Remco Evenepoel uitgeroepen tot Flandrien van het Jaar

woensdag 19 oktober 2022 om 08:17
Remco Evenepoel uitgeroepen tot Flandrien van het Jaar

foto: Kris Van Exel

Remco Evenepoel volgt Wout van Aert op als Flandrien, een organisatie van Het Nieuwsblad. Evenepoel haalde het voor Van Aert en Arnaud De Lie. Lotte Kopecky werd dan weer uitgeroepen tot Flandrienne. De Flandrien van het jaar wordt verkozen door de renners en rensters zelf.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

De laatste drie edities van de Flandrien gingen naar Wout van Aert, maar de renner van Jumbo-Visma moest dit jaar zijn meerdere erkennen in Evenepoel. Die laatste kende een uitmuntend seizoen: Evenepoel won dit jaar onder meer Luik-Bastenaken-Luik, het eindklassement van de Vuelta a España en het WK wielrennen.

Evenepoel, die momenteel met zijn vrouw Oumi op de Malediven geniet van een rustperiode – mocht de Flandrien vorige week al in ontvangst nemen tijdens de jaarlijkse teammeeting van zijn ploeg Quick-Step-Alpha Vinyl. Hij kreeg de prijs toen uit handen van zijn ploegmaats.

Uitslag Flandrien 2022
1. Remco Evenepoel – 510 punten
2. Wout van Aert – 438 punten
3. Arnaud De Lie – 308 punten
4. Jasper Philipsen – 301 punten
5. Dylan Teuns – 183 punten

Lotte Kopecky kende een zeer succesvol seizoen – foto: Cor Vos

Bij de vrouwen werd Lotte Kopecky voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot Flandrienne. Geen verrassing, aangezien Kopecky dit jaar met Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen twee topklassiekers wist te winnen. Ook werd ze in het Australische Wollongong vicewereldkampioen op de weg en was ze in het baanwielrennen succesvol met twee Europese en twee wereldtitels.

Uitslag Flandrienne 2022
1. Lotte Kopecky – 125 punten
2. Julie De Wilde – 92 punten
3. Shari Bossuyt – 71 punten
4. Febe Jooris – 48 punten
5. Sanne Cant – 19 punten

Er werden voorts nog een aantal nevenprijzen uitgereikt. Zo won Kopecky tevens de Patrick Sercu-Trofee voor haar prestaties naast het wegwielrennen. Ilan Van Wilder, die in de voorbije Vuelta a España van goudwaarde was voor Remco Evenepoel, werd door de redactie van Het Nieuwsblad verkozen tot beste ploegmaat.

De drie ‘jonge Flandriens’ van het jaar zijn Alec Segaert, Vlad Van Mechelen en Cedric Keppens. De Tour van Wout van Aert bleek dan weer de ‘Vonk van het Jaar’, de trofee voor hét wielermoment van 2022.

Tadej Pogacar is de Internationale Flandrien – foto: Cor Vos

Tot slot koos de wielerredactie van Het Nieuwsblad opnieuw voor Tadej Pogačar als Internationale Flandrien. De Sloveen werd dit jaar op een nederlaag getrakteerd in de Tour de France, maar won met Strade Bianche, Tirreno-Adriatico, GP Montréal en de Ronde van Lombardije wel weer de nodige grote koersen.

Annemiek van Vleuten werd na een superjaar uitgeroepen tot de Internationale Flandrienne: de Nederlandse won dit jaar met de Giro, Tour en Vuelta de drie grote rondes, kroonde zich in Wollongong tot wereldkampioene en was tevens de beste in Luik-Bastenaken-Luik.

Dit artikel delen:

34 Reacties

Grote Plateau 19 oktober 2022 om 12:53

Goh die wint veel zeg. Een echte veelwinnaar.

1
jan jansen 19 oktober 2022 om 16:54

Remco is de beste
Hup Remco

1
Mystieke_Monnik 19 oktober 2022 om 09:25

Discussie over de definitie van Flandrien en wie dat is en wie niet in 1, 2, …

0
Mooie Sjors 19 oktober 2022 om 09:39

Vooral een vreemde naam voor de trofee, want het gaat bij die verkiezing helemaal niet over 'flandriens'. Ze kiezen gewoon de beste Belgische renner van het jaar.

2
Maillot à Pois 19 oktober 2022 om 09:45

@Mooie Sjors
Niet elke prijs kan een zo aansprekende en lekker wegbekkende naam hebben als de “Nationale Trofee voor Sportverdienste” hé ;-)

0
Knaljaas 19 oktober 2022 om 09:56

Ik meen mij nochtans te herinneren dat in de beginjaren van deze trofee effectief naar een Flandrien-type werd gezocht en niet zozeer de beste renner toutcourt.

0
Steven_E 19 oktober 2022 om 10:01

Dat was omdat alle (goeie) Belgische renners nu eenmaal allemaal van hetzelfde type waren tot 5 jaar terug… Verder is de trofee (toen er nog geen onderscheid was tussen de Belgische & internationale trofee) ook enkele keren gewonnen door Bettini in het begin. Toch ook geen Flandrien-type?

0
Wheely 19 oktober 2022 om 10:12

“Een flandrien is een wielrenner die een wielerwedstrijd hard maakt door voortdurend te kiezen voor de aanval en te blijven rijden totdat hij oververmoeid de streep bereikt.”

Volgens Wikipedia…

0
Maillot à Pois 19 oktober 2022 om 09:29

Lotte Kopecky had toch ook wel mee in de titel van het artikel gemogen.

0
Poeksel 19 oktober 2022 om 11:14

Haar naam levert helaas veel minder clicks op.

0
Maillot à Pois 19 oktober 2022 om 11:36

Uiteraard, en da's ook niet erg. Maar een titel "Evenepoel en Kopecky uitgeroepen tot Flandrien(ne) van het jaar" zal toch niet minder kliks opleveren, wel?

2
Cochise 19 oktober 2022 om 09:55

Edit: Scherp, is inmiddels aangepast!

0
Marcel de Gendt 19 oktober 2022 om 11:04

Terechte keuze voor Evenepoel. En wat een weelde bij de mannen (met ook de jonge De Lie hoog in de puntenranking).

En eigenlijk nog altijd armoe troef bij de vrouwen, een gigantisch contrast met het mannenfietsen. Er zit wel e.e.a. aan te komen, maar dat is nog ver verwijderd van het niveau Kopecky en de rest van de wereldtop. Eigenlijk een beetje vergelijkbaar met het veldrijden in de beste jaren van Cant… 1 echte topper, en daarachter de leegte.

0
Brabander 19 oktober 2022 om 11:41

België staat er wel lekker op hoor bij de mannen. Evenepoel, Van Aert, De Lie en Philipsen zijn alle 4 toppers.
Bij de vrouwen zie je Julie de Wilde over het hoofd. Die komt er rap aan hoor

0
Maillot à Pois 19 oktober 2022 om 11:43

Die situatie geraakt niet op slag opgelost, maar het ziet er toch wel een stuk rooskleuriger uit voor het Belgische vrouwenwielrennen dan een aantal jaar geleden.
Met een aantal talenten die eraan zitten te komen en vooral: nu is er ten minste al één absolute wereldtopper. Iemand op de erelijst die in één jaar Strade en Ronde van Vlaanderen won, en daarnaast dubbele wereldkampioene op de baan en vice-wereldkampioene op de weg werd, dat niveau hadden we tot hiertoe nog niet gehad.

1
Cochise 19 oktober 2022 om 12:01

Goh, De Wilde en Bossuyt zijn lichtpuntjes en er lijkt stilaan beterschap op komst als je ziet dat ze op het WK voor junioren toch collectief bij de eerste achtervolgers eindigden.

0
Marcel de Gendt 19 oktober 2022 om 12:22

Zie Julie De Wilde en ook Bossuyt niet over het hoofd, maar die zitten nog altijd een flink stuk af van de echte top (Vos, Wiebes, Longo Borghini, Van Vleuten, Kopecky, Niewadoma en dat soort rensters). Pak de uitslagenlijst van PCS er maar bij, die liegen niet.

Ik hoop overigens wel dat ze de stap gaan zetten, want een wielerland als Belgie verdient gewoon meer dan 1 topper.

0
Limal 19 oktober 2022 om 13:38

Ook Ghekiere niet vergeten, die kan volgend jaar zomaar doorgroeien tot de betere subtop.

0
Maillot à Pois 19 oktober 2022 om 15:10

@Marcel
Niemand beweert ook dat die rensters al tot de top behoren, daarvoor hebben we de scorebordjes van PCS niet nodig ;-)
Maar ze zijn dan ook minstens 5 jaar jonger dan de rensters die je noemt, afgezien van Wiebes.
Je kan toch niet ontkennen dat het perspectief heel anders is dan pakweg 3 jaar geleden? Dit jaar heeft een Belgische voor het eerst de aansluiting met de absolute wereldtop gemaakt, én er zijn daarachter een aantal potentiële groeibriljanten waar het vroeger inderdaad de grote leegte was.

0
Wieler-Joke 19 oktober 2022 om 11:41

Alle nationale trofeeën gaan dit jaar naar Evenepoel dat lijkt mij vrij logisch.

0
Skywalker 19 oktober 2022 om 11:55

Puur op basis van de naam van de trofee zou ik deze aan Van Aert geven. Wint dit jaar twee Oervlaamse koersen op Flandrienwijze. Evenepoel dit jaar geen Vlaamse winst (BK tijdrijden in Gavere kan je moeilijk meetellen?).
Als je gewoon kijkt naar algemene resultaten, dan is Evenepoel de logische keuze. De vraag is dan wat dan nog het verschil is met de Kristallen Fiets.

0
ronddraaien 19 oktober 2022 om 12:32

Het verschil is de krant die de uitreiking organiseert.

1
SoloSlim 19 oktober 2022 om 15:31

En hier zijn het de profrenners die mogen stemmen en geen vakjury.

0
Lars Maden 19 oktober 2022 om 12:22

Ze nemen het wel serieus daar zo’n verkiezing. Komt er volgende week weer eentje?

0
Mooie Sjors 19 oktober 2022 om 12:31

Nee maar wel weer een nieuwe maandelijkse van Wielerflits. ;)

1
Grote Plateau 19 oktober 2022 om 12:53

haha precies Sjors

Toen kon een renner de trofee voor best nederlander van de maand zelfs winnen zonder één koers te rijden!

1
SoloSlim 19 oktober 2022 om 15:32

‘Sportman van het jaar’ komt er ook nog aan en daarbij worden de voetballers alla DeBruyne en Courtois altijd vergeten.. dus die kan’m ook winnen.

0
Peetvader 19 oktober 2022 om 11:19

Benieuwd naar de velo d’or. Ik denk dat deze toch naar Pogacar zal gaan, al zou Evenepoel hem zeker verdienen.

-1
Angelo Pauwels 19 oktober 2022 om 11:47

Als je puur naar de overwinningen kijkt, zou ik zeggen Evenepoel. Pogacar heeft een heel sterk seizoen en heeft door veel eendagskoersen te rijden ook meer punten kunnen sprokkelen. Maar voor mij steekt Evenepoel er toch een beetje bovenuit dit jaar.

1
Massimo Bataille 19 oktober 2022 om 12:56

Logisch verstand zou natuurlijk zeggen Evenepoel, maar Pogacar heeft natuurlijk al meer faam en reed ook de Tour,
LBL vs Lombardije
WK vs Strade Bianche
San Sebastian vs Montreal
2 etappes in Vuelta vs 3 etappes in TdF
Vuelta vs 2° in TdF

Verschil is natuurlijk ook manier van koersen: Pogacar gaat strijdend ten onder in de TdF en maakt zelf de koers in de klassiekers ( Strade, Ronde v.Vl, Lombardije…)
Natuurlijk doet REV gewoon hetzelfde en wint hij ook altijd solo.

Qua resultaten zou het REV moeten zijn, qua koersstijl miss nog meer Pogacar (maar dan kan je evengoed Van Aert ook nemen).

-1
11 na 11 19 oktober 2022 om 13:53

WK vs Strade?

https://www.youtube.com/watch?v=ITcNbEPdpJU

1
Mooie Sjors 19 oktober 2022 om 14:21

Haha Homer toch…

Ja qua eendagskoersen is het wel telkens een stapje lager van REV naar Pogi in die opsomming. Tour wel > Vuelta, maar ja… hij heeft ‘m niet gewonnen. :D

Benieuwd wat de internationale jury ervan maakt. ;)

0
Maillot à Pois 19 oktober 2022 om 15:21

Het zijn allebei perfect verdedigbare keuzes. Maar wie weet loopt Van Vleuten ermee heen. En ook dat zou allerminst onterecht zijn.

1
Mooie Sjors 19 oktober 2022 om 15:57

Van Vleuten ermee heen lopen? Goh zou kunnen maar er is zelfs nog nooit een vrouw op het podium geëindigd bij de Vélo d’or. Misschien een beetje conservatief, of beseffen ze dat het vrouwenwielrennen een heel kleine sport is waarbij de concurrentie veel en veel kleiner is?

Ik denk dat ze gaan wachten om een vrouw de prijs te geven tot er eens een jaar is waarbij er niet echt mannen zijn met een uitzonderlijk seizoen. Maar dit jaar doet Evenepoel met zijn triple monument-grote ronde-WK iets dat decennia geleden is in de wielersport. Zou mij verwonderen dat de jury dat niet naar waarde weet te schatten.

Verder moeten vrouwen gewoon hun eigen prijs krijgen m.i. maar da’s een andere discussie. ;)

1

Headlines

Populair

Materiaalzone