CPA voor de rechter te slepen. De VVBW en Sporta stapten in juni 2018 al uit de CPA na groeiende onvrede over het beleid. De vakbonden waren toen van mening dat de CPA te weinig vooruitgang boekte, gebrekkig communiceerde en geen duidelijke toekomstvisie had. Verder lag de daadwerkelijke macht binnen de organisatie bij Frankrijk, Italië en Spanje.

Dit artikel delen:

6 Reacties

chasse patat 19 juni 2020 om 11:08

Frankrijk, Italië en Spanje zijn dat niet de landen waar onze minister Wopke Hoekstra zich ook niet kan vinden in het financiële beleid? Toeval of..?

Cyclinglife 19 juni 2020 om 11:25

Hoe debiel zijn ze als ze denken dat ze corona kunnen gebruiken als excuus?
Een ziekte die enkel nog bestond in china, waar iedereen toen nog lacherig over deed. Het nog tot parijs nice of halverwege maart duurde voor er daadwerkelijk gestopt werd met koersen.
En hoe rechtvaardigen ze dan het feit dat het ineens verlaagd is?
Bij vertraging kan je nog stellen ze hebben nu minder inkomen en straks als alle wedstrijden zijn ingehaald is er weer het complete bedrag voor 2020 en 2021. Je zou maar je leven lang afgedragen hebben en dan zo’n brief krijgen.

Panache 19 juni 2020 om 12:19

Het oude vertrouwde verschil in inzicht. Een soort van pensioenfonds gebruikt de ingelegde gelden voor het uitbetalen van gestopte renners. De gestopte renner denk dat hij een soort van aandeel/spaarpotje heeft waar zijn inleg gereserveerd staat.

Samlambeej 19 juni 2020 om 13:36

Volg je maar wat is het precies? Een pensioenfonds of een solidariteitsfonds voor mensen die getroffen worden door ongeluk?

Emergo 19 juni 2020 om 14:57

*Samlambeej in feite geen van beide, het bedrag is bestemd voor herscholing, zie: https://www.cpacycling.com/en/career-fund.asp:

Panache 19 juni 2020 om 15:37

Renners kunnen zich aansluiten bij CPA. 5% van het prijzengeld dient te gaan naar een pot. Die pot wordt voor allerlei zaken gebruikt, o.a. als brug tussen het profbestaan en een maatschappelijke carrière. Probleem is o.a. dat niet duidelijk is wie die pot vult en voor welk bedrag. Wint een niet aangesloten renner geld, gaat het dan naar die pot? En CPA kan zelf wel facturen sturen, die worden blijkbaar slecht betaald. Het beschikbare geld loopt in ieder geval ver achter op de aanvragen. Zie hier wat inside info: https://drive.google.com/file/d/1YBYfJo-oUuwYtbfnXuDfr7g1bWkhCdlk/view

Headlines

Materiaalzone

Populair