Remco Evenepoel hakt de knoop door: wereldkampioen kiest voor Giro d’Italia

woensdag 30 november 2022 om 12:06
Remco Evenepoel hakt de knoop door: wereldkampioen kiest voor Giro d’Italia

foto: Cor Vos

De kogel is door de kerk: Remco Evenepoel zal in 2023 deelnemen aan de Giro d’Italia. De regerende wereldkampioen verkiest een tweede Giro-deelname boven een debuut in de Tour de France.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Evenepoel wist al langer welke grote ronde hij in 2023 zou betwisten, maar de renner van Soudal-Quick-Step wilde het alleen nog niet vertellen. Nu is duidelijk geworden dat Evenepoel in 2023 weer zal deelnemen aan de Ronde van Italië en dat we (minstens) nog een jaar moeten wachten op zijn debuut in de Tour de France. Evenepoel hoopt volgend jaar, na winst in de Vuelta a España, ook een gooi te doen naar de eindzege in de Giro d’Italia.

Eerder werd het parcours van de Giro 2023 bekendgemaakt. Naast traditioneel veel bergetappes staan er ook ruim 70 tijdritkilometers op het programma, iets wat in het voordeel van Evenepoel is. De komende editie van de Tour de France kent daarentegen slechts één individuele tijdrit van 22 kilometer.

“Ik zal de Giro d’Italia rijden in 2023”, maakt Evenepoel in een speciale video een einde aan alle onzekerheid. “Ik kijk er erg naar uit. Het zal een speciale editie worden in mijn regenboogtrui. Ik ben momenteel in Italië voor enkele verkenningen. Ik hoop jullie snel te zien in Italië. We hopen er goed te presteren.”

Voor Evenepoel zal de Giro van 2023 ook deels in het teken staan van sportieve revanche, aangezien zijn eerste deelname in 2021 geen onverdeeld succes werd. De Belgische ronderenner begon nog wel goed aan de eerste grote ronde uit zijn carrière, maar zakte op een gegeven moment weg uit het klassement. Een valpartij zorgde ervoor dat hij vroegtijdig moest opgeven.

Dit artikel delen:

83 Reacties

Panache 30 november 2022 om 13:21

Eenmaal, andermaal, verkocht.

Ondanks dat ik Evenepoel qua profiel een echte Tourrenner vind snap ik wel dat hij de tussenstap met de Giro maakt. Daar zal niet alleen een mooie deal met Vegni aan ten grondslag liggen, maar ook het parcours met die twee tijdritten op zijn maat (de klimtijdrit zie ik niet meer als een voordeel tegenover de uiteindelijke top-5 van het klassement). Het geeft Evenepoel een grote kans om twee ritten te winnen en mocht er qua klimmen/dalen iets mis gaan dan heb je in ieder geval toch wat gewonnen in die ronde. Ik vind het ook niet laf. Ja natuurlijk ontloop je normaliter Roglic, Vingegaard en Pogacar, maar de Giro is zo ontiegelijk zwaar dat je verzekerd bent van man tegen man duels en een winnaar die diep in zijn reserves heeft moeten tasten (wat het altijd een mooie winnaar maakt, ook Hart in '20). Omdat ik lijd aan chronische onderschatting van dit fenomeen moet ik eerlijk bekennen dat ik de kans op een Girozege lager inschat dan 50%. Die race is zo zwaar dat een slechte dag gewoonweg niet gecompenseerd kan worden (zie o.a. Bardet dit jaar). Daarnaast vermoed ik een sterk deelnemersveld omdat enkele topteams met meerdere kopmannen zitten die over de rondes verdeeld worden. Heb er nu al zin in.

5
Romāns Vainšteins 30 november 2022 om 13:24

Uitdagende keuze: de giro is een stuk zwaarder parcours en de laatste tijdrit zie ik eerder als potentiële mokerslag voor hem dan dat er tijd te winnen valt. Enorm steil en aan het einde van de ronde na een aantal gruwelijke bergetappes… Het blijft een klimmende tijdrijder: dapper dat ie het doet.

Veel dapperder dan, wat ik logischer gevonden had, op een klassiek-achtig tourparcours het duel uitvechten tegen bewezen tourpodium-renners vanuit de schaduwfavoriet-positie.

4
Mooie Sjors 30 november 2022 om 14:48

Best tricky inderdaad, als vrij onervaren ronderenner topfavoriet zijn en de koers moeten dragen met toch geen superteam, op een superzwaar parcours en met wellicht wisselende weersomstandigheden. Wordt verraderlijk.

2
ken dcq 30 november 2022 om 15:18

Als je het in het kader van zijn ontwikkeling/groei als ronderenner bekijkt is het ook niet zo vreemd dat ze voor een zwaardere giro kiezen. Hij moet nog verbeteren in de bergen dus dan trekt hij beste naar de stijlere en hogere bergen als hij de snelst mogelijke progressie wil…

0
De zeekomkommer van Zevenbergen 30 november 2022 om 12:27

Slimme beslissing vind ik, benieuwd wat hij gaat laten zien.

2
djerkson 30 november 2022 om 13:57

Tja met minder dan een zege zal ‘men’ niet tevreden zijn.

-1
Marik 30 november 2022 om 14:25

Dat denk ik ook djerkson. Alles minder dan plek 1 zal een teleurstelling zijn. Allereerst voor hemzelf en natuurlijk ook voor zijn fans.

-1
Baroudeur Baroudeur 30 november 2022 om 15:14

Er zomaar vanuit gaan dat Evenepoel elke ronde wint waar hij start is gewoon niet realistisch. Elk jaar opnieuw kijken welke ronde je het beste past en dan je beslissing maken. Laat Prud'homme maar wat meer zijn best doen om hem naar de Tour te halen.

3
djerkson 30 november 2022 om 21:38

Uiteraard, maar de publieke opinie zal na de Vuelta wel verwachten dat hij de Giro wint. Ikzelf zal al tevreden zijn met ritwinst en een gooi naar het podium. Een slechte dag à la Evans of Yates en het GC is vliegen.

0
tramontana 1 december 2022 om 07:02

de “alles-minder-dan-de-eindzege-is-niet-goed-genoeg-vlieger” gaat net niét op bij Evenepoel, en ook niet voor de Remco-fans. Reden? 1) Hij wint genoeg koersen elk seizoen om zijn supporters blij te maken 2) hij rijdt ‘om’ te winnen, offensief, strijdvaardig,… Ik kan me inbeelden dat het voor supporters van bv Gesink of vroeger Boogerd veel meer nagelbijten was, aangezien die elke seizoen slechts enkele kansjes hadden in een handvol ritjes. Trouwens erg knap als ze er dan eentje konden binnenhalen, respect hiervoor. Maar om nu te beweren dat de fanboys van Remco in zak en as zitten als hij roze niet haalt, ach nee hoor. Veelwinnaars (ook WvA, Pog,…) spoelen ontgoochelingen net iets sneller door.

0
dynamo 30 november 2022 om 12:37

perfect, genieten van deze wielrenner, kijken wat ie in z n mars heeft.

2
LeoR 16 30 november 2022 om 12:38

Had hem liever in de Tour gezien, maar uiteindelijk zal hij in elke grote ronde (en bij nader inzien zelfs elke wedstrijd), zorgen voor extra animo. Benieuwd hoe ver hij komt, en of hij met een podium/top-5 zijn prestatie van de Vuelta kan bevestigen.

Hij heeft alleszins nog iets goed te maken in Italië, dus snap de keuze wel.

2
Johnnie Doe 30 november 2022 om 12:54

Elke wedstrijd? Nu niet overdrijven. RVV en PR of MsR is hij m.i. geen enkele factor.

-1
LeoR 16 30 november 2022 om 12:58

Zal bij een deelname aan zo’n koersen op z’n minst voor animo zorgen vooraf, en als hij onderweg niets presteert ook achteraf.
Een beetje zoals bij de deelname van Ganna aan Roubaix dit jaar. Maar dan nog meer.

2
Sjonge Jonge 30 november 2022 om 13:37

Ik snap de keuze ook, zeker met al die tijdrit kilometers.

Maar een vijfde plaats in de Giro bevestigt wat mij betreft niet zijn prestatie in de Vuelta, dat stadium is hij inmiddels wel ontgroeid lijkt me.
Zeker als van het trio Pogacar, Vingegaard en Roglic er minimaal 2 niet deelnemen aan de Giro is een podiumplaats wat mij betreft wel minimaal de vereiste om te bevestigen.

0
11 na 11 30 november 2022 om 13:39
Quote:
Elke wedstrijd? Nu niet overdrijven. RVV en PR of MsR is hij m.i. geen enkele factor.

Geen enkele factor in MsR? Hahaha.

0
tramontana 30 november 2022 om 16:48

Als Mohoric Milaan San Remo en Devolder de Ronde van Vlaanderen kunnen winnen, denk ik dat je ervan kan uitgaan dat Evenepoel dat ook kan. Roubaix zie ik niet direct gebeuren, al zeg ik ook daar nooit nooit.

2
11 na 11 30 november 2022 om 13:53

Ik lees in sommige reacties wat scepticisme betreffende de klimtijdrit, alsof hij daar niet in het voordeel is tov andere podiumkandidaten. Slechts maanden geleden werd er nog vlotjes aangenomen dat hij geen steile beklimmingen aankon. Intussen heeft hij records gevestigd wat betreft w/kg op steile beklimmingen. Ik zie niet meteen in welke van zijn potentiële tegenstanders (dus die niet naar de Tour gaan) hem hier zou het vuur aan de schenen leggen tenzij er zich andere zaken voordoen (ziekte, vormdip…). Misschien een Jay Vine als die de Giro rijdt, maar die zie ik niet voor het podium meestrijden in het AK.

2
Romāns Vainšteins 30 november 2022 om 13:58

Mijn scepsis zijn niet zozeer op de steilheid maar de plaatsing van de etappe en de lengte van de beproeving gericht. Hij gaat daar niet ‘normaal’ aan de voet staan, zeker niet na een flinke serie bergwerk de dagen daarvoor. Een meer gelooide, minder druistige opponent (weet nog niet wie er start) zou hem daar flink te grazen kunnen nemen denk ik.

-1
11 na 11 30 november 2022 om 14:16

Wel, dat denk ik niet. Het is een uitdaging van 18km waarvan 7km klimmen. Geen van 200. Moest het een zware beklimming zijn op het einde van een zware dag, dan zou hij inderdaad wel eens een Pogacarretje kunnen doen tov een renner die zijn krachten spaarde. Maar gewoon op een inspanning van 45 minuten, knallen na een nachtje rust, zie ik niet wie hem hier eventjes gaat aftroeven.

2
Marcel de Gendt 30 november 2022 om 14:32

Sluit me aan bij Romans in deze.
Ten eerste moet je om deze tijdrit te winnen na bijna 3 weken nog altijd op de fiets zitten. Tot op heden heeft hij hier in zijn grote rondes een score behaald van 50%.

Ten tweede vertoonde Evenepoel in zijn laatste week Vuelta echt wel wat bastjes. Geen grote scheuren, maar bij serieuze concurrentie hadden dat wel degelijk grotere problemen kunnen worden. Jammer genoeg was veel van de concurrentie niet van start gegaan, of vroegtijdig uitgevallen. Waardoor uiteindelijk enkel Mas over bleef als echte belager in de laatste week. En die is toch van een ander kaliber dan pakweg Roglic.

Zet je deze tijdrit aan het begin van de grote ronde neer, dan ben ik wel geneigd om mee te gaan in het enthousiasme van 11na11.

-2
Panache 30 november 2022 om 15:12

Op een glooiend parcours zie ik Evenepoel met gemak 3-5 seconden per kilometer pakken op een type Mas en 5-7 seconden per kilometer op een type Hindley. Op een vlak of glooiend parcours is dat bijna een zekerheidje, maar die zekerheid valt m.i. weg in de klimkilometer in het laatste weekend. Het kan dan zelfs andersom zijn, terwijl dat vlak/glooiend nooit andersom zou zijn. Daarom is het zoals Romans terecht aangeeft een risico.

1
11 na 11 30 november 2022 om 15:32

Barstjes in de 3de week? Neen, barstjes in de 2de week na zijn val. In de 3de week won hij nog een bergrit in een spurtje tegen Mas, die zijn ploegmaats nodig had om al niet eerder op die beklimming een minuut aan de broek te krijgen. Dat ging dus niet om herstelvermogen na 3 weken.

Ik lees hier vooral dezelfde onzinnige veronderstellingen van de afgelopen jaren. Hij heeft inmiddels genoeg bewezen op korte steile beklimmingen, zowel in Noorwegen, San Sebastian als de Vuelta. En zelfs al speelt vermoeidheid mee in de 3de week, ik herhaal, het gaat om een inspanning van 45 minuten, waar w/kg een grote rol zal spelen. Moest die op het einde van een zware rit zijn in de 3de week, dan hadden jullie een punt. Pure klimmers die mogelijk “in zijn buurt” zouden blijven op de klim zelf, verliezen een minuut op het glooiende gedeelte dat eraan vooraf gaat zonder dat hij daar zelfs voluit moet gaan.

Als je zijn Giro wil meetellen om aan 50% te komen moet je dat vooral doen. Dat is dan nog steeds even goed als Pogacar.

1
Dave Dubbeldammer 30 november 2022 om 16:03

@ 11 na 11: het is Michelangelo alias Helena … laat hem toch doordrammen

-3
jooprioolpijp 30 november 2022 om 12:41

Enerzijds toch verrassend (voor mij) dat hij zich aan dit klimfestijn waagt, ook al is het opgeleukt met veel km ITT. Zou wel eens heel leuk kunnen worden om te zien welke teams of renners hem in de bergen op voldoende achterstand kunnen zetten. Benieuwd welke teams een beetje deftige afvaardiging gaan sturen. TJV met Roglic?

1
Westland95 30 november 2022 om 12:47

De laatste tijdrit is met zijn 18km ook voornamelijk een onnoemelijk steile beklimming.

1
Deo 30 november 2022 om 13:09

Slimme keuze, de Tour de France wordt logischerwijs de volgende stap. En als je eenmaal de Tour rijdt.. dan kun je niks anders tot je hem wint. Mocht hij de Giro winnen heb je mentaal een goede basis. Je hebt namelijk dan alle redenen om voor de Tour te kiezen. Pogacar en Vingegaard kunnen enkel uitwijken naar de Giro / Vuelta in de vorm van een dubbel maar de Tour zal tot het eind van hun (top) carriere betwist worden.

1
Maenhout 30 november 2022 om 16:32

Remco is nog zo jong, die kan de Tour altijd nog 5x winnen als hij in ’23 niet meedoet.

1
Mooie Sjors 30 november 2022 om 16:35

Of misschien beginnen met 1 keer? ;)

-1
Tom Bidon 30 november 2022 om 22:53

Ik ben voor het pad dat Evenepoel volgt, maar ik kan de uitleg van verschillende wielerpersoonlijkheden (niet hier, types Jan Bakelants, Tom Boonen en dergelijke) anders wel begrijpen. Je weet gewoonweg niet hoe lang je in staat bent om iets dergelijks te winnen, dus ga er meteen voor als je bewezen hebt dat het geen utopie is. Ullrich zou de Tour nog wel opnieuw winnen, maar het bleef bij die ene keer. Valverde had evengoed nooit wereldkampioen geweest. Bij Bernal is het ook maar de vraag of hij ooit nog meedoet voor winst. Contador won zijn laatste Tour al op zijn 27ste (en moest die toen aan Schleck afgeven). Vingegaard en Pogacar kunnen ook mogelijk nog 10 jaar mee en wie weet tot waar de mogelijkheden van een Ayuso of een Uijtdebroecks uiteindelijk reiken. Het moment dat je moet concluderen dat de kansen weg zijn, kan er sneller zijn dan je denkt.

0
Gr.R. 1 december 2022 om 00:17

Potver! In het voorjaar al Vive le Velo!

1
tramontana 1 december 2022 om 07:06

VRT heeft onverwacht nog geld over van de avondshows rond Qatar 2022

0
Gerben w 30 november 2022 om 12:11

Geen lange klassieke periode dus? Pieken van de ronde tot einde giro lijkt me zelfs voor remco te moeilijk

0
djerkson 30 november 2022 om 13:59

Misschien enkel Luik zoals dit jaar? Van San Sebastian tot aan het einde van de Vuelta was ook 5 weken zoiets?

0
Mooie Sjors 30 november 2022 om 14:03

Gokje: San Juan, UAE Tour, Tirreno, Milaan-San Remo, Brabantse Pijl, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik.

Al is dat al een vrij uitgebreid programma, maar de eerste drie en laatste 2 staan eigenlijk al min of meer vast. MSR en Brabantse Pijl zie ik hem ook wel meepikken.

1
Marcel de Gendt 30 november 2022 om 14:13

@Sjors,
Als je dit legt over zijn aanloop richting de Vuelta van dit jaar, hoe komt dit dan uit qua trainingsstages en voorbereiding op hoogte?

Volgens mij hebben ze bij QS namelijk in de roos geschoten met het prepareren van Remco richting CSS en Vuelta, ik weet niet of “jouw” schema naadloos past op hetgeen ze dit jaar hebben gedaan….

-1
Adorni 30 november 2022 om 14:18

Het programma dat je beschrijft is ook terug te vinden op PCS:
San Juan, UAE Tour, Tirreno, Brabantse Pijl, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik. Geen San Remo.
De periode rond de Tirreno kan je nog wat verkenningen plannen, een kleine maand op hoogtestage, de benen prikkelen in Brabantse en Waalse Pijl, uitpakken in Luik, nog eens 10dagen langs hotel Kolobnev en klaar voor de Giro.

1
11 na 11 30 november 2022 om 14:22
Quote:
Misschien enkel Luik zoals dit jaar? Van San Sebastian tot aan het einde van de Vuelta was ook 5 weken zoiets?

En San Sebastian tot WK?

0
Mooie Sjors 30 november 2022 om 14:23

Oh ja PCS, enorm gerenommeerd kanaal. :)

Aantreden in MSR sluit ik toch nog niet uit. In interviews heeft Evenepoel al gezegd dat hij het jammer vond dat hij vorig jaar die koers niet heeft gereden.

Zal wat afhangen van de vorm en omstandigheden, maar ik sluit niet uit dat ze hem daar alsnog opstellen. Alaphilippe als kopman, of ze Jakobsen nog eens gaan meenemen betwijfel ik, en dan Evenepoel als wildcard.

Bij Quick-Step is het ook wel eens zo dat sommige kasseispecialisten MSR liever overslaan, zoals Asgreen wel al eens vaker heeft gedaan geloof ik.

1
Massimo Bataille 30 november 2022 om 14:24

Waar heb je ergens gelezen dat hij UAE of tirreno overweegt?
Ik denk zelf San Juan en ook UAE-tour (geld ophalen voor WK-trui).
Daarna trainingstage begin maart (en geen italiaanse koersen).
Catalunya rijden eind maart, gevolgd door hoogtestage (eindigt midden april, 3-weken voor Giro)
Dan Waalse Pijl en LBL en dan nog 2 weken rust/voorbereiding voor Giro.
Dan start hij met 24 koersdagen

Enige dat ik nog kan bedenken is dat hij bij het verkennen van de giro etappes ook wat italiaanse koersen zal rijden.

0
Mooie Sjors 30 november 2022 om 14:27

@Massimo: RCS-pakket met UAE Tour, Tirreno en Giro. Stond in De Morgen, geloof ik.

0
Massimo Bataille 30 november 2022 om 14:45

Kan altijd natuurlijk, maar van UAE tot eventueel Sanremo is lange periode waar je nooit echt lang kunt ‘doortrainen’ en rusten.
Maar uiteindelijk heeft Hindley exact dezelfde route gevolgd met UAE, Tirreno, Catalunya en LBL

0
Mooie Sjors 30 november 2022 om 16:01

Ja het lijkt wel vrij veel. Tussen Tirreno en Brabantse Pijl zit wel een maand. Met MSR erbij wordt er dan een weekje afgesnoept. Dus dat zal dan misschien niet voor 2023 zijn.

0
Massimo Bataille 30 november 2022 om 16:56

Brabantse pijl zie ik hem nooit rijden.
Ik ben natuurlijk geen prof of trainer, maar ik dacht dat ideale moment voor eenhoogtestage 3 weken voor je doel is. Dat is net die periode van BP en Amstel.

0
Mooie Sjors 30 november 2022 om 20:20

Bij HLN zegt PatLef trouwens dat de Tirreno voorlopig niet op zijn programma staat. Zou ook kunnen. San Juan/UAE Tour, dan een lange voorbereiding, Luik rijden en dan een laatste stage voor de Giro.

0
Marcel de Gendt 30 november 2022 om 12:24

Jammer, al snap ik zijn keuze wel. Maar ik had hem als wereldkampioen EN winnaar van de Vuelta graag gezien op het allerhoogste niveau qua rondewerk. En hoewel de Giro de mooiste grote ronde is en vaak ook de zwaarste, is het qua niveau van de deelnemers toch niet te vergelijken met de TdF.

Als je de beste wilt zijn, dan moet je je ook gaan meten met de besten op het allerhoogste podium. Nu blijf ik (en waarschijnlijk ook veel anderen) dit jaar toch op mijn honger zitten.

Enige echte voordeel: er zal nog meer media aandacht zijn voor de Giro in de lage landen (zeker bij de zuiderburen)…

0
Beer 30 november 2022 om 13:03

Vreemd. Matje moet toch altijd doen ‘wat hij leuk vindt’. REV niet dan?

-7
Fast Freddy 30 november 2022 om 13:13

Evenpoel moet vooral ook doen wat hij leuk vind. Verschil met mvdp is dat die dit combineert met het proberen te winnen van de -in zijn ogen- hoogste doelen en evenepoel nog een jaartje de tdf mijdt.

3
Mooie Sjors 30 november 2022 om 13:17

Ach op Evenepoel zijn leeftijd reed VDP nog geen grote koersen mee op de weg, je kan renners niet altijd zomaar vergelijken.

4
Marik 30 november 2022 om 13:47

Matje en Remco zijn dan ook twee verschillende personen met allebei hun eigen karakter en kwaliteiten. Binnen een genuanceerde wereld zijn die zaken goed te scheiden en wordt daar rekening mee gehouden. In een wat meer starre wereld wordt er geen rekening gehouden met die verschillen.

1
Romāns Vainšteins 30 november 2022 om 13:53

De giro leuk tov korfbal-fierljep gedoe leuk vinden is ook nogal een verschil, laat staan het kunnen combineren.

-2
ken dcq 30 november 2022 om 15:14

De regenboogtrui op de weg is iets dat Mathieu graag wil en toch heeft hij ook al eens een WK geskipt Fast Freddy. Dus Mathieu mijd evengoed soms zijn hoogste doelen als het parcours minder zijn ding is ;-)

2
Beer 30 november 2022 om 16:07

In een hypocriete wereld zijn die zaken goed te scheiden. Dat is wat je bedoelt denk ik Marik.

-5
Marik 30 november 2022 om 20:24

Ach beer, je bent moeilijk een liefhebber te noemen. Steeds op zoek naar een wond om in te poeren. Veel plezier daarmee.

3
Westland95 30 november 2022 om 12:43

Logisch. Enige die ik hem daar zie kloppen is Roglic, maar die zal de Tour wel rijden.

0
tramontana 30 november 2022 om 13:34

Hij koos alleszins voor de lastigste van de grote rondes. Eigenlijk zou hij Pogacar moeten uitnodigen dit ook te doen. De Tour is volgend jaar precies op maat van Bardet en andere, mindere, Franse goden. SpektakelGiro vs GeeuwTour. Verlof in mei nemen komend jaar.

0
Mooie Sjors 30 november 2022 om 13:51

Zorgen iets minder lastige parcoursen meestal niet eerder voor leukere koersen dan het loodzware werk? UAE en Jumbo-Visma die elkaar waar ze ook maar kunnen het vuur aan de schenen leggen, wil ik in ieder geval ook voor geen geld missen.

1
Romāns Vainšteins 30 november 2022 om 13:55

Tour lijkt me juist het toffere parcours dit jaar met veel heuvel-tot-bergwerk en zonder te veel tijdrit. Jammer dat Evenpoel overslaat want die zou er vooraan bij zijn.

-1
tramontana 30 november 2022 om 16:40

@Mooie Sjors …het probleem in de Tour is dat er heel wat overgangsetappes lijken tussen te zitten, ritten waar mannen zoals Pedersen makkelijk mee kunnen, in ieder geval een parcours dat weinig schiftingen toelaat. Het zijn uiteraard de renners die de koers maken, maar ik zie dat niet goedkomen eerlijk gezegd.

@Romāns Vainšteins de eerste dagen inderdaad wordt het een beetje leuk, daarna weinig heuvel-berg combinatie de naam waardig. En ja, overal waar Remco rijdt, rijdt hij vooraan.

0
Lalsacien 30 november 2022 om 17:21

Discussies over zwaarte van parcoursen zijn een non-issue. De renners maken de koers en daarin is de Tour altijd zwaarder. Dan de Giro en daarna de Vuelta. Los van het parcours. Heeft gewoon met het deelnemersveld te maken.

0
tramontana 1 december 2022 om 07:19

@Lalsacien we zouden het de renners zelf eens moeten vragen, of het parcours een invloed heeft op de koers of niet. Ik denk dat ik het antwoord al ken. Neem daarbij de ongure weersomstandigheden (bv sneeuw; koude, regen en wind)… allemaal elementen die wel degelijk meespelen. De Giro is veel, veel zwaarder dan de Tour in 2023.

0
Lalsacien 1 december 2022 om 14:08

@tramontana ik ben het niet met je eens en aan de verhalen van de renners te horen, zij ook niet. De Tour, met alles erop en eraan gaat vermoedelijk meer in het lichaam en de kop zitten.
Als je sec het parcours neemt, dan ga ik met je mee.

0
heuvelcolombia 30 november 2022 om 13:50

Ik heb deze keer echt zin in de Tour de France! Ik verwacht veel spektakel en strijd op meerdere fronten!

0

Nou, waar moeten we het de komende tijd nu dan over hebben?

0
Marik 30 november 2022 om 14:24

Willem Kieft, altijd garant voor een dosis relativeringsvermogen, waarvoor dank!

-1

That’s me, Marik.
Kan ik hier nog een discussie beginnen over friet versus patat? (dat laatste natuurlijk)

0

Iemand keurt het zeer controversiële antwoord van Marik af. HOE DAN?!

0
Klootje Kriekeljon 30 november 2022 om 14:47

Heel simpel. Ik ga ook altijd naar het Italiaanse pastaforum om te zeggen hoe vies tomaten zijn.

0
Marik 30 november 2022 om 15:11

Ach Wim dat is iemand van de usual suspects. Maar die kan onze dag toch niet verpesten?
(ook team patat)

0
Maillot à Pois 30 november 2022 om 14:16

Even een knuppel in een hoenderhok: Evenepoel zegt hier wat de goede verstaander al wel langer wist, namelijk dat hij de Giro rijdt. Hij zegt niet met zoveel woorden dat hij de Tour niet rijdt.
In principe zal hij dat ook niet doen, en gaat hij zich na de Giro voluit richten op het WK TT in Glasgow begin augustus.
Maar ik acht de kans dat hij, afhankelijk van de uitkomst van de Giro, nog met een échte verrassing uitpakt ook niet volledig uitgesloten.

0

Waarom zou hij dat doen? Die combi, met als doel beiden te winnen, is feitelijk onmogelijk. Dan komt hij half uitgewoond uit de Giro tegen de goed voorbereidde wereldtop. Dat zou Pogacar niet niet kunnen. Dat zou Vingegaard niet kunnen. En dat kan Evenepoel ook niet. Zou een mega aanslag op zijn gestel zijn zonder dat het echte resultaten oplevert. Lijkt me een beroerd idee.

1
Maillot à Pois 30 november 2022 om 14:57

Uiteraard kan hij niet beide winnen, en mocht hij gaan zal dat zeker ook niet zijn doel zijn.
Maar: stel dat hij wint of podium rijdt in de Giro (ook verre van een uitgemaakte zaak), dan zou het een manier zijn om écht Tourervaring op te doen zonder verwachtingen van de buitenwereld. Hij hoeft hem dan ook niet uit te rijden.
In elk ander scenario is dat volstrekt onmogelijk. Ik heb de afgelopen maanden veel mensen horen beweren dat hij naar de Tour moest om te zien hoe ver hij geraakte of om etappes te winnen, maar dat vond ik onrealistisch. Na Vuelta-winst zal de verwachting van de buitenwereld altijd zijn dat hij meedoet voor de zege, en zal al de rest als een mislukking worden beschouwd. Tenzij hij hem als 2de grote ronde rijdt.

Ik ben overigens maar wat aan het freewheelen hoor, ik verwacht niet dat het gebeurt.

1
Limal 30 november 2022 om 15:34

Ik heb weleens verkondigd dat hij volgend jaar misschien beter de Tour dan de Giro zou rijden om ervaring op te doen richting troonbestormingspoging in de Tour'24, maar het 'Giro + 2/3 Tour' scenario lijkt me ook wel geinig.

Eerst proberen de Giro te winnen (helemáál geen sinecure met dat klimparcours en o.a. G. Thomas erbij), een maandje bekomen, en dan in de Tour werken voor Jakobsen en Alaphilippe. Als hij vermoeid blijft op tijd afstappen (al is het na een week), anders meedoen t.e.m. de tijdrit op dag 16. Vanaf dan tot het WK ITT rest nog iets meer dan twee weken.

0
Maillot à Pois 30 november 2022 om 16:40

Jij snapt mijn plan Limal.
Even Patje bellen? ;-)

1
Mooie Sjors 30 november 2022 om 16:53

Ik snap jullie plan eigenlijk niet, heren. :D Giro vol en Tour als vrijbuiter lijkt me geen combi voor een renner die a) nog zo jong is, en b) eigenlijk ook op andere momenten op het seizoen mee kan strijden voor de zege in grote eendagskoersen. Jullie plan lijkt me eerder iets voor een type Hindley, of een echte vrijbuiter als De Gendt.

Evenepoel moet volgens mij gericht werken naar een aantal grote doelen. Na de Giro herstellen en dan nog eens mikken naar het WK en/of Lombardije. De Tour zomaar wat meerijden om ‘ervaring op te doen’ lijkt me niet nodig voor een renner die al een grote ronde heeft gewonnen. Met zijn eerzucht wéét je trouwens ook dat hij niet zomaar wat gaat meebollen of knechten.

0
Maillot à Pois 30 november 2022 om 16:56

Freewheel plannen hoeven niet realistisch te zijn hé Sjors ;-)

0
Steve De Wolf 30 november 2022 om 14:17

De ‘keuze’ was dan ook een “no-brainer”.

0
Gebruikersnaam 30 november 2022 om 15:12

Is dit een reeks? Hij gaat mogelijk naar de Giro, hij gaat misschien naar de Giro, hij gaat waarschijnlijk naar de Giro, hij gaat bijna zeker naar de Giro, hij gaat definitief naar de Giro.

0
tramontana 30 november 2022 om 16:58

…het doel is om naar de Giro te gaan, zijn doelen kunnen echter nog verschuiven door bv ziekte of kleine blessures. In dat geval komt er een tweede reeks: gaat hij alsnog naar de Tour?

0
Herwig Dergent 1 december 2022 om 06:17

En wielerflits denkt,
Bedankt Remco voor de vele clicks !

0
Jumbo 30 november 2022 om 12:39

Het enig juiste besluit. Verwonderlijk zelfs dat er nog zo lang over nagedacht is geworden. Evenepoel die helemaal los mag gaan op 70 tijdritkilometers… de uitkomst laat zich niet lang raden. Zojuist een leuk bedrag bij een bookmakers ingezet op een overwinning van hem in de Giro. Alvast weer wat geld verdient voor volgend jaar.

PS de Giro en Vuelta doen in mijn ogen niet onder voor de TdF. Laatstgenoemde is vooral een groot mediacircus. Maar lastiger is het zeker niet. En het deelnemersveld is ook lang niet altijd zoveel sterker. Snap niet waar de bizarre theorie vandaan komt dat de TdF voor de groten is en de Giro en Vuelta voor ‘lagere klasse’.

-1
ben_pronk 30 november 2022 om 15:36

Jammer geen duel

-2
FDJ 30 november 2022 om 18:15

Als dit betekent dat Renaat en José de Giro weer voor Sporza mogen doen en we verlost zijn van Babbelbelg en Kroon dan juich ik dit enorm toe.

-2

Headlines

Populair

Materiaalzone