“Remco Evenepoel is een kleine Lance Armstrong”
vrijdag 25 november 2022 om 08:15

“Remco Evenepoel is een kleine Lance Armstrong”

Ride Ploegleider Klaas Lodewyck ziet soms een kleine Lance Armstrong in zijn poulain Remco Evenepoel. Lodewyck is binnen Quick-Step-Alpha Vinyl de ploegleider die het meest met Evenepoel werkt. “Het is misschien een verkeerde vergelijking, maar qua karakter zie ik wel overeenkomsten tussen Remco en Lance”, zegt Lodewyck eerlijk in een interview voor het winternummer van RIDE Magazine. Hierin staat een reportage van liefst tien pagina’s over Remco Evenepoel.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Los van alles wat er in het verleden met Armstrong mis is gegaan, was Lance ook iemand die nooit genoeg kon winnen”, vervolgt Lodewyck. “Als hij ergens aan de start stond, dan wilde hij de beste zijn. Remco heeft dat altijd willen winnen ook. Op de laatste zondagochtend van de Vuelta a España in Madrid begon hij met ons al over het WK in Wollongong te praten. Het is nooit genoeg. Dat geeft ook aan dat hij altijd gedreven is om de beste te zijn en koersen te winnen.”

Een andere overeenkomst met Armstrong vindt Lodewyck dat Evenepoel ook kritiek op zijn persoon gebruikt om zelf nog beter te presteren. “Lance was een killer. Als je tegen zijn schenen schopte, dan trapte hij tien keer harder terug. Meestal deed hij dat op de fiets en soms ook verbaal. Die killersmentaliteit heeft Remco ook. Hij geeft ook vaak antwoord met prestaties op de fiets. Al is Remco in zijn commentaren wel een stuk diplomatieker.”

De indrukwekkende tien pagina’s lange reportage lees je in de nieuwe RIDE Magazine. Komende vrijdag 25 november is er om 13.00 uur een launchparty met onder andere Gert Jakobs bij Merida in Apeldoorn. Abonnees van RIDE Magazine zijn daarvoor uitgenodigd.


Het volledige artikel lees je in het winternummer van RIDE. Dit 172 pagina’s dikke wielermagazine staat vol met verhalen waar wielerliefhebbers het warm van krijgen. Hier kan je het magazine alvast even doorbladeren. Bestel hem nu online voor slechts € 9,95 en krijg jouw RIDE binnen enkele dagen thuisbezorgd. Voor de feestdagen kan je ook een proefabonnement of gewoon abonnement cadeau geven.


RIDE Magazine
62 Reacties
Sorteer op:
23 november 2022 13:59
Armstrong is een vergelijking die je eigenlijk niet wilt maken (van ernstige ziekte, doping, tot bedreigingen - een lang rijtje uitersten). Mocht Evenepoel nog 10 jaar op dit niveau doorkachelen dan is een vergelijking met Bernard Hinault wat mij betreft wel te billijken, daar zie ik ook vele overeenkomsten.
Maar laten we vooral niet te hard van stapel lopen. Wanneer er namen als Armstrong, Hinault of Merckx opgelepeld worden dan noemen we namen van renners die jarenlang de dominante factor waren binnen het wielrennen. Complete renner die grote ronden én klassiekers wonnen en dat niveau jaar op jaar behaalden, ze behoren tot het selecte groepje iconen van onze geliefde sport. Om die status te bereiken moet je jarenlang de dienst uit maken en ondanks een geweldig palmares konden ook Nibali, Froome en Valverde niet uitgroeien tot zulke iconen. Op dit moment is Pogacar de alpha man bovenaan de apenrots en is Evenepoel 'slechts' een van de gegadigden om dat plekje over te gaan nemen. Lukt het hem om dat plekje over te nemen en tellen we er nog eens 5-10 jaar bij op dan pas is er sprake van een nieuw icoon en een waardige vergelijking, nu is het slechts dagdromen van Klaas Lodewyck.
  23 november 2022 14:27
  Het probleem bij die vergelijking is met name dat iedereen er de vergelijking in ziet die hij/zij zelf maakt. Ik trek hem op de rijstijl en dedicatie, niet op ziektes, pseudo-presidentschap, uitstraling en gangsterschap: waar Army mijlenver voor ligt.
  23 november 2022 15:10
  Vind het wel een leuke onderwerp om te kijken waar de grens ligt qua 'iconen' eigenlijk. Ik ga volledig akkoord dat een Merckx (11xGR, 19 monumenten en 3x WK), Hinault (10 GR, 5 monumenten en WK) en Coppi (7xGR, 9 monumenten en WK) ontegenroepelijk de meest complete renners waren in de geschiedenis (ook andere periode van minder specialisatie natuurlijk) .

  Maar waar plaatsen we de 'grootste' ronderenners (Anquetil (8x), Armstrong (7x+WK), Froome (7x), Contador (7x), Indurain (7x) ?

  En de beste eendaagse renners met een De Vlaeminck (11 monumenten), Kelly (9monumenten+vuelta), Van looy (8 monumenten+2xWK), Boonen (7 monumenten+WK) en Cancellara (7monumenten)?

  Voor mij zijn dit allen iconen van de koers (al heb ik de helft nooit zien koersen)
  23 november 2022 15:34
  Hi Massimo Bataille, de discussie is natuurlijk zo subjectief als maar kan zijn. Maar wanneer je het hebt over iconen van de sport (in mijn definitie, ieder heeft recht op zijn eigen definitie) dan passen daar slechts een handvol namen in. Ik denk dan aan:
  - veelwinnaars van grote ronden.
  - complete renners, dus meerdere monumenten maar liefst ook een wk op het palmares.
  - de beste renner van zijn generatie.
  - jarenlange dominantie.
  Dus in mijn lijstje iconen is er geen plek voor Cancellara, Boonen, Museeuw, Gilbert of Froome. Dat zijn 'gewoon' supersterke renners die een bepaald niche gedomineerd hebben en binnen dat niche jarenlang tot de absolute wereldtop behoorden. Ik denk dan eerder aan type Nibali/Roglic met een 3x zo groot palmares. Nogmaals ik ga in op de discussie en probeer geen wedstrijdje op te starten om bepaalde namen te downplayen, laten we het met positieve blik bekijken zodat het bruggetje naar Armstrong weer gemaakt is.
  Tromroffel hier is dan mijn subjectieve lijstje. Iconen: Eddy Merckx, Bernard Hinault, Gino Bartali en heel subjectief mijn eindlijst net niet gehaald Fausto Coppi, Louison Bobet, Sean Kelly, Francesco Moser, Lance Armstrong.
  23 november 2022 15:58
  Ik trek het nog wat verder en zet het wiel bovenaan zonder mededinging.
  23 november 2022 15:59
  Ik zie ook vooral de veranderingen in het wielrennen tav talent en training. Waar je vroeger gewoon knetterhard kon fietsen en er veel meer ruimte was voor allround renners, is het in de afgelopen decennia veel meer richting specialismes gegaan.

  Die zie je ook terug in de opsomming van @Massimo Bataille.
  23 november 2022 16:10
  Contador 9x ik was Andyfan maar die tour was gewoon verdiend gewonnen door Alberto, laat staan die in de slipstream belachelijk afgepakte giro. Hoe verzin je zoiets?

  Dat is voor mij de ronderijder toch

  Froome 6x (puffie maggie houden maar die van Cobo teruggeven)

  Snelwandelaar op een fiets, een gemaakt coureur. Heb er werkelijk niets mee.

  Gek genoeg wordt Armstrong dan wel weer genoemd?

  Beste tourrenner ooit natuurlijk

  Al die zwartwitbeeldgasten zeggen me niets. Ken ze eigenlijk alleen van de lijstjes hier. Dat ze hard konden fietsen deduceer ik. Dat ze bikkelhard, veel en doorlopend dope slokken, snaffen en gniffen weet ik wel.

  23 november 2022 16:24
  Lance is weliswaar WK geworden, maar in het eendagswerk heeft hij vrijwel niets gewonnen. Hij was de persoon bij uitstek die zich volledig op de Tour voorbereidde. De rest interesseerde hem eigenlijk weinig, ook beseffend dat hij geen klassieker specialist was. Sponsorbelangen lagen bovendien voornamelijk bij de Tour.
  23 november 2022 17:00
  Oei, Bartali wel en Coppi niet? Dat kan toch eigenlijk niet;-)? Met de keus voor Bartali ben ik het wel eens overigens.
  23 november 2022 22:58
  Rustig aan inderdaad met de term ‘icoon’. Merckx, Hinault, Coppi. Lance was er als internationale superster, wellicht de bekendste wielrenner aller tijden, ook eentje. Nu icoon-af vanwege zijn ontmaskering? Misschien wel, zeker in de States.

  Roglic vind ik trouwens geen aanspraak maken op die titel. Geen Tourwinst, geen Giro, 1 grote eendagskoers (Luik-Bastenaken-Luik) en dan nog -laat ons eerlijk zijn- met hoerenchance. Nibali won de 3 GT’s, 4 in totaal, en 3x een monument. Van een ander allooi dan Primoz. Ook Gilbert of Cancellara schat ik hoger in. Hoezo ‘3x zo groot palmares’?
  24 november 2022 00:12
  Nibali en Evenepoel, daar zie ik dan weer een hoop vergelijkingen tussen.
23 november 2022 12:03
Iemand van slechte wil kan (en zal) dit bewust verkeerd lezen.
Niets nieuws onder de zon: hij is zelfbewust, en steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken. Hij doet niet aan valse bescheidenheid.
En dat hij kracht put uit kritiek, dat wisten we ook al langer natuurlijk.
  24 november 2022 09:39
  Maar je mag er geen licht grapje over maken ,want dan wordt 't gemeld door de "Remcopolitie" En gaat 't schijnheilige WF hierin mee ,en verwijdert het comment.....kneuzen

  Edit redactie: Tot ziens!
23 november 2022 15:05
Is werkelijk waar nooit bij mij opgekomen. Qua rijstijl vond ik Roglic op een zeker moment wel erg op Armstrong lijken. Dan bedoel ik de overwinningen die hem zo makkelijk af te leken gaan. Nu is dat weer wat minder.
23 november 2022 16:22
Ja eentje waar volwassen mannen kennelijk visoenen hebben van elkaars bandjes oppompende volwassen mannen.
23 november 2022 17:58
Een vergelijking met de leugenaar uit Texas, die de Tour ze7en keer niet won, aan wie Peter Winnen in een column de kwalificatie "psychopaat" gaf, is niet iets om trots op te zijn of om als compliment op te vatten.
25 november 2022 10:49
Conclusie: Klaas Lodewijck droomt er stiekem van om voor de nieuwe Johan Bruyneel te kunnen doorgaan...
23 november 2022 12:56
Klaas Lodewyck is een kleine Addy Engels.
  23 november 2022 16:17
  Leg dat ns uit!
  24 november 2022 11:28
  Ik vind het niet eens zo'n gekke vergelijking, maar voor een ploegleider is het wel een domme. Je weet toch wat je er allemaal mee oprakelt?
23 november 2022 13:28
De gelijkenis Evenepoel Armstrong had ik al vanaf het moment dat hij wk ukkies werd gezien: lees die topics er maar op na van echt wel. Hoe hij een berg oprijdt is met dezelfde onverslaanbare allure en inzet. Het is voor mij dan ook een kwestie van tijd voordat hij de tour wint en wie weet nog vaker.

Nog steeds vind ik eigenlijk dat hij dat al deze jaargang proberen moet, dat tempoknallen kan hij nu al als geen ander. De giro wordt parcoursgewijs een aanslag op het (nog zeer jonge) gestel en wanneer er een week koude regen bij zit…

Dapper dat hij voor de moeilijkste uitdaging gaat is het dan weer wel!
  23 november 2022 14:17
  Al helemaal in die junioren tijdrit waar die na driekwart van de weg nog fanatiek met 120 omwenteling per minuut de pedalen geselde.

  Dat zag er van achteren net Armstrong uit.
23 november 2022 15:18
Ik hoop dat, ijn karakter dan toch wat positiever wordt. Is nu al soms een beetje over het.paard getild. Beetje dimmen Remco!
  23 november 2022 20:00
  Ja, dat hij zich maar eerst eens bewijst in een grote klassieker, een grote ronde en een wk.
23 november 2022 16:15
Zit idd wel iets in qua (winnaars)mentaliteit. Evenepoel lijkt me daarentegen wel wat socialer en meer all-round. Naast het grote rondewerk kan hij zeker meer ééndagskoersen winnen. Overigens, hoe 'zuiver' heeft Lancie de Tour 7x gewonnen, ondanks dat veel van zijn concurrenten ook gedopeerd waren? Bovendien was Lance misschien wel tot de nok toe afgevuld met EPO a la de heer Riis, mister 64%.
23 november 2022 17:02
Ik vind het nog veel te vroeg voor die vergelijking van Evenepoel met de 'groten'. De vergelijking met Armstrong vind ik ook vergezocht: te veel verschillen.
  25 november 2022 05:48
  Remco is zoveel groter dan Lance, die uit zowat alle tabellen werd geschrapt, mét reden. Ik snap die nostalgische Ivo Niehe-Mart Smeets-achtige adoratie voor Armstrong van geen kanten. Het verschil tussen het Lance-era en het epo-peloton in de jaren '90 is dat zowat 70% op epo reed in de nineties, Min of meer met gelijke -verboden- wapens. Wie nà Festina nog aan het spul zat, werd met recht en reden eruit geflikkerd, Laat ons in de handjes klappen als toppers à la Pog, Rog en Remco een slechte dag hebben in een grote ronde...
23 november 2022 19:39
Wat een verschrikkelijke keuze voor de kop van dit artikel.
Echt weer iets voor wf. Alles voor de clicks.

Waar kan ik het artikel met een duimpje belonen?
  24 november 2022 09:54
  Waarom is deze titel slecht? Het is een opvallende uitspraak van Evenepoels ploegleider, nota bene. Die daarna bovendien onderbouwt waarom het zo is. Niets clickbaits aan, journalistiek een prima kop.
  24 november 2022 10:39
  Ik blijf zo'n vurig zijn eigen artikels verdedigende auteur enorm lollig vinden.

  Deze keer ben ik het ook eens, wanneer zo'n ploegleider zoiets zegt effe oppennen.
  Dan is dat 'giro hoofddoel!!!!' terwijl in hetzelfde artikel 'euuehehmm, h'óógstwaarschijnlijk'' staat een stuk plankmissender.
  24 november 2022 10:46
  Dit keer wel terecht, maar dat is je punt waarschijnlijk niet
  24 november 2022 10:49
  Of het duimpjessysteem, dat zich nog harder tegen hem richt dan 5 Evenepoelfans op 1 Michiel.
  24 november 2022 10:53
  Me? Hebben de Remco fans ook al een hekel aan me? Ik dacht alleen de flitsers met een klimaat fetish. Of de wokies. Damn, de lijst wordt steeds langer. Gelukkig heb ik mn hiphopheads nog.
  24 november 2022 10:54
  Eh sorry, Michelangelo.
  24 november 2022 10:57
  Is een goeie gast, wel lang van stof
23 november 2022 19:51
Remco = Remco en Lance = Lance en Klaas = Klaas en er moet natuurlijk wel wat te lezen en te becommentariëren zijn hier op wielerflits.
23 november 2022 20:58
Geen nieuws natuurlijk. Echte winnaarsmentaliteit, altijd willen winnen, de beste willen zijn. Kritiek en tegenslag gebruiken als grote motivatie.

Dat zijn inderdaad overeenkomsten. Maar dat geldt zowat voor elke topper in elke sport. Ronaldo, Courtois, Djokovic... Of het in Wielrennen, voetbal, F1 is...

De vergelijking met Armstrong is vooral fout omdat het eerste waar je aan denkt is dat dat een bedriegende psychopaat was.
  23 november 2022 21:54
  Ik vraag mij vaak (niet alleen bij Remco) af of dat karakter nu de kip of het ei is. Immers is een karakter relatief vaststaand en moeilijk buigzaam. We moeten er van uitgaan dat Remco de voetballer hetzelfde karakter had als Remco de wielrenner. Maar de voetballer werd mentaal gebroken, terwijl de wielrenner mentaal onbreekbaar lijkt. Ik vermoed dat de combinatie van écht talent, zien dat je bij de besten ter wereld hoort en ook daadwerkelijk winnen een sneeuwbaleffect creëert en dat karakter pas toegeschreven wordt na de prestatie.
  23 november 2022 22:05
  Hmmm

  Ik denk dat ie gewoon veel beter kan fietsen dan voetballen.

  Of is dat nu weer te simpel?
  24 november 2022 07:06
  Als voetballer had hij ook meer 'last' van zijn kleine gestalte dan op de fiets. Waaruit we misschien kunnen afleiden dat het geen Messi (ook 1m70) was, maar dat is qua puur talent dan ook de Merckx van het voetbal. Analyze that! ;-)
  24 november 2022 10:01
  Dat "mentaal gebroken" worden als voetballer is toch wat kort door de bocht. Ondanks alle lof voor hem als voetballer (trainingsbeest, winnaar, leider, fysiek outstanding, meelopen met de Kenyanen in een halve marathon als 16-jarige,...) was het uiteindelijk gewoon heel duidelijk dat hij gewoon kwaliteit tekort kwam als voetballer om het daar te maken. Voetbal is geen sport zoals wielrennen waar je kan zeggen "dan ga ik gewoon nóg harder trainen!". Hij liep al 5x zo snel als z'n leeftijdsgenoten maar werd eerst doorgestuurd bij Anderlecht, was dan een tijdje niet speelgerechtigd bij z'n nieuwe club (KV Mechelen, toch een niveautje lager) en werd daar dan ook nog te licht bevonden om op z'n favoriete positie te spelen. Dan is het wel duidelijk dat je geen profvoetballer zal worden en getuigt het misschien zelfs van mentale kracht dat je niet blijft aanmodderen en het over een andere boeg gooit?
  Naast het feit dat hij van nature uit veel meer talent heeft voor een duursport dan voor een technische sport als voetbal is het ook gewoon een feit dat hij daar nog meer zijn mentale kracht kan uitspelen omdat het een individuele sport is.

  On-topic: beetje ongelukkige vergelijking van Klaas maar ik begrijp z'n punt wel. Wat nog niet echt vermeld is: Evenepoel z'n successen worden toegeschreven aan z'n enorme talent, Armstrong z'n successen aan z'n dopinggebruik, maar los daarvan zijn/waren het ook gewoon twee enorme trainingsbeesten. Evenepoel's voorbereiding op de Vuelta was loodzwaar, de beelden van Armstrong die ondanks hondenweer weigert z'n training af te breken hoewel zelfs z'n volgwagen naar huis wil en zichzelf dag in dag uit blijft pijnigen op de Madone staan op m'n netvlies gebrand.
23 november 2022 23:03
Remco is Remco
Remco is de beste
Hup Remco
24 november 2022 06:59
Ploegleider: "Eigenlijk zeg ik dat beter niet maar om die en die reden doet Remco mij wat aan Lance Sauron denken"
WF redactie: "Ka-ching!"
:-)
24 november 2022 07:33
Ik heb een hekel aan narcisten. Daarom had ik niks met Armstrong en een hekel aan Evenepoel.
25 november 2022 05:23
Eerder zou ik Remco met David Gilmour (Pink Floyd) vergelijken: lange solo's die altijd lukken, spektakel voor alle zintuigen en ik vermoed dat ze beide hun kousen even hoog optrekken.
  25 november 2022 10:47
  Maar wie is dan Remco's Roger Waters als je de vergelijking doortrekt?
  25 november 2022 19:37
  @Kopinkas Great Patlef in the sky
25 november 2022 08:28
Heeft nog niet het charisma van de 7 voudig tourwinnaar
25 november 2022 08:32
Ik ben trots om fan te zijn van Evenepoel en ik vind hem beter dan Armstrong. Evenepoel is meer bescheiden en eerlijk, hij heeft geen epo nodig.
23 november 2022 12:10
Qua karakter en eerzucht zou dat kunnen.

Qua renner was Lance toch vooral de allerbeste en meest complete ronderenner van zijn generatie (hoe hij het ook deed), terwijl Evenepoel voorlopig meer successen heeft behaald in eendagskoersen. Hij begon er wel pas aan op zijn 28ste, dus Remco heeft nog wat speelruimte. :)
  23 november 2022 12:24
  Hoe zou Armstrong compleet geweest kunnen zijn? In de Klassiekers was hij nauwelijks te zien, en ind e rondes moest hij het hebben van een trein vol renners die zelf kopman hadden kunnen zijn die zich dan voor hem kapot reden, waarna hij effectief het zelf af maakte, maar ik begrijp onder "compleet" toch iets anders: Wout Van Aart bv. Remco: die soleert veel meer, cf. WK. En ook qua tijdrijden is Remco een groter talent.
  En als ik te streng ben voor Armstrong: tja: we weten nog altijd niet wat hij wél en niét kon zonder epo etc ...
  23 november 2022 12:32
  'Complete ronderenner' is niet hetzelfde als 'complete renner'. ;)

  Armstrong is voor mij de beste ronderenner die ik ooit heb bezig gezien, los van zijn dopinggebruik. Kan me buiten het zakje geen enkele valpartij herinneren. Geweldige tijdrijder en reed er iedereen af bergop. Leidde zijn team met harde hand, maar al die klasbakken reden zich uit de naad voor hem. Won 19 ritten en 7 (!) keer na elkaar de Tour.

  Je moet geen massasprint kunnen winnen of lange solo's doen om de Tour te winnen. Lance was untouchable op een manier dat zelfs Indurain, Contador en Froome dat niet waren. Dus ja, zeker de meest complete ronderenner van zijn generatie. :)
  23 november 2022 13:28
  Sorry idd ik las te snel. Maar toch: we gaan het nooit weten he, wat “echt” was en wat niet? Cf Rasmussen en Landis en Ricci, het verschil tussen zinder en met epo was toch opmerkelijk dus tja …Indrukwekkend was hij zeker en vol branie.
  23 november 2022 14:05
  @zietemgaan, Ricci = (Riccardo) Ricco
  23 november 2022 15:54
  Niet waar neuswijs: Riccardo Riccò is het
23 november 2022 11:54
Ik hoop toch niet dat hij een kleine Armstrong is. We weten wat voor stoute dingen Lance op zijn conto heeft staan
24 november 2022 09:12
Tsja, na val was Bramati reeds op zoek naar spullen. Wat dat dan ook moge zijn? En nu de vergelijking met Armstrong maken is dan ook totaal niet verdacht
23 november 2022 13:55
Wat flauw paul s ..
23 november 2022 17:34
Dat treft, ik u ook niet.

Reacties zijn gesloten.