Remco Evenepoel: “Denk aan Vuelta, maar mag niet ten koste zijn van WK”

Remco Evenepoel: “Denk aan Vuelta, maar mag niet ten koste zijn van WK”

© Cor Vos

In een video-conference met de media lichtte Remco Evenepoel toe hoe hij de dagen in coronatijd doorbrengt. En hoe hij naar de rest van het seizoen kijkt. Al is dat ook voor het Belgische toptalent geen gemakkelijke opdracht. “Ik heb reeds met mijn coach gepraat, maar het is gewoon te vroeg om beslissingen te nemen. De Vuelta zou een optie kunnen zijn. Maar dat mag niet ten kosten gaan van het WK, mijn grootste doel.”


Remco, hoe moeilijk is het om in deze periode profrenner te zijn?
“Eigenlijk valt dat voor ons nog relatief mee. We kunnen in België nog buiten trainen. Niet met collega’s zoals normaal, maar maximum met twee. Zo erg is dat nu ook weer niet. Alleen kan je niet een koffiestop inlassen. Voorts probeer ik niet ziek te worden. Ik blijf ook zoveel mogelijk binnen. Ik doe wat taken thuis: koken, afwassen. Ik speel online FIFA, ik kijk tv en luister naar muziek. Het is een vreemde periode, maar zo anders dan anders is het nu ook weer niet.”

In België kan je inderdaad nog fietsen. Dat geldt niet voor alle buitenlandse collega’s.
“Ik weet dat dat bijvoorbeeld in Frankrijk en Spanje momenteel niet kan. Al vind ik dat een van de stomste regels. Studies wijzen uit dat je in open lucht geen risico loopt om het virus op te lopen of om ziek te worden. Ik zou die landen willen adviseren om hun atleten toch buiten te laten trainen. Al besef ik heel goed dat ik daar niets over te zeggen heb. Maar ik zou gek worden, denk ik.”

Minister van binnenlandse zaken Pieter De Crem sluit ook bij ons een kilometerlimiet niet uit. Maximum 50 kilometer, stelt hij voor.
“Echt? Bij ons? Ik hoop van niet. Ik weet niet of ik dat plan zal volgen. Als het echt zo is, dan zal ik misschien twee keer per dag 50 km afleggen..  Ach, ik begrijp het ergens wel. Je ziet meer en meer mensen wandelen, veel groepen mensen. Dus de regels die zijn gemaakt om niet te veel samen te komen, vallen in het water. Misschien is het goed om regels te verduidelijken, maar ik hoop dan toch op een uitzondering voor de profrenners.”

Heb jij enig idee hoe je wedstrijdprogramma er de komende maanden kan uitzien?
“Ik heb al gepraat met mijn coach (Koen Pelgrim, red). Ik hoop dat we in juni opnieuw kunnen koersen, desnoods met de nodige maatregelen. Maar zolang we niet weten wat wel en niet afgelast wordt, kunnen we geen doelen stellen of beslissingen nemen. Ik hoop alvast dat de nationale kampioenschappen kunnen doorgaan. Het BK kan een grappige koers worden nu iedereen in wintermodus zit. En in een ideale wereld is de Dauphiné of de Ronde van Zwitserland mooi als voorbereiding op dat BK.”

Met de Giro d’Italia zou je dit jaar je eerste grote ronde rijden. Zijn de Tour of de Vuelta nu opties?
“Wat de Giro betreft, weten we niet of er nog een nieuwe datum komt. De Ronde van Frankrijk is niet onmiddellijk een optie. Dat is de zwaarste wedstrijd van het seizoen en komt voor mij te vroeg. Ik heb nog geen enkele ervaring in een grote ronde en dan is het niet slim om daarmee te debuteren. Ik heb wel al nagedacht over deelname aan de Vuelta. Of dat eventueel in mijn programma zou kunnen ingepast worden. Maar er is voor alle duidelijkheid nog niets beslist.”

Van wat hangt het af?
“Nu de Olympische Spelen dit jaar weggevallen zijn, is het WK mijn grote hoofddoel. Dan is het toch niet evident om voorafgaand de Vuelta te betwisten als je daarin ook voor een goed eindklassement gaat. Dan denk ik bijvoorbeeld aan Primoz Roglič vorig jaar. Die won de Vuelta, maar was niet meer top tijdens de wereldkampioenschappen. Misschien valt de Ronde van Spanje dus iets te laat. Er zijn nog andere opties: de Ronde van Duitsland, de BinckBank Tour, … Rittenkoersen genoeg in de aanloop naar het WK. Het kan dus zomaar zijn dat ik pas volgend jaar mijn debuut maak in een grote ronde. Met ook dan weer Tokio in het achterhoofd.”

Anderlecht-voetballers staan een maandloon af aan de club. Is daar bij Deceuninck-Quick-Step al over gepraat?
“Nee, voorlopig niet. Mijn volledige salaris is uitbetaald. Maar mocht dat nog veranderen, dan zal ik dat moeten aanvaarden. Dat is de keerzijde van de medaille: sponsors krijgen geen visibiliteit op dit moment. Geen wedstrijden, betekent geen foto’s of tv-beelden.”

Wellicht wordt de tweede helft van het wielerseizoen grondig hervormd. Heb jij suggesties?
“Ja, toch wel. Ik denk aan de augustusmaand. Kan daarin niet een peloton de Vuelta rijden en een ander peloton de klassiekers afwerken? Anderzijds zullen sommige jongens zowel de Vuelta als de Waalse klassiekers willen rijden. Of de Ronde van Vlaanderen. Het is een moeilijke puzzel. En pro’s en contra’s zullen er altijd zijn.”

Hou je er rekening mee dat er dit jaar helemaal niet meer gekoerst wordt?
“Ik hoop van niet. Maar het kan altijd. Als de epidemie langer duurt dan we denken. Of als er een nieuwe piek komt in een ander land. We hebben gezien hoe snel het van China naar hier is gewaaid. En het is nog niet verdwenen. Nog eens, ik hoop van niet en ik denk dat er oplossingen kunnen zijn om te kunnen koersen, maar het virus moet toch eerst honderd procent uitgeroeid zijn.”

ASO denkt aan een Ronde van Frankrijk achter gesloten deuren. Wat vind jij van dat plan?
“Het is een optie. Maar dan verliest de koers toch een deel van zijn charmes. Wielrennen is een sport van het volk. Maar ik ben geen organisator, ik kan daar gewoon niet over beslissen.”

Tot slot. Je mist de kans om de jongste Girowinnaar ooit te zijn. Jammer?
“Ach, ik kan nu niet zeggen of ik kans maakte op de eindzege of het podium. Volgend jaar dan maar… Dan ben ik een jaartje rijper en sterker. En als het dan lukt, kunnen ze er misschien een jaartje aftrekken ter compensatie (lacht, red). Nee, het blijft vooral jammer dat ik dit jaar misschien mijn debuut niet kan maken in een grote ronde.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

jappe666 26 maart 2020 om 17:01

Normaal gezien is een Vuelta inderdaad ‘rustiger’ dan de Tour, maar daar zou ik dit jaar niet zo zeker van zijn als ze al doorgaat, en al helemaal niet als het de enige grote ronde van het jaar zou zijn.

Alle ploegen zullen er op volle sterkte aantreden om hun seizoen nog wat te redden (ipv enkele jongeren een kans te geven), dus het tempo zal stukken hoger liggen, ook omdat de druk om te presteren een stuk hoger zal liggen dan normaal. Daar komt bovenop dat het parcours in de Vuelta sowieso vaak een stuk lastiger is dan dat van de Tour (zeker qua lastigheidsgraad, misschien wat minder qua aantal kilometers) en tot slot mag je er zeker van zijn dat er veel meer pers op aanwezig zal zijn dan normaal omdat ook de sportpers al wekenlang niets om handen heeft.

koos verrek 26 maart 2020 om 17:37

Zo Remco wijze woorden en dat voor een gozer van 20,mooi!

EricV 26 maart 2020 om 18:02

Dat hij zich waarschijnlijk niet aan de regels (kilometerlimiet) zal houden mocht die er komen? Heel wijs inderdaad

Velominatus 26 maart 2020 om 19:55

Hij zegt dat als een rit niet langer dan 50km mag zijn, hij 2:ritten van 50km gaat doen. Precies volgens de regels dus Koos. Anders moet de regering een maximum per dag stellen in plaats van per rit.

Eerlijk gezegd vind ik dat waar ook in andere gevallen uitzonderingen gemaakt worden voor mensen die hun beroep uitoefenen, dat voor profrenners ook te overwegen is.

koos verrek 26 maart 2020 om 21:05

Ie mag maar 50km van ze’n huis denk ik, dus kan zo toch zoveel km ’s train als ie wilt ja?

Equipe Essenbourgh 26 maart 2020 om 18:18

Ik heb niets tegen die jongen, het zal best een aardige gast zijn, maar we overdrijven hier wel met de berichten rondom Evenepoel. Als hij een scheet laat moet het op Wielerflits lijkt het wel.

Eljorro 26 maart 2020 om 21:46

Vrij normaal. Hij heeft nl. nogal veel talent.

Greg4ever 26 maart 2020 om 18:32

Edit: Gedraag je

John Bidon 26 maart 2020 om 20:09

“Ik zou die landen willen adviseren om hun atleten toch buiten te laten trainen”

Bescheidenheid siert de mens. Koning Remco adviseert even een paar landen als het gaat om volksgezondheid.

Stricktuff 26 maart 2020 om 20:35

De Crem heeft geen voorstel gedaan over een maximum, hij heeft gezegd dat een rit van 50km geen goed idee is.

Samlambeej 26 maart 2020 om 21:17

"Nee, dat kan niet" zei de startseingever van de jaarlijkse etappe van de BinckbanckTour in zijn gemeente Aalter.
Maggie De Block dacht nog niet meteen aan een inperking.

Er wordt morgen gezamenlijk onder andere over dit beslist op de veiligheidsraad na de uiteenzetting van de wetenschappers. Daarop gaan ze zich baseren.

De meeste wielrenners gaan dan toch een traject van 20km van hun huis op en af, op en af en op en af fietsen. Dan krijg je vooral meer mensen op eenzelfde lap grond volgens mij.

Kelder is de Man 26 maart 2020 om 21:48

Leuk interview, maar koers boeit me niets momenteel. Je zal maar hebben gekozen voor een baan in de zorg. Opeens ben je een soldaat in de frontlinie. 39 ziekenhuismedewerkers in Italie die het niet hebben gered..

roeleur 27 maart 2020 om 01:20

Remco mist vooral de koffiestop maar zo anders dan anders is het nu ook weer niet.

Headlines

Materiaalzone

Populair