Remco Evenepoel: “Ik heb er het maximale uitgehaald op dit parcours”

zondag 19 september 2021 om 17:47
Remco Evenepoel: “Ik heb er het maximale uitgehaald op dit parcours”

foto: Cor Vos

Wout van Aert was na afloop van het WK tijdrijden behoorlijk teleurgesteld, maar Remco Evenepoel straalde dan weer van oor tot oor. De Belg veroverde na een sterke slotfase alsnog een bronzen medaille, achter wereldkampioen Filippo Ganna en Van Aert, en was na afloop erg tevreden.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Wout van Aert en Jasper Stuyven. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Bestel dan nu het najaarsnummer van RIDE en krijg het gratis thuisbezorgd.

Evenepoel bleek aan de finish driekwart minuut langzamer dan Ganna, die zijn titel wist te prolongeren, maar de renner uit Schepdaal wist dankzij een sterke slotfase wel kleppers als Kasper Asgreen en Stefan Küng van een medaille te houden. Evenepoel begon met een duidelijke strategie aan zijn tijdrit, zo liet hij na afloop weten aan Sporza. “Ik heb uit de vorige tijdrit op het EK geleerd dat pacen heel erg belangrijk is.”

Duidelijke strategie 
“Op het EK ging ik te snel van start en viel zo op een gegeven moment stil. Nu hadden we een duidelijk plan uitgestippeld en dat hebben we vervolgens tot in de puntjes uitgevoerd. Zo was ik nog in staat om te versnellen in de finale. Ik heb er op dit parcours het maximale uitgehaald. Ik ben blij dat ik weer eens kon meestrijden.”

“Vandaag was het belangrijk om telkens dezelfde druk te houden op de pedalen. Er waren namelijk veel lange rechte stukken. Ik was in de laatste kilometers nog in staat om er enkele watts bij te doen. Ik ben echt wel tevreden.” Voor Evenepoel is het alweer zijn tweede medaille op het WK tijdrijden, aangezien hij twee jaar geleden al eens zilver veroverde in Yorkshire.

Dit artikel delen:

34 Reacties

Dikke Vrouw 19 september 2021 om 17:59

Geweldenaar!

de adelaar 19 september 2021 om 17:59

Goede tijdrit Remco

Murcia 19 september 2021 om 18:04

Was inderdaad over nagedacht en daardoor pakt hij hier brons. Hij reed een dijk van een tijdrit en het plezierige voor hem is dat het niveau hier geweldig was. De tijdrit hier was zijn beste van het jaar en de bevestiging dat hij na de OS de weg omhoog heeft gevonden.

Michelangelo 19 september 2021 om 18:09

Ik ben toch wel benieuwd waarom er op het EK geen pacing plan lag voor hem. Omissie van de bondscoaches? Overmoed van Evenepoel? Naast de Planck van vdPoel nu ook het Pacing plan van Evenepoel…

Maar gewoon een goede tijdrit en goed interview na afloop. Allebei mag hij vaker doen.

En dan de discussie over of lange tijdritten hem beter liggen of juist niet? Als je zijn erelijst bekijkt, dan wint hij meer korte tijdritten dan lange tijdritten. Ik denk persoonlijk dat het niet veel uit maakt. Net als de discussie vlakke tijdrit vs heuveltijdrit. Want ook hier hoor je vaak dat een tijdrit met heuvels hem beter zouden liggen. Maar ik denk dat je andere tegenstanders krijgt. Waardoor het resultaat gewoon hetzelfde blijft. Enkel heten de concurrenten dan misschien niet Ganna, Kung en Asgreen, maar Dumoulin, Pogacar en Roglic.

Ik stel voor om de conclusie te trekken dat het eigenlijk niet uitmaakt welke tijdrit hij voor de wielen krijgt (lang, kort, wind, geen wind, vlak of bergop), maar dat tijdrijden hem gewoon ligt. Maar dat er ook anderen zijn die op zijn minst net zo goed zijn, afhankelijk van het parcours.

11 na 11 19 september 2021 om 18:24

Beste Michelangelo,

uiteraard dien je dat soort uitspraken binnen de juiste context te bekijken. Alles is relatief, en dus ook Evenepoel zal gemiddeld geen hogere snelheid rijden over 50km dan over 20km (op eenzelfde parcours). Het draait uiteraard om het verval in verhouding tot de concurrentie, want dat is het correcte referentiekader. Als je ziet dat Küng hier in het tweede deel tov Evenepoel terugvalt terwijl die een week eerder nog het EK wint, dat zijn (Evenepoel) voorsprong tov Bissegger nu 42s telt, terwijl die vorige week op een parcours half zo lang slechts 7s telde, als je kijkt waar Walscheid en Affini tov Evenepoel eindigen op het EK, en hoe dat verschil zich verhoudt tot de verschillen op het WK, dan is het volkomen begrijpelijk dat hij meer kansen ziet op een langer parcours, want dat er een soort natuurlijke "uitdunning" plaatsvindt. Dat wil daarom niet zeggen dat langere tijdritten ook andere renners niet beter kunnen liggen tov de concurrentie, of dat Evenepoel de enige is ter wereld die meer kansen ziet op een langer parcours.

Zo zie je bvb dat het verschil tov Pogacar op een langer parcours niet verder op loopt. Die verloor tov Evenepoel zowel op 22.4km als op 44km twee maal +/- 1m06s. In het geval van Pogacar lijkt het er anderzijds wel op dat die met een groeiende vormcurve zit richting Il Lombardia.

Panache 19 september 2021 om 19:49

Daarnaast (als aanvulling) spelen tijdstip en vorm van de dag een grote rol. Pogacar moet altijd even warm draaien en rendeert veel beter in etappekoersen (relatief dan). Küng had in Tokio een ijzersterk tweede deel terwijl hij ook nog eens geen klimmer is (vandaag viel hij, relatief, tegen).

LaDoyenne 19 september 2021 om 19:52

@11 na 11

Zowel Ganna als Van Aert liepen verder uit op Evenepoel naarmate de kilometers aantikken.
En Asgreen kwam steeds dichter bij Evenepoel. Remcos’s podiumplek was nipt, zéér nipt. Nog enkele kilometers meer en Asgreen had een bronzen medaille gewonnen.

Panache 19 september 2021 om 20:05

Maar het waren niet enkele kilometers meer. Jouw redenatie heeft iets weg van de prijs voor de strijdlust of ‘snelste’ sprint.

11 na 11 19 september 2021 om 20:08

Beste LaDoyenne,

Als ik me niet vergis, lag Asgreen voor op Evenepoel bij tussenpunt 1 en bij de aankomst lag hij achter. Los daarvan, zoals ik al zei, is het geen absoluut gegeven. Het is niet omdat Evenepoel zichzelf meer kans toedicht op een lang parcours, dat datzelfde niet voor andere renners kan gelden. Nogmaals, renners als Bissegger, Affini, Küng, Walscheid… kenden vandaag een veel groter verval. Asgreen heeft me vandaag overigens aangenaam verrast, ik had hem vooraf niet als podiumkandidaat gezien.

tramontana 19 september 2021 om 18:20

Als hij in vorm is -er is nog marge, vandaag nog niet de allerbeste- doet hij op alle parcours mee voor het podium. Misschien nipt, maar op een superdag kan dat ook gewoon voor goud. Knappe prestatie van die Belgen, Ganna de sterkste en verdiend gewonnen.

Michelangelo 19 september 2021 om 20:32

Velen roepen hier steeds: hij is jong, er is nog veel marge. Evenepoel gaf aan dat hij betere waarden trapte dan voor zijn valpartij. Voor mij is het de vraag hoeveel marge er nog is. Het is in ieder geval zeker geen vanzelfsprekendheid dat hij over pakweg 3 jaar veel beter is dan nu (hetzelfde geldt ook voor pakweg Bernal of Pogacar overigens). Want al deze jongens zijn al enkele jaren prof, zijn 100% met hun vak bezig, leven ook al vanaf jonge leeftijd als topsporters, zitten waarschijnlijk nu al allemaal op hun grens qua gewicht, etc. En dat is toch echt anders dan de U23 jongens van pakweg 10 jaar geleden. Wie weet hebben we het beste van die gasten al wel gezien….

Ik ben dan ook benieuwd waarop deze verwachting is gebaseerd.

Angelo Pauwels 19 september 2021 om 21:01

Zeg gewoon dat je hoopt dat Remco niet nog beter kan worden.

Panache 19 september 2021 om 21:06

Dat beter worden is geen natuurwet, dat is een optelsom van alle zaken die nog geoptimaliseerd kunnen worden. De slag om de arm is een valide punt, immers is Evenepoel al jarenlang dermate professioneel bezig dat de fysieke en mentale rek waarschijnlijk klein is. Hou je over de ervaring.

Wieuwe Lestra 19 september 2021 om 21:07

Kijk naar de progressie van Ganna tussen zijn 23 en nu.

Remco is pas 21. Ganna is bijna 10 jaar bezig met tijdrijden… Remco 3 jaar.

Reiger 19 september 2021 om 21:10

Ook Angelo Pauwels is zelfbenoemd lid van de Evenepoelhaatopspoorbrigade. Elk spoortje van (opbouwende) kritiek is fout en iedereen die niet meehost in de Schepdaelpolonaise hoort niet bij de deugers.

tramontana 20 september 2021 om 05:57

@Michelangelo niets is zeker, uiteraard, die jonge supertalenten kennen periodes waar ze ook al eens wat minder presteren. Ik kan echter moeilijk geloven dat dit de allerbeste Remco is die we te zien krijgen, rekening houdend met waar hij vandaan komt, met de vorm die pas de laatste weken terug lijkt te komen. Dat hij betere waardes trapt dan toen hij 19 was, lijkt me normaal, ik verwacht dat hij op 23 jaar nog beter wordt, zelfde geldt/gold voor Roglic, Pogacar, Bernal, MvdP, WvA… ik zie niet in waarom hij daarin een uitzondering zou zijn. Niet gezegd dat hij zeker goud zou nemen, maar mogelijk wel een stuk dichterbij zou kunnen komen.

Mwielerfan 19 september 2021 om 18:25

Klinkt alsof ie eerst op talent reed en nu een professional wordt

VerstandOpNul 19 september 2021 om 19:50

Uitstekende prestatie van Remco. Afgezien van de afstand, ik zou verwachten dat hij vooral op een klimparcours meer in het voordeel gaat zijn..

Lalsacien 19 september 2021 om 21:46

Ik denk juist dat Evenepoel beter presteert in de vlakkere tijdritten. Zijn resultaten van het afgelopen jaar lijken daarop te wijzen.

wimvl 19 september 2021 om 20:19

Pracht prestatie van Remco. Vergeet zeker niet dat hij nog maar steeds 21 jaar is

Lalsacien 19 september 2021 om 21:47

Daar worden we mee doodgegooid…

Maartensmits 19 september 2021 om 20:38

Wel mooi dat Wimvl Remco nog complimenteert ook, terwijl beide altijd schandalig hoog van de toren blazen. Dit is een les in nederigheid voor de belgen. Twee waardeloze ereplaatsen voor de belgen en Ganna de enige prijs.

wimvl 19 september 2021 om 20:51

@Maartensmits. Wat een commentaar weer. Maar ik had niet anders verwacht. Wel, ik ben fier op de Belgen. Mooie prestaties. Helemaal niks om nederig te zijn.

tramontana 20 september 2021 om 06:02

waardeloos ja, iedereen eraf rijden en alleen op superspecialist Ganna 5sec toegeven, echt om te huilen.

Eljorro 20 september 2021 om 12:07

De Belgen deden het geweldig, maar laten we niet vergeten dat de Belgen geholpen werden door de motoren die veels te dicht op de renners zaten. Zie ook foto. Asgreen met dezelfde motoren: brons.

williams 19 september 2021 om 20:42

Schitterend hoe iedereen bij tussenpunt 1 dacht wat een flauwe prestatie REV had neergezet…En Asgreen had niet bijna brons, hij heeft na tussenpunt 1 alleen maar tijd verloren.

Lalsacien 19 september 2021 om 21:50

Zeker maar jouw opmerking is scorebord journalistiek want het verschil bij de finish TOV het tweede tussenpunt was wel kleiner.

Borsje 19 september 2021 om 20:47

Ik vond Hayter (eergisteren nog 22 jaar, kan ook heuvel over en sprinten) de verrassing van de dag. Gaat mooie toekomst tegemoet als all rounder.

Wieuwe Lestra 19 september 2021 om 21:11

Stormachtige ontwikkeling

Max1 19 september 2021 om 21:17

Er is wel degelijk nog progressiemarge voor Remco Evenepoel. Laat hem een goede winter hebben en dan is hij volgend jaar dicht tegen het toppunt van zijn kunnen. De procentjes erbij die verschil maken tussen een ereplaats en winst in de grote koersen.

Westfalen 19 september 2021 om 21:56

Lijkt me ook. Hij gaat normaal gezien alleen maar beter worden. Zo lang zit hij nog niet op de fiets en hij heeft al tegenslag gehad. Enorm knap om met zijn 60 kilo tussen deze powerhouses te finishen.

Jean Dumas 20 september 2021 om 00:09

Zag er goed uit, vooral het bochtenwerk. Hij mist nog wat hardheid in de slotfase.

Ik mis hier eigenlijk het stuk over Lefevere in Vive le Vélo. Die zou dronken zijn geweest. Is trending op Twitter.

Michelangelo 20 september 2021 om 00:14

Staat onder het hoofdartikel… was ook hier trending voor een paar minuten

Jean Dumas 20 september 2021 om 08:45

OK dank @Michelangelo.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair