“Remco Evenepoel is een kleine Lance Armstrong”
Ride Ploegleider Klaas Lodewyck ziet soms een kleine Lance Armstrong in zijn poulain Remco Evenepoel. Lodewyck is binnen Quick-Step-Alpha Vinyl de ploegleider die het meest met Evenepoel werkt. “Het is misschien een verkeerde vergelijking, maar qua karakter zie ik wel overeenkomsten tussen Remco en Lance”, zegt Lodewyck eerlijk in een interview voor het winternummer van RIDE Magazine. Hierin staat een reportage van liefst tien pagina’s over Remco Evenepoel.

“Los van alles wat er in het verleden met Armstrong mis is gegaan, was Lance ook iemand die nooit genoeg kon winnen”, vervolgt Lodewyck. “Als hij ergens aan de start stond, dan wilde hij de beste zijn. Remco heeft dat altijd willen winnen ook. Op de laatste zondagochtend van de Vuelta a España in Madrid begon hij met ons al over het WK in Wollongong te praten. Het is nooit genoeg. Dat geeft ook aan dat hij altijd gedreven is om de beste te zijn en koersen te winnen.”
Een andere overeenkomst met Armstrong vindt Lodewyck dat Evenepoel ook kritiek op zijn persoon gebruikt om zelf nog beter te presteren. “Lance was een killer. Als je tegen zijn schenen schopte, dan trapte hij tien keer harder terug. Meestal deed hij dat op de fiets en soms ook verbaal. Die killersmentaliteit heeft Remco ook. Hij geeft ook vaak antwoord met prestaties op de fiets. Al is Remco in zijn commentaren wel een stuk diplomatieker.”
De indrukwekkende tien pagina’s lange reportage lees je in de nieuwe RIDE Magazine. Komende vrijdag 25 november is er om 13.00 uur een launchparty met onder andere Gert Jakobs bij Merida in Apeldoorn. Abonnees van RIDE Magazine zijn daarvoor uitgenodigd.
Het volledige artikel lees je in het winternummer van RIDE. Dit 172 pagina’s dikke wielermagazine staat vol met verhalen waar wielerliefhebbers het warm van krijgen. Hier kan je het magazine alvast even doorbladeren. Bestel hem nu online voor slechts € 9,95 en krijg jouw RIDE binnen enkele dagen thuisbezorgd. Voor de feestdagen kan je ook een proefabonnement of gewoon abonnement cadeau geven.
Maar laten we vooral niet te hard van stapel lopen. Wanneer er namen als Armstrong, Hinault of Merckx opgelepeld worden dan noemen we namen van renners die jarenlang de dominante factor waren binnen het wielrennen. Complete renner die grote ronden én klassiekers wonnen en dat niveau jaar op jaar behaalden, ze behoren tot het selecte groepje iconen van onze geliefde sport. Om die status te bereiken moet je jarenlang de dienst uit maken en ondanks een geweldig palmares konden ook Nibali, Froome en Valverde niet uitgroeien tot zulke iconen. Op dit moment is Pogacar de alpha man bovenaan de apenrots en is Evenepoel 'slechts' een van de gegadigden om dat plekje over te gaan nemen. Lukt het hem om dat plekje over te nemen en tellen we er nog eens 5-10 jaar bij op dan pas is er sprake van een nieuw icoon en een waardige vergelijking, nu is het slechts dagdromen van Klaas Lodewyck.
Maar waar plaatsen we de 'grootste' ronderenners (Anquetil (8x), Armstrong (7x+WK), Froome (7x), Contador (7x), Indurain (7x) ?
En de beste eendaagse renners met een De Vlaeminck (11 monumenten), Kelly (9monumenten+vuelta), Van looy (8 monumenten+2xWK), Boonen (7 monumenten+WK) en Cancellara (7monumenten)?
Voor mij zijn dit allen iconen van de koers (al heb ik de helft nooit zien koersen)
- veelwinnaars van grote ronden.
- complete renners, dus meerdere monumenten maar liefst ook een wk op het palmares.
- de beste renner van zijn generatie.
- jarenlange dominantie.
Dus in mijn lijstje iconen is er geen plek voor Cancellara, Boonen, Museeuw, Gilbert of Froome. Dat zijn 'gewoon' supersterke renners die een bepaald niche gedomineerd hebben en binnen dat niche jarenlang tot de absolute wereldtop behoorden. Ik denk dan eerder aan type Nibali/Roglic met een 3x zo groot palmares. Nogmaals ik ga in op de discussie en probeer geen wedstrijdje op te starten om bepaalde namen te downplayen, laten we het met positieve blik bekijken zodat het bruggetje naar Armstrong weer gemaakt is.
Tromroffel hier is dan mijn subjectieve lijstje. Iconen: Eddy Merckx, Bernard Hinault, Gino Bartali en heel subjectief mijn eindlijst net niet gehaald Fausto Coppi, Louison Bobet, Sean Kelly, Francesco Moser, Lance Armstrong.
Die zie je ook terug in de opsomming van @Massimo Bataille.
Dat is voor mij de ronderijder toch
Froome 6x (puffie maggie houden maar die van Cobo teruggeven)
Snelwandelaar op een fiets, een gemaakt coureur. Heb er werkelijk niets mee.
Gek genoeg wordt Armstrong dan wel weer genoemd?
Beste tourrenner ooit natuurlijk
Al die zwartwitbeeldgasten zeggen me niets. Ken ze eigenlijk alleen van de lijstjes hier. Dat ze hard konden fietsen deduceer ik. Dat ze bikkelhard, veel en doorlopend dope slokken, snaffen en gniffen weet ik wel.
Roglic vind ik trouwens geen aanspraak maken op die titel. Geen Tourwinst, geen Giro, 1 grote eendagskoers (Luik-Bastenaken-Luik) en dan nog -laat ons eerlijk zijn- met hoerenchance. Nibali won de 3 GT’s, 4 in totaal, en 3x een monument. Van een ander allooi dan Primoz. Ook Gilbert of Cancellara schat ik hoger in. Hoezo ‘3x zo groot palmares’?
Niets nieuws onder de zon: hij is zelfbewust, en steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken. Hij doet niet aan valse bescheidenheid.
En dat hij kracht put uit kritiek, dat wisten we ook al langer natuurlijk.
Edit redactie: Tot ziens!
Nog steeds vind ik eigenlijk dat hij dat al deze jaargang proberen moet, dat tempoknallen kan hij nu al als geen ander. De giro wordt parcoursgewijs een aanslag op het (nog zeer jonge) gestel en wanneer er een week koude regen bij zit…
Dapper dat hij voor de moeilijkste uitdaging gaat is het dan weer wel!
Dat zag er van achteren net Armstrong uit.
Echt weer iets voor wf. Alles voor de clicks.
Waar kan ik het artikel met een duimpje belonen?
Deze keer ben ik het ook eens, wanneer zo'n ploegleider zoiets zegt effe oppennen.
Dan is dat 'giro hoofddoel!!!!' terwijl in hetzelfde artikel 'euuehehmm, h'óógstwaarschijnlijk'' staat een stuk plankmissender.
Dat zijn inderdaad overeenkomsten. Maar dat geldt zowat voor elke topper in elke sport. Ronaldo, Courtois, Djokovic... Of het in Wielrennen, voetbal, F1 is...
De vergelijking met Armstrong is vooral fout omdat het eerste waar je aan denkt is dat dat een bedriegende psychopaat was.
Ik denk dat ie gewoon veel beter kan fietsen dan voetballen.
Of is dat nu weer te simpel?
Naast het feit dat hij van nature uit veel meer talent heeft voor een duursport dan voor een technische sport als voetbal is het ook gewoon een feit dat hij daar nog meer zijn mentale kracht kan uitspelen omdat het een individuele sport is.
On-topic: beetje ongelukkige vergelijking van Klaas maar ik begrijp z'n punt wel. Wat nog niet echt vermeld is: Evenepoel z'n successen worden toegeschreven aan z'n enorme talent, Armstrong z'n successen aan z'n dopinggebruik, maar los daarvan zijn/waren het ook gewoon twee enorme trainingsbeesten. Evenepoel's voorbereiding op de Vuelta was loodzwaar, de beelden van Armstrong die ondanks hondenweer weigert z'n training af te breken hoewel zelfs z'n volgwagen naar huis wil en zichzelf dag in dag uit blijft pijnigen op de Madone staan op m'n netvlies gebrand.
Remco is de beste
Hup Remco
WF redactie: "Ka-ching!"
:-)
Hoezo is Evenepoel een narcist? Ik zie het niet.
Qua renner was Lance toch vooral de allerbeste en meest complete ronderenner van zijn generatie (hoe hij het ook deed), terwijl Evenepoel voorlopig meer successen heeft behaald in eendagskoersen. Hij begon er wel pas aan op zijn 28ste, dus Remco heeft nog wat speelruimte.
En als ik te streng ben voor Armstrong: tja: we weten nog altijd niet wat hij wél en niét kon zonder epo etc ...
Armstrong is voor mij de beste ronderenner die ik ooit heb bezig gezien, los van zijn dopinggebruik. Kan me buiten het zakje geen enkele valpartij herinneren. Geweldige tijdrijder en reed er iedereen af bergop. Leidde zijn team met harde hand, maar al die klasbakken reden zich uit de naad voor hem. Won 19 ritten en 7 (!) keer na elkaar de Tour.
Je moet geen massasprint kunnen winnen of lange solo's doen om de Tour te winnen. Lance was untouchable op een manier dat zelfs Indurain, Contador en Froome dat niet waren. Dus ja, zeker de meest complete ronderenner van zijn generatie.